Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 19 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-07-08

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 08/07/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Πυρκαγιές
  • [3] Σύνοδος κορυφής ΝΑΤΟ
  • [4] Κυπριακό
  • [5] Τουρκία-όπιο
  • [6] Αλβανία
  • [7] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [8] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [9] Ιδιωτικές επενδύσεις-Επιχορηγήσεις

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 08/07/1997 (ΑΠΕ)

    Οι πυρκαγιές, η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ και το Κυπριακό είναι τα βασικά θέματα της σημερινής ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Η αδιαφορία καίει τα δάση. Σε κλοιό ολόκληρη η χώρα.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Υπόλογοι για το ολοκαύτωμα Σημίτης-υπουργοί.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Πρόεδρος ο Ράλλης. Δυστυχώς υπάρχει πρόβλημα υγείας του Κ. Στεφανόπουλου.

    Η ΑΥΓΗ: Προαναγγελθείς εμπρησμός.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Δικαστική πρόκληση για φίμωση της "Αυριανής".

    ΕΘΝΟΣ: Βήμα για το 35ωρο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Νιώθει... πόνους και καλεί τους "βαρώνους" ο Κώστας Καραμανλής.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ξένος δάκτυλος πίσω απο τις καταστροφικές φωτιές.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Απολύστε τον "εμπρηστή". Πολιτικά τελειωμένος ο Τζουμάκας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Αυτόχειρ πολιτεία.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Απολογισμός φρίκης. Τεράστιες οι ευθύνες κυβέρνησης - Τζουμάκα.

    Η ΕΣΤΙΑ: Εις νέαν έξαρσιν αι εσωκομματικαί βολαί κατά της κυβερνήσεως.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Πανόραμα στάχτης.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Εμπρηστές καίνε τη χώρα.

    ΤΑ ΝΕΑ: Εκρηξη οργής για το Σέϊχ Σού. Χρεωκόπησε ο μηχανισμός πυρόσβεσης.

    ΝΙΚΗ: Οικόπεδα στο Σέϊχ Σού; Εμπρηστικό σχέδιο των καταπατητών.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Υπονομευτής της ασφάλειας το ΝΑΤΟ.

    [2] Πυρκαγιές

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "κάθε χρόνο τέτοιες μέρες βλέπουμε το ίδιο έργο. Εμπρηστές και ανευθυνοϋπεύθυνοι και ανίκανοι πολιτικοί και κρατικοί λειτουργοί, σ'ένα χορό καταστροφής της Ελλάδας. Τα πρωτοσέλιδα είναι του '95 και του '96. Θα μπορούσαν να είναι τα ίδια και για το '97 και για το 98...".

    [3] Σύνοδος κορυφής ΝΑΤΟ

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν οτι "ιστορική" χαρακτηρίζει τη διάσκεψη της Μαδρίτης ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα, κανείς όμως απο τους ηγέτες των χωρών της Ατλαντικής Συμμαχίας που βρίσκονται απο χθες στην ισπανική πρωτεύουσα, δεν αναμένει σ'αυτή τη συνάντηση να υπάρξουν έντονες πολιτικές συγκινήσεις, συγκρούσεις και μεγάλες προσπάθειες συμβιβασμού. Η σημαντική απόφαση της διήμερης Συνόδου Κορυφής -η οποία αρχίζει σήμερα και θα ολοκληρωθεί αύριο το βράδυ- ουσιαστικά έχει ληφθεί εκ των προτέρων. Οι πάντες γνωρίζουν και συμφωνούν οτι στο ΝΑΤΟ θα ενταχθούν σ'αυτή τη φάση η Τσεχία, η Ουγγαρία και η Πολωνία".

    Η ΝΙΚΗ επισημαίνει οτι "πρόκειται για την πρώτη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται χωρίς να υπάρχει πρότερη συναίνεση στα σημαντικά θέματα. Σ'αυτήν την κρίσιμη για το μέλλον της Συμμαχίας συνάντηση οι "16" επιχειρούν να βρούν μια συμβιβαστική λύση στο θέμα της διεύρυνσης και όχι μόνο που θα αποτρέψει το φιάσκο και θα αμβλύνει τις εντυπώσεις απο το πολύπλοκο παιχνίδι της Ουάσιγκτον να διατηρήσει τον έλεγχο στο αμυντικό ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Απο ελληνικής πλευράς το ενδιαφέρον εστιάζεται στο θέμα των υποστρατηγείων στο πλαίσιο της νέας δομής στρατιωτικής διοίκησης, οι αποφάσεις ωστόσο επ'αυτού θα ληφθούν τον Δεκέμβρη".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ "με δεδομένες τις αντιρρήσεις κυρίως των ΗΠΑ, οι χώρες του νότου θα προτείνουν να υπάρξει χρονική δέσμευση για τη δεύτερη φάση της διεύρυνσης. Η Ελλάδα ειδικότερα θα ζητήσει να υπάρξει ίδια αντιμετώπιση όλων των βαλκανικών χωρών. Για τη νέα δομή θεωρείται βέβαιο πως δεν θα ληφθεί καμία απόφαση και πως το θέμα θα μετατεθεί στην επόμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ το Δεκέμβριο".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ προσθέτει οτι "η ένταξη και των βαλκανικών χωρών μετά το 2000 στο ΝΑΤΟ είναι η βασική επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης στην ιστορικότερη σύνοδο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας μετά την ίδρυσή της το 1949".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "ενδέχεται ο πρωθυπουργός να έχει κατ'ιδίαν συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ όμως αναφέρει οτι "επαφή γνωριμίας αλλά και προσεκτικής διερεύνησης των αμοιβαίων προθέσεων για το διάλογο εμπειρογνωμόνων και το Κυπριακό, είναι πιθανόν να έχουν σήμερα ή αύριο οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας κ.κ. Σημίτης και Γιλμάζ στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη. Η "συνάντηση γνωριμίας" στη Μαδρίτη είτε σε επίπεδο πρωθυπουργών είτε σε επίπεδο άλλων αξιωματούχων, θα επιδιωχθεί, επειδή στο ελληνικό υπουργείο εξωτερικών έχουν περιέλθει ανησυχητικές πληροφορίες για τις θέσεις του κ. Γιλμάζ ο οποίος τάσσεται κατά του διαλόγου της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και τοποθετείται αρνητικά και για τις απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό".

    Ωστόσο, κατά τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ "κυβερνητικές πηγές δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο πέραν της συναντήσεως με την τουρκική πλευρά, ο πρωθυπουργός αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών να έχουν σειρά επαφών με τους Ευρωπαίους ομολόγους τους αλλά και με αξιωματούχους των ΗΠΑ. Πολύ πιθανή θεωρείται άλλωστε και η συνάντηση του κ. Σημίτη με το ΓΓ του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα με αντικείμενο όχι μόνο τα θέματα που περιέχονται στην 'ατζέντα' της Συνόδου Κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας αλλά και τις ελληνοτουρκικές διαφορές".

    [4] Κυπριακό

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει οτι "ενώ η αντίστροφη μέτρηση για τις απευθείας συνομιλίες στο Τράουτμπεκ της Ν. Υόρκης άρχισε υψηλά ιστάμενοι κυβερνητικοί κύκλοι διατύπωσαν στο ΡΙΚ την εκτίμηση οτι οι συνομιλίες πραγματοποιούνται σε λάθος χρόνο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτές, η πολιτική αστάθεια στην Τουρκία κατά την περίοδο προετοιμασίας των συνομιλιών και το βραχύβιο της νέας τουρκικής κυβέρνησης δεν επιτρέπουν τη λήψη στην Αγκυρα αποφάσεων που θεωρούνται αναγκαίες ώστε να δημιουργηθούν οι προοπτικές επιτυχίας".

    "Διασταυρωμένες πληροφορίες απο διπλωματικές πηγές, που επικαλείται η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, αναφέρουν οτι τόσο η Γενική Γραμματεία των Ην. Εθνών όσο και ο διπλωματικός παράγοντας θα καταβάλουν εντατικές προσπάθειες ώστε ο πρώτος γύρος των απευθείας συνομιλιών Κληρίδη-Ντενκτάς να μην οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Παρ'όλο που ο τουρκοκύπριος ηγέτης πήγε στη Ν. Υόρκη με πολύ σκληρές θέσεις-αδιάλλακτες όσο ποτέ προηγουμένως - με την πλήρη κάλυψη της Αγκυρας και ιδιαίτερα του Ετσεβίτ- τα Ην. Εθνη και το διπλωματικό παρασκήνιο επεξεργάζονται ήδη φόρμουλα με την οποία να χαιρετίζονται οι συνομιλίες, να γίνεται λόγος για 'πρόοδο' (έστω αν δεν υπάρξουν σοβαρές διαφωνίες) και να εξαγγέλλεται ο δεύτερος γύρος στη Γενεύη".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "η ευθυγράμμιση του εντολοδόχου πρωθυπουργού της Τουρκίας κ. Μεσούτ Γιλμάζ προς τις ανελαστικότατες θέσεις του αντιπροέδρου της κυβερνήσεώς του κ. Μπουλέντ Ετσεβίτ, για το Κυπριακό, επιβαρύνει την ατμόσφαιρα στο Τράουτμπεκ των ΗΠΑ, όπου αρχίζουν σήμερα οι απευθείας συνομιλίες των κ. Γλ. Κληρίδη και Ραούφ Ντενκτάς, υπο την αιγίδα των Ην. Εθνών και την πίεση των ισχυρών Δυνάμεων για την επίλυση του προβλήματος".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ προσθέτει οτι "τα θέματα που αφορούν τα ζωτικής σημασίας συμφέροντά μας στο Αιγαίο, θα πρέπει να επιλυθούν με αμοιβαία κατανόηση και με εποικοδομητικό και ειρηνικό διάλογο". Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ, κατά τη διάρκεια των Προγραμματικών Δηλώσεων, της νέας κυβέρνησης. Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Γιλμάζ το χαρακτήρισε 'εθνική υπόθεση της Τουρκίας' και υπογράμμισε οτι "θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την τουρκική δημοκρατία της Β. Κύπρου σε κάθε τομέα, υποστηρίζοντας τα δικαιώματα και τις ευθύνες μας που πηγάζουν απο τις συμφωνίες".

    Σύμφωνα με την ΕΞΟΥΣΙΑ, "τα πέντε 'αγκάθια' στις διαπραγματεύσεις είναι: ασφάλεια-εγγυήσεις, κυριαρχία, πολιτική ισότητα, εκ περιτροπής προεδρία και δικαίωμα εγκατάστασης και περιουσίας".

    [5] Τουρκία-όπιο

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "η αύξηση της παραγωγής οπίου και η άδεια για να αρχίσει και πάλι το μεθοριακό εμπόριο, πράγμα που ουσιαστικά αφορά την τουρκοϊρακινή μεθόριο, είναι δύο αποφάσεις της νέας τουρκικής κυβέρνησης που προκαλούν εντύπωση".

    [6] Αλβανία

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στο βασικό της σχόλιο με τίτλο "Να μείνει στην Αλβανία η πολυεθνική δύναμη" αναφέρει μεταξύ άλλων οτι "για μια ακόμη φορά η διεθνής κοινότης ετοιμάζεται να διαπράξει τεράστιο σφάλμα στα Βαλκάνια και ειδικότερα στην Αλβανία. Υπο την πίεση της Ιταλίας επισπεύδει την απομάκρυνση της πολυεθνικής δυνάμεως η οποία έχει χρέος έναντι του συνόλου του αλβανικού λαού να προσπαθήσει να πείσει τη διεθνή κοινότητα για την ανάγκη παρατάσεως της παρουσίας της πολυεθνικής δυνάμεως στην Αλβανία. Μέχρις ότου σταθεροποιηθεί πράγματι η κατάσταση".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "βγαίνει και η Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία επίσης θα συμμετέχει στον κυβερνητικό Συνασπισμό που έχει σχηματίσει το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Ενωσης Βασίλης Μέλος σκοπεύει να ζητήσει το υπουργείο Απασχόλησης και Μετανάστευσης. Συγκεκριμένα, η Ενωση φαίνεται να εξασφαλίζει τρεις έδρες απο τον πρώτο και δεύτερη γύρο - δύο στην Κορυτσά και μια στους Αγίους Σαράντα, ενώ απο τις ψήφους που έχει συγκεντρώσει εξασφαλίζει και μια απο τις 40 αναλογικές έδρες. Πέρα απο την εκλογή των τεσσάρων βουλευτών της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σημαντικό είναι το γεγονός οτι τέσσερις ακόμη Ελληνες της μειονότητας εκλέγονται με άλλα κόμματα και συγκεκριμένα οι Βαγγέλης Τάβος, Αναστάσης Αγγελής και Θεόδωρος Μπέης με το Σοσιαλιστικό Κόμμα και Παυλής Ζέρης με το Σοσιαλδημοκρατικό".

    Η ΑΥΓΗ προσθέτει οτι "απο χθες ο αλβανός πρωθυπουργός Μπασκίμ Φίνο έσπευσε στη Μαδρίτη προκειμένου να συναντηθεί με τον πρόεδρο Κλίντον, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Θα ζητήσει την αμερικανική συνδρομή για την ανασυγκρότηση του αλβανικού στρατού, ενώ αναζητείται διάδοχη κατάσταση για την πολυεθνική ειρηνευτική δύναμη, που αναμένεται εκτός απροόπτου να αρχίσει να αποχωρεί απο την Αλβανία στις 20 Ιουλίου".

    Η ΕΣΤΙΑ υπογραμμίζει τη διαβεβαίωση του πρωθυπουργού προς το Φάτος Νάνο οτι "η Ελλάς είναι πρόθυμος να παράσχη οιανδήποτε βοήθειαν της ζητηθή δια την ανασυγκρότησιν της Αλβανίας. Την διαβεβαίωσιν ταύτην, παρέσχεν ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης προς τον αρχηγόν του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει οτι "η συντριβή του Σαλί Μπερίσα και του Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανίας απο τους σοσιαλιστές του Φάτος Νάνο (απο τις 155 βουλευτικές έδρες 110 κέρδισαν οι σοσιαλιστές και μόλις 30 το Δημοκρατικό Κόμμα), πιστοποίησαν την αγωνία και τη θέληση του λαού της Αλβανίας να απεμπλακεί απο τα σκοτεινά γρανάζια των μηχανισμών του Μπερίσα. Ομως η πορεία προς τον εκδημοκρατισμό, την ανάπτυξη και την ανάταση της αλβανικής κοινωνίας μπορεί να περάσει μονάχα μέσα απο τον εξοστρακισμό του Μπερίσα απο την προεδρία και την αποκοπή του απο όλες τις αστυνομικές, στρατιωτικές και παρακρατικές δυνάμεις, που δίκην πραιτωριανών και προβοκατόρων, είναι έτοιμοι να ρίξουν την Αλβανία σε έναν αιματηρό εμφύλιο πόλεμο".

    [7] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει οτι "με την επιτόπου επίβλεψη της κατάστασης στο Αιγαίο, η Ουάσιγκτον σχεδιάζει την κλιμάκωση των πιέσεων προς την Αθήνα, προκειμένου να προωθηθεί η συζήτηση για την εγκατάσταση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, η αμερικανική διπλωματία ανέσυρε τις τελευταίες μέρες το 'σενάριο' που επιφυλάσσει σε ένα πλοίο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού το ρόλο του 'παρατηρητή' των αντιμαχόμενων πλευρών στο Αιγαίο".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει οτι "η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών κ. Ολμπράϊτ διαβίβασε στην Αθήνα και την Αγκυρα σχέδιο έξι άρθρων που αποβλέπει στην επίλυση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων στο Αιγαίο υποστηρίζει η χθεσινή "Τζουμχουριέτ" με την προσθήκη οτι το 'σχέδιο' αυτό προβλέπει την αμοιβαία παραίτηση των δύο χωρών απο τετελεσμένα γεγονότα στο Αιγαίο".

    [8] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Αθήνα, Ελλάδα, 08/07/1997 (ΑΠΕ)

    Τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι τα εξής: οι ιδιωτικές επενδύσεις, οι οφειλές προς το ΙΚΑ και οι πιλοτικοί φορολογικοί έλεγχοι για το ΦΠΑ.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Σημαντική αύξηση ιδιωτικών επενδύσεων το 1997 σύμφωνα με προβλέψεις του ΥΠΕΘΟ".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Αμερικανικά όπλα κατά του ΦΠΑ - Σε πλήρη εφαρμογή οι πιλοτικοί φορολογικοί έλεγχοι".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "916 νεα σχέδια για επενδύσεις - Επιχορηγούνται με 87,8 δισ. δρχ.".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Εξόρμηση του ΙΚΑ για είσπραξη χρεών 620 δισ. - Από τους μεγαλύτερους οφειλέτες το Δημόσιο και οι ΔΕΚΟ".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Επενδύσεις 210,1 δισ. δρχ για 6.205 νέες θέσεις εργασίας - Υπάγονται στην αναπτυξιακή νομοθεσία και επιδοτούνται με 87,6 δισ."

    [9] Ιδιωτικές επενδύσεις-Επιχορηγήσεις

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ αναφέρει ότι"η μείωση των επιχορηγήσεων είναι το κύριο χαρακτηριστικό των επενδύσεων που εγκρίθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 1997 για να ενισχυθούν από τους αναπτυξιακούς νόμους. Από τις αρμόδιες υπηρεσίες όλης της χώρας εγκρίθηκαν 916 επενδυτικά σχέδια, συνολικού ύψους 210,1 δισ δρχ., τα οποία πρόκειται να λάβουν επιχορήγηση που αναμένεται στα 87,8 δισ δρχ.".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Tuesday, 8 July 1997 - 16:05:19 UTC