Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-05-05

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 05/05/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Αρχείο Καραμανλή - Αντιδράσεις
  • [3] ΠΓΔΜ
  • [4] Ελληνική οικονομία
  • [5] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [6] Πατριαρχείο
  • [7] Κυπριακό
  • [8] Τουρκία-Ισραήλ
  • [9] Ελγίνεια

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 05/05/1997 (ΑΠΕ)

    Το αρχείο Καραμανλή - Αντιδράσεις, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και ο Κοινωνικός Διάλογος είναι τα βασικά θέματα του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Κομπίνα δις με το συντελεστή δόμησης. Εξαρθρώνονται κυκλώματα από την Υπηρεσία Οικονομικού Εγκλήματος.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ενταξη 500.000 αυθαιρέτων. Αλλες 22 περιοχές στο σχέδιο.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Ιδού τι ταϊζουν τα παιδιά μας.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Φοροδιαφυγή Ανδρέα-Μιμής. Εκλεψαν την εφορία αφού δήλωσαν ότι αγόρασαν το λιμάνι στο Φισκάρδο μόνο 2 εκατομμύρια.

    ΕΘΝΟΣ: Οι νέες συντάξεις. Τι αλλάζει για τους δικαιούχους από αυτό τον μήνα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Πολλά σάλια για Εναν "νεκρό" από τους μέχρι χθες υβριστές του Κ. Καραμανλή.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Θύελλα από τα αρχεία Καραμανλή. Απάντηση λέξη προς λέξη από τον Κωνσταντίνο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ολες οι αλλαγές για τους δημ. υπαλλήλους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ταραχή με κορόνα στη ΝΔ μετά τη βόμβα Καραμανλή για Κίνημα.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Σχίσμα φιλοβασιλικών στη ΝΔ. Ζητούν από τον πρόεδρο του κόμματος να αποκηρύξει αναφορές του ιδρυτή στον τέως βασιλιά.

    Η ΕΣΤΙΑ: Διστάζει τώρα και εις τον ασφαλιστικόν η κυβέρνησις.

    ΤΑ ΝΕΑ: Στερεύουν τα χρήματα για συντάξεις. Προειδοποίηση Παπαδήμου από τα ΝΕΑ.

    ΝΙΚΗ: Βασιλικές "κορόνες" για τον Κωστάκη. Φωτιές άναψε στη ΝΔ το αρχείο Καραμανλή.

    [2] Αρχείο Καραμανλή - Αντιδράσεις

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει ότι "σε επίθεση κατά του ιδρυτή της ΝΔ και εξ αντανακλάσεως κατά του προέδρου του κόμματος προχώρησαν χθες φιλοβασιλικοί βουλευτές με αφορμή τις αναφορές του Κωνσταντίνου Καραμανλή στον τέως βασιλιά (για πραξικόπημα που σχεδίαζε το 1975). Οι συγκεκριμένοι βουλευτές, που απειλούν εμμέσως με "σχίσμα", ζητούν από τον Κώστα Καραμανλή να αποκηρύξει τις αναφορές του θείου του στον τέως και κάνουν λόγο για "φυγόκεντρες" δυνάμεις στη ΝΔ".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι "άνοιξαν οι ασκοί του Αιόλου στη Νέα Δημοκρατία. Θύελλα αντιδράσεων δημιούργησε στη φιλελεύθερη παράταξη η δημοσιοποίηση μέρους του αρχείου του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνου Καραμανλή , σε μια στιγμή που το κόμμα προσπαθεί να γιατρέψει τις πληγές του και να αποκτήσει την πολυπόθητη ψυχική ενότητα. Η τρομακτική αποκάλυψη στην οποία προβαίνει ο κ. Κ. Καραμανλής ο πρεσβύτερος ότι δηλαδή σχεδόν ένα χρόνο μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα ο τέως βασιλεύς Κωνσταντίνος μεθόδευσε πραξικόπημα από το Λονδίνο, προκειμένου να τον ανατρέψει, ξεσήκωσε αντιδράσεις των βουλευτών της ΝΔ οι όποιοι αναρωτιούνται γιατί ένα τόσο σοβαρό θέμα παρέμενε μυστικό επί 20 και πλέον έτη".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "αυτόν που μέχρι χθες κατηγορούσαν και εν πολλοίς καθύβριζαν, αυτόν που (δικαιολογημένα) κατηγόρησαν για μύρια όσα εγκληματικά εναντίον του Εθνους λάθη (από τις συνθήκες της Ζυρίχης και του Λονδίνου, την υπόθεση "Μέρτεν" και " τα βραχώδη οικόπεδα" έως την προδοσία της Κύπρου και του Βασιλέως κλπ), αυτόν που κατηγορούσαν ως αγράμματο, αυτόν λοιπόν, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή έρχονται σήμερα να χειροκροτήσουν, να εκθειάσουν, να "γλείψουν" πατόκορφα. Ομιλούμε για το εμετικό θέαμα των περισσοτέρων χθεσινών εφημερίδων που, με την ευκαιρία του εκδοθέντος δωδεκάτομου υμνολογίου στο "έργο " του "Κων. Καραμανλής, Αρχείο, Γεγονότα, Κείμενα" επεδόθησαν σε απερίγραπτα κολακευτικά κείμενα και επευφημίες για την ... "προσφορά" του Καραμανλή στον Τόπο".

    [3] ΠΓΔΜ

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "οι εθνικισμοί, η προσπάθεια της Ρωσίας ν'αυξήσει την επιρροή της και οι βλέψεις των ισλαμικών χωρών υπονομεύουν τη σταθερότητα στα Βαλκάνια. Τούτο υπογράμμισε σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα "Ρεπούμπλικα" ο Σκοπιανός πρόεδρος Κίρο Γκλιγκόροφ, ο οποίος επιχειρηματολόγησε υπέρ της ένταξης των βαλκανικών χωρών στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ ως εγγύηση αποφυγής νέων συγκρούσεων".

    [4] Ελληνική οικονομία

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "στο "μικροσκόπιο" των εμπειρογνωμόνων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου βρίσκεται από σήμερα η ελληνική οικονομία. Οι ξένοι εμπειρογνώμονες θα επισκεφθούν το υπουργείο Οικονομικών, την Τράπεζα της Ελλάδος και το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, ενώ επαφές θα έχουν και με στελέχη του τραπεζικού χώρου. Με βάση τα στοιχεία που θα συλλέξει το κλιμάκιο του Δ.Ν.Τ. θα συντάξει την έκθεση για την κατάσταση που βρίσκεται η ελληνική οικονομία, αλλά και για τις προοπτικές που διανοίγονται για το μέλλον".

    [5] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν ότι "πίεση στην Αθήνα να δεχθεί επέκταση των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο Αιγαίο αναμένεται να ασκηθεί από την αμερικανική πλευρά στο πλαίσιο των ελληνοαμερικανικών συνομιλιών υψηλού επιπέδου, που θ'αρχίσουν αύριο στο Ηράκλειο της Κρήτης με τη συμμετοχή των υφυπουργών Αμυνας ΗΠΑ και Ελλάδας κυρίων Λόνταλ και Αποστολάκη. Στις εργασίες θα πάρει μέρος και ο διευθυντής του τμήματος Νότιας Ευρώπης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Κέρι Κάβανο, ο οποίος θα έχει την Πέμπτη και συνάντηση στην Αθήνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννο Κρανιδιώτη, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί και στην Αγκυρα. Συνάντηση στην οποία θα συζητηθούν τόσο οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά όσο και οι προσπάθειες για προώθηση λύσης στο Κυπριακό. Την ίδια στιγμή, νέα επαφή με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Ο. Οϊμέν αναμένεται να έχει σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου στο περιθώριο της συνεδρίασης του Συμβουλίου της Ευρώπης".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ σημειώνει ότι "σε δύο παράλληλα επίπεδα, το διαδικαστικό - νομικό, επί του οποίου θα εργαστούν οι Επιτροπές Εμπειρογνωμόνων, και το πολιτικό, που είναι και το ουσιαστικότερο, καθώς επ'αυτού θα κριθεί τελικώς η επιτυχία ή η αποτυχία όχι μόνο του εγχειρήματος των Επιτροπών, αλλά και συνολικά της βελτίωσης των σχέσεων με την Τουρκία, κινείται ο σχεδιασμός του υπουργείου Εξωτερικών στα ελληνοτουρκικά".

    Η ΝΙΚΗ τονίζει ότι "το δικαίωμα της Αθήνας για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, όπως προβλέπει και το Διεθνές Δίκαιο, είναι η "ψυχή " του διαλόγου που έγινε μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου και της ομολόγου του της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ. Η αμηχανία με την οποία αντιμετώπισε το ζήτημα η κ. Τσιλέρ αφού δεν επανέλαβε τις γνωστές απειλές για casus belli αλλά αρκέστηκε να εκφράσει την επιθυμία της για τη διατήρηση του status quo στο Αιγαίο, είναι αποκαλυπτική και των προθέσεων της Αγκυρας, να μην εμφανιστεί - τουλάχιστον τούτη τη στιγμή - αδιάλλακτη και απειλητική".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ γράφει ότι "ο επικείμενος ελληνοτουρκικός διάλογος προκαλεί καθημερινά όλο και πιο έντονες αντιδράσεις, που προέρχονται και από τους κόλπους της κυβέρνησης. Ο Ακης Τσοχατζόπουλος προειδοποίησε χθες ότι δεν υπάρχει τίποτε στο Αιγαίο που να είναι προς διαπραγμάτευση, διαχωρίζοντας έτσι σαφώς την θέση του, από την ενδεχόμενη τήρηση υποχωρητικής στάσης εκ μέρους της Ελλάδας".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υπογραμμίζει τη δήλωση του προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου ότι "η χώρα μας δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση, να παραιτηθεί των κυριαρχικών της δικαιωμάτων ή να κάνει οποιαδήποτε υποχώρηση σε αυτόν τον τομέα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει ότι "νέα προειδοποίηση προς την κυβέρνηση Σημίτη για τους χειρισμούς της στα ελληνοτουρκικά απηύθυνε χθες ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Κώστας Καραμανλής. Συγκεκριμένα, αφού επεσήμανε ότι "είναι θεμιτή και ορθή η επιδίωξη εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων", τόνισε πως "η ΝΔ δεν θα επιτρέψει οι σχέσεις αυτές να πάρουν χαρακτήρα ετεροβαρή και ανισότιμο, όπως φαίνεται ότι από κάποιες πλευρές επιδιώκεται". Ο κ. Καραμανλής έχει ήδη εκφράσει τις έντονες επιφυλάξεις του για τους χειρισμούς των κ.κ. Σημίτη και Πάγκαλου, καθώς θεωρεί ότι προχωρούν σε διάλογο με την Τουρκία χωρίς αφενός να έχουν εξασφαλίσει το πολιτικό πλαίσιο και αφετέρου χωρίς η γειτονική χώρα να έχει κάνει κινήσεις καλής θέλησης προς την Αθήνα".

    "Είναι περιορισμένα τα καθήκοντα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων και δεν πρέπει να δημιουργούμε πολλές ελπίδες". Αυτό δηλώνει ο Σουκρού Ελεκντάγ, ένας από τους δύο Τούρκους "εμπειρογνώμονες" σε δηλώσεις του που δημοσιεύτηκαν το περασμένο Σάββατο στην εφημερίδα "Τζουμχουριέτ". Στις δηλώσεις τους προς την "Τζουμχουριέτ" υποστηρίζει ότι "οι εμπειρογνώμονες θα συζητήσουν με τη μέθοδο των διαπραγματεύσεων όλα τα όρια των καθηκόντων τους είναι πολύ στενά". Σύμφωνα με τον Ελεκντάγ, "το πιο φυσιολογικό θα ήταν να συναντηθούν οι επίσημοι εκπρόσωποι της Ελλάδας και της Τουρκίας", αναφέρει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.

    [6] Πατριαρχείο

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ με τίτλο "Αυστηρή διαταγή Παλαιστινίων για τον Πανάγιο Τάφο" γράφει ότι "με μια ανακοίνωση, που είδε το φως της δημοσιότητας χθες, η Παλαιστινιακή Αρχή διέταξε την επιστροφή στην Ελληνορθόδοξη Εκκλησία των δύο αιθουσών που είχαν καταλάβει οι υπεύθυνοι του τζαμιού Αλ Χάνκα, στην Ιερουσαλήμ. Το τζαμί βρίσκεται δίπλα στον Ιερό Ναό του Πανάγιου Τάφου και πριν περίπου ένα μήνα, κατά τη διάρκεια εργασιών, οι υπεύθυνοι του μουσουλμανικού τεμένους κατέλαβαν δύο αίθουσες, που ανήκουν στην Ελληνορθόδοξη Εκκλησία".

    [7] Κυπριακό

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "χωρίς την παρουσία ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο (όπως είχε γίνει το 1995 και το 1996) αρχίζει αύριο στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καρπάθου και Κρήτης (σε πρώτη φάση) η τριήμερης διάρκειας εθνική άσκηση "Τοξότης '97 Ι", την ευθύνη της οποίας στο σχεδιασμό έχουν από κοινού το ΓΕΝ και το ΑΤΑ (Λάρισα). Η άσκηση είναι μικράς κλίμακος, με τη συμμετοχή φρεγατών του ΠΝ και αεροσκαφών της ΠΑ τα οποία εκτελούν αποστολές τακτικής αεροπορικής υποστήριξης ναυτικών επιχειρήσεων και εγγύς αεροπορικής περιπολίας στα όρια του FIR Λευκωσίας".

    [8] Τουρκία-Ισραήλ

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "ενώ από κυπριακής πλευράς χαρακτηρίστηκαν προκλητικές οι κοινές αεροναυτικές ασκήσεις που προγραμματίστηκαν από το Ισραήλ, την Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες αποκαλύπτεται ότι το Ισραήλ έδωσε στη σύμμαχό του, Τουρκία, μυστικά της τεχνολογίας των ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου "Μίγκ-29". Τα στρατιωτικά μυστικά που παρέδωσε το Ισραήλ στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία είναι σημαντικά διότι ο κοινός τους αντίπαλος, η Συρία, διαθέτει αεροσκάφη τύπου " Μίγκ 29" που θεωρούνται τα πλέον ανεπτυγμένα καταδιωκτικά που υπάρχουν στην περιοχή".

    [9] Ελγίνεια

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι "ο νέος υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας Κρίς Σμίθ απέκλεισε κατηγορηματικώς χθες το ενδεχόμενον επιστροφής των Μαρμάρων της Ακροπόλεως εις την Ελλάδα. "Τα γλυπτά του Παρθενώνα είναι αναπόσπαστο μέρος της συλλογής του βρετανικού μουσείου και δεν πρόκειται να τα επιστρέψουμε" είπεν, εις εκπομπήν του "Μπί-Μπί-Σί" το μέλος της Νέας Εργατικής Κυβερνήσεως. Αλλως τε, προσέθεσεν, αν τα Μάρμαρα επεστρέφοντο εις την Ελλάδα, και άλλαι χώραι θα εζήτουν την επιστροφήν και των ιδικών των αρχαιολογικών θησαυρών".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Monday, 5 May 1997 - 14:44:02 UTC