Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-05-21

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 21/05/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Αιγαίο-ΝΑΤΟ
  • [3] Προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή
  • [4] Εξελίξεις στην οικονομία
  • [5] Κυπριακό
  • [6] Συναυλία Ρουβά-Κούτ
  • [7] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [8] Χρηματιστήριο-Πτώση

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 21/05/1997 (ΑΠΕ)

    Οι αλλαγές στην παιδεία, οι δηλώσεις του Α. Τσοχατζόπουλου για εθνικά θέματα, η επίσκεψη Πάγκαλου στο Ισραήλ και ο θάνατος φρουρού του προξενείου μας στο Αργυρόκαστρο είναι τα βασικά θέματα του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τα παιδία παίζει. Η κυβέρνηση πήρε πίσω και το Εθνικό Απολυτήριο.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Αλχημεία με τα εκκαθαριστικά για να εισπράξουν αμέσως τους φόρους.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Μεσαίωνας. Σκοταδιστική εγκύκλιος επιθεωρητή Μέσης Εκπαίδευσης.

    Η ΑΥΓΗ: Το ίδιο έργο και πάλι στα Λύκεια. Χωρίς προετοιμασία οι αλλαγές από Σεπτέμβριο.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Η CIA πίσω από τη συναυλία. Γνώριζε όλο το σχέδιο η κυβέρνηση της Κύπρου γι αυτό και σιώπησε.

    ΕΘΝΟΣ: Κόσκινο στις συντάξεις. Νομοσχέδιο - σκούπα τη νύχτα στη Βουλή.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Φεστιβάλ ... Καννών κάνουν οι Τούρκοι στο Αιγαίο. Στις άρπες μας η Τουρκία απαντά με εξοπλισμούς "μαμούθ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Αλλαγή γραμμής στο Μαξίμου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Χασίς κατ'οίκον. Επαναστατική πρόταση από τον Γιώργο Παπανδρέου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Λύκειο με τυφλό σύστημα. Αλλαγές φέτος, αλλά βιβλία του χρόνου.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Στην πυρά ξανά ο Καζαντζάκης. Επικίνδυνο κρούσμα σκοταδισμού στη Λάρισα.

    Η ΕΣΤΙΑ: Πώς διαμορφούται το νέον πολιτικόν σκηνικόν δια κυβέρνησιν και αντιπολίτευσιν.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Καθήλωση μισθών-τιμών με στόχο τη συρρίκνωση του πληθωρισμού στο 2,5 % το 1998.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Ωράριο τριών ταχυτήτων.

    ΤΑ ΝΕΑ: Βόμβα ΟΟΣΑ για τις συντάξεις. Ζητεί αύξηση ορίων και εισφορών.

    ΝΙΚΗ: Βέτο Ακη για στρατηγεία. Αυστηρή προειδοποίηση του υπουργού Αμυνας στο ΝΑΤΟ.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Καλπονοθευτικά επιμένουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Καταψηφίστηκε πρόταση του ΚΚΕ για την καθιέρωση της απλής αναλογικής.

    [2] Αιγαίο-ΝΑΤΟ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "ΝΑΤΟϊκοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι εξετάζουν τη μεταφορά δυνάμεων από την κεντρική Ευρώπη στο Νότο. Ολες οι πηγές αστάθειας βρίσκονται στη νότια περιοχή του ΝΑΤΟ, λέει ο διοικητής της Νότιας Πτέρυγας της Συμμαχίας. Από τη μεριά του ο Ακης Τσοχατζόπουλος απειλεί με βέτο στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, αν δεν περάσουν οι ελληνικές θέσεις και ανήγγειλε ότι θα πάρουμε "Πάτριοτ" από τις ΗΠΑ".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "η Ελλάδα φέρεται διατεθειμένη να δημιουργήσει "ελεύθερους αεροδιαδρόμους" για τα τουρκικά μαχητικά και να επιτρέπει την αβλαβή διέλευσι πλοίων και υποβρυχίων, εφόσον η Τουρκία αποδεχθή την δυνατότητα που δίδει το Διεθνές Δίκαιο της Θαλάσσης στη χώρα μας να επετείνη τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υπογραμμίζει τη δήλωση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλου ότι "η χρήση διαύλων ελεύθερων πτήσεων τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών εντός του FIR Αθηνών και αβλαβούς διέλευσης πλοίων στα χωρικά μας ύδατα προβλέπονται μόνο έπειτα από επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια και δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές σε καμία άλλη περίπτωση".

    Το ΕΘΝΟΣ εκτιμά ότι ο Ακης Τσοχατζόπουλος χρησιμοποίησε " σκληρή γλώσσα κατά της Τουρκίας για την στάση της στο Αιγαίο και το Κυπριακό και προειδοποίησε το ΝΑΤΟ ότι αν συνεχίσει να αντιμετωπίζει την Ελλάδα ως μέλος δεύτερης κατηγορίας δεν θα προχωρήσει η Νέα Δομή της Συμμαχίας.

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ ότι "με τη δική του πολιτική πλατφόρμα, χωρίς πάντως να βγει εκτός επίσημης "γραμμής" εμφανίστηκε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες στους ξένους ανταποκριτές. Παράλληλα ο κ. Τσοχατζόπουλος προειδοποίησε ότι η Ελλάδα θα μπλοκάρει τις διαδικασίες για τη νέα δομή του ΝΑΤΟ αν δεν διασφαλιστούν ίδιοι όροι συμμετοχής για όλα τα μέλη κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσει η Τουρκία να θέτει βέτο σε θέματα όπως η ίδρυση του στρατηγείου της Λάρισας".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι "κάλεσμα στη διεθνή κοινότητα ν'αποθαρρύνει την Τουρκία στην προκλητικότητα που δείχνει έναντι της Ελλάδας έκανε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος λέγοντας ότι η συμπεριφορά της γείτονος αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση στην περιοχή".

    [3] Προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "άνεμος ικανοποίησης και αισιοδοξίας πνέει στη Ρηγίλλης αλλά και στις τάξεις των βουλευτών της ΝΔ για το αποτέλεσμα της προχθεσινής "μονομαχίας" στη Βουλή, ανάμεσα στον πρωθυπουργό κ. Σημίτη και τον αρχηγό τους κ. Καραμανλή, την παρθενική ομιλία του οποίου έκριναν ως "ιδιαιτέρως σοβαρή, συγκροτημένη και μετρημένη".

    Η ΑΥΓΗ προσθέτει ότι "ικανοποίηση επικρατεί στη ΝΔ από την εμφάνιση του Κ. Καραμανλή στη Βουλή, προχθές κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την οικονομία σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, όπως προκύπτει και από τα θετικά σχόλια βουλευτών του κόμματος σε δηλώσεις τους".

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει ότι "η συνολική εικών της Κυβερνήσεως φαίνεται ότι απασχολεί σοβαρώς τον πρωθυπουργόν κ. Κ. Σημίτην και το επιτελείον του, ιδιαιτέρως μετά το νέον σκηνικόν που διαμορφώνεται πλέον εις την πολιτικήν ζωήν της χώρας από την έντονον παρουσίαν του νέου αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως κ. Κ. Καραμανλής, ως επεβεβαιώθη και από την προχθεσινήν συζήτησιν εις την Βουλήν".

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους τονίζουν μεταξύ άλλων ότι "αν πράγματι κάτι διαφορετικό εισέφερε η συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία, ήταν το υψηλό επίπεδο της αντιπαράθεσης. Και η αποφυγή - κατά το δυνατόν - ανταλλαγής φραστικών πυροτεχνημάτων για τη δημιουργία - και μόνον - εντυπώσεων".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ ισχυρίζεται ότι "η προχθεσινή συζήτηση που έγινε στη Βουλή για την οικονομία επέτρεψε για πρώτη φορά από τότε που εξελέγη ο κ. Κ. Καραμανλής πρόεδρος της ΝΔ να αποσαφηνισθεί η πολιτική τακτική που θα τηρήσουν οι αρχηγοί των δύο μεγάλων κομμάτων στο προσεχές μέλλον".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ στο βασικό σχόλιό του υποστηρίζει ότι "για κάθε αναλλοτρίωτο και ευπρεπή πολίτη που επιμένει να κρίνει με νηφαλιότητα και εντιμότητα τα δημόσια πράγματα η προχθεσινή παρουσία στη Βουλή του νέου προέδρου της ΝΔ κ. Κων. Καραμανλή υπήρξε μια ευχάριστη αποκάλυψη. Πολλοί ήταν εκείνοι (που μάλιστα όχι όλοι από τη ΝΔ) που έβλεπαν με σκεπτικισμό την απόφαση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αντιπαρατεθεί με τον πρωθυπουργό σε συζήτηση εκτός ημερησίας διάταξης με θέμα την οικονομία - τομέας που θεωρείται εξ αντικειμένου "γήπεδο" του κ. Σημίτη".

    [4] Εξελίξεις στην οικονομία

    Η ΝΙΚΗ εκτιμά ότι κρίνεται "θετική η πορεία της ελληνικής Οικονομίας ωστόσο μέχρι τα μέσα Ιουνίου η κυβέρνηση θα έχει σαφέστερες ενδείξεις για τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί με βάση το πρόγραμμα σύγκλισης".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ισχυρίζεται ότι "σε πολιτικές καθήλωσης μισθών και τιμών, για το προσεχές έτος κατευθύνεται από τώρα η κυβέρνηση προκειμένου να διασφαλίσει τη μείωση του πληθωρισμού σε ποσοστό 2,5% στο τέλος του 1998 και να επιτύχει ένα από τα βασικά κριτήρια ένταξης της δραχμής στο ενιαίο νόμισμα ευρώ".

    [5] Κυπριακό

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "οι προετοιμασίες για την έναρξη των απευθείας συνομιλιών Κληρίδη-Ντενκτάς, βρίσκονται στο τελευταίο τους στάδιο και τις σχετικές διαβουλεύσεις στο "τρίγωνο" Αθήνας-Λευκωσίας-Αγκυρας, έχει αναλάβει ο βοηθός του Γ.Γ. του ΟΗΕ Σερ Κιέραν Πρέντεργκαστ".

    Ο ΛΟΓΟΣ με τίτλο "Υπέρ των συνομιλιών Κληρίδη-Ντενκτάς η Τουρκία" αναφέρει ότι "Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Ονούρ Οϊμέν σημείωσε ότι η Τουρκία από την αρχή υποστηρίζει την έναρξη το συντομότερο, των απευθείας συνομιλιών μεταξύ των δύο κοινοτήτων και πρόσθεσε ότι "θεωρούμε ως έλλειψη τη μη πραγματοποίηση αυτών των συνομιλιών εδώ και δυόμισι χρόνια".

    [6] Συναυλία Ρουβά-Κούτ

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ στο σχόλιό της γράφει μεταξύ άλλων ότι "υπάρχουν λέξεις-αξίες που λειτουργούν τρομοκρατικά. Δύο τέτοιες λέξεις με μεγάλη ηθική βαρύτητα, είναι η "ειρήνη " και η "συμφιλίωση". Ποιος μπορεί να είναι εναντίον της ειρήνης και της συμφιλίωσης των λαών; Βεβαίως, στο όνομα της "ελευθερίας", της "δημοκρατίας" και της "ειρήνης" έχουν διαπραχθεί τα πιο μεγάλα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Η συναυλία Ρουβά-Κούτ στην Κύπρο έγινε και αυτή στο όνομα της "ειρήνης και της συμφιλίωσης".

    [7] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 21/05/1997

    Αθήνα, Ελλάδα, 21/05/1997 (ΑΠΕ)

    Τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου είναι τα εξής: η πτώση του γενικού δείκτη τιμών στο Χρηματιστήριο και οι συστάσεις Παπαντωνίου για μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών "Μεγάλη πτώση στη Σοφοκλέους - Σε ύψη ρεκόρ οι συναλλαγές για το 1997".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Ο Γ. Παπαντωνίου προτρέπει τις εμπορικές τράπεζες για μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Συστάσεις Γ. Παπαντωνίου στις Τράπεζες: "Μειώστε τα επιτόκια δανείων".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Συνεδρίαση γκραν-γκινιόλ χθες στο Χρηματιστήριο - Κατάρριψη του ιστορικού ρεκόρ των 1684 μονάδων αλλά και πτώση 2,90%".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Προωθούνται μόνο τα μεγάλα πακέτα κρατικών προμηθειών. Ανάπτυξη μέσω των έργων υποδομής βλέπει το Δ.Ν.Τ.".

    [8] Χρηματιστήριο-Πτώση

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ αναφέρει ότι "η κατάρριψη του ιστορικού ρεκόρ στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, ήταν στιγμιαία και τροφοδότησε μαζικές πωλήσεις, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να παρουσιάσει χθες σημαντικές απώλειες (2,90%) και να κλείσει στις 1.621,71 μονάδες".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Wednesday, 21 May 1997 - 15:50:32 UTC