Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-05-07

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 07/05/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Αρχεία Καραμανλή - Αντιδράσεις
  • [3] Ελληνοτουρκικά
  • [4] Οικονομία
  • [5] Κυπριακό

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 07/05/1997 (ΑΠΕ)

    Το Αρχείο Καραμανλή και οι αντιδράσεις του τέως, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η σύνοδος της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Επιστροφή στο... 1965... στ'αρχεία του Λαού.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Η εκδοχή του Κωνσταντίνου: "θυσίασα το Θρόνο για τη Δημοκρατία".

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Βρυκόλακες. Γλύξμπουργκ εναντίον Καραμανλή. Στο αίμα τους είχαν το πραξικόπημα.

    Η ΑΥΓΗ: Η Ολλανδία κλείνει ραντεβού στο Αμστερνταμ. Στόχος κοινά συμπεράσματα των εμπειρογνωμόνων για τα ελληνοτουρκικά μέχρι το τέλος Ιουνίου.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Στην κρεμάλα Καραμανλής - Γλύξμπουργκ μετά τις αλληλοκατηγορίες για πραξικόπημα.

    ΕΘΝΟΣ: Ρωγμές στη ΝΔ. Κωνσταντίνος εναντίον Καραμανλή.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ο εσχατόγερος ζητούσε Δικτατορία απο τον Βασιλέα Κωνσταντίνο για να επανέλθει στην Ελλάδα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Κεραυνοί Κωνσταντίνου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Βόμβα αερίου για Βάσω-Σημίτη. Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καταγγέλλουν καπέλο 47 δις στη ΔΕΗ Φλώρινας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Αμετ-ανόητος κινηματίας και θρασύς ο Γλύξμπουργκ.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Γελοιοποιούν τη ΝΔ οι ίντριγκες του '60.

    Η ΕΣΤΙΑ: Μείζονα διάστασιν προσλαμβάνει η αντιπαράθεσις με τον τέως Βασιλέα.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Νυστέρι σε 2.500 ΝΠΔΔ. Επίσημη γνωμοδότηση για κατάργηση ή συγχώνευση εκατοντάδων οργανισμών, ιδρυμάτων, υπηρεσιών κλπ του Δημόσιου Τομέα.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Μοναρχικό παραλήρημα. Κραδασμούς προκαλεί στη ΝΔ η προσπάθεια παρέμβασης του Γλύξμπουργκ στα πολιτικά δρώμενα της χώρας.

    ΤΑ ΝΕΑ: Καίει τον τέως ο έμπιστός του Δημήτρης Μπίτσιος.

    ΝΙΚΗ: Ιστορία μου αμαρτία μου. Τ'άπλυτα της Δεξιάς στη φόρα.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Διαιτητές" επικίνδυνοι για τα συμφέροντα των λαών.

    [2] Αρχεία Καραμανλή - Αντιδράσεις

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "τους ασκούς του Αιόλου άνοιξαν στη συντηρητική παράταξη τα "Αρχεία Καραμανλή" και ειδικότερα οι αναφορές του ιδρυτή της ΝΔ, στον έκπτωτο μονάρχη. Αρπάζοντας την ευκαιρία, ο Κωνσταντίνος Γλίξμπουργκ παρενέβη στις πολιτικές εξελίξεις του τόπου και αποκάλυψε οτι απο το 1965 έως το 1967 η δεξιά παράταξη του ζήτησε δύο φορές να επιβάλει δικτατορία και μια, στρατιωτικό νόμο. Για ανυπόστατους ισχυρισμούς έκανε λόγο το περιβάλλον του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ενώ ο Γ. Ράλλης επιβεβαιώνει εμμέσως τις αποκαλύψεις".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ "την στιγμήν κατά την οποίαν η Χώρα αντιμετωπίζει κρίσιμα εθνικά προβλήματα και σοβαρούς οικονομικούς κινδύνους, προσλαμβάνει περίεργον διάστασιν η υπόθεσις των Αρχείων Καραμανλή και τα αναφερόμενα εις "πραξικόπημα" το οποίον φέρεται οτι προητοίμαζε δια λογαριασμόν του τέως Βασιλέως, ο υπασπιστής του".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει οτι "ο τέως Βασιλιάς δεν χάνει για μια ακόμη φορά την ευκαιρία να επιδείξει τη δήθεν 'ευαισθησία' του, τόσο για τα εσωτερικά, όσο και για τα εξωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Ενώ, ταυτόχρονα, προσπάθησε να απεμπολήσει τις ευθύνες του για την επιβολή της δικτατορίας των συνταγματαρχών".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει οτι "την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας θα έπρεπε να αντιμετωπίσουν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και Κωνσταντίνος Γλίξμπουργκ για τα εγκλήματα που διέπραξαν κατά του έθνους και κατά της δημοκρατίας. Τα δύο αυτά μοιραία, για την Ελλάδα πρόσωπα βγάζουν τ'άπλυτά τους στη φόρα με αποτέλεσμα ο ελληνικός λαός με μεγάλη καθυστέρηση να πληροφορείται οτι ο δήθεν εθνάρχης σχεδίαζε πραξικόπημα προκειμένου να ανακόψει την πορεία της Ενωσης Κέντρου, ενώ ο Γλίξμπουργκ ετοίμαζε το 1975 δικτατορία για να ξανακαθίσει στο σβέρκο του ελληνικού λαού".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ ισχυρίζεται οτι "βόμβα" μεγατόνων έσκασε στην Αθήνα, προερχόμενη απο τον Κωνσταντίνο, ο οποίος απάντησε σε συγκεκριμένο σημείο του 12τομου αρχείου Καραμανλή."Βόμβα" που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις αλλά και προβληματισμούς για το ρόλο που διεδραμάτισαν στα πολιτικά πράγματα της χώρας μας οι κ.κ. Γ. Ράλλης και Κωνσταντίνος Καραμανλής".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ επισημαίνει οτι "πνιγηρές αναθυμιάσεις αρχίζει να αναδίδει το σώμα της συντηρητικής παράταξης. Το αξεδιάλυτο "σύμπλεγμα" δεξιάς και ακροδεξιάς αρχίζει να αλληλοσπαράσσεται και να "ξερνάει" άφθονα απόβλητα πολιτικού σκοταδισμού, τα οποία επί δεκαετίες η Δεξιά, επιμελώς απέκρυβε απο τον ελληνικό λαό".

    [3] Ελληνοτουρκικά

    "Απαραίτητη, και μάλιστα σύντομα, είναι η συνάντηση των τεσσάρων Ελλήνων και Τούρκων εμπειρογνωμόνων, διεμήνυσε στην Αθήνα, σύμφωνα με την ΑΥΓΗ, η ολλανδική προεδρία επικαλούμενη την πρόσφατη συμφωνία της Χάγης. Αντιθέτως, η ελληνική κυβέρνηση προβάλλει, για εσωτερικούς λόγους (;) την εκδοχή της δι αλληλογραφίας συνεννοήσεως των δύο πλευρών με "έντιμο ταχυδρόμο" την Ολλανδία".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει οτι "την πλήρη και άνευ όρων αποδοχή των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδος-Τουρκίας, την πτήση άοπλων ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω απο το Αιγαίο και τη συμμετοχή της αμερικανικής στρατιωτικής βιομηχανίας στο εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων μας Δυνάμεων, έθεσε ο υφυπουργός Αμύνης των ΗΠΑ κ. Τζόν Λόνταλ, διαβεβαιώνοντας παράλληλα οτι η Αμερική δεν θα αναλάβει πρωτοβουλία στα ελληνοτουρκικά".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ισχυρίζεται οτι "οι αφόρητες πιέσεις οδηγούν την ελληνική κυβέρνηση σε αναθεώρηση πάγιων θέσεων της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, προς "όφελος" της αναζήτησης τρόπων προσέγγισης με την Τουρκία".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει οτι "σε πρωτοφανές φιάσκο εξελίσσεται το ζήτημα του ελληνοτουρκικού διαλόγου μέσω επιτροπών με τους καθ'ύλην αρμόδιους χειριστές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών να δηλώνουν πότε αισιόδοξοι και πότε απαισιόδοξοι για την έκβαση του εγχειρήματος".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ εκτιμά οτι "ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει σήμερα προς κάθε κατεύθυνση οτι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει την πολιτική της στέλνοντας μ'αυτόν τον τρόπο ένα "μήνυμα" προς όσους αμφισβήτησαν τις τελευταίες μέρες τους χειρισμούς της στα ελληνοτουρκικά".

    ΤΑ ΝΕΑ προσθέτουν οτι "την ίδια ώρα η κυβέρνηση διερευνά την εικόνα της στην κοινωνία και την απήχηση που έχουν στην κοινή γνώμη οι κυβερνητικές θέσεις για τον κοινωνικό διάλογο και τα ελληνοτουρκικά, που αποτελούν για το Μέγαρο Μαξίμου τα δύο θέματα αιχμής για την επόμενη περίοδο".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι "διατεθειμένοι να καταγγείλουν στη σημερινή συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ τους κυβερνητικούς χειρισμούς που οδηγούν σε διάλογο της χώρας μας με την Τουρκία εμφανίζονταν χθες βράδυ ορισμένοι απο τους 32 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που υπογράφουν το γνωστό κείμενο. Εγκυρες πληροφορίες μέσα απο το ΠΑΣΟΚ ανέφεραν οτι οι βουλευτές που θα μιλήσουν σήμερα θα επιμείνουν στο περιεχόμενο του κειμένου με το οποίο προειδοποιούσαν τον πρωθυπουργό οτι δεν θα έχει την κατανόησή τους".

    Κατά τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ "ανοιχτά αφήνει η κυβέρνηση όλα τα ενδεχόμενα για την επικίνδυνη μεσολάβηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ενός μη κατονομαζόμενου "τρίτου μέρους" αντί της διαιτησίας του Δικαστηρίου της Χάγης ενώ ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου προδικάζει πολύμηνη διάρκεια των επαφών των Επιτροπών Εμπειρογνωμόνων".

    [4] Οικονομία

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "κατά τις χθεσινές διαδοχικές συναντήσεις του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Ι. Παπαντωνίου - κατά σύμπτωση συμπλήρωσε τρία ολόκληρα χρόνια στο τιμόνι της οικονομίας - και τον υφυπουργό ΟΙκονομικών Γ. Δρυ αξιολογήθηκαν οι μέχρι τώρα εξελίξεις και ο πρωθυπουργός εξέφρασε ικανοποίηση για την κάμψη του πληθωρισμού κάτω απο το 6% τον περασμένο Απρίλιο, τη βελτίωση των φορολογικών εσόδων, την ταχεία εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και την εξισορρόπηση του ισοζυγίου πληρωμών, τα οποία αποτελούν και διαπιστώσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Πληροφορίες αναφέρουν οτι ο πρωθυπουργός επέμεινε πως η βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών επιβάλλει πια την ταχύτερη προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, στο εργασιακό καθεστώς, το ασφαλιστικό σύστημα και τη λειτουργία του κράτους, με επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων".

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει οτι "αλλάζει το κλίμα στην οικονομία με 7 νέες πολιτικές και συγκεκριμένα μέτρα που θα οδηγήσουν στην απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, στον περιορισμό του δημόσιου τομέα, στη μεγαλύτερη συμμετοχή ιδιωτών και στην εισροή ιδιωτικών κεφαλαίων στις τράπεζες και στα μεγάλα έργα. Τα μέτρα παρουσίασε στην αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η οποία βρίσκεται στην Αθήνα και συνεχίζει τον έλεγχο της ελληνικής οικονομίας η ελληνική κυβέρνηση η οποία δεσμεύθηκε για την υλοποίησή τους μέσα στο 1997".

    [5] Κυπριακό

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει οτι "παρεμβολή με νέες ιδέες για την άρση του αδιεξόδου στο Κυπριακό σχεδιάζει η Ουάσιγκτον. Για τις αμερικανικές προθέσεις είναι ενήμερη η Λευκωσία δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης σχολιάζοντας τη συνέντευξη του Αμερικανού πρέσβη Τόμας Νάϊλς στο ΜΕΓΚΑ. Ωστόσο, ο κ. Χριστοφίδης σημείωσε οτι είναι θέμα της Ουάσιγκτον να κρίνει και να αποφασίσει σε συνεννόηση με τα Ην. Εθνη αν οι ιδέες της για τη λύση του Κυπριακού θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών ή στην περίπτωση που θα αρχίσουν απευθείας διαπραγματεύσεις Κληρίδη-Ντενκτάς".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Wednesday, 7 May 1997 - 15:02:54 UTC