Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-05-30

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 30/05/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Δολοφονία Περατικού
  • [3] Απόσυρση ΙΧ
  • [4] Αναθεώρηση Συντάγματος
  • [5] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [6] Οικονομική πολιτική
  • [7] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [8] Τράπεζα της Ελλάδος-Δραχμή

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 30/05/1997 (ΑΠΕ)

    Η δολοφονία Περατικού και η ανάληψη της ευθύνης απο 17Ν, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και η απόσυρση ΙΧ παλαιάς τεχνολογίας είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Υπάρχει και φιλότιμο. Συγκλονίστηκε η Ελλάδα απο την ευαισθησία της καθαρίστριας.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ευνοϊκά δάνεια για ΙΧ. Νέα πακέτα απο τις τράπεζες.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Τρόμος στους εφοπλιστές μετά την εκτέλεση του Περατικού απο τη 17Ν.

    Η ΑΥΓΗ: Τα καλά και συμφέροντα. Στον πρωθυπουργό χθες η Ιερά Σύνοδος.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Στο σκαμνί η κλίκα που άρπαξε 7 δις.

    ΕΘΝΟΣ: Ξεκινάμε τη νέα απόσυρση. Ο Γιώργος Δρυς μιλάει στο "Εθνος".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Εξάψαλμος Σεραφείμ για τους "αντιρρησίες" συνείδησης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Κερκόπορτα για το στράτευμα οι ρυθμίσεις του προς ψήφιση νομοσχεδίου για τους αντιρρησίες συνειδήσεως.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: 2,7 δις επικήρυξη της 17Ν απο τους εφοπλιστές. Δήλωση-βόμβα απο τον Σκουλαρίκη: η ΕΥΠ στο κύκλωμα τρομοκρατών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Προκήρυξη της 17Ν σε τρεις δόσεις για Περατικό κ.α. "Τρεις φορές οργανώσαμε το χτύπημα".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Καταργείται η επετηρίδα των εκπαιδευτικών. Πρόταση νόμου απο Καραμανλή το Σεπτέμβριο. Συμφωνεί καταρχήν η κυβέρνηση.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Μάχη για την ισχύ της δραχμής. Σύντονα μέτρα μετά τη χθεσινή συναλλαγματική εκροή 800 εκατ. δολαρίων.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Τελευταία ευκαιρία για φορολογικές εκκρεμότητες. Αυστηρή προειδοποίηση του υπουργείου Οικονομικών.

    ΤΑ ΝΕΑ: Αυξάνουν τα αφορολόγητα όρια για μισθωτούς, συνταξιούχους, επαγγελματίες.

    ΝΙΚΗ: Στόπ-καρέ στην εκτέλεση. Μία κρυφή κάμερα η ελπίδα της αστυνομίας για τη 17Ν.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ανατιμήσεις-φωτιά σε πολλά φάρμακα.

    [2] Δολοφονία Περατικού

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "ύστερα απο σιωπή 26 μηνών η "'17ΝΟΕΜΒΡΗ" με μια τριπλή προκήρυξη (την έγραφε απο το '95) που έστειλε (στην "Ελευθεροτυπία") αποκαλύπτει οτι αποπειράθηκε άλλες δύο φορές να σκοτώσει τον εφοπλιστή Κ. Περατικό. Στη μακροσκελή προκήρυξη - ντοκουμέντο (η οποία μάλιστα έχει και λάθος ημερομηνία 7-4-1998) η 17Ν χαρακτηρίζει 'μεγάλο σκάνδαλο' την πώληση των "Ναυπηγείων Ελευσίνος" στον εφοπλιστικό όμιλο Περατικού, ενώ παίρνει θέση ετεροχρονισμένα και για την κρίση των Ιμίων, ασκώντας οξύτατη κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης και προσωπικά στον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει οτι "στο απόλυτο σκοτάδι φαίνεται οτι βρίσκονται ακόμη οι έρευνες των διωκτικών αρχών σχετικά με τη δολοφονία του επιχειρηματία Κώστα Περατικού απο τους τρομοκράτες της Οργάνωσης '17Νοέμβρη' προχθές το απόγευμα στο κέντρο του Πειραιά, αφού, παρά το γεγονός οτι υπάρχουν δώδεκα μάρτυρες οι αστυνομικοί δεν έχουν καταφέρει να σχηματίσουν τα σκίτσα των δραστών ενώ τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί είναι σχεδόν μηδενικά για να βοηθήσουν στο έργο των αρχών".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει οτι "ως συνήθως, εδώ και 22 χρόνια, η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, αλλά και οι Αμερικανοί που έχουν εμπλακεί στις έρευνες και τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους, ύστερα απο κάθε χτύπημα της οργάνωσης-'φάντασμα', '17Νοέμβρη', είναι ένα μεγάλο... τίποτα".

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους αναφέρουν μεταξύ άλλων οτι "κοντά πέντε χρόνια μετά το τελευταίο φονικό της χτύπημα, η '17Ν' έδωσε πάλι αυτόκλητη το 'τιμωρό παρών' της, με στόχο - όπως πάντα - να θυμίσει πως αυτή 'αγρυπνά' για την απόδοση κοινωνικής δικαιοσύνης".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά οτι έδωσαν "μεγάλο πονοκέφαλο αντί ουσιαστικών στοιχείων, οι αυτόπτες μάρτυρες της δολοφονίας του Κώστα Περατικού στους αστυνομικούς. Σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες, κανένας απο τους μάρτυρες δεν κατέθεσε τα ίδια στοιχεία με τους υπόλοιπους, όσον αφορά στα χαρακτηριστικά των δολοφόνων της "17Ν".

    [3] Απόσυρση ΙΧ

    "Η απόσυρση των ΙΧ παλαιάς τεχνολογίας επανέρχεται. Τώρα θα έχει διαφορετική μορφή. Το κίνητρο θα είναι ισχυρό για τους ενδιαφερόμενους". Οπως δήλωσε στο ΕΘΝΟΣ ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Δρυς "θα δίνεται ένα έξτρα ποσό περίπου 300.000 δραχμών σε όσους διαθέτουν το αυτοκίνητό τους στην αγορά τρίτης χώρας. Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ υπολογίζει οτι 1.300.000 αυτοκίνητα είναι υποψήφια για απόσυρση".

    [4] Αναθεώρηση Συντάγματος

    Η ΑΥΓΗ γράφει οτι "στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος εντάσσει η κυβέρνηση και το θέμα του εκλογικού συστήματος, ενώ προς το παρόν τουλάχιστον αποκλείει την καθιέρωση της απλής αναλογικής".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει οτι "ενδεχόμενο κατοχύρωσης παγίου εκλογικού συστήματος προέκυψε χθες στη Βουλή όπου ο υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης κ. Λ. Παπαδήμας απέφυγε να διαψεύσει την πληροφορία οτι στις προτάσεις που θα καταθέσει η κυβέρνηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος θα περιλαμβάνεται και διάταξη που θα προβλέπει την καθιέρωση της ενισχυμένης αναλογικής".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ισχυρίζεται οτι διατηρεί "θολή την εικόνα γύρω απο το θέμα του εκλογικού νόμου η κυβέρνηση συνεχίζοντας τα κομματικά παιχνίδια. Ο υφυπουργός Εσωτερικών Λ. Παπαδήμας δήλωσε μεν οτι 'δεν απασχολεί' την κυβέρνηση θέμα αλλαγής του εκλογικού συστήματος, αλλά παραδέχθηκε οτι θα υπάρξει αλλαγή του εκλογικού νόμου".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει οτι "η κυβέρνηση δεν απέκλεισε χθες το ενδεχόμενο, στη νέα διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος, να αναπτυχθεί ένας προβληματισμός για το ενδεχόμενο να κατοχυρωθεί και συνταγματικά στο μέλλον, ο εκλογικός νόμος".

    [5] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ με τίτλο "Δεν συζητάμε υπο απειλές" γράφει οτι "ο κ. Πάγκαλος υπογράμμισε πως δεν πρόκειται να υπάρξει ουσιαστική βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων αν η Αγκυρα δεν ικανοποιήσει τις γνωστές τρεις προϋποθέσεις που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει οτι "η Ουάσιγκτον δεν θεωρεί οτι οι ελληνοτουρκικές διαφορές και το Κυπριακό συνδέονται μεταξύ τους ως προς την επίλυσή τους, το Αιγαίο ωστόσο χαρακτηρίζεται περιοχή πολύ σημαντική τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Τουρκία. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νίκολας Μπέρνς, που πιθανότατα θα είναι ο νέος Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, σύντομα θα βρεθεί λύση και για τα δύο θέματα".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ υποστηρίζει οτι "η συνάντηση, σύμφωνα με δήλωση του ίδιου του υπουργού, ήταν άκαρπη, αφού ο κ. Οϊμέν είπε στον κ. Πάγκαλο "τα γνωστά που λέει, αυτά που έχει πει, δηλαδή και στην Αθήνα με λεπτομέρειες και δεν κουράζεται να επαναλαμβάνει"."

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ισχυρίζεται οτι "παρά την ιταμή αδιαλλαξία της Αγκυρας, η κυβέρνηση εξακολουθεί τις άτυπες επαφές με εκπροσώπους της τουρκικής διπλωματίας".

    [6] Οικονομική πολιτική

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει οτι "αποφασισμένη είναι η κυβέρνηση να επιβάλει για το 1998 σφιχτές αυξήσεις τους μισθούς, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου έστειλε σαφές μήνυμα σε όσους μετέχουν στον κοινωνικό διάλογο οτι, παρά τις αντιδράσεις, θα γίνουν ριζικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και στο ωράριο εργασίας".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ στο βασικό του σχόλιο υποστηρίζει μεταξύ άλλων οτι "έγκλημα εκ προμελέτης, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη, την οποία χειροκροτούν τόσο οι πολυεθνικές (με τις εκθέσεις του ΔΝΤ, του ΟΟΣΑ και της ΕΕ) όσο και τα συνεταιράκια τους στην Ελλάδα (Σύνδεσμοι βιομηχάνων, εφοπλιστών, πολυκαταστημάτων κλπ). Μπορεί μ'αυτή την πολιτική, ορισμένοι αριθμοί να ευημερούν - όπως τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών και ο πληθωρισμός - όμως ο εργαζόμενος λαός υποφέρει".

    [7] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Αθήνα, Ελλάδα, 30/05/1997 (ΑΠΕ)

    Τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου είναι τα εξής: οι πιέσεις που δέχεται η δραχμή στην αγορά συναλλάγματος, οι δηλώσεις Παπαντωνίου για την οικονομία και οι εξελίξεις στην αγορά αυτοκινήτου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Πιέσεις στη δραχμή - Σημαντικές εκροές".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Ακριβή η προστασία της δραχμής - 1,4 δισ. ECU δαπανήθηκαν από την Τράπεζα Ελλάδος το τελευταίο τριήμερο".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Νέα απόσυρση Ι.Χ εντός του '97 - Πακέτο μέτρων για τα μεταχειρισμένα".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Με κόστος οι προσπάθειες στήριξης της δραχμής, οι πιέσεις συνεχίζονται - Οι εκροές ξεπέρασαν το 1 δισ. δολ.".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Στα χνάρια της Ιρλανδίας για το δρόμο προς το Μάαστριχτ".

    [8] Τράπεζα της Ελλάδος-Δραχμή

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ αναφέρει ότι"έντονες πιέσεις δέχθηκε χθες η δραχμή. Αποτέλεσμα ήταν η Τράπεζα της Ελλάδος να παρέμβει και να διαθέσει 590 εκατ. ECU και 80 εκατ. δολάρια, προκειμένου να συγκρατήσει την τιμή του ECU στις 312 δραχμές. Συνέπεια των εκροών συναλλάγματος, τα επιτόκια στην διατραπεζική σημείωσαν μεγάλες διακυμάνσεις, με αποτέλεσμα οι περίοδοι από μήνα μέχρι τρίμηνο να διαπραγματευθούν από 10,70% μέχρι 12,20%. Πάντως, η ΤτΕ εκτιμά ότι η κατάσταση δεν εμπνέει ανησυχία".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Friday, 30 May 1997 - 14:44:15 UTC