Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-05-15

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 15/05/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Κοινωνικός διάλογος
  • [3] Ελληνοτουρκικά
  • [4] Αρχεία Καραμανλή
  • [5] ΠΓΔΜ
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Κοινωνικός διάλογος

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 15/05/1997 (ΑΠΕ)

    Η ομιλία του πρωθυπουργού στην "πρεμιέρα" του κοινωνικού διαλόγου, η επίσημη παρουσίαση των αρχείων του Κωνσταντίνου Καραμανλή, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Θησαυρός μυστήριο στην Ιονική! Εξαφανισμένος ο ιδιοκτήτης του.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ο Σημίτης προανήγγειλε σάρωμα των κεκτημένων.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: "Γκά-Γκά ο... Θεός". Σάλος απο το 12ο τόμο. Αντιδράσεις ΠΑΣΟΚ.

    Η ΑΥΓΗ: Η Ευρώπη συγκλίνει στη "νέα φτώχεια".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Αρπάζει 10 δις ο Καραμανλής. Ο γέρος της Πολιτείας με τα κοράκια της Δεξιάς "έγραψαν "12 τόμους για να κονομήσουν χοντρά.

    ΕΘΝΟΣ: Φως σε 11 εκτελέσεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Τον εξετέλεσε χθες ο Σαμαράς. Με 15 "πυραύλους" γραφής-γραφής για την Πολιτεία του.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ακης: Μην τους πιστεύεται."Ρουκέτα" του υπουργού Εθνικής Αμυνας εναντίον των Κ. Σημίτη και Θ. Πάγκαλου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Γυρίζω σελίδα. Ο Κώστας Καραμανλής ξεκαθαρίζει τώρα το τοπίο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Εγκώμιον Ράλλη στον.. Σημίτη. Νέα ταραχή στη ΝΔ στη γιορτή των αρχείων.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Τελεσίγραφο Σημίτη: "ΟΝΕ ή εθνική χρεωκοπία".

    Η ΕΣΤΙΑ: Εντονος αντίδρασης δια τα αρχεία Καραμανλή και εις το ΠΑΣΟΚ.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Τέλος στα κεκτημένα". Ο κ. Κ. Σημίτης το ανήγγειλε κατά την έναρξη του κοινωνικού διαλόγου.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Υποτίμηση-πληθωρισμός αν αποκλειστούμε απο την ΟΝΕ.

    ΤΑ ΝΕΑ: 7 δικαστές στο σκαμνί για παραγραφή. Τη γλίτωσε μεγαλέμπορος ναρκωτικών.

    ΝΙΚΗ: Στο αρχείο ο Καραμανλής. Ο ανιψιός μίλησε: "παρελθόν ο θείος".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Πίσω ολοταχώς οδηγεί η πολιτική Σημίτη. Αρχισε χτες ο "διάλογος" κυβέρνησης, ΠΑΣΟΚ και βιομηχάνων.

    [2] Κοινωνικός διάλογος

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "με αιχμές για τα "κεκτημένα" και την ανατροπή αυτών, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης κήρυξε, χθες την έναρξη του κοινωνικού διαλόγου, ο οποίος τελικώς δεν θα περιορισθεί στο εργασιακό καθεστώς, αλλά θα επεκταθεί στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό σύστημα".

    "Χωρίς επιχειρήματα και συγκεκριμένες θέσεις, αναπτύσσοντας μια άνευ προηγουμένου... εκσυγχρονιστική καταστροφολογία ο πρωθυπουργός προσπάθησε να πείσει τους ήδη... πεπεισμένους για τη χρησιμότητα του κοινωνικού διαλόγου" προσθέτει ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ.

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει οτι 'διάλογος μετ'εμποδίων άρχισε χθες καθώς την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης έκανε την επίσημη έναρξη, έξω απο το Γενικό Λογιστήριο οι συνταξιούχοι χαρακτήριζαν τον κοινωνικό διάλογο παγίδα. Παράλληλα, με το διάλογο για τις εργασιακές σχέσεις θα διεξαχθεί διάλογος για το ασφαλιστικό και το φορολογικό ως προς το σκέλος των εισοδημάτων των εργαζομένων, ενώ θα εξεταστούν τα θέματα της υγείας και της παιδείας, που έθεσε η Γ.Σ.Ε.Ε.".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ "κυβερνητικήν υπόθεσιν και μόνον απετέλεσεν η έναρξις του διατυμπανιζομένου κοινωνικού διαλόγου καθώς εις την επίσημον εναρκτήριον εκδήλωσιν, εκ των κοινωνικών εταίρων και μάλιστα εκ μέρους των εργαζομένων παρέστη μόνον η προσκείμενη εις το ΠΑΣΟΚ ηγεσία της Γ.Σ.Ε.Ε.".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ισχυρίζεται οτι "η μίζερη φιέστα του "κοινωνικού διαλόγου" που έστησε χθες η κυβέρνηση, έγινε ,τελικά το βήμα απ'όπου η ολιγαρχία ζήτησε ακόμα περισσότερες θυσίες απο τους εργαζομένους μέσα απο ένα ντελίριο πρωθυπουργικής καταστροφολογίας".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ στο σχόλιό της επισημαίνει μεταξύ άλλων και τα εξής:"η κυβέρνηση φαίνεται πως παίζει πόκα σε όλα τα σοβαρά ζητήματα. Κρατάει πάντα ένα κρυμμένο χαρτί:αυτό που αποκαλύπτει το αληθινό της πρόσωπο, τις πραγματικές επιδιώξεις της. Αυτό το "εκσυγχρονιστικό" παιχνίδι της κυβέρνησης είναι "στημένο" απο την αρχή. Η πρακτική της, ωστόσο, δείχνει οτι η κυβέρνηση εννοεί τον εκσυγχρονισμό ως διαδικασία που εκσυγχρονίζει την εκμετάλλευση και την εξουσία της αγοράς".

    [3] Ελληνοτουρκικά

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "επιφυλακτικός έναντι της "επίθεσης φιλίας" που κάνει το τελευταίο διάστημα η Αγκυρα εμφανίστηκε χθες ο Α. Τσοχατζόπουλος, στέλνοντας μήνυμα με πολλούς αποδέκτες οτι η Ελλάδα και μελλοντικά θα αντιμετωπίσει μόνη της το βάρος της τουρκικής επιθετικότητας ανεξάρτητα της ευρωπαϊκής πορείας της γείτονος".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει οτι "η ελληνική κυβέρνηση διατύπωσε για άλλη μια φορά χθες την επιμονή της στην "γραπτή διαδικασία" για τις επιτροπές εμπειρογνωμόνων ενώ ήδη ο ΥΠΕΞ Θ. Πάγκαλος είχε διαψεύσει στο Παρίσι διαφορετικές πληροφορίες που διέρρευσε η Τ. Τσιλέρ".

    ΤΑ ΝΕΑ ισχυρίζονται οτι "έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να έχει σταλεί στην ολλανδική προεδρία απο την ελληνική πλευρά το σημείωμα των δύο Ελλήνων εμπειρογνωμόνων με τα θέματα που η Αθήνα θεωρεί οτι μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο του διαδικαστικού ελληνοτουρκικού διαλόγου".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ "επίσημη αλληλογραφία" με τις θέσεις Ελλάδας και Τουρκίας περί υπαρκτών και ανύπαρκτων "διαφορών" έχουν ήδη αρχίσει να ανταλλάσσουν τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών στο πλαίσιο της εργασίας των εμπειρογνωμόνων".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ με τίτλο "Λίστα επτά θεμάτων για τους "σοφούς" επισημαίνει οτι "την ώρα που οι Τούρκοι και οι Ελληνες εμπειρογνώμονες προετοιμάζονται για την πρώτη τους συνάντηση, η Αγκυρα ετοιμάζει την ατζέντα των θεμάτων που πρόκειται να συζητηθούν".

    Κατά το ΕΘΝΟΣ "για κίνδυνο να συρθεί η Αθήνα σε διάλογο με την Αγκυρα δια της διολισθήσεως που να οδηγεί σταδιακά και σε ζημιογόνα και μη επιθυμητά για την Ελλάδα αποτελέσματα, μίλησε χτες στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος. Εσπευσε μάλιστα να προσθέτει οτι έχει σημασία, απαλλαγμένοι απο ψευδαισθήσεις και πρόσκαιρες αφελείς αντιδράσεις, να γνωρίζουμε τι θέλουμε".

    [4] Αρχεία Καραμανλή

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ στο σχόλιό της γράφει μεταξύ άλλων οτι "απών"ήταν ο "πρωταγωνιστής απο το παρελθόν" των τελευταίων ημερών, κατά τη χθεσινή επίσημη παρουσίαση του "Αρχείου" του. Ετσι κι αλλιώς είχε δώσει το "παρών" μέσα απο τις γραμμές του ογκώδους έργου του, με το βόρβορο που εξαπέλυσε εναντίον όσων και όποιων είχαν την αποκοτιά να αμφισβητήσουν το αλάθητό του και να αμφισβητήσουν απόψεις ή επιλογές του".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει οτι "μετά απο πολυετή κυοφορία και την επί δύο εβδομάδες μεθόδευση για επιλεκτική δημοσίευση, χθες συνετελέσθη η προαναγγελθείσα επίσημη παρουσίαση των "Αρχείων Καραμανλή"."

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ στο βασικό του σχόλιο ισχυρίζεται μεταξύ άλλων οτι "με την άνεση που πρέπει να έχει ένας ηγέτης, ο Κώστας Καραμανλή έστειλε χθες το πολιτικό μήνυμα. Χρήσιμα τα αρχεία, εξαιρετική η συμβολή του Κωνσταντίνου Καραμανλή στη νεότερη ελληνική ιστορία αλλά η ηγεσία της ΝΔ γυρίζει σελίδα. Με την ίδια εξωπραγματική λογική το ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να ασχολείται με την αμερικανική περίοδο του Ανδρέα Παπανδρέου, τον "Ασπίδα" το... αντικομματικό παρελθόν του κ. Σημίτη ή το αποτυχημένο πρόγραμμα λιτότητας η εφαρμογή του οποίου ξεκίνησε υπο την εποπτεία του σημερινού πρωθυπουργού το 1985".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ισχυρίζεται οτι "εκεί που όλοι στη Νέα Δημοκρατία πίστευαν πως με τη χθεσινή δημόσια παρουσίαση των αρχείων Καραμανλή θα έκλεινε η σελίδα των εσωκομματικών αντιπαραθέσεων που δημιουργήθηκαν απο το περιεχόμενο των αρχείων, ήρθε χθες μια αναφορά του πρώην πρωθυπουργού Γεώργιου Ράλλη για να προκαλέσει νέα ταραχή στο εσωτερικό του κόμματος'.

    [5] ΠΓΔΜ

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι "θέμα χρόνου είναι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η ανακοίνωση της αναγνώρισης του κράτους των Σκοπίων με το όνομα "Μακεδονία-Σκόπια" και προσθέτει οτι "η συμφωνία για τη συγκεκριμένη διπλή ονομασία, την οποία είχε αποδεχθεί η κυβέρνηση του Κ. Σημίτη, δεν τολμά, πριν ανακοινωθεί απο τον ΟΗΕ να τη γνωστοποιήσει".

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Αθήνα, Ελλάδα, 15/05/1997 (ΑΠΕ)

    Τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου είναι τα εξής: η έναρξη του κοινωνικού διαλόγου και η ομιλία του πρωθυπουργού και η νέα άνοδος τιμών-συναλλαγών στο Χρηματιστήριο.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Εκκληση Σημίτη στους επιχειρηματίες, ζητά επιθετική πολιτική για αύξηση παραγωγικότητας".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε για την ΟΝΕ στα εγκαίνια του κοινωνικού διαλόγου: Εθνική ήττα η αποτυχία...".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Δραματική προειδοποίηση του πρωθυπουργού: Σκληρή διετία, αλλιώς υποτίμηση".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Σημίτης: πάση θυσία μέσα στις ευρωπαϊκές εξελίξεις".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Σημίτης: Διάλογος για τη σύγκλιση ή περιθωριοποίηση".

    [7] Κοινωνικός διάλογος

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ αναφέρει ότι "τη συμβολή των κοινωνικών εταίρων, για την προώθηση σημαντικών διαρθρωτικών παρεμβάσεων που θα επιταχύνουν την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας μας, θα διαμορφώσουν νέες συνθήκες στην αγορά εργασίας και θα αλλάξουν τις οικονομικές και κοινωνικές δομές, ζήτησε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης κηρύσσοντας χθες την επίσημη έναρξη του κοινωνικού διαλόγου, στην αίθουσα Γιώργος Γεννηματάς του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Thursday, 15 May 1997 - 14:59:34 UTC