Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 19 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-04-11

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 11/04/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [3] Κοινωνικός διάλογος
  • [4] Οι εξελίξεις στην Αλβανία
  • [5] ΠΓΔΜ
  • [6] Κυπριακό
  • [7] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [8] Κοινωνικός διάλογος

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 11/04/1997 (ΑΠΕ)

    Οι ελληνοτουρκικές θέσεις, η θέση της κυβέρνησης στον κοινωνικό διάλογο, η σύλληψη του δράστη πέντε δολοφονιών και η πορεία της οικονομίας είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Σκότωνε απο κόμπλεξ. Εκτελούσε όποιον τον αποκαλούσε κοντό.

    Η ΑΥΓΗ: Διάλογος σε... τίτλους. Ούτε χθες άνοιξε η κυβέρνηση τα χαρτιά της.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Μέτρα σοκ για όλους τους εργαζόμενους.

    ΕΘΝΟΣ: Σκότωνα για εκδίκηση. Είχε και λίστα προγραφών ο σατανάς με το ταξί.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ντεμί-Ντεμί το θέλει ο Ντεμι-ρέλ. Ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε τη Θράκη και το μισό Αιγαίο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ιταμή πρόκληση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τέρμα τα κεκτημένα. Επέλαση Σημίτη μετά τα 7,5 δις στους βουλευτές.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Χέρι στα κεκτημένα. Σημίτης: 19 σημεία για διάλογο - Ωρομίσθιοι στο δημόσιο.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Διπλωματική "επίθεση" Σημίτη προς Αγκυρα. Ελληνική πρόταση για συνάντηση των δύο πρωθυπουργών.

    Η ΕΣΤΙΑ: Νέα αναβολή κυβερνητικών αποφάσεων λόγω έντονων πιέσεων.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Πολυδιαφωνίες στο ΠΑΣΟΚ με επίκεντρο το κυβερνητικό πλαίσιο για τον κοινωνικό διάλογο.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Μερική απασχόληση και στο δημόσιο. Την ερχόμενη Δευτέρα η κυβέρνηση καταθέτει τα 19 σημεία τα οποία θα αποτελέσουν τη βάση για τον κοινωνικό διάλογο.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ενοιωθα δυνατός όταν σκότωνα. 10 χρόνια δολοφόνος χωρίς αιτία.

    ΝΙΚΗ: Δημόσιο: τώρα και μερική απασχόληση. Κεκτημένα τέλος, δηλώνει ο πρωθυπουργός. Επιφυλάξεις απο κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Δούρειος ίππος ο νέος κοινωνικός διάλογος.

    [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει οτι "η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε χθες διακριτικά στη δημοσιοποίηση μιας εξαιρετικά ενδιαφέρουσας πρότασης για ελληνοτουρκική προσέγγιση. Το ελληνικό σχέδιο προβλέπει συνομιλίες με την Αγκυρα στο πλαίσιο της διμερούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και εφόσον αυτές καταλήξουν επιτυχώς να πραγματοποιηθεί συνάντηση των δύο πρωθυπουργών στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη τον Ιούλιο".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει οτι "εντατικές διαβουλεύσεις με την ολλανδική προεδρία της ΕΕ διεξάγει η ελληνική κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να βρει δίαυλο επικοινωνίας με την Αγκυρα, δίχως, όμως, την υποχώρηση απο τις γνωστές θέσεις της περί εγκατάλειψης των απειλών εκ μέρους της Τουρκίας".

    "Σύμφωνα με πληροφορίες της ΑΥΓΗΣ, την εμπέδωση ενός κλίματος εμπιστοσύνης στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Εν όψει του αναβαθμισμένου καθεστώτος που μελετά η Ενωση να προσδώσει στις σχέσεις της με την Τουρκία κι εν μέσω της συζήτησης για την έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Κύπρου στην Ενωση, η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει ένα 'πακέτο' κινήσεων που θα εγκαταστήσουν ένα κλίμα εμπιστοσύνης στις διμερείς σχέσεις".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει οτι επικρατεί "μπάχαλο στην κυβέρνηση για τα εθνικά θέματα. Την ώρα που έχουν εγκαινιασθεί υπόγειες διαδρομές στα εθνικά θέματα και ενώ η διεθνής κοινότητα εντείνει τις πιέσεις της για συμβιβασμό και υποχωρήσεις στα εθνικά συμφέροντα, οι κυβερνητικοί υπεύθυνοι παρουσιάζουν τραγελαφική εικόνα κατά την προσπάθειά τους να συγκαλύψουν την γκρίζα πραγματικότητα των εθνικών θεμάτων".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ισχυρίζεται οτι άρχισε να φημολογείται εντόνως στην Αθήνα "συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδος και Τουρκίας κ. Κώστα Σημίτη και Νετσμετίν Ερμπακάν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ. Η σχετική πληροφορία μεταδόθηκε απο δύο ιδιωτικούς ραδιοσταθμούς ενώ ταυτόχρονα γίνεται λόγος για πρόθεση της ελληνικής κυβερνήσεων να υπογράψει με την Αγκυρα σύμφωνο μη επιθέσεως".

    Το ΕΘΝΟΣ προσθέτει οτι η Αθήνα δεν αποκλείει "το ενδεχόμενο να υπάρξει συνάντηση του Κ. Σημίτη με τον Ν. Ερμπακάν στις αρχές Ιουνίου στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, καθώς συνεχίζονται οι ασφυκτικές πιέσεις απο τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ αλλά και την Ολλανδική προεδρία της ΕΕ για την προώθηση του ελληνοτουρκικού διαλόγου".

    Κατά την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ "με γοργούς ρυθμούς αλλά όσο το δυνατόν μακρύτερα απο το προσκήνιο κινείται αυτό το διάστημα η κυβέρνηση αναζητώντας οδούς και μεθόδους προσέγγισης με την Τουρκία ώστε τουλάχιστον να καταλήξουν σ'ένα πλαίσιο συμφωνίας στα προς συζήτηση θέματα. Οι κινήσεις αυτές γίνονται εν γνώσει της ΕΕ του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ οι οποίες όχι μόνο τηρούνται ενήμερες αλλά και εμπλέκονται με πιέσεις, εισηγήσεις και προτάσεις στη διαμόρφωση της κατάλληλη διαδικασίας ώστε να οδηγηθούν οι σχέσεις των δύο χωρών σε ένα 'συμμόρφωμα' και σε ένα 'πλαίσιο' που θα μειώσει την κρίση".

    [3] Κοινωνικός διάλογος

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει οτι "άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τον περιβόητο κοινωνικό διάλογο ο οποίος, σύμφωνα με δηλώσεις του πρωθυπουργού θα καταμερισθή σε 19 θεαματικές ενότητες. Σύμφωνα πάντως με τις "κατευθυντήριες γραμμές " του ιδίου του εκσυγχρονιστή πρωθυπουργού περιλαμβάνονται βαθιές τομές ιδιαίτερα στην αγορά Εργασίας οι οποίες όμως προκαλούν έντονο προβληματισμό στις συνδικαλιστικές παρατάξεις και δη στις παρατάξεις που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει οτι "το 'πράσινο φως' για την έναρξη της αντιλαϊκής λαίλαπας, η οποία θα σαρώσει πολύχρονες κοινωνικές κατακτήσεις και δικαιώματα, έδωσε ο Κ. Σημίτης, μετά τη χτεσινοβραδυνή κομματικοκυβερνητική σύσκεψη, σχετικά με τον "κοινωνικό διάλογο". Οπως 'ομολόγησε' ο πρωθυπουργός, 'ο κοινωνικός διάλογος είναι το μέσο για την ταχύτερη προσαρμογή της οικονομίας στα προβλήματα που θέτει η διεθνής εξέλιξη', κάνοντας έτσι σαφή το χαρακτήρα του σαν 'πολιορκητικού κριού' για την επιβολή των αντιλαϊκών μέτρων".

    Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ βόμβα "έριξε ο πρωθυπουργός χθες παρουσιάζοντας την ατζέντα του περιβόητου 'κοινωνικού διαλόγου'. Προανήγγειλε την επέκταση του θεσμού της μερικής απασχόλησης και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Γεγονός που αλλάζει δραματικά όλο το υπάρχον καθεστώς των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού".

    Η ΕΣΤΙΑ υποστηρίζει οτι "εις κρίσιμον καμπήν φαίνεται οτι εισέρχεται η Κυβέρνησις Σημίτη, λόγω των σοβαροτάτων πιέσεων τας οποίας υφίσταται εκ μέρους του κομματικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να μη λάβη τας αποφάσεις εκείνας τα οποίας επιτάσσει η εξυγίανσις της ελληνικής οικονομίας και η προσαρμογή της εις την νέαν Ευρωπαϊκήν πραγματικότητα".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά οτι "τρέμει το πολιτικό κόστος των θεμάτων που προτείνει για 'κοινωνικό διάλογο' η κυβέρνηση και κρύβει επιμελώς τις απόψεις της απο τους κοινωνικούς εταίρους. Ετσι παρά το γεγονός οτι οι ειδικοί που είχαν επιστρατευθεί (Πρωτόπαππας, Ρ. Σπυρόπουλος, Τ. Γιαννίτσης και Ι. Στουρναράς) ετοίμασαν διεξοδικό κείμενο με τη θεματολογία (ατζέντα) και την επιμέρους ανάλυση - ανάπτυξη κάθε θέματος, προκρίθηκε η λύση που εισηγήθηκαν ο κ. Σκανδαλίδης και η Β. Παπανδρέου".

    [4] Οι εξελίξεις στην Αλβανία

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει οτι "απόλυτα σύμφωνα, τόσο με το εθνικό όσο και με το διεθνές δίκαιο, είναι η απόφαση της κυβέρνησης να αποστείλει στρατιωτική δύναμη εκτός των ελληνικών συνόρων, συμμετέχοντας στην πολυεθνική δύναμη που θα μεταβεί στην Αλβανία".

    [5] ΠΓΔΜ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "με την ολόψυχη στήριξη της... Ελλάδας χωρίς φυσικά να έχει λυθεί το 'δευτερεύον' κατά τον κ. Πάγκαλο ζήτημα της ονομασίας σκοπεύουν τα Σκόπια να προωθήσουν την ένταξή τους στους θεσμούς του ΝΑΤΟ όπως επιβεβαίωσε, άλλωστε, χθες ο υπουργός Εξωτερικών του κρατιδίου Λιούμπομιρ Φρτσκόφσκι. Υπενθυμίζεται οτι το οικονομικό σκέλος της συμφωνίας κρατούσε μέχρι πρότινος παγωμένο η Ελλάδα αλλά μετά την επίσκεψη Πάγκαλου φαίνεται πως άλλαξε... γνώμη. Επιπλέον, όπως αναφέρει σε απόρρητο τηλεγράφημα του προς το υπουργείο Εξωτερικών, ο επικεφαλής του διπλωματικού μας γραφείου στα Σκόπια, Αλέξανδρος Μαλλιάς, οι Σκοπιανοί θεωρούν δεδομένη την ελληνική υποστήριξη για τις επαφές τους στο ΝΑΤΟ ειδικότερα μετά την εξαγγελία του πρωθυπουργού στη ΘΕσσαλονίκη και φυσικά το ταξίδι Πάγκαλου στο κρατίδιο".

    Η ΑΘΗΝΑτΚΗ με τίτλο "Ονομα: FYRO-Μακεδονία" αναφέρει οτι "μ'ένα 'τρικ' έκλεισε το Μακεδονικό. Στις συνομιλίες Ζαχαράκη, Τοσέφσκι, Βάνς που διεξάγονται στη Νέα Υόρκη, έχει ήδη συμφωνηθεί η λύση του προβλήματος, όσον αφορά το επίμαχο ζήτημα της ονομασίας. Αυτό που απομένει είναι πως αυτή η λύση θα παρουσιαστεί με τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις στους πολίτες των δύο χωρών που έχουν εθιστεί σε εθνικοπατριωτικές πλειοδοσίες".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει οτι "την προτεραιότητα που αποδίδει η κυβέρνηση των Σκοπίων στην πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων με την Ελλάδα επεσήμανε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Μπ. Τσερβενκόφσκι. Ο κ. Τσερβερνκόφσκι εμφανίσθηκε ιδιαιτέρως αισιόδοξος, τονίζοντας οτι η χώρα μας αναδεικνύεται στον πρώτο τη τάξει εμπορικό εταίρο της ΠΓΔΜ".

    [6] Κυπριακό

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν οτι "άλλα λένε τα Ηνωμένα Εθνη και άλλη η Λευκωσία για τα αποτελέσματα των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, απο τα οποία εξαρτώνται - τυπικά, τουλάχιστον - οι συναντήσεις κορυφής Κληρίδη-Ντεντκάς. Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν οτι οι συναντήσεις Κληρίδη-Ντενκτάς θα γίνουν ανεξαρτήτως του τι θα αποδώσουν οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες. Κυβερνητικές πηγές τοποθετούν την πρώτη συνάντηση μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Ιουνίου και σύμφωνα με ένα χρονοδιάγραμμα, αυτές θα συνεχιστούν μέχρι το πρώτο 15νθήμερο του Ιουλίου".

    [7] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Αθήνα, Ελλάδα, 11/04/1997 (ΑΠΕ)

    Τα θέματα του κοινωνικού διαλόγου και οι σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Κόντρα για το διάλογο ! Αλληλοκαταγγέλονται κυβέρνηση και αντιπολίτευση".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Η κυβέρνηση επιμένει στον κοινωνικό διάλογο και προειδοποιεί: αναπόφευκτες οι αλλαγές...".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Η έκθεση των τεχνοκρατών στη Χαριλάου Τρικούπη, μέτρα σοκ στην αγορά εργασίας".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Ελλειμμα" πολιτικής στον ενεργειακό τομέα - Η Ελλάδα απομονωμένη από τις εξελίξεις στην Ευρώπη".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Αυστηρό πλαίσιο 19 σημείων χάραξε ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης, για βαθιές τομές στην αγορά εργασίας ο κοινωνικός διάλογος".

    [8] Κοινωνικός διάλογος

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ αναφέρει ότι "σε αυστηρό πλαίσιο με 19 συγκεκριμένους θεματικούς άξονες για την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση, θα κινηθεί ο κοινωνικός διάλογος, που τυπικά άρχισε χθες με την συνεδρίαση της μεικτής επιτροπής κυβέρνησης και κόμματος. Η ανάγκη μεγαλύτερης ευελιξίας στην αγορά εργασίας, μέσα από βαθιές τομές, αποτελεί για την κυβέρνηση άμεση προτεραιότητα".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02d run on Friday, 11 April 1997 - 14:37:18 UTC