Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-06-12

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 12/06/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Αναθεώρηση Συντάγματος
  • [3] Συνθήκη Σένγκεν
  • [4] Χρέη προς το Δημόσιο
  • [5] Κυπριακό
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] ΟΤΕ - Δημόσια εγγραφή

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    ΑΘήνα, Ελλάδα, 12/06/1997 (ΑΠΕ)

    Η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, η επικύρωση της Συνθήκης Σένγκεν, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Νέο... 1-1-4 'ρίχνει' την κυβέρνηση. Μόνο 114 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν υπέρ της Συνθήκης Σένγκεν.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ερχεται η εφορία για 573.000 Ελληνες.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Αυτός τίναξε την ΕΛ.ΑΣ. στον αέρα.

    Η ΑΥΓΗ: 80 δις δολάρια μπορούν να "σβήσουν" την παγκόσμια φτώχεια.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Λίστα-σόκ. 1000 φοροφυγάδες χρωστάνε 1,5 τρις.

    ΕΘΝΟΣ: Κόλαφος για τους πολιτικούς. Παγκόσμια έρευνα με στοιχεία σοκ για την Ελλάδα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Χειροπέδες φόρεσαν στην Σένγκεν με το δικό τους τρόπο οι δύο ηρωικοί αστυφύλακες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Απουσίες με νόημα απο την ψηφοφορία για την συνθήκη του Σένγκεν.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ανοίγω τα χαρτιά μου. Εξομολόγηση Μητσοτάκη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Η Βουλή των θαυμάτων.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Το φως και το σκότος. Ριζοσπαστικές προτάσεις κληρικών. Σκηνές επικίνδυνου σκοταδισμού στη Βουλή.

    Η ΕΣΤΙΑ: Ρυθμίσεις οφειλών και κατασχέσεις περιουσίων δια την είσπραξιν 1,6 τρις.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Διαμάχη για το Σύνταγμα.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Στον εισαγγελέα φοροφυγάδες άνω των 50 εκατομμυρίων.

    ΤΑ ΝΕΑ: Πυρετός 300 δις για τον ΟΤΕ. Ανάρπαστες οι μετοχές.

    ΝΙΚΗ: Επαναστατική πρόταση κληρικών:το ράσο δεν κάνει τον παπά.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ακυρη και τυπικά η επικύρωση της συνθήκης Σένγκεν.

    [2] Αναθεώρηση Συντάγματος

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους γράφουν μεταξύ άλλων οτι "ενδιαφέρει άμεσα όλους και όχι απλώς όσους θα ασχοληθούν στη Βουλή με τις αλλαγές στον Καταστατικό Χάρτη. Και ασφαλώς έχει σημασία για τον καθένα αν ρυθμίσεις προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων και των κοινωνικών ελευθεριών θα ενισχυθούν. Και αν επιτέλους η θεωρητική ισονομία θα κατοχυρωθεί, ώστε να μην ανοιγοκλείνουν παράθυρα διακρίσεων, όπως λόγου χάριν, συμβαίνει με τις προσλήψεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει οτι "νηφάλιο διάλογο χωρίς μεμψιμοιρίες και ευρεία συναίνεση για την αναθεώρηση του Συντάγματος ζήτησε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, προκειμένου ,όπως είπε, η χώρα να εξοπλιστεί και να μετάσχει στις ανακατατάξεις της νέας Διεθνούς πραγματικότητας στην αυγή του επόμενου αιώνα".

    Η ΝΙΚΗ επισημαίνει οτι "στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για να απεμπλακεί το ενδεχόμενο της διάλυσης της Βουλής απο την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας προσχωρεί και ο ΣΥΝ και διαμορφώνεται απ'ό,τι φαίνεται μια ευρύτερη συναίνεση, για να περάσει η διάταξη αυτή στην αναθεώρηση του Συντάγματος".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ προσθέτει οτι "την προσαρμογή της χώρας και συνταγματικά στα δεδομένα της ΕΕ του Μάαστριχτ και των πολυεθνικών επιδιώκουν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ με τις προτάσεις τους για την αναθεώρηση του Συντάγματος οπως αποκαλύφθηκε στη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή".

    Σύμφωνα με την ΑΘΗΝΑΪΚΗ, "επιμελώς απέφυγε ο πρωθυπουργός κ. Σημίτης το σκόπελο να αποσαφηνίσει πως ακριβώς εννοεί η κυβέρνηση την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας χωρίς τη μεσολάβηση εκλογών".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ εκτιμά οτι "σε συναινετικά πλαίσια κινήθηκε η χθεσινοβραδινή συζήτηση στη Βουλή για την αναθεώρηση του Συντάγματος, καθώς ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συμφώνησαν στις περισσότερες απο τις αλλαγές που απαιτούνται στον καταστατικό χάρτη της ελληνικής πολιτείας".

    [3] Συνθήκη Σένγκεν

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει οτι "με την επιδεικτικήν απουσίαν Σημίτη και με πολλάς αρνητικάς ψήφους και απουσίας βουλευτών και απο τα δύο μεγάλα κόμματα, εψηφίσθη εις την Ολομέλειαν της Βουλής το Νομοσχέδιον που κυρώνει την Συνθήκην του Σένγκεν".

    Η ΑΥΓΗ με τίτλο "Αντιμέτωποι με τον Μεσαίωνα Σένγκεν" αναφέρει οτι "μόνον οι δύο στους τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και οι μισοί της ΝΔ ψήφισαν τη Συνθήκη του Σένγκεν χθες κατά την ονομαστική ψηφοφορία που έγινε στη Βουλή μετά απο αίτημα του ΣΥΝ, του ΚΚΕ και του ΔΗΚΚΙ".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει οτι "κάτω απο το 'άγρυπνο βλέμμα' των περίπου 200 συγκεντρωμένων οπαδών των θρησκευτικών οργανώσεων που παρέμειναν καθ'όλη τη διάρκεια της νύχτας έξω απο τη Βουλή, αλλά και εν μέσω ενστάσεων και έντονων αμφισβητήσεων και με τη σαφή αποχή απο την ψηφοφορία των βουλευτών όλων των κομμάτων, ψηφίστηκε τελικά με σχετική πλειοψηφία η κύρωση της Συνθήκης του Σένγκεν".

    Κατά την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ "δύο ηρωικοί άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας, ο Αστυφύλακας Γεώργιος Τριανταφυλλόπουλος και ο συνάδελφός του Κωνσταντίνος Μπουμπούλης (τα ονόματά τους και το παράδειγμά τους, ας καταγραφούν στις πιο ένδοξες στιγμές του Σώματος) "πέρασαν χειροπέδες" στην επαίσχυντο "Συνθήκη του Σένγκεν".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο βασικό της σχόλιο επισημαίνει μεταξύ άλλων οτι "οι εκτός Βουλής διαδηλωτές - ιερωμένοι, θρησκόληπτοι κτλ - άσχετα αν διαφωνεί κανείς με τις αναχρονιστικές τους αντιλήψεις, ήταν, τουλάχιστον ειλικρινείς και συνεπείς με αυτά που πιστεύουν για τα 'σατανικά' και άλλα παρόμοια. Για πολλούς όμως απο τους εντός Βουλής ισχύει πλήρως η ευαγγελική ρήσις: "Ουαί ημίν Φαρισαίοι υποκριταί". Παραμερίστηκαν ιδεολογίες - αν υποτεθεί πως υπάρχουν - κομματικές πειθαρχίες και συνέπειες και κυριάρχησε το μικροπολιτικό πελατειακό συμφέρον, που καθοδήγησε τη στάση τους στην ψηφοφορία για την κύρωση της διαβόητης Συνθήκης του Σένγκεν".

    Το ΕΘΝΟΣ εκτιμά οτι "με νίκη στα σημεία, κυβέρνηση και επίσημη ΝΔ κατάφεραν χτες να κυρώσουν τη Συνθήκη του Σένγκεν, ενώ στον "αέρα" της Βουλής πλανάται απειλή πρότασης για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για το οποίο ήδη συγκεντρώθηκαν 80 υπογραφές".

    [4] Χρέη προς το Δημόσιο

    Ο ΛΟΓΟΣ με τίτλο "Στον Εισαγγελέα φοροφυγάδες άνω των 50 εκατ." γράφει οτι "μαύρες λίστες με χιλιάδες φοροφυγάδες και οφειλέτες του Δημοσίου έχει ετοιμάσει το υπουργείο Οικονομικών και σύντομα θα εφαρμόσει το ποινολόγιο εναντίον τους για να εισπράξει πάνω απο 1,5 τρις δραχμές".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ προσθέτει οτι "στο στόχαστρο της εφορίας μπαίνουν και πάλι οι μεγάλοι οφειλέτες του Δημοσίου, λίγο πριν την ανακοίνωση νομοσχεδίου που θα προβλέπει πιο ρεαλιστικές φορολογικές ποινές και πρόστιμα. Πρώτος στόχος θα είναι οι 1000 μεγαλύτεροι οφειλέτες απο την Αθήνα, τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη στους οποίους επισείοντα οι ποινές της φυλάκισης, της κατάσχεσης περιουσιών κλπ. Ταυτοχρόνως το υπουργείο Οικονομικών ξεκινάει διαφημιστική εκστρατεία για την προβολή των νέων ηλεκτρονικών δυνατοτήτων που σύντομα θα έχει τον έλεγχο όλων των φορολογικών δραστηριοτήτων των πολιτών".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ στο βασικό του σχόλιο αναφέρει μεταξύ άλλων οτι "για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση επιδίδεται στο κυνήγι του χαμένου φορολογικού θησαυρού. Στην προσπάθειά της να καλύψει την υστέρηση των φορολογικών εσόδων, πιέζει τους εφοριακούς να εντατικοποιήσουν το φορο-κυνηγητό και καταφεύγει σε αμφίβολης ποιότητας ρυθμίσεις οφειλών".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ εκτιμά οτι "αποφασισμένη να 'δαγκώσει' γερά εμφανίζεται η Εφορία για να αυξήσει τα έσοδα του Δημοσίου. Το χτύπημα θα γίνει ταυτόχρονα σε πολλά μέτωπα με το 'κυνηγητό' των οφειλετών, τις διασταυρώσεις για ενοίκια, ακίνητα ΙΧ και τιμολόγια αλλα και την αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων σε μισθωτούς και συνταξιούχους".

    [5] Κυπριακό

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ με τίτλο "Στο... ίδιο έργο πρωταγωνιστές" γράφει οτι "οι αμερικανοβρετανοί μέσω των επαφών τους που είχαν με τις δύο πλευρές έδειξαν οτι "βασική τους επιδίωξη είναι η παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο και η μη εμπλοκή - με οποιονδήποτε τρόπο - του ρωσικού παράγοντα στο Κυπριακό".

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Αθήνα, Ελλάδα, 12/06/1997 (ΑΠΕ)

    Η υπερκάλυψη της έκδοσης μετοχών του ΟΤΕ, οι εκτιμήσεις για την πορεία του πληθωρισμού, οι αναμενόμενες λίστες μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου και η σύνοδος κορυφής των 15 στο Αμστερνταμ, ειναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Οφειλές 1,6 τρισ. δρχ. προς το Δημόσιο - Αρχίζει το "κυνήγι" των μεγαλοοφειλετών".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τους επενδυτές για τον ΟΤΕ - Από την πρώτη ημέρα η κάλυψη".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "2 "δώρα" για νέες επενδύσεις: Επιδοτούμενα δάνεια και αφορολόγητα κέρδη".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Απειλητικές ενδείξεις από τον πληθωρισμό, δεν αποκλείεται να σημειωθεί αύξηση τον Ιούνιο".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Τριπλό στοίχημα" πρόκληση για τους 15 στο Αμστερνταμ - Πυρετός συσκέψεων για διαρθρωτικές αλλαγές".

    [7] ΟΤΕ - Δημόσια εγγραφή

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ αναφέρει ότι "σχεδόν υπερκαλύφθηκε η έκδοση του ΟΤΕ, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες. Οι μεγάλες τράπεζες υποστήριζαν πως όσον αφορά τις δημόσιες εγγραφές έχουν καλύψει τα 2/3 της έκδοσης που τους αναλογεί, ενώ οι μικρότερες τράπεζες μιλούσαν για υπερκάλυψη του δικού τους τμήματος. Ιδιαίτερα θετικά ήταν και τα μηνύματα από το bookbuilding, ενώ ιδιαίτερα έντονο είναι το επενδυτικό ενδιαφέρον από τις ΗΠΑ και την Ασία".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Thursday, 12 June 1997 - 14:29:07 UTC