Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-04-08

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 08/04/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ανοδος στο Χρηματιστήριο
  • [3] Ελληνοτουρκικά
  • [4] Κοινωνικός διάλογος
  • [5] Οι εξελίξεις στην Αλβανία
  • [6] Κυπριακό
  • [7] ΠΓΔΜ
  • [8] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [9] Ανοδος στο Χρηματιστήριο - Επενδυτές

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 08/04/1997 (ΑΠΕ)

    Οι εξελίξεις στην Αλβανία, ο κοινωνικός διάλογος, οι θάνατοι απο ναρκωτικά και η άνοδος στο Χρηματιστήριο είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Θερίζουν ναρκωτικά και AIDS.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Στροφή στο Χρηματιστήριο μετά την πτώση των επιτοκίων. Χρυσές μέρες στη Σοφοκλέους.

    Η ΑΥΓΗ: Κυβερνητικό φρένο στον κοινωνικό διάλογο μετά τις κοινωνικές αντιδράσεις.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Χαλινάρι στη Μιμή. Να παρέμβει ο εισαγγελέας για τα απόρρητα έγγραφα.

    ΕΘΝΟΣ: Εκτόνωση με αυξήσεις σε ΔΕΚΟ και τράπεζες. 11% καθαρά για δύο χρόνια.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Στο καμίνι των 20άρηδων ο 40άρης. Η Νομική και οι φοιτητικές εκλογές κρίνουν το αύριο του Κώστα Καραμανλή.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Είς θάνατον οι έμποροι ναρκωτικών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ψαλίδι στις υπερωρίες στο δημόσιο. Πλαφόν και για τις έκτακτες αμοιβές.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Το κοκτέιλ που σκοτώνει. Ηρωίνη με αλκοόλ και χάπια αιτία των αθρόων θανάτων.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Το σχέδιο Σημίτη για την κεντροαριστερά: εκλογικός νόμος - προγραμματικό συμβόλαιο ως ανταλλάγματα.

    Η ΕΣΤΙΑ: Περίεργον το ζήτημα της ελληνικής συμμετοχής εις την πολυεθνικήν.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Κινδυνεύει ο προϋπολογισμός. Λόγω σημαντικής πτώσεως των εσόδων η κυβέρνηση μελετά νέα "διορθωτικά" μέτρα.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Μαγνήτης η Σοφοκλέους για επενδυτές.

    ΤΑ ΝΕΑ: Αντίδοτο στα χαμηλά επιτόκια. Στροφή σε άλλες τοποθετήσεις.

    ΝΙΚΗ: Κοκτέιλ θανάτου. Ηρωίνη και χάπια ο συνδυασμός που σκοτώνει.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: 6.000 αγρότες σέρνονται σε δίκες. Υπόδειγμα (!) "κοινωνικού διαλόγου" στον αγροτικό τομέα.

    [2] Ανοδος στο Χρηματιστήριο

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι "ανοιξιάτικος αέρας φύσηξε και πάλι στη Σοφοκλέους, καθώς οι επενδυτές, απογοητευμένοι απο τη συνεχόμενη πτώση των επιτοκίων καταθέσεων, στρέφονται σε νέες μορφές επένδυσης. Οι τραπεζικές μετοχές, αλλά και αυτές των κατασκευαστικών εταιριών και του ΟΤΕ συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα τόσο ο γενικός δείκτης όσο και ο όγκος συναλλαγών να έχουν "εκτοξευθεί" στα ύψη, προδικάζοντας 'χρυσές μέρες' για το Χρηματιστήριο".

    [3] Ελληνοτουρκικά

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "αισιόδοξος για την προοπτική εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων εμφανίστηκε ο Ολλανδός υπουργός εξωτερικών και προεδρεύων του συμβουλίου ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χ. Βαν Μίρλο, ενώ την ίδια ώρα η Αγκυρα επαναλαμβάνει την υποστήριξή της στην ολλανδική πρόταση για συγκρότηση 'Επιτροπής Σοφών' που έχει απορρίψει η Αθήνα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει οτι "η Αγκυρα άφησε χθες ανοικτό το ενδεχόμενο να αποδεχθεί την πρόταση του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, για διάλογο μέσω επιτροπής 'σοφών' των δύο χωρών, προκειμένου να υπάρξει επαφή που θα επιτρέψει την εξομάλυνση των διμερών διαφορών. Πως θα μπορούσε, άλλωστε, η τουρκική διπλωματία να αφήσει ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία που της δόθηκε για την εκπλήρωση του πάγιου στόχου της, δηλαδή τη διεξαγωγή διαλόγου, έστω και σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων όπου θα μπορέσει να συζητήσει το σύνολο των βλέψεών της στο Αιγαίο".

    Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ "ανοιχτή σε κάθε πρόταση για την εξέλιξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου δηλώνει για μια ακόμα φορά η Αγκυρα, αρνούμενη ωστόσο να αποδεχθεί τους όρους που θέτει η Αθήνα περί άρσης της απειλής πολέμου σε περίπτωση επέκταση των χωρικών υδάτων μας και αποδοχής του νομικού καθεστώτος που προσδιορίζει το status στην περιοχή. Το βασικό σημείο διαφωνίας των δύο πλευρών είναι ωστόσο η εμμονή της Αγκυρας για διάλογο εφ'όλης της ύλης - προσέγγιση των θεμάτων που θέτει ως πακέτο - σε αντίθεση με τη βήμα προς βήμα προσέγγιση την οποία έχει προτείνει προ δωδεκαμήνου η Αθήνα".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υποστηρίζει οτι "οι "ανησυχίες" για το ενδεχόμενο ενός νέου ελληνοτουρκικού επεισοδίου που επαναδιατύπωσε ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τόμας Νάϊλς σε συνέντευξή του στο "Βήμα" δεν είναι ανεξάρτητες απο τις παρασκηνιακές προσπάθειες για την 'οργάνωση' μιας εφ'όλης της ύλης συζήτησης μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας. Το βάρος των προσπαθειών αυτή την περίοδο φαίνεται πως έχει αναλάβει η ολλανδική προεδρία η οποία επιδιώκει την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων προκειμένου να προωθηθεί η διαδικασία προσέγγισης της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση".

    [4] Κοινωνικός διάλογος

    Η ΑΥΓΗ γράφει οτι "την τακτική της αναδίπλωσης επέλεξε η κυβέρνηση στο επίμαχο θέμα του κοινωνικού διαλόγου μετά τις αλυσιδωτές αντιδράσεις σε συνδικαλιστικό, κομματικό αλλά εν μέρει και σε κυβερνητικό επίπεδο. Ιδιαίτερα θορυβήθηκε το κυβερνητικό επιτελείο απο το ενδεχόμενο να μη συμμετάσχει η ΓΣΕΕ σε προκατασκευασμένο διάλογο. Η κυβερνητική αναδίπλωση, που σε πρώτη φάση εκφράζει με χαλάρωση του χρονοδιαγράμματος του 'κοινωνικού διαλόγου', αντανακλά και την έλλειψη κοινωνικά αποδεκτού σχεδίου".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει οτι "οι τεχνοκράτες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Εργασίας φαίνεται οτι τα βρήκαν (σύγκλισις απόψεων για το πακέτο μέτρων που αφορά αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις) αλλά δεν λογάριασαν τον 'ξενοδόχο' τους χιλιάδες εργαζομένους οι οποίοι ανησυχούν για τα παιχνίδια που παίζονται πίσω απο την πλάτη τους εν όψει του περιβόητου κοινωνικού διαλόγου".

    Σύμφωνα με τον ΛΟΓΟ "η κυβέρνηση επιμένει σε έναν κοινωνικό διάλογο, σοβαρό, ουσιαστικό και υπεύθυνο, ο οποίος θα καταλήξει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα για τη λύση των προβλημάτων της εθνικής οικονομίας. Ο πρωθυπουργός επιθυμεί σ'αυτή τη φάση να υπάρξουν κοινωνικές συμφωνίες, έτσι ώστε να επιτευχθεί ηρεμία και να υλοποιηθεί ο στόχος, που είναι η ανόρθωση της οικονομίας, η ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη και η ισότιμη ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ".

    Το ΕΘΝΟΣ με τίτλο "Τελική ευθεία" υποστηρίζει οτι "έμφαση στον περιορισμό της ανεργίας των νέων με διεύρυνση της μερικής απασχόλησης δίνει η κυβέρνηση, ενώ για το Ασφαλιστικό φαίνεται να προωθείται η πρόταση για υπολογισμό των συντάξεων βάσει των αποδοχών της τελευταίας 10ετίας. Λίγα μόνο 24ωρα πριν απο την επίσημη έναρξη του κοινωνικού διαλόγου, κυβερνητικά στελέχη, οικονομικοί σύμβουλοι του πρωθυπουργού και τεχνοκράτες συσκέπτονται πυρετωδώς, για να καταρτίσουν κείμενα νέων προτάσεων, για εργασιακές σχέσεις και Ασφαλιστικό".

    ΤΑ ΝΕΑ ισχυρίζονται οτι η κυβέρνηση επιχειρεί να "καθησυχάσει τους εργαζομένους για τον κοινωνικό διάλογο μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν απο τα σενάρια για αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας. Λίγες μόλις μέρες πριν απο την επίσημη έναρξη του διαλόγου, η κυβέρνηση και η Χαρ. Τρικούπη επιχειρούν να κατευνάσουν τη "νευρικότητα" που παρατηρείται στην πλειοψηφία των συνδικαλιστών του ΠΑΣΟΚ".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά οτι "προσπάθειες να 'απορροφηθούν' οι αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η συζήτηση για τις επερχόμενες δραματικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και το Ασφαλιστικό, καταβάλλει η κυβέρνηση. Πάντως, η κυβέρνηση, μπροστά στις εντάσεις που έχουν προκληθεί φαίνεται οτι μεταθέτει την έναρξη του διαλόγου αποφεύγοντας πλέον να την προσδιορίσει χρονικά".

    [5] Οι εξελίξεις στην Αλβανία

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει οτι "κλίμα συγχύσεως εξακολουθή να επικρατεί εις την Κυβέρνησιν σχετικώς με το θέμα της ελληνικής συμμετοχής εις την πολυεθνικήν δύναμιν που θα μεταβή εις την Αλβανίαν. Η σύγχυσις συνίσταται αφ'ενός μέν εις το δίλημμα αν το ελληνικόν τάγμα θα απαρτίζεται απο εθελοντάς (εκ των μονίμων) ή στρατευσίμους, αφ'ετέρου δε εις την τοποθεσίαν που θα αναπτυχθή η ελληνική δύναμις".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει οτι "διαστάσεις διπλωματικού θρίλερ προσλαμβάνουν οι διαβουλεύσεις για την αποστολή της πολυεθνούς στρατιωτικής δύναμης στο αλβανικό έδαφος μετά την έντονη αντίδραση της Αθήνας να τοποθετηθεί το ελληνικό τάγμα στην πόλη Λέζα, όπως αρχικά προέβλεπε το ιταλικό επιχειρησιακό σχέδιο. Το ενδεχόμενο ακόμα και μη συμμετοχής της χώρας μας στην πολυεθνή στρατιωτική δύναμη που θα αναπτυχθεί στην Αλβανία έπεσε, σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Ρώμη, όπου μέχρι αργά χθες το βράδυ συνεχίζονταν οι επαφές μεταξύ της ελληνικής στρατιωτικής αντιπροσωπείας και του ιταλικού επιτελείου".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ υποστηρίζει οτι "βαθαίνει το ρήγμα μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που θα συμμετάσχουν στην πολυεθνική δύναμη που θα εγκατασταθεί στην Αλβανία. Ηδη χθες τόσο η Γαλλία όσο και η Ισπανία έδειξαν να δυσανασχετούν με τη δυστοκία που παρατηρείται στην τελική απόφαση για τη διάταξη της πολυεθνικής στο αλβανικό έδαφος και προχωρούν μονομερώς στην επίσπευση των διαδικασιών για την αποστολή των δικών τους δυνάμεων".

    [6] Κυπριακό

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "οι εξελίξεις στις προσπάθειες για προώθηση λύσης του Κυπριακού αρχίζουν να αποκτούν συγκεκριμένη μορφή στην αντίληψη των Ηνωμένων Εθνών και των Αγγλοαμερικανών. Πληροφορίες απο κύκλους των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας αναφέρουν οτι κύρια επιδίωξη των Ηνωμένων Εθνών στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες είναι η διαμόρφωση, με βάση τις τοποθετήσεις των δύο πλευρών, συγκεκριμένης αντίληψης για την καλύτερη δυνατή διαδικασία στις απευθείας συνομιλίες".

    [7] ΠΓΔΜ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "η ελληνική συμμετοχή στην κοινή στρατιωτική άσκηση 'Σωτήρας '97' που θα πραγματοποιηθεί στα Σκόπια στο πλαίσιο του προγράμματος 'Σύμπραξη για την ειρήνη' θεωρείται δεδομένη σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το υπουργείο Αμυνας της γείτονος. Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται οτι την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε συνάντηση του υπουργού Αμυνας Μπλάγκογια Χατζίνσκι με τον επικεφαλής του ελληνικού γραφείου σύνδεσης Αλεξ. Μαλλιά, στην οποία αντηλλάγησαν απόψεις για την άσκηση αυτή. Σύμφωνα με την ανακοίνωση μάλιστα, ο Ελληνας διπλωμάτης ενημέρωσε τον υπουργό για την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στα Σκόπια στις 29 Απριλίου μια υψηλόβαθμη στρατιωτική αντιπροσωπεία του ελληνικού υπουργείου Αμυνας προκειμένου να συμμετάσχει στην τελική συνδιάσκεψη προετοιμασίας της άσκησης".

    [8] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Αθήνα, Ελλάδα, 08/04/1997 (ΑΠΕ)

    Η άνοδος τιμών και συναλλαγών στο Χρηματιστήριο και τα αποτελέσματα του συμβουλίου ΕΚΟΦΙΝ είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Στο επίκεντρο η Σοφοκλέους μετά το νέο γύρο μείωσης επιτοκίων που ξεκινά η Εθνική".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Σκληρές μάχες για τις χρηματοδοτήσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Εκρηξη 3,13% στη Σοφοκλέους, επανακάμπτουν οι επενδυτές - Στις 1.439 ο δείκτης".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Σενάρια ρύθμισης των ληξιπροθέσμων οφειλών - Αναζητούνται τρόποι αύξησης των φορολογικών εσόδων".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Στροφή των επενδυτών από τα ομόλογα στις μετοχές".

    [9] Ανοδος στο Χρηματιστήριο - Επενδυτές

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ αναφέρει ότι "η νέα πτώση των επιτοκίων, αρχής γενομένης από την Εθνική Τράπεζα, οδήγησε σε έκρηξη των μετοχών χθες στη Σοφοκλέους. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 1.439,41 μονάδες, ενισχυμένος κατά 3,13%. Χρηματιστηριακοί παράγοντες σημείωναν ότι οι επενδυτές αναζητούν πλέον υψηλότερες αποδόσεις, καθώς οι καθαρές αποδόσεις στην τραπεζική αγορά έχουν υποχωρήσεις σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02d run on Tuesday, 8 April 1997 - 14:10:11 UTC