Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-04-30

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 30/04/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [3] Κυπριακό
  • [4] Αλβανία-Πολυεθνική δύναμη
  • [5] Εργατική Πρωτομαγιά
  • [6] Ιράν-ΕΕ
  • [7] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 30/04/1997
  • [8] Οικονομία-Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 30/04/1997 (ΑΠΕ)

    Το Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, η πορεία της οικονομίας, καθώς και ο αυριανός εορτασμός της Πρωτομαγιάς είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μπλόκο στην Τουρκία. Οι "15" είπαν όχι στην επιδότηση του 1 τρις.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Κύμα φυγής από την Αστυνομία. 3.000 αστυνομικοί σε πρόωρη σύνταξη.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Προσοχή "ληστεία". Ξανακτύπησε η ... κυβέρνηση με τις γλαδιόλες, σιωπά η ΝΔ. Αντιδράσεις ΚΚΕ, ΣΥΝ, ΔΗΚΚΙ.

    Η ΑΥΓΗ: Πρωτομαγιά αγώνων για απασχόληση και ασφάλιση.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ληστεία 30 δις από την ΒΡ. Φοροκλοπή και λαθρεμπόριο καυσίμων.

    ΕΘΝΟΣ: Συντάξεις: Απειλή για 40άρηδες. Τρεις εκθέσεις-φωτιά.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Αφού στην Αθήνα δεν απέδωσε, ξεκινά περιοδεία και ... από μαγιάτικο ... ΚΤΕΟ περνάει ο Κωστάκης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Οργιο προσλήψεων στο δημόσιο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Απάτη οι αποζημιώσεις. Ο Τζουμάκας εκδικείται τους αγρότες για τα μπλόκα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τα είπαν τα βρήκαν. Συμφωνία Πάγκαλου-Τσιλέρ για τις επιτροπές διαλόγου.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Αποσπασμένοι 15.000 εκπαιδευτικοί. Το ρουσφέτι βασιλεύει στην Παιδεία.

    Η ΕΣΤΙΑ: Η Ελλάς ηρνήθη την αποδέσμευσιν κονδυλίων προς την Τουρκίαν.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σύγχυση και αδιαλλαξία. Η Τουρκία απέρριψε ξανά τους κοινούς όρους της ΕΕ και ναρκοθετεί την προοπτική ουσιαστικού διαλόγου με την Ελλάδα.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Διχασμένη Πρωτομαγιά. Το 70% των εργαζομένων λέει όχι στον ξεχωριστό γιορτασμό.

    ΤΑ ΝΕΑ: Πανάκριβα πληρώνουμε τις τράπεζες. Γερμανικές και Ελληνικές έχουν τα πρωτεία.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ολοι στη συγκέντρωση στην Πλατεία Συντάγματος.

    [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "μπλόκο σε τεράστια κονδύλια προς την Τουρκία, ύψους μέχρι και ενός τρισεκατομμυρίου δραχμών για τα επόμενα χρόνια, επέτυχε η Ελλάδα με την επιμονή της στο "βέτο" για τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις και τους δασμούς στα προϊόντα της γειτονικής χώρας. Πάντως το ψήφισμα (της τουρκικής εθνοσυνέλευσης) περί "casus belli" δεν πρόκειται να καθυστερήσει τις πολιτικές επαφές και οι δύο κυβερνήσεις αναμένεται, τις προσεχείς εβδομάδες και μήνες, να πυκνώσουν τις επαφές τους. Στο πλευρό της Ελλάδας στάθηκε η Γερμανία κατά το χθεσινό συμβούλιο Σύνδεσης, αναγνωρίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν η χώρα μας να παραιτηθεί από το δικαίωμα που της δίνει το διεθνές δίκαιο για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια. Ο υπουργός εξωτερικών κ. Κλάους Κίνκελ αξιοποίησε βέβαια το ελληνικό βέτο για να κρύψει την αντίθεση και της Βόννης στην ένταξη της Τουρκίας, δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να γίνει μέλος λόγω των προβλημάτων με την Ελλάδα".

    Ο ΛΟΓΟΣ τονίζει ότι "οι πιέσεις των συμμάχων που δέχθηκε χθες στο Λουξεμβούργο ο Θόδωρος Πάγκαλος δεν απέδωσαν".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει ότι "στις καλένδες παραπέμφθηκε χθες στο Λουξεμβούργο το ζήτημα της κοινοτικής χρηματοδότησης προς την Τουρκίας, καθώς για μια ακόμη φορά η τελευταία επέδειξε αδιαλλαξία απέναντι στην κοινή θέση των "15" στη διάρκεια του συμβουλίου σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας".

    "Περίεργη πάντως, κρίνεται, σημειώνει η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ, η εξέλιξη που είχαν οι λεγόμενες επιτροπές "εμπειρογνωμόνων" καθώς από το βραδινό συμβούλιο σύνδεσης προέκυψε ξαφνική συμφωνία Αθηνών και Αγκυρας συνιστούσε αναδίπλωση ακόμα και σε σχέση με τις αποφάσεις που κατά τη διάρκεια της ίδιας χθεσινής ημέρα λήφθηκαν επίσης στο Λουξεμβούργο".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ υποστηρίζει ότι "στις καλένδες παραπέμπεται ο ελληνοτουρκικός διάλογος όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα του χτεσινού συμβουλίου σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας. Η Αγκυρα εμφανίστηκε εξαιρετικά δυσαρεστημένη επειδή ο δρόμος για την ένταξή της ως πλήρους μέλους της Ενωσης δεν άνοιξε. Οι Ευρωπαίοι εταίροι με τη σειρά τους φαίνεται ότι χρησιμοποίησαν για μια ακόμα φορά την Ελλάδα ως άλλοθι για τη στάση τους έναντι της Τουρκίας. Ο Κλάους Κίνκελ ήταν αποκαλυπτικός δηλώνοντας ότι η Ελλάδα ευθύνεται για την αρνητική εξέλιξη στο Συμβούλιο σύνδεσης. Είπε όμως ότι η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει πλήρες μέλος της Ενωσης".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ισχυρίζεται ότι "η ελληνική και τουρκική διπλωματία κράτησαν, βέβαια τα προσχήματα και με "στημένη" ισοπαλία επέμεναν στις "πάγιες αντιλήψεις". Αλλά το "ρήγμα" των Ιμια έχει ουσιαστικά αμβλυνθεί από την πλευρά της Αθήνας η οποία δέχεται μια τεράστια μονόπλευρη φιλοτουρκική πίεση εκ μέρους των "μεγάλων δυνάμεων" της Κοινότητας".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ "η υπουργός Εξωτερικών Τανσού Τσιλέρ χωρίς να δώσει κανένα απολύτως αντάλλαγμα κέρδισε πολιτικά διότι κατάφερε για πρώτη φορά μετά την κρίση στα Ιμια να "'καθίσει" στο ίδιο "τραπέζι" αυτό του Συμβουλίου σύνδεσης με τους εταίρους. Στον πολιτικό τομέα επίσης η κοινή θέση των "15" που αποφασίστηκε με τη σύμφωνη γνώμη και του κ. Πάγκαλου "ξεθάβει" και το ενταξιακό δεδομένου ότι επισημοποιείται πλέον η άτυπη δήλωση του Απελντορν σύμφωνα με την οποία "η Τουρκία είναι επιλέξιμη να γίνει μέλος" ενώ επιβεβαιώνεται ότι το τουρκικό αίτημα θα εξετασθεί στην ίδια βάση και τα ίδια κριτήρια που ισχύουν για τις άλλες υποψήφιες για ένταξη χώρες".

    Κατά την ΑΘΗΝΑΪΚΗ "στην κοινή θέση των "15" που έπρεπε να αποδεχθεί η Τουρκία για να απελευθερωθούν τα κονδύλια ανάμεσα στ'αλλα αναφερόταν η ανάγκη βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων με τη διευθέτηση των θεμάτων που τις αφορούν με βάση το Διεθνές δίκαιο συμπεριλαμβανομένου και του Διεθνούς δικαστηρίου της Χάγης κτλ ενώ υπήρχαν και σαφείς αναφορές για το Κυπριακό".

    "Ενδιαφέρον επίσης εμφανίζει, προσθέτει το ΕΘΝΟΣ, η υπόδειξη που περιλαμβάνεται στην κοινή θέση των "15" προς την Τουρκία, σύμφωνα με την οποία "η απουσία προόδου στην επίλυση του Κυπριακού θα έβλαπτε την ίδια την Τουρκία και στην ΕΕ καθώς και στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας".

    Η ΕΣΤΙΑ υπογραμμίζει τις δηλώσεις του ΥΠΕΞ Θεόδωρου Πάγκαλου οτι "η Ελλάδα δεν συναίνεσε στην αποδέσμευση των κοινοτικών κονδυλίων και ότι δεν υπήρξαν από την πλευρά της Τουρκίας τα απαραίτητα βήματα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρεται σε "ρουκέτες" από τούρκους στρατηγούς. Αποκαλύπτουν ελληνικές υποχωρήσεις στο Αιγαίο και ταυτόχρονα κατηγορούν την Ελλάδα για μεγαλοϊδεατισμό. Υποχωρήσεις στο πλαίσιο του στρατιωτικού διαλόγου. Θετικά τα μηνύματα δηλώνει επιτελάρχης του τουρκικού γενικού επιτελείου. Τα ελληνικά νησιά κάτω από ομπρέλλα ΝΑΤΟϊκής προστασίας".

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "την προκλητική εκδοχή ότι το αδιέξοδο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις οφείλεται στον ... μεγαλοϊδεατισμό της Ελλάδας προβάλλουν οι Τούρκοι στρατηγοί. Αφήνουν ωστόσο και ένα παράθυρο διεξόδου για το μέλλον λέγοντας ότι υπάρχει πιθανότητα προόδου στις σχέσεις των δύο χωρών και ότι είναι έτοιμοι να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για μια προσέγγιση με την Ελλάδα "μέσω του διαλόγου". Σύμφωνα με το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο που έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία ενημέρωσης για τα ελληνοτουρκικά και το Κουρδικό οι διαφορές μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας είναι επτά με την εξής σειρά. Η πιθανότητα επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων σε 12 ν.μ. που αποτελεί όπως λένε "κατάχρηση δικαιώματος". Η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου όπως προβλέπουν οι συνθήκες. Το αμφισβητούμενο καθεστώς κυριότητας ορισμένων βραχονησίδων "που πρέπει να ξεκαθαρίσει". Το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου 6 αντί 10 ν.μ. Οι παραβιάσεις των θρησκευτικών και εκπαιδευτικών δικαιωμάτων της "τουρκικής" μειονότητας στη Θράκη. Το Κυπριακό, για το οποίο υποστηρίζουν ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ισοδυναμεί με ένωσή της με την Ελλάδα".

    [3] Κυπριακό

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν δήλωσε χθες ότι προσανατολίζεται να καλέσει τον πρόεδρο της Κύπρου Γλ. Κληρίδη και τον εκπρόσωπο των Τουρκοκυπρίων κ. Ρ. Ντενκτάς σε απευθείας συνομιλίες τον Ιούνιο και σε περίπτωση κατά την οποία τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά θα ακολουθήσουν άλλες δύο συναντήσεις των μερών ώστε μέχρι τον Σεπτέμβριο να έχει καταστεί σαφές εάν η πρόοδος στο Κυπριακό είναι εφικτή".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι "με νέες προτάσεις θα επιστρέψει στη Λευκωσία ο αναπληρωτής ειδικός αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ Γούσταβ Φεϊσέλ που βρίσκεται στη Ν. Υόρκη για διαβουλεύσεις με τον Κοφι Ανάν και το νέο ειδικό αντιπρόσωπο του Γ.Γ. Ντιέγκο Γκορντοβελ. Οι νέες προϋποθέσεις θα αποσκοπούν στο να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για απευθείας συνομιλίες Κληρίδη-Ντενκτάς".

    [4] Αλβανία-Πολυεθνική δύναμη

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "σε "ευρύτατη συνεννόηση" όπως χαρακτηριστικά είπε ο Ιταλός υπουργός Αμυνας Β. Αντρεάτα κατέληξε η πολύωρη συνάντηση με τον Ελληνα ομόλογό του Ακη Τσοχατζόπουλο που έγινε χθες στη Ρώμη εις εκπλήρωση επιθυμίας του Ιταλού υπουργού. Η συνάντηση όμως των πολιτικών ηγετών των ΕΔ των δύο χωρών επιβεβαίωσε μεν τη λύση των παρεξηγήσεων μεταξύ των Ελλήνων και των Ιταλών επιτελών, δικαίωσε όμως και τις πληροφορίες ότι προς στιγμήν υπήρξε τέτοιο θέμα. Και οι δύο υπουργοί παραδέχτηκαν ότι υπήρξαν σκιές στις μεταξύ τους σχέσεις, θεώρησαν όμως υπερβολικά τα δημοσιεύματα του Τύπου. Ο Ιταλός υπουργός δήλωσε ακόμη ότι βαθμιαίως και αφού κατανεμηθούν οι στρατιωτικές δυνάμεις σε όλη τη χώρα θα αυξηθούν οι δραστηριότητες στη νότια Αλβανία".

    [5] Εργατική Πρωτομαγιά

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "αρνητικά αντιμετωπίζεται ακόμα και από την πλειοψηφία των οπαδών του ΚΚΕ η πραγματοποίηση ξεχωριστής συγκέντρωσης για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Αυτό προκύπτει στο πλαίσιο της έρευνας που πραγματοποίησε η Γ.Σ.Ε.Ε. σε χρονικό διάστημα που ήταν ήδη γνωστή η κομματική απόφαση των συνδικαλιστών της ΕΣΑΚ να προχωρήσουν σε ξεχωριστή συγκέντρωση εορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς στο Σύνταγμα".

    [6] Ιράν-ΕΕ

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "θετική εξέλιξη χαρακτηρίζει η Ελλάδα την απόφαση του Συμβουλίου υπουργών της ΕΕ για την επιστροφή των πρέσβεων των κρατών-μελών στην Τεχεράνη. Ο ΥΠΕΞ Θ. Πάγκαλος εξέφρασε την ικανοποίησή του υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει προχωρήσει στην εφαρμογή του μέτρου ανάκλησης του πρεσβευτή της από το Ιράν".

    [7] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 30/04/1997

    Αθήνα, Ελλάδα, 30/04/1997 (ΑΠΕ)

    Τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου είναι τα εξής: η ετήσια έκθεση του Δ.Ν.Τ. για την ελληνική οικονομία, το σχέδιο του υπ. Οικονομικών για την αύξηση των φορολογικών εσόδων, η περαιτέρω μετοχοποίηση του ΟΤΕ και η συμμετοχή της Γ.Σ.Ε.Ε. στο κοινωνικό διάλογο.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Μονόδρομος οι αποκρατικοποιήσεις - 250 δισ. δρχ. προσδοκά να συγκεντρώσει η κυβέρνηση".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Γ.Σ.Ε.Ε.: Δώσαμε ό,τι ήταν να δώσουμε ... Με τη θέση αυτή προσέρχεται στον κοινωνικό διάλογο".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Εκτακτο σχέδιο για τα έσοδα. Σε 8 εφορίες το βάρος εισπράξεων-ελέγχων".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Στο μικροσκόπιο του Δ.Ν.Τ. η ελληνική οικονομία".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ο ΟΤΕ επισπεύδει κατά δέκα ημέρες τη δημόσια εγγραφή, εκμεταλλευόμενος την αναβολή της μετοχοποίησης της France Telecom".

    [8] Οικονομία-Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

    ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ αναφέρει ότι: "πληθωρισμό γύρω στο 5,8% για τον Απρίλιο, έσοδα ελαφρώς αυξημένα κατά 60 δισ. δρχ., (λόγω εισροής των μερισμάτων του Δημοσίου από τα κέρδη του ΟΤΕ και της Τραπέζης της Ελλάδος) και δαπάνες του δημοσίου τομέα στο 46% ως ποσοστό του ΑΕΠ (σε σχέση με το 55% που είναι ο μέσος κοινοτικός όρος) θ'ανακαλύψουν οι πραγματογνώμονες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που καταφθάνουν την ερχόμενη Παρασκευή στην χώρα μας για το ετήσιο τσεκ απ της οικονομίας".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Wednesday, 30 April 1997 - 15:09:10 UTC