Browse through our General Nodes about Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-05-27

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 27/05/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [3] Κυπριακό
  • [4] Κοινωνικός Διάλογος
  • [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [6] Χρηματιστήριο

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 27/05/1997 (ΑΠΕ)

    Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η πορεία του κοινωνικού διαλόγου και τα αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οϊμέν. Μόνο την Ακρόπολη δεν ζήτησαν οι Τούρκοι.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ανήλικα στην πορνεία. 3.000 παιδιά στο πεζοδρόμιο τους τελευταίους 18 μήνες.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Μέτρα-Θάνατος.

    Η ΑΥΓΗ: Η Γαλλία δείχνει Αριστερά.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Εφιάλτες στο ΠΑΣΟΚ. Ποιοί τορπιλίζουν τον κοινωνικό διάλογο.

    ΕΘΝΟΣ: 8% εξτρά στις συντάξεις δημοσίων - στρατιωτικών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Μας πήρε τον... υμένα χθες, ο Ονούρ Οϊμέν.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ωμή πρόκληση. Ο Οϊμέν "απείλησε" με ντοκουμέντα την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Η Πολυξένη μιλάει για Δήμητρα-Σπυρόπουλο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Πάξ Τούρκα σε στίλ... Σωτηρίας Μπέλλου. Πάγκαλος: διπλωματία τουρλού όσα μας είπε ο κ. Οϊμέν.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Διχασμένη η κοινή γνώμη για διάλογο με Τουρκία. Πανελλαδική δημοσκόπηση της CAPA RESEARCH.

    ΕΣΤΙΑ: Η πρωτοφανής "Ανοιξις" του Χρηματιστηρίου αυξάνει τας ευθύνας του κράτους.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Νέο pourquoi απο Γαλλία.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Τι παίρνουν οι συνταξιούχοι του δημοσίου.

    ΤΑ ΝΕΑ: Προκαλούν και μέσα στην Αθήνα. Οργή για τις δηλώσεις του Τούρκου υφυπουργού.

    ΝΙΚΗ: Προκλήσεις εντός έδρας. Επίδειξη θράσους Οϊμέν στην Αθήνα.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ασχημο μέλλον προετοιμάζουν για τη νεολαία.

    [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους τονίζουν μεταξύ άλλων οτι "όσοι επιμένουν να τρέφουν ψευδαισθήσεις για τον περιβόητο διάλογο με την Τουρκία, αφού έλαβαν - απο την Αγκυρα - την απάντηση του κ. Ντεμιρέλ, έλαβαν χθες - εδώ στην Αθήνα - και την απάντηση του κ. Οϊμέν, πως η χώρα του και ευθέως αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματά μας στο Αιγαίο και αδιαφορεί για τις διεθνείς συνθήκες που τα κατοχυρώνουν".

    Η ΑΥΓΗ υποστηρίζει οτι επικρατεί "κλίμα μειωμένων προσδοκιών για το μέλλον των προσπαθειών ελληνοτουρκικής προσέγγισης στην Αθήνα μετά την απροσχημάτιστη έλλειψη διαλλακτικότητας απο την πλευρά της Αγκυρας, ενώ ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος σε συνέντευξή του στα 'Νέα' προειδοποιεί οτι οι ενέργειες της Αγκυρας μπορεί να λειτουργήσουν εις βάρος της, αφού υπάρχουν δυνάμεις που μπορεί να θέσουν υπο αμφισβήτηση το καθεστώς των στενών ".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ εκτιμά οτι "η προκλητικότητα των Τούρκων δεν γνωρίζει όρια. Μετά το παραλήρημα του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ πήρε τη σκυτάλη ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ονούρ Οϊμέν ο οποίος δεν δίστασε χθες εδώ απο την Αθήνα, να επαναλάβει τις τουρκικές απειλές και να προκαλέσει, εμμένοντας στις παράλογες τουρκικές διεκδικήσεις".

    Ο ΛΟΓΟΣ ισχυρίζεται οτι "ομιλία-πρόκληση κατά της Ελλάδας πραγματοποίησε χθες στην εκδήλωση του Κέντρου Ερευνας και Πολιτικής Επιμόρφωσης στο "Χίλτον" ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Ονούρ Οϊμέν αποδεικνύοντας οτι παρά το φαινομενικό κλίμα ύφεσης, η τουρκική επιθετικότητα παραμένει άκαμπτη".

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι εμφανίστηκε "ιδιαίτερα προκλητικός χθες στην Αθήνα ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Ονούρ Οϊμέν, ισχυριζόμενος οτι η χώρα του διαθέτει ντοκουμέντα που αποδεικνύουν την τουρκική κυριότητα επί των αμφισβητούμενων απο την Αγκυρα βραχονησίδων και επαναλαμβάνοντας ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων απο τα έξι στα δώδεκα μίλια θα προκαλέσει την άμεση αντίδραση της χώρας του".

    Το ΕΘΝΟΣ στο σχόλιό του επισημαίνει μεταξύ άλλων οτι "λογικά δεν θα πρέπει να ξάφνιασαν τα όσα ξεστόμισε χθες στην Αθήνα ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Οϊμέν. Διότι, σε τελική ανάλυση, οι απόψεις που διατύπωσε δεν ήταν παρά απλή επανάληψη των όσων προ τριημέρου είχε υποστηρίξει ο Ντεμιρέλ στη γνωστή τηλεοπτική συνέντευξή του. Και η μεν τουρκική πρακτική ουδόλως ξαφνιάζει, πλην, όμως θα πρέπει ίσως να προβληματίσει ως προς την ορθότητα της δικής μας πρακτικής και ειδικότερα της προσήλωσής μας στην αρχή οτι "δεν διεκδικούμε τίποτα".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ θεωρεί οτι ο Τούρκος υφυπουργός εξωτερικών Ο. Οϊμέν δεν σεβάστηκε "ούτε την... πατροπαράδοτη ελληνική φιλοξενία. Ο κ. Οϊμέν απλά και ταυτόχρονα επιθετικά, επαναδιατύπωσε εμμέσως πλην σαφώς την απειλή πολέμου προς την Ελλάδα σε περίπτωση επέκτασης των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια, ενώ έκανε λόγο και για αμφισβητούμενα νησιά και βραχονησίδες στο Αιγαίο".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει οτι "σοβαρότατη νίκη διπλωματικής ουσίας και τακτικής, επέτυχε χθες η Αγκυρα σε βάρος της ελληνικής κυβέρνησης, με τη δημόσια αποκάλυψη δεσμεύσεων που ανεληφθησαν στη διάρκεια μυστικής συνάντησης στο ξενοδοχείο "Χίλτον" το βράδυ της Κυριακής".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει οτι "εξόχως... αποκαλυπτική των πραγματικών τουρκικών προθέσεων και της τραγικής πολιτικής ανεπάρκειας του Ελληνα αναπληρωτή υπουργού εξωτερικών, ήταν η χθεσινή κοινή εμφάνιση του κ. Γ. Παπανδρέου με τον Τούρκο υφυπουργό εξωτερικών Ονούρ Οϊμέν".

    [3] Κυπριακό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ με τίτλο "Ο Πρόεδρος Κληρίδης αντίθετος στη δήλωσι Ντεμιρέλ"γράφει οτι "ο όρος για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ πριν απο την ένταξη της Κύπρου, προδίδει τη νοοτροπία του Τούρκου προέδρου στο πλαίσιο της οποίας η Κύπρος θεωρείται περίπου αποικία της Τουρκίας".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ εκτιμά οτι έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση "προσωρινή έστω ανακούφιση η ανακοίνωση στη Ν. Υόρκη απο εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών οτι ο ΓΓ κ. Κόφι Ανάν θα αναμένει την έκθεση του βοηθού του Κέραν Πρέντργκαστ πριν αποφασίσει τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό".

    [4] Κοινωνικός Διάλογος

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει οτι "η κυβέρνηση επιχειρεί μέσα απο τον διαβόητο "κοινωνικό διάλογο" να εμφανίσει ένα πρόσωπο διαλλακτικό στους εργαζόμενους και στο λαό γενικότερα. Στόχος της, ο αφοπλισμός του λαϊκού κινήματος και η εξασφάλιση της τόσο ποθητής - για την ίδια, αλλά πολύ περισσότερο για την άρχουσα τάξη - "κοινωνικής συναίνεσης" στην προώθηση της πολιτικής της".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ με τίτλο "Πρεμιέρα διαλόγου σε γαλλικό φόντο" αναφέρει οτι "υπο μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πολιτική συγκυρία (ευρωπαϊκού και εθνικού επιπέδου) ξεκινά σήμερα και επι της ουσίας, ο κοινωνικός διάλογος".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει οτι "με κυρίαρχο το κλίμα που διαμορφώνουν οι αλλεπάλληλες διαρροές πληροφοριών για την επικείμενη επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, συνεδριάζει σήμερα για πρώτη φορά η Συντονιστική Γραμματεία του κοινωνικού διαλόγου".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ ισχυρίζεται οτι "υπο τη σκιά της απειλής περικοπής του 13ου μισθού και με το γεγονός της νίκης των Σοσιαλιστών στη Γαλλία, ξεκινά σήμερα με την πρώτη συνεδρίαση της Συντονιστικής Γραμματείας, η ουσιαστική φάση του κοινωνικού διαλόγου, μετά το γύρο των διερευνητικών και πανηγυρικών διαδικασιών".

    [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Αθήνα, Ελλάδα, 27/05/1997 (ΑΠΕ)

    Τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου είναι τα εξής: η διακοπή της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου και η περαιτέρω μετοχοποίηση του ΟΤΕ.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Αναξιόπιστη" η Σοφοκλέους. Τεχνικά προβλήματα ανέβαλαν τη χθεσινή συνεδρίαση".

    ΕΞΠΡΕΣ: Ο Η/Υ εξέθεσε το Χρηματιστήριο, δεν άντεξε το αγοραστικό ενδιαφέρον για την Xiosbank".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Διεθνής η γελοιοποίηση της Σοφοκλέους - Δεν άντεξαν τα κομπιούτερ".

    ΚΕΡΔΟΣ: Μπλακ-άουτ στη Σοφοκλέους λόγω αυξημένων εντολών - Η πρεμιέρα της Xiosbank ματαίωσε τη συνεδρίαση".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ : Πλαφόν 20% για τις νέες εταιρίες στο Χρηματιστήριο για να μην επαναληφθεί το χθεσινό μπλοκάρισμα του λογισμικού".

    [6] Χρηματιστήριο

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ αναφέρει ότι "στην πρώτη συνεδρίαση μετά το ιστορικό ρεκόρ της Σοφοκλέους, το Χρηματιστήριο δεν μπόρεσε να λειτουργήσει, χθες, αφήνοντας εύλογα ερωτηματικά για την αξιοπιστία του θεσμού σε Ελληνες και ξένους επενδυτές. Το ηλεκτρονικό σύστημα του Χρηματιστηρίου αποδείχτηκε για άλλη μια φορά ανεπαρκές αν και η χθεσινή τεχνική βλάβη οφειλόταν κυρίως σε έλλειψη πρόβλεψης για νέες μεταβλητές, στις οποίες η αγορά όφειλε να έχει τη δυνατότητα προσαρμογής".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Tuesday, 27 May 1997 - 14:39:30 UTC