Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-06-04

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 04/06/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Οικονομική πολιτική
  • [3] Οικογενειακό επίδομα
  • [4] Εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων
  • [5] Κυπριακό
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Παπαντωνίου - Δηλώσεις

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 04/06/1997 (ΑΠΕ)

    Η απόφαση του Αρείου Πάγου για το οικογενειακό επίδομα, η Συνθήκη Σένγκεν, ο απόηχος των γαλλικών εκλογών και η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου στην Αλβανία είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: 35.000 το μήνα και με το νόμο. Το ΣτΕ δικαίωσε τους δημόσιους υπαλλήλους για το οικογενειακό επίδομα.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Οι τιμές σπιτιών-μαγαζιών στην Αττική.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: "Προκήρυξη" Τροχανά. "Γερμανικά μιλάει το νέο αφεντικό της ΑΕΚ".

    Η ΑΥΓΗ: Με σφραγίδα Σένγκεν το ηλεκτρονικό φακέλωμα.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Νέα απάτη 15 δις με καύσιμα απο 10 εταιρίες πετρελαιοειδών.

    ΕΘΝΟΣ: Πληρώστε διπλά επιδόματα. Απόφαση σταθμός του Αρείου Πάγου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Η... μουσική διπλωματία χτυπάει τώρα στη Θράκη. Συνεχίζονται οι συναυλίες της ντροπής.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Δούρειος Ιππος το τριφασικό εκλογικό σύστημα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Διπλό οικογενειακό επίδομα στο δημόσιο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ο Γιάννος Παπαντωνίου κόβει... την ανάσα. Η κυβέρνηση φοβάται την ευφορία της "ευρωανάσας".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Που θα γίνουν οι 1.130 νέοι δήμοι.

    Η ΕΣΤΙΑ: Εκθετος η κυβέρνησις απο τας αντιφάσεις υπουργών δια το εφάπαξ.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Νυστέρι στην αγορά φαρμάκων.

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Προσγείωση" ΑΔΕΔΥ για τη διάσωση των ταμείων.

    ΤΑ ΝΕΑ: Φακελώνει τους οφειλέτες η εφορία. Τους κατατάσσει σε τρεις κατηγορίες.

    ΝΙΚΗ: Εμφύλιος για το εφάπαξ. Διχασμένη η ΑΔΕΔΥ για τις περικοπές.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ολοι... ύποπτοι και ηλεκτρονικά φακελωμένοι.

    [2] Οικονομική πολιτική

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "ανήσυχη η κυβέρνηση απο την ευφορία που ακολούθησε τις γαλλικές εκλογές προσγειώνει τους προσδοκώντες με ξεκάθαρη θέση: χαλάρωση στη λιτότητα αποκλείεται, τουλάχιστον για ένα χρόνο".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ "το μέγεθος της προχειρότητος εις την άσκησιν της οικονομικής πολιτικής και την ασυνεννοησίαν των συναρμοδίων υπουργών αποκαλύπτουν οι απόηχοι της αιφνιδιαστικής τροπολογίας που κατετέθη αργά τη νύκτα προχθές εις την Βουλήν, η οποία προβλέπει την μείωσιν του χορηγουμένου 'εφ'άπαξ' εις τους δημοσίους υπαλλήλους".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει οτι "δεν αλλάζει η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ωστόσο η νίκη των Γάλλων Σοσιαλιστών διαγράφει μια νέα πορεία προς την ΟΝΕ γεγονός που μπορεί να σηματοδοτήσει μια πιο ενεργή κοινωνική πολιτική".

    Ο ΛΟΓΟΣ ισχυρίζεται οτι "χωρίς καμιά παρέκκλιση και ανεξάρτητα απο τις όποιες αναθεωρήσεις της Συνθήκης του Μάαστριχτ συνεχίζεται απο την κυβέρνηση η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ προσθέτει οτι "θορυβημένη η κυβέρνηση απο το κύμα ευφορίας που καλλιεργεί η εσωκομματική αντιπολίτευση για μεταβολή της οικονομικής πολιτικής μετά τη νίκη της αριστεράς στη Γαλλία, έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να υπάρξουν αλλαγές".

    Το ΕΘΝΟΣ τονίζει οτι "στην Ειδική Σύνοδο της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ για την ανάπτυξη αναμένεται να μεταφερθούν οι 'αποχρώσεις' που υπάρχουν στις εκτιμήσεις των στελεχών για την πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης αν και όλοι όσοι σχολίασαν τα αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών τόνισαν οτι δεν θα πρέπει να αλλάξει η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης".

    [3] Οικογενειακό επίδομα

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "σοκ για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης αποτελεί η χθεσινή απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την οποία το οικογενειακό επίδομα (συζύγου και τέκνων) το δικαιούνται και οι δύο μισθωτοί σύζυγοι που εργάζονται στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, (τράπεζες, ΔΕΚΟ, οργανισμοί κλπ).

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει οτι "υπέρ των εργαζομένων έληξε χθες η διαμάχη για την καταβολή οικογενειακού επιδόματος στους μισθωτούς του Δημοσίου, η οποία και αναμενόταν να φτάσει μέχρι το Ανώτατο Ειδικό δικαστήριο μετά τη διχογνωμία Αρείου Πάγου και Συμβουλίου της Επικρατείας".

    [4] Εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει οτι "η αιφνιδιαστική τροπολογία που κατατέθηκε προχθές στη βουλή στο σχέδιο νόμου "ρύθμιση συνταξιοδοτικών θεμάτων στρατιωτικών, και άλλες διατάξεις" άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου, αφού ο μέσος όρος των αποδοχών της τελευταίας πενταετίας θα είναι η βάσις για τον υπολογισμό του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει οτι "σε ενορχηστρωμένη προσπάθεια της κυβέρνησης για τον εξαναγκασμό χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων σε απομάκρυνση αποδίδουν συνδικαλιστικοί κύκλοι τις θεσμικές, οικονομικές και ασφαλιστικές αλλαγές που επιχειρεί η κυβέρνηση στον δημόσιο τομέα. Πιο πρόσφατη προσπάθεια η τροπολογία που κατατέθηκε νύχτα στη βουλή, προχθές και με την οποία - ουσιαστικά - περικόπτεται το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων απο 400.000 έως και 1.000.000 δραχμές".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υποστηρίζει οτι έχει προκληθεί "σάλος μετά την αιφνίδια κατάθεση στη βουλή, απο την κυβέρνηση τροπολογίας με την οποία μειώνεται δραστικά το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων. Με χτεσινές δηλώσεις τους οι αρμόδιοι υπουργοί Εργασίας και Εθνικής Οικονομίας αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εμμένουν στην προώθησή της και επιχειρούν ταυτόχρονα να εμφανίσουν το "άσπρο-μαύρο" κάνοντας λόγο δήθεν για αυξήσεις".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει οτι "ενώ χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι τελούν εν οργή και όλα τα κόμματα καθώς και οι συνδικαλιστικές παρατάξεις, καταγγέλλουν σε υψηλούς τόνους τη... νυχτερινή αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του εφάπαξ αλληλέγγυα στην κυβέρνηση στέκεται μόνο.. η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ που όπως αποδεικνύεται ήταν κι αυτή που επωμιζόμενη ρόλο 'συνενόχου' υπαγόρευσε την επίμαχη τροπολογία".

    ΤΑ ΝΕΑ ισχυρίζονται οτι "κατά 15% θα είναι αυξημένη εφέτος η αποχώρηση των δημοσίων υπαλλήλων των δημοσίων υπαλλήλων λόγω συνταξιοδότησης ενώ η κυβέρνηση αλλά και η ΑΔΕΔΥ επισημαίνουν οτι δεν θα υπάρξει μείωση αλλά αντίθετα αύξηση του εφάπαξ κατά 12%".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στο βασικό της σχόλιο επισημαίνει μεταξύ άλλων οτι "η αιφνιδιαστική κατάθεση της τροπολογίας με την οποία περικόπτεται άγρια το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων επιβεβαιώνει τις προθέσεις της κυβερνήσεως και κυρίως αποκαλύπτει τη νοοτροπία της. Επιβεβαιώνει την πρόθεση να κόψει αμέσως παροχές για να εμφανιστούν μειωμένες οι δαπάνες του δημοσίου εφόσον η κυβέρνηση είναι τελείως ανίκανη να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά με αναδιοργάνωση της δημόσιας διοικήσεως προγραμματισμένο περιορισμό της εκτάσεώς της και αύξηση της παραγωγικότητάς της".

    [5] Κυπριακό

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει οτι "η τουρκική πλευρά θέτει και πάλι σε εφαρμογή των προσφιλή της τακτική των προκλήσεων προκειμένου να δημιουργήσει αρνητικό κλίμα εν όψει των απευθείας συνομιλιών Κληρίδη-Ντενκτάς που προγραμματίζονται για τις 9 Ιουλίου".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ με τίτλο "Ο Κληρίδης παίρνει στη Νέα Υόρκη και την αντιπολίτευση" αναφέρει οτι "οι πολιτικοί αρχηγοί θα συνοδεύσουν τον πρόεδρο της δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη στις απευθείας συνομιλίες του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς που θα αρχίσουν το πρωί της Τετάρτης 9 Ιουλίου στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, υπο την προεδρία του ΓΓ του διεθνούς οργανισμού Κόφι Ανάν".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ προσθέτει οτι "με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη θ συναντηθεί ο πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης πριν απο την έναρξη των απευθείας συνομιλιών με τον Ντενκτάς στη Νέα Υόρκη χωρίς να έχει ορισθεί ακόμη η ακριβής ημερομηνία μετάβασής του στην Αθήνα. Πάντως, παρά τις προσπάθειες του ΟΗΕ για προσέγγιση των δύο πλευρών, η τουρκική προκλητικότητα συνεχίστηκε και χθες με παραβιάσεις στον εναέριο χώρο της Κύρου απο τρία τουρκικά αεροσκάφη".

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Αθήνα, Ελλάδα, 04/06/1997 (ΑΠΕ)

    Τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου είναι τα εξής: οι δηλώσεις Παπαντωνίου για την οικονομική πολιτική, το σχέδιο νόμου για την ίδρυση Χρηματιστηρίου παραγώγων και οι γαλλικές εκλογές και τα κριτήρια Σύγκλισης.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Εμμονή στους στόχους - Αμετάβλητη η οικονομική πολιτική".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Αμετάβλητη η οικονομική πολιτική, ο κ. Γ. Παπαντωνίου έσπευσε να προλάβει προσδοκίες και διάθεση για χαλάρωση".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: " "Απελευθερώνεται" η Σοφοκλέους - Με 8 νέα μέτρα διευρύνεται η κεφαλαιαγορά".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Υπέρ της αναθεώρησης των στόχων του Μάαστριχτ - Γ. Παπαντωνίου: Δεν θα πούμε όχι αν το προτείνουν οι άλλοι".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Η κυβέρνηση δεν συζητάει θέμα αλλαγής πολιτικής - Καμιά πρόθεση υποβολής αιτήματος μεταβολής των κριτηρίων".

    [7] Παπαντωνίου - Δηλώσεις

    Η ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών αναφέρει ότι" αμετάβλητη θα παραμείνει η οικονομική πολιτική όπως δήλωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Παπαντωνίου. Η πολιτική που ακολουθούμε όπως είπε ο κ. Παπαντωνίου δεν επιβάλλεται από το Μάαστριχτ, αλλά από την ανάγκη για βελτίωση των οικονομικών δεικτών στην Ελλάδα".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Wednesday, 4 June 1997 - 14:41:17 UTC