Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-04-14

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 14/04/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελλάδα-ΠΓΔΜ
  • [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [4] Κοινωνικός Διάλογος
  • [5] Κυπριακό
  • [6] Οι εξελίξεις στην Αλβανία
  • [7] Συνέντευξη Παπαδόπουλου

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 14/04/1997 (ΑΠΕ)

    Οι κυβερνητικές θέσεις για τον Κοινωνικό Διάλογο, η συναυλία Θεοδωράκη στα Σκόπια, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Το ΠΑΣΟΚ εν ... τάφω. Συμφώνησαν για κοινό μνημόσυνο και κοινό μνημείο.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Κίνητρα για φθηνά ΙΧ. Ερχεται πάλι η απόσυρση.

    ΑΘΗΝΑΙΚΗ: Ποιους πολιτικούς στηρίζουν τα διαπλεκόμενα.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Φρίκη γονέων.

    ΕΘΝΟΣ: Αλέκος Παπαδόπουλος: αλλάζω όψη στο δημόσιο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Η Μακεδονία επωλήθη μετά ... μουσικής.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Παίζουν με το Αιγαίο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Παράνομοι οι "ράμπο". Το ΣτΕ αφοπλίζει τους σκληρούς της εφορίας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Συμφωνία στα Σκόπια. Πολιτικό βήμα προσέγγισης η συναυλία Θεοδωράκη.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Πτυχία με αλληλογραφία από το Σεπτέμβριο.

    Η ΕΣΤΙΑ: Εις επανεξέτασιν του ΦΑΠ οδηγεί μετά βεβαιότητος το επερχόμενον αδιέξοδον.

    ΤΑ ΝΕΑ: Για το σπίτι συζήτησαν Δήμητρα-παιδιά Ανδρέα.

    ΝΙΚΗ: Εις μνήμην Ανδρέα ... προσωρινή ανακωχή Δήμητρας-παιδιών.

    [2] Ελλάδα-ΠΓΔΜ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "η συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη προχθές στα Σκόπια, με τη "Συμφωνία του Ζορμπά", ήταν κυρίως πολιτική εκδήλωση. Παρών στο κατάμεστο στο Εθνικό Θέατρο των Σκοπίων ο Κίρο Γκλιγκόροφ, πολλοί πολιτικοί των δύο χωρών, Ελληνες επιχειρηματίες, ξένοι διπλωμάτες. Η συναυλία ήταν το επόμενο πολιτικό βήμα των Αθηνών προς την κατεύθυνση της προσέγγισης, μετά την αιφνιδιαστική επίσκεψη Πάγκαλου στα Σκόπια, ενώ και ο Κ. Σημίτης έχει πει ότι θα τα επισκεφθεί".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "δεν είναι μόνον ότι επιτρέψαμε στους Σκοπιανούς να πλαστογραφήσουν την ιστορία μας, δεν είναι μόνον ότι από την στιγμή που τους δίδουμε το δικαίωμα να χρησιμοποιούν το όνομα της Μακεδονίας μας, μύριοι όσοι κίνδυνοι λαμβάνουν σάρκα και οστά για την εθνική μας υπόστασι, αλλά: η εθνοπροδοσία επικυρώθηκε μετά ... μουσικής! Πώς; Με τον Μίκη Θεοδωράκη να δίδη συναυλία στο Εθνικό Θέατρο του γειτονικού ψευδοκρατιδίου, παρισταμένων και 200 (!) θεατών από την Ελλάδα".

    [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιείται σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με θέμα τις σχέσεις Αθήνας-Αγκυρας. Εχει από καιρό παρατηρηθεί κινητικότητα στο χώρο των διμερών σχέσεων, μεταξύ της χώρας μας και της Τουρκίας, από την περίοδο δε των δηλώσεων του υπουργού Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου, που επισκεπτόμενος τις ΗΠΑ ενέταξε και την Τουρκία στην ευρωπαϊκή ιστορία (σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους συντηρητικούς χώρους που την απέκλειαν) η εικόνα της Ελλάδας σε συγκεκριμένα τουρκικά πολιτικά κέντρα έχει βελτιωθεί".

    Η ΕΣΤΙΑ προσθέτει ότι "η σύσκεψις εκρίθη αναγκαία όχι μόνο λόγω της συνεχιζόμενης δια δηλώσεων τουρκικής προκλητικότητος, παρά τα ελληνικά "ανοίγματα" αλλά και διότι πρέπει να ληφθούν σοβαραί αποφάσεις επί ζητημάτων που εκκρεμούν και που αφορούν εις τας σχέσεις των δύο χωρών".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει ότι υπάρχουν "ραγδαίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Η κυβέρνηση, δεχόμενη έντονες πιέσεις από τον διεθνή παράγοντα, προχωρεί ακάθεκτη στον διάλογο με τους Τούρκους και υλοποιεί την πολιτική της βήμα προς βήμα υποχώρησης. Αφορμή για τη σύσκεψη αποτελεί το επικείμενο συμβούλιο σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας στο οποίο η Ελλάδα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, εξετάζει το ενδεχόμενο να άρει το βέτο της, ανοίγοντας τον δρόμο για τη γενναιόδωρη χρηματοδότηση των Τούρκων με ευρωδολάρια".

    Σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ "δέσμη πρωτοβουλιών, που θα αναπτύξει προσεχώς η κυβέρνηση με στόχο την προσέγγιση με την Αγκυρα και την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, θα εξεταστεί σε έκτακτη σύσκεψη που θα διεξαχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου (στις 14.30) υπό τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών-αλλά απόντος του υπουργού Εθνικής Αμύνης Α. Τσοχατζόπουλου".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ισχυρίζεται ότι "αγνοώντας το μπαράζ διαδοχικών αποκαλύψεων για τις πραγματικές προθέσεις των Τούρκων στρατηγών που αμφισβητούν πλέον ευθέως τα θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο, η κυβέρνηση Σημίτη σύρεται σε διάλογο με την Αγκυρα, με πρώτο βήμα την υιοθέτηση .. Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης".

    [4] Κοινωνικός Διάλογος

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "αρχίζοντας από το εγχείρημα του κοινωνικού διαλόγου, ο κ. Σημίτης χθες το μεσημέρι έγινε αποδέκτης του τελικού κειμένου, που σήμερα επιδίδεται στους κοινωνικούς φορείς, η πλειοψηφία των οποίων φρόντισε να επιδείξει τις αρνητικές της διαθέσεις πριν καν το παραλάβει. Γεγονός, που δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα στον πρωθυπουργό και τους επιτελείς του, οι οποίοι αντιμέτωποι με μια σειρά αντιδράσεων κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, αναγκάστηκαν να περιορίσουν το αρχικώς εικοσιτεσσάρων σελίδων κείμενο, με αποτέλεσμα να μην περιληφθεί το ασφαλιστικό στην πρώτη θεματική ενότητα του κοινωνικού διαλόγου".

    [5] Κυπριακό

    Η ΑΘΗΝΑΙΚΗ γράφει ότι "ανησυχία για ενδεχόμενη μεταβολή της γραμμής για το Κυπριακό, εξέφρασε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού. Οπως δήλωσε χθες στη Λευκωσία, οι ανησυχίες του εντείνονται και από πρόσφατες δηλώσεις του υφυπουργού Γ. Κρανιδιώτη, στην Κύπρο. Εν τω μεταξύ Λευκωσία και Αθήνα συντονίζουν τις θέσεις τους, ενόψει της εντατικοποίησης των προσπαθειών για έναρξη απευθείας συνομιλιών".

    [6] Οι εξελίξεις στην Αλβανία

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "δύο ημέρες πριν την αναχώρηση της ελληνικής δύναμης Αλβανίας όλα βρίσκονται "στον αέρα" καθώς κανείς δεν έχει σαφή εικόνα της αποστολής, του ακριβούς αριθμού και του αντικειμενικού σκοπού, τον οποίο θα κληθούν να πραγματώσουν οι άνδρες του 601 Τάγματος που θα μετακινηθεί αεροπορικώς στα Τίρανα την προσεχή Τετάρτη. Το ελληνικό συγκρότημα Τάγματος επρόκειτο να μετακινηθεί δια θαλάσσης στην Αλβανία. Ομως, ο ανταγωνισμός μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι ο βασικός λόγος της μετατροπής των σχεδίων του ΓΕΣ".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ υποστηρίζει ότι "με την "ψυχή στο στόμα" αναχωρούν την Τετάρτη, κατά πάσα πιθανότητα, οι πρώτοι 100 Ελληνες εθελοντές, οι οποίοι θα μεταβούν με μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 στα Τίρανα. Δύο μόλις ημέρες πριν από την αναχώρηση της δύναμης για την Αλβανία όλα είναι ακόμη στον ... αέρα"

    ΤΑ ΝΕΑ ισχυρίζονται ότι "σε υπάρχοντα στρατόπεδα - και όχι σε σκηνές, όπως άλλες δυνάμεις της πολυεθνικής - θα μείνουν οι άνδρες του ελληνικού τάγματος που θα αναπτυχθεί στην περιοχή των Τιράνων. Η ομάδα των ελλήνων αξιωματικών που βρίσκεται από μέρες στην Αλβανία για να προετοιμάσει την υποδοχή της ελληνικής δύναμης, εξασφάλισε σε συνεργασία με τον ακόλουθο Αμυνας της ελληνικής πρεσβείας συνταγματάρχη Αλ. Ξηρό, τρία στρατόπεδα στην περιοχή των Τιράνων, ενώ σήμερα μεταβαίνει για τον ίδιο σκοπό στην Αυλώνα".

    [7] Συνέντευξη Παπαδόπουλου

    "Η αποκατάσταση της χαμένης ιεραρχίας στη δημόσια διοίκηση, η λήψη γενναίων θεσμικών μέτρων προσαρμοσμένων στα ισχύοντα στις ευρωπαϊκές χώρες και η πάταξη του ισχύοντος σήμερα καθεστώτος πλήρους ατιμωρησίας των δημοσίων υπαλλήλων είναι οι στόχοι του νέου δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα". Αυτό τονίζει σε συνέντευξή του στο ΕΘΝΟΣ ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Αλέκος Παπαδόπουλος.
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02e run on Monday, 14 April 1997 - 14:33:18 UTC