Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-03-31

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 31/03/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Νέα Δημοκρατία
  • [3] Ελληνοτουρκικά
  • [4] Οι εξελίξεις στην Αλβανία
  • [5] Κυπριακό
  • [6] Συνέντευξη Παπαδόπουλου

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 31/03/1997 (ΑΠΕ)

    Η αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ, οι εξελίξεις στην Αλβανία, τα μέτρα της κυβέρνησης κατά της φοροδιαφυγής και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Σκιώδης κυβέρνηση. Επιτέλους αντιπολίτευση.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Κόβονται όλα τα κεκτημένα. Αλλαγές-συμφορά σε αμοιβές και συντάξεις.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Απειλεί με κασέτες. Πόλεμο λάσπης ξεκινά τώρα η Μιμή.

    ΕΘΝΟΣ: 20% πάνω φέτος οι φόροι.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Αρχίζουν τα δύσκολα για το νέο αρχηγό, καθώς τώρα συμπληρώνει το ..."Ε9" της ΝΔ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Καραμανλής: όχι νέοι φόροι.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: 7 τσάροι σε σκιώδη κυβέρνηση της ΝΔ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τα "πιστεύω" του Κωστάκη. Πρώτη ακτινογραφία μιας ασαφούς ιδεολογίας.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία στα ελληνοτουρκικά.

    ΤΑ ΝΕΑ: Α. Παπαδόπουλος: ρουσφέτι τέλος. Κλείνουμε τα παράθυρα για προσλήψεις.

    ΝΙΚΗ: Φρένο από Συνασπισμό στην κεντροαριστερά. Διαφωνεί η Δαμανάκη.

    [2] Νέα Δημοκρατία

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "σε μια κλειστή "σκιώδη κυβέρνηση" -όπου θα αξιοποιηθούν έξι-επτά ικανά κοινοβουλευτικά στελέχη- προτίθεται ο Κ. Καραμανλής να αναθέσει το συντονισμό του αντιπολιτευτικού έργου της Νέας Δημοκρατίας. Ταυτόχρονα προχωρεί σε συγκεκριμένες όσο και εντυπωσιακές κινήσεις με στόχο τη δημιουργία νέας δυναμικής για τη Νέα Δημοκρατία".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ με τίτλο "Κ. Καραμανλής: όχι στους νέους φόρους" αναφέρει ότι "πρώτη σκληρή προειδοποίηση του νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστα Καραμανλή προς την κυβέρνηση, με επίκεντρο την οικονομική πολιτική. "Οχι νέους φόρους" διαμήνυσε χθες ο κ. Καραμανλής στον πρωθυπουργό, στην πρώτη του παρέμβαση ως πρόεδρος της ΝΔ δίδοντας παράλληλα το στίγμα της οικονομικής φιλοσοφίας της ΝΔ υπό την ηγεσία του".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ ισχυρίζεται ότι "η εκλογή του Κώστα Καραμανλή στην ηγεσία της ΝΔ και η άνοδος που σημείωσε το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως -σύμφωνα με δημοσκοπήσεις- αμέσως μετά το Δ' Συνέδριο ουδόλως ανησυχεί τον Κώστα Σημίτη και το ΠΑΣΟΚ, όπου αρκετοί εκτιμούν - ή και ελπίζουν - ότι σύντομα θα αρχίσει η "φαγωμάρα" στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Οι αντιπαραθέσεις θα βρεθούν και πάλι σε ημερησία διάταξη στην ΝΔ αφού είναι δύσκολο να επιτευχθεί συγκερασμός όλων των τάσεων και απόψεων. Ο Κώστας Καραμανλής καλείται τώρα να συμπληρώσει το .. Ε9 της ΝΔ. Στόχος του Κώστα Καραμανλή είναι να αγωνισθεί ώστε να αποκτήσει και πάλι η παράταξις το παλαιό μεγάλο κοινωνική της εύρος και να καταστεί το αντίπαλον δέος του ΠΑΣΟΚ".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής ετοιμάζει "σκιώδη κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των αλλαγών που προωθεί σε όλα τα επίπεδα του κομματικού μηχανισμού ο νέος πρόεδρος θα ανακοινώσει και τον σχηματισμό σκιώδους κυβέρνησης, η οποία θα παρακολουθεί από κοντά όλους τους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής. Στην απόφαση αυτή έχει καταλήξει ο κ. Καραμανλής οριστικοποιώντας τα τελευταία 24ωρα σε μεγάλο βαθμό τις αλλαγές που θα κάνει στο κόμμα. Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι το Σαββατοκύριακο ο κ. Καραμανλής κατέληξε επίσης στο πρόσωπο που θα τεθεί επικεφαλής στον ευαίσθητο τομέα του Πολιτικού Σχεδιασμού: πρόκειται για τον βουλευτή Μ. Λιάπη".

    [3] Ελληνοτουρκικά

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "η Τουρκία προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με σκοπό όχι μόνο να κατοχυρώσει τα κατοχικά δεδομένα, αλλά μέσω μιας νόθας λύσης να θέσει και την ελεύθερη Κύπρο υπό τουρκική πολιτική κηδεμονία. Τα παραπάνω δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος σε συνέντευξή του στην κυπριακή εφημερίδα "Τα Νέα". Υστερα από 23 χρόνια, κατοχής και αδιαλλαξίας, επισήμανε ο κ. Τσοχατζόπουλος, η ελληνική πλευρά δεν έχει σοβαρό λόγο να πιστεύει ότι η Αγκυρα έχει μεταβάλει τη στάση της. Απευθυνόμενος κυρίως στη διεθνή κοινότητα, ο υπουργός Αμυνας τόνισε ότι "το κυπριακό θα αποτελεί ένα μεγάλο διεθνές πρόβλημα που θα συνιστά καθοριστική προϋπόθεση για την οποία διαδικασία ομαλοποίησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων και πρόσθεσε: όσο συνεχίζεται η τουρκική αδιαλλαξία θα ενισχύονται ως αντιστάθμισμα οι στενές σχέσεις ασφάλειας μεταξύ της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ υποστηρίζει ότι "η Αθήνα αφήνει για μια ακόμα φορά περιθώρια και "ανοιχτή την πόρτα" στην Αγκυρα για να βελτιωθούν οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, χωρίς όμως να τρέφει αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρξει πρόοδος ή να μετακινηθεί η τουρκική πολιτική. Είναι δε βέβαιοι οι κυβερνητικοί παράγοντες ότι στρατιωτικοί και πολιτικοί στην Αγκυρα δεν πρόκειται να αλλάξουν τη στρατηγική τους έναντι της Ελλάδας παρά τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην εσωτερική πολιτική σκηνή. Η τελευταία μάλιστα κίνηση Καρανταγί, δεν έχει αλλάξει ούτε ένα "γράμμα" στην ουσία της τουρκικής τακτικής και στρατηγικής".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι "θερμό επεισόδιο" στο Αιγαίο επιμένει να προβλέπει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός μιλάει δεύτερη φορά για πιθανότητα "δυναμικής απόπειρας της Τουρκίας στο Αιγαίο" μετά την πρώτη του προ καιρού αναφορά που προξένησε την αντίδραση του πρωθυπουργού. Ταυτόχρονα ο κ. Τσοχατζόπουλος απέκλεισε οποιοδήποτε διάλογο για στρατιωτικά θέματα απαντώντας άμεσα στις δηλώσεις του Τούρκου στρατηγού Καρανταγί.

    [4] Οι εξελίξεις στην Αλβανία

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "Ελληνες φαντάροι θα βγουν για πρώτη φορά εκτός των συνόρων μας, στο πλαίσιο της αποστολής της πολυεθνικής στρατιωτικής δύναμης στη φλεγόμενη Αλβανία. Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες ώστε το ελληνικό τάγμα που θα αριθμεί από 500 έως 800 άνδρες, να αποτελείται από μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Ωστόσο, όπως εκτιμούν κύκλοι του Πενταγώνου, αυτό δεν θεωρείται εφικτό, αφού εκτός των άλλων 250 Ελληνες εθελοντές - όλοι μόνιμα στελέχη - απασχολούνται σήμερα στο έδαφος της Βοσνίας".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι "οι αρχές ασφαλείας των Σκοπίων προωθούν με κάθε μέσο ένοπλους Αλβανούς λαθρομετανάστες στα σύνορά μας και πολλές φορές μάλιστα διευκολύνουν και την παράνομη είσοδό τους. Σύμφωνα με πληροφορίες των αρχών ασφαλείας, οι Σκοπιανοί διευκολύνουν τους λαθρομετανάστες, αλλά και τους εμπόρους ναρκωτικών να εισέλθουν στην Ελλάδα από την πλευρά της Καστοριάς έναντι αδράς αμοιβής. Επειδή, όμως φοβούνται την είσοδο Αλβανών στο κρατίδιο, λόγω της μεγάλης αλβανικής μειονότητας στο Τέτοβο και στο Γκόρτσιβαρ ακόμα και με πλοία μέσα στις λίμνες Οχρίδα και Πρέσπα, κάνουν ο,τι είναι δυνατό να τους περάσουν από την ελληνοσκοπιανή και ελληνοαλβανική μεθόριο".

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "μέσα στις επόμενες δεκαπέντε ημέρες αναμένεται να αναπτυχθεί στην Αλβανία η Πολυεθνική Δύναμη Προστασίας, η οποία θα εξασφαλίσει τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας. Η ελληνική συμμετοχή θα είναι της τάξης των 600-800 ανδρών και σύμφωνα με πληροφορίες θα αναπτυχθεί στα Τίρανα και στη Β. Αλβανία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη στο στρατόπεδο "Μακεδονομάχου Νικηφόρου" στη Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης βρίσκονται οι πρώτοι 250 άνδρες του Τάγματος, ενώ άλλοι περίπου 500 άνδρες έχουν περάσει το πρώτο ταχύρυθμο στάδιο εκπαίδευσης στο κέντρο εκπαίδευσης των ανδρών των ειδικών δυνάμεων στη Ρεντίνα και ετοιμάζονται να μεταβούν επίσης στη Χαλκηδόνα".

    [5] Κυπριακό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "πληροφορίες από διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι ύστερα από οδηγίες της Αγκυρας, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς θα προβεί σε κάποιο ελιγμό στις συνομιλίες εκ του σύνεγγυς που από αύριο μπαίνουν στην τρίτη τους εβδομάδα. Ο ελιγμός εντάσσεται προφανώς στους γενικότερους που επιχειρεί η Αγκυρα τον τελευταίο καιρό έναντι της Ελλάδας. Πάντως, η Λευκωσία τηρεί στάση αναμονής προκειμένου να διαπιστώσει αν πράγματι η τουρκική πλευρά είναι διατεθειμένη να μεταβάλει στάση και τακτική και να εμφανισθεί τώρα πιο ευέλικτη και πιο διαλλακτική. Οι πληροφορίες για ελιγμό του Ντενκτάς ενισχύονται και από το γεγονός ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν πρόκειται να συναντηθεί με τον Ντενκτάς στις δέκα ή έντεκα Απριλίου στη Ν. Υόρκη και γι αυτό ο Τουρκοκύπριος ηγέτης θα ήθελε να μεταβεί με "διαλλακτικές προθέσεις".

    [6] Συνέντευξη Παπαδόπουλου

    Ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Αλέκος Παπαδόπουλος στη συνέντευξή του στα ΝΕΑ αναγγέλλει ότι "καταργείται το καθεστώς των "κοινωνικών κριτηρίων" για τις προσλήψεις και αλλάζει η αναλογία εισόδου-εξόδου από δημόσιο: στο εξής για κάθε πέντε υπαλλήλους που θα συνταξιοδοτούνται θα προσλαμβάνεται ένας. Επεκτείνεται ο νόμος Πεπονή - η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έγινε μεταπολεμικά στη χώρα μας - όπως δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος και στις τράπεζες και ανακοινώνει ότι ο διαγωνισμός του Οκτωβρίου θα αφορά την πρόσληψη 1.800 ατόμων, σε "κενές θέσεις του υπουργείου Οικονομικών για όσους δεν πήραν τη βάση στον προηγούμενο γραπτό διαγωνισμό και είναι και κάποιες θέσεις για τους Πρωτοβάθμιους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02c run on Monday, 31 March 1997 - 15:59:59 UTC