Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-03-27

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 27/03/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [3] Οι εξελίξεις στην Αλβανία
  • [4] Κυπριακό
  • [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 27/03/1997
  • [6] Ρευστότητα-Επιτόκια

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 27/03/1997 (ΑΠΕ)

    Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι προτάσεις της κυβέρνησης για τον κοινωνικό διάλογο, οι συναντήσεις του νέου προέδρου της ΝΔ και οι εξελίξεις στην Αλβανία είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Κλείνει το χάσμα. Εγκάρδια η συνεργασία Κώστα-Ψηλού.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Το νέο επιτελείο .Ισορροπίες κρατάει ο Κ. Καραμανλής.

    Η ΑΥΓΗ: Εργα μετά τα λόγια ζητάει η Αθήνα από την Αγκυρα.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Χαστούκι στη μαφία του καζίνο. Εισήγηση-φωτιά στο ΣτΕ για το Φλοίσβο.

    ΕΘΝΟΣ: Αλλαγές στις συντάξεις. Αρχίζει η σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας. Δυσμενέστερο καθεστώς για τους νεοεισερχόμενους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ο Αντώνης (Σαμαράς) δεν πουλάει την Πολιτική Ανοιξη. Δεν επιστρέφει ούτε με σφαίρες στη ΝΔ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Το παλάτι του ΠΑΣΟΚ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Νέοι ρόλοι για όλους. Αλυσίδα επαφών Καραμανλή με κορυφαία στελέχη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ενα "Λωτό" μας πέταξε ο Μπερίσα. Πρόκληση στη Βουλή από τον τ. αρχηγό Μυστικών Υπηρεσιών.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Οι αυξήσεις στις συντάξεις των στρατιωτικών.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Υπό κρίση το κράτος πρόνοιας. Ο κ. Σημίτης προανήγγειλε αλλαγές στο ασφαλιστικό και την αγορά εργασίας.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Πιέζουν για παράταση στην κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων.

    ΤΑ ΝΕΑ: Χωρίς λόγο 2.000 μπάι πας το χρόνο. Σοκ από καταγγελίες κορυφαίων γιατρών.

    ΝΙΚΗ: Μαθητές στα πρόθυρα νευρικής κρίσης. Επιμένουν στη διαμάχη τους ΟΛΜΕ- υπουργείο Παιδείας.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Στο στόχαστρο ασφάλιση-δικαιώματα εργαζομένων.

    [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "η επίσκεψη του Τούρκου αρχιστρατήγου Καρανταγί στην ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα την ημέρα της επετείου του '21 συνιστά πολιτικό γεγονός αφ'εαυτής, ενώ οι δηλώσεις του αποτελούν μήνυμα προς πολλαπλούς αποδέκτες. Προς την ηγεσία του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, προς την ελληνική κυβέρνηση αλλά και προς τη διεθνή κοινότητα - ως αντιστάθμισμα στις δηλώσεις Πάγκαλου για το ευρωπαϊκό παρόν και το μέλλον της Τουρκίας".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "με σχετική ικανοποίηση αλλά αρκετή επιφυλακτικότητα δέχθηκε η Αθήνα την επίσκεψη του αρχηγού του τουρκικού Γενικού Επιτελείου στρατηγού Καρανταγί στη δεξίωση της ελληνικής πρεσβείας στην Αγκυρα για την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου. Η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της χαρακτήρισε την επίσκεψη "ευγενική χειρονομία" απέδωσε σ'αυτήν και στις δηλώσεις Καρανταγί "θετική αξία" εξέφρασε ωστόσο την ελπίδα η κίνηση τούτη να αποτελεί στοιχείο πολιτικής επιλογής η οποία θα φανεί στην πράξη".

    Σύμφωνα με το ΛΟΓΟ "με επιφυλακτικό τρόπο υποδέχτηκε η ελληνική κυβέρνηση το αναπάντεχο "άνοιγμα φιλίας" του αρχηγού των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγού Ισμαήλ Χακί Καρανταγί, ο οποίος πραγματοποίησε προχθές επίσκεψη στην ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα με αφορμή τον εορτασμό της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου και απηύθυνε έκκληση προς την ελληνική πλευρά για διάλογο. Σχολιάζοντας την επίσκεψη Καράνταγι ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας σημείωσε με νόημα ότι "αυτό που έχει σημασία είναι τα έργα και όχι τα λόγια".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ με τίτλο "Κλάδος ελαίας από τον Καρανταγί ή το "γεράκι" ...ντύθηκε περιστέρι;" επισημαίνει ότι "δικαιολογημένα η κυβέρνηση θεωρεί ότι πρέπει "να υπάρξουν ανάλογες πολιτικές πρωτοβουλίες οι οποίες θα δείχνουν ότι οι λόγοι δεν είναι χωρίς περιεχόμενο".

    Κατά την ΑΥΡΙΑΝΗ "η επιφυλακτικότητα αυτή δεν οφείλεται μόνο στο ότι η Αγκυρα έχει πολλάκις στο παρελθόν προβεί σε ανάλογα "ανοίγματα" που εμπράκτως ουδέποτε ολοκληρώθηκαν, αλλά και στο ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις, η "επίθεση φιλίας" του Καρανταγί σχετίζεται με τη συνεχιζόμενη διένεξη στο εσωτερικό της Τουρκίας ανάμεσα στον πρωθυπουργό Ν. Ερμπακάν και το πανίσχυρο στρατιωτικό κατεστημένο. Ως σημαντική πολιτική χειρονομία που στοχεύει στην προώθηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων χαρακτηρίζουν διπλωματικοί κύκλοι στην Αγκυρα την επίσκεψη του αρχηγού των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγού Ι. Χακί Καρανταγί στην ελληνική πρεσβεία και τις δηλώσεις του περί την ανάγκη υπέρβασης της αντιπαράθεσης στις σχέσεις Ελλάδος-Τουρκίας".

    "Εφτασε η ώρα για την κίνηση καλής θέλησης από την πλευρά της ελληνικής ηγεσίας " δηλώνουν στην ΕΞΟΥΣΙΑ τούρκοι αξιωματούχοι του υπουργείου εξωτερικών και Αμυνας αναφερόμενοι στο μήνυμα που έστειλε ο στρατηγός Ισμαήλ Χακί Καρανταγί στην Αθήνα με την επίσκεψή του στην ελληνική πρεσβεία της Αγκυρας στην επέτειο της 25ης Μαρτίου. "Η πολιτική μας προς την Ελλάδα - συνεχίζουν οι ίδιοι αξιωματούχοι που προτίμησαν να τηρήσουν την ανωνυμία τους - είναι γνωστή εδώ και καιρό. Η Αγκυρα χαιρετίζει κάθε βήμα καλής θέλησης από την πλευρά της Αθήνας και θα απαντήσει με τον ίδιο τρόπο".

    "Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εκτιμά, σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ, ότι τα πάντα ή και τίποτα μπορεί να σημαίνει η κίνηση του στρατηγού Καρανταγί. Οπως παρατηρούν διπλωματικοί κύκλοι, η Αθήνα έχει ζήσει πολλές φορές στο παρελθόν παρόμοια "ανοίγματα" της τουρκικής διπλωματίας χωρίς ανάλογη συνέχεια επί της ουσίας, γεγονός που δεν επιτρέπει ψευδαισθήσεις. Επί του πρακτέου πάντως οι δηλώσεις του κ. Καρανταγί αλλά και η επιστολή της κ. Τσιλέρ δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να αποτελέσουν το "αντάλλαγμα" που προσδοκά η Αθήνα προκειμένου να άρει τις επιφυλάξεις της για την απεμπλοκή των χρηματοδοτικών πρωτοκόλλων της Τελωνειακής Ενωσης και κατά συνέπεια δεν αρκούν για την επιτυχή σύγκληση του συμβουλίου στο τέλος Απριλίου σύμφωνα με το σχέδιο της ολλανδικής προεδρίας".

    [3] Οι εξελίξεις στην Αλβανία

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "η Αθήνα πελαγοδρομεί στην αλβανική κρίση και πίσω από την "έντονη" δραστηριότητα που αναπτύσσει εμφανίζονται επικίνδυνα κενά πολιτικής, τα οποία ήδη δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στη χώρα. Κατ'αρχάς όπως σημειώνουν Ελληνες διπλωμάτες, η Αθήνα και η Ρώμη εμφανίζονται ως οι μόνες ευρωπαϊκές δυνάμεις, οι οποίες "πιέζουν" για μια στρατιωτική παρέμβαση. Οι ελληνοϊταλικές "'πιέσεις" προς το παρόν τουλάχιστον, δεν έχουν αποτέλεσμα καθώς οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι προσαρμοσμένοι στη "γραμμή" της Ουάσιγκτον δεν θεωρούν ωφέλιμη μια τέτοιου είδους παρέμβαση. Ο λόγος των αμερικανικών επιφυλάξεων, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές αφορά στους πολιτικούς στόχους μιας στρατιωτικής παρέμβασης".

    Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ "η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι οι δηλώσεις του υπό αντικατάστασιν αρχηγού των αλβανικών μυστικών υπηρεσιών περί "συνωμοσίας" ελληνικών οργανώσεων, με στόχο την "απελευθέρωση" της νότιας Αλβανίας "δεν χρήζουν καν διάψευσης και θα πρέπει να αποδοθούν στη σύγχυση στην οποία είναι φυσικό να έχει περιέλθει τον εν λόγω πρόσωπο". Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας εν τω μεταξύ αναμένει τις τελικές αποφάσεις της ΕΕ και του ΟΑΣΕ για την αποστολή πολυεθνικής δύναμης στη γειτονική χώρα, που θα επιτηρήσει τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας και θα συμβάλει στην αποκατάσταση της τάξης. Η ελληνική συμμετοχή θα είναι της τάξης ενός τάγματος αποτελούμενου από 600-700 άνδρες ειδικά εκπαιδευμένους. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου εκτιμά ότι οι εκλογές στην Αλβανία δεν πρόκειται να γίνουν πριν από τον Σεπτέμβριο και δεν ανησυχεί επίσης από τις προσπάθειες της Αγκυρας να έχει ενεργή ανάμιξη στις εξελίξεις".

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "τον επικίνδυνο δρόμο της όξυνσης των σχέσεων με την Ελλάδα επιλέγουν εθνικιστικοί κύκλοι στα Τίρανα, καθώς ο αρχηγός των αλβανικών μυστικών υπηρεσιών που ελέγχονται από τον πρόεδρο Σαλί Μπερίσα επιχείρησε με δηλώσεις του στην αλβανική βουλή να αποδώσει την εξέγερση στη χώρα του "στο ελληνικό σχέδιο ΛΩΤΟΣ". Εντύπωση προκάλεσε πάντως η χλιαρή και αμήχανη αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, καθώς ο εκπρόσωπός του Κ. Μπίκας αρκέστηκε να δηλώσει ότι δεν "χρήζουν ούτε καν διάψευσης οι ισχυρισμοί του υπό αντικατάσταση αρχηγού των αλβανικών μυστικών υπηρεσιών".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ θεωρεί ότι "φρένο" στην επισιτιστική βοήθεια της Ελλάδας προς την χειμαζόμενη Αλβανία έβαλε χθες σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΕ. Η πρόθεση της Κοινότητας να σταματήσει τη διαδικασία αποστολής 15.000 τόνων πορτοκαλιών προς την Αλβανία, έγινε γνωστή χθες στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες προκαλώντας έκπληξη αλλά και σειρά ερωτηματικών, καθώς συνδυάστηκε με τη γενικότερη πολιτική θέση της Κοινότητας στο "Αλβανικό".

    Κατά την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ "σε "ελληνικό σχέδιο κατάληψης της Β. Ηπείρου" επιμένει να αποδίδει την εξέγερση στη νότια Αλβανία στενός μέχρι πρότινος συνεργάτης του προέδρου Μπερίσα, αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών Μπασκίμ Γκαζιντέντε και μάλιστα σε ομιλία του χθες στο αλβανικό κοινοβούλιο".

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν ότι "τρεις Ελληνες αξιωματικοί μεταβαίνουν στα Τίρανα προκειμένου να εξειδικεύσουν την ελληνική συνδρομή στην αναδιοργάνωση του αλβανικού στρατού. Η άφιξη των Ελλήνων αξιωματικών στην Αλβανία συμπίπτει με την ανακύκλωση της συκοφαντικής εκστρατείας κατά της Αθήνας από αξιωματούχους της προηγούμενης κυβέρνησης της Αλβανίας".

    [4] Κυπριακό

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "ο στόχος της λύσης του Κυπριακού μέσα στο 1997 εγκαταλείπεται, τουλάχιστον από τους Αμερικανούς όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές στη Λευκωσία παρόλο ότι η βρετανική κυβέρνηση επιδιώκει δια του ειδικού απεσταλμένου της σερ Ντέιβιτν Χάνει να οδηγήσει τις διαδικασίες επίλυσης του προβλήματος μέχρι την τελική συμφωνία πριν από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, δηλαδή μέχρι το τέλος Αυγούστου-αρχές Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με αρμόδιες διπλωματικές πηγές, οι Αμερικανοί θεωρούν παρακινδυνευμένο να οδηγήσουν το Κυπριακό σε μια συμβιβαστική λύση η οποία εν όψει των προεδρικών εκλογών του ερχόμενου Φεβρουαρίου θεωρείται σίγουρο ότι θα μετατραπεί σε αντικείμενο κομματικής αντιπαράθεσης από τους πλειοδοτούντες αντιπάλους εκείνου που θα τη συμφωνήσει".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "πλήρης διαφωνία έχει προκύψει μεταξύ του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γλ. Κληρίδη και του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Θεοδ. Πάγκαλου στο θέμα του κοινού εδάφους που θα πρέπει να εξευρεθεί πριν από την έναρξη απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό. "Η απόφαση που ελήφθη στην Αθήνα στις 17 Ιανουαρίου" δήλωσε χθες ο κ. Κληρίδης "είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει κοινό έδαφος πριν από τις απευθείας συνομιλίες" απορρίπτοντας με αυτόν τον τρόπο κατηγορηματικά προηγούμενη δήλωση του Πάγκαλου, ότι "το κοινό έδαφος υπάρχει".

    [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 27/03/1997

    Αθήνα, Ελλάδα, 27/03/1997 (ΑΠΕ)

    Τα μέτρα της ΤτΕ για τον έλεγχο της ρευστότητας και η μείωση των επιτοκίων στα έντοκα είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών "Δρομολογείται νέα μείωση επιτοκίων. Νέα εργαλεία παρέμβασης στην αγορά από την ΤτΕ".

    ΕΞΠΡΕΣ: ""Φρένο" στην κερδοσκοπία ... με τους νέους μηχανισμούς της Τ.Ε. για έλεγχο της ρευστότητας".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Σινιάλο για νέα μείωση επιτοκίων. Στο 10,3% τα έντοκα - Με 9,9% η παρέμβαση της ΤτΕ".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Παρέμβαση για τη μείωση της υψηλής ρευστότητας - Η Τράπεζα της Ελλάδος μειώνει το μέσο επιτόκιο στη διατραπεζική".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Νέα διεθνή εύσημα στα ελληνικά ομόλογα".

    [6] Ρευστότητα-Επιτόκια

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ αναφέρει ότι "από χθες, άλλωστε, η Τράπεζα της Ελλάδος εφαρμόζει νέο πλαίσιο στην άσκηση νομισματικής πολιτικής με την εισαγωγή νέων μηχανισμών παρέμβασης στη διατραπεζική αγορά δραχμών. Αυτό συνίσταται σε εβδομαδιαίες δημοπρασίες για συμφωνίες επαναγοράς τίτλων ή αποδοχής καταθέσεων διάρκειας 14 ημερών. Αμέσως μετά τις ανακοινώσεις Παπαδήμου το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε τη μείωση των επιτοκίων των εντόκων γραμματίων στο 10,3% τα ετήσια (από 10,5%), 9,5% τα εξάμηνα (από 9,7%) και τα τρίμηνα 9,2% (από 9,4%).
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02c run on Thursday, 27 March 1997 - 15:49:05 UTC