Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 17 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-03-07

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 07/03/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Αρσένης για απεργία καθηγητών
  • [3] Αλβανία - Εξελίξεις
  • [4] Πάγκαλος - Ολμπράϊτ
  • [5] Κυπριακό
  • [6] Νέα Δημοκρατία
  • [7] Ελλάδα - Βαλκάνια
  • [8] Ελλάδα - ΠΓΔΜ
  • [9] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [10] Υπουργείο Οικονομικών - Ελεγχος σε επιχειρήσεις

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 07/03/1997 (ΑΠΕ)

    Οι δηλώσεις Αρσένη για την απεργία των εκπαιδευτικών, οι εξελίξεις στην Αλβανία, η συνάντηση των "4" διεκδικητών της ηγεσίας της ΝΔ και οι συνομιλίες Πάγκαλου-Ολμπράϊτ στην Ουάσιγκτον είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Καλοκαίρι στα θρανία. Βασανίζουν παιδιά και γονείς.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Με... κάρτα και το ρεύμα. Θα προπληρώνεται.

    Η ΑΥΓΗ: Διάλογος και εξέγερση. Μεταβατική η κατάσταση στην Αλβανία.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Αγοράσαμε κλεμμένα αεροπλάνα. Μέγα σκάνδαλο: απατεώνας ξεγέλασε την κυβέρνηση και τσεπώνει 7 δις.

    ΕΘΝΟΣ: Η Βάσω ξυπνάει τις ΔΕΚΟ. Απειλεί με βαριά πρόστιμα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Σε ήρεμο κλίμα η συνάντησις των "4" που ήπιαν καφέ και... έριξαν το φλυτζάνι για το μέλλον.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Εισβολή προσφύγων απο Βουλγαρία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ποινολόγιο για μαθητές-γονείς. Παράταση σχολικής χρονιάς με νυχτερινό διάγγελμα Αρσένη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Κουδούνι Αρσένη. Αντεπίθεση με μαστίγιο (παράταση για κάθε ημέρα απεργίας) και καρότο (αμοιβή υπερωριών).

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Νίπτει τας χείρας του ο Αρσένης. Διάγγελμα άνευ περιεχομένου του υπουργού Παιδείας.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ο προϋπολογισμός εν κινδύνω. Πιθανά νέα μέτρα εάν συνεχισθεί η υστέρηση των εσόδων.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Στην "πρέσα" οι μαθητές. Πακέτο μέτρων απο Αρσένη για την αναπλήρωση των χαμένων ωρών.

    ΤΑ ΝΕΑ: Εξετάσεις τεσσάρων ταχυτήτων. 10 μέρες παράταση μαθημάτων (και βλέπουμε...).

    ΝΙΚΗ: Τελεσίγραφο Αρσένη στην ΟΛΜΕ. Μην τολμήσετε 9η εβδομάδα.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αντίσταση στον ιμπεριαλισμό και τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις.

    [2] Αρσένης για απεργία καθηγητών

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "ο υπουργός Παιδείας επιχείρησε ν' ανοίξει τα σχολεία με τα μέτρα που ανακοίνωσε και με τα οποία παρατείνεται η σχολική χρονιά μέχρι τις 6 Ιουνίου, ενώ μετατίθενται κατά 5 ημέρες όλες οι εξετάσεις - και οι γενικές. Παράλληλα, όμως πρόσφερε στους καθηγητές υπερωριακή αμοιβή, αλλά και προειδοποίησε οτι κάθε μέρα απεργίας θα σημαίνει μέρα παράτασης για όλα. Πρώτη αντίδραση της ΟΛΜΕ: ασκήσεις επί χάρτου κάνει ο υπουργός".

    ΔΕΕ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι "ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτά η συνέλευση της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης που θα αρχίσει την ερχόμενη Τρίτη και θα διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη, με θέμα τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, τα προβλήματα Ασφάλειας και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Η συνάντηση πραγματοποιείται ενόψει της Συνόδου των αρχηγών των κρατών των 16 χωρών που μετέχουν στη Συμμαχία, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο στη Μαδρίτη, όπου και θα αποφασισθεί η προς Ανατολάς διεύρυνση της Συμμαχίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση περιλαμβάνει την είσοδο στο ΝΑΤΟ της Πολωνίας, της Τσεχίας, της Ουγγαρίας και πιθανόν της Σλοβακίας. Εξάλλου οι γαλλικές πιέσεις για εισδοχή της Ρουμανίας δεν φαίνονται να ευδοκιμούν, αφού η απόφαση προβλέπει την ένταξη 3 ή το πολύ 4 χωρών".

    [3] Αλβανία - Εξελίξεις

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι "ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο αποστολής ειρηνευτικής δύναμης των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ στη φλεγόμενη Αλβανία. Στη δύναμη αυτή θεωρείται σίγουρο πως θα συμμετάσχει και η Ελλάδα, αφού κύριο μέλημα της χώρας μας - πέρα απο το γνωστό πρόβλημα με την αντιμετώπιση των λαθρομεταναστών - είναι η προστασία. Το ενδεχόμενο αποστολής ειρηνευτικής δύναμης συζητήθηκε σε επικοινωνία που είχε χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ κ. Σολάνα. Σήμερα επισκέπτεται προς τούτο τα Τίρανα ο προεδρεύων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ Βάν Μίρλο, ο οποίος χθες το βράδυ συναντήθηκε στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτης. Μετά τη συνάντηση ο κ. Σημίτης δήλωσε οτι κατά την προχθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σαλί Μπερίσα ο Αλβανός πρόεδρος τον διαβεβαίωσε οτι θα προχωρήσει σε εκλογές εντός 45 ημερών".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει οτι "η κυβέρνηση εμπλέκεται ενεργώς στις διεθνείς διπλωματικές προσπάθειες για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στην Αλβανία, που θα στηρίζεται σε δύο σημεία: σε σχηματισμό κυβέρνησης κοινής αποδοχής, απο τα πολιτικά κόμματα της Αλβανίας, και στη διενέργεια νέων εκλογών, στο μέλλον, σε ημερομηνία που θα καθοριστεί. Ενημερώνοντας χθες την Επιτροπή Εξωτερικών και Αμύνης της Βουλής ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Κρανιδιώτης ανέφερε οτι η Ελλάδα είναι ήδη μέλος της Πενταμελούς Επιτροπής του ΟΑΣΕ με πρόεδρο τον πρώην καγκελάριο της Αυστρίας κ. Βρανίτσκι ενώ θα συμμετάσχει μαζί με την Ιταλία στην ειδική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την παρακολούθηση των εξελίξεων στην Αλβανία".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ επισημαίνει οτι "εμφανώς ικανοποιημένη εμφανίζεται η Αθήνα μετά τις τελευταίες σημαντικές εξελίξεις στην κρίση της Αλβανίας. Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά οτι η κοινή πρόταση Μπερίσα-αντιπολίτευσης προς τους εξεγερμένους κατοίκους του Νότου ανοίγει το δρόμο προς μια πολιτική λύση, η οποία θα διαλύσει τα σύννεφα του εμφυλίου που είχαν αρχίσει να σωρεύονται στον ουρανό της γειτονικής χώρας. Κάτω και απο αυτό το πρίσμα, η επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών Γ. Κρανιδιώτη αύριο στα Τίρανα όχι μόνο δεν υποβαθμίζεται αλλά αποκτά ιδιαίτερο περιεχόμενο. Ο κ. Κρανιδιώτης αναπτύσσοντας χθες τις ελληνικές θέσεις στα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, επαναβεβαίωσε την πρόθεσή του να συναντηθεί εκτός απο τον Σ. Μπερίσα και με τα κόμματα της αντιπολίτευσης ενώ τόνισε οτι θα επιδιώξει συνάντηση με το φυλακισμένο ηγέτη των Σοσιαλιστών Φ. Νάνο ο οποίος βρίσκεται πλέον στις φυλακές των Τιράνων".

    Το ΕΘΝΟΣ σημειώνει οτι "η Αθήνα σιωπηλά συμφωνεί με την πρόταση της Ιταλίας για εγκατάσταση πολυεθνικής δύναμης στη γειτονική μας χώρα, οργανώνοντας 'συμμαχία' με τη Ρώμη στα Βαλκάνια".

    Στο σχόλιό του ο ΛΟΓΟΣ τονίζει οτι "οι έγκαιρες και συντονισμένες κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την εξέγερση των πολιτών στην Αλβανία, είχαν ως αποτέλεσμα να γίνει γνωστό το πρόβλημα στη διεθνή κοινότητα και να κινητοποιηθούν όλοι οι αρμόδιοι οργανισμοί. Η ελληνική μειονότητα όχι μόνο πρέπει να μείνει στην περιοχή, αλλά η παρουσία της θα αποτελέσει καταλυτικό παράγοντα στις μετέπειτα εξελίξεις, οι οποίες θα διαμορφώσουν τη νέα εποχή και φυσικά η Ελλάδα έχει τον πρώτο λόγο".

    Κατά την ΑΥΡΙΑΝΗ, "τον κίνδυνο να ερημώσουν τα ελληνικά χωριά της Νοτίου Αλβανίας απο ένα μεγάλο ρεύμα Βορειοηπειρωτών μεταναστών προς τη χώρας μας, επεσήμανε ο υφυπουργός Εξωτερικών Ι. Κρανιδιώτης, ενημερώνοντας χθες το μεσημέρι την επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής. Την ίδια στιγμή - όπως είπε ο κ. Κρανιδιώτης - η κυβέρνηση αναλαμβάνει διπλωματικές πρωτοβουλίες για να εκτονωθεί η κρίση στην Αλβανία".

    Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ "πιέσεις δέχεται και η Αθήνα απο την αμερικανική πλευρά για την υποδοχή στην Ελλάδα κάποιων απο τους εξεγερμένους οι οποίοι δεν θα αποδεχθούν να παραδοθούν στο καθεστώς Μπερίσα, φοβούμενοι για αντίποινα. Εξεγερμένοι, οι οποίοι ενδέχεται να φιλοξενηθούν σε καταυλισμούς στην Ελλάδα, ώσπου να εκτονωθεί τελείως η κατάσταση στη γείτονα. Η διαλλακτικότητα αυτή του Αλβανού προέδρου αντιμετωπίζεται με καχυποψία απο την πλευρά των εξεγερμένων, πολλοί απο τους οποίους πιστεύουν οτι ο κ. Μπερίσα δεν ελέγχει τον στρατό και δεν έχει τη δυνατότητα να καταπνίξει το κίνημα του Νότου. Ωστόσο, για την αντιμετώπιση κάθε ενδεχομένου, πολλοί οπλισμένοι αλβανοί παραμένουν στα μπλόκα, πυροβολώντας στον αέρα για εκφοβισμό ή για τόνωση ηθικού. Κάποιοι προχώρησαν μάλιστα και στην ανατίναξη μιας στρατηγικής σημασίας γέφυρας κοντά στους Αγίους Σαράντα, η οποία συνδέει την πόλη με την υπόλοιπη Αλβανία, σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν ενδεχόμενη κάθοδο των τάνκς ή βαρέων οχημάτων προς την πόλη".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ χαρακτηρίζει "φάρσα τη συμφωνία" επισημαίνοντας οτι "η διακήρυξη Μπερίσα-αντιπολίτευσης έπεσε στο κενό". Η ΝΙΚΗ "χάρτινη τη συμφωνία Μπερίσα-αντιπολίτευσης" σημειώνοντας οτι "σταματά για 48 ώρες τη δράση του ο Στρατός και περιμένει η κυβέρνηση απο τους πολίτες να παραδώσουν τα όπλα. Αμ δε!...".

    Κατά τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "σε εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια των θυτών του αλβανικού λαού να μη μείνουν έξω απο τις εξελίξεις και να συνεχίζουν να παίζουν το ληστρικό τους ρόλο στην περιοχή των Βαλκανίων. Ετσι σήμερα θα βρεθεί στα Τίρανα ο υπουργός Εξωτερικών της προεδρεύουσας της ΕΕ Ολλανδίας Χάν βαν Μίρλο που προχτές ανακηρύχτηκε 'διαιτητής' της κρίσης. Πριν το ταξίδι του είχε συνεννοήσεις με την ιταλική και την ελληνική κυβέρνηση και συμφώνησαν στη μεθόδευση μιας "λύσης" στα μέτρα τους".

    [4] Πάγκαλος - Ολμπράϊτ

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι "θερμή υποδοχή στον υπουργό Εξωτερικών Θ. Πάγκαλο επεφύλαξε η Αμερικανίδα ομόλογός του, Μ. Ολμπράϊτ (παρά την ψυχρότητα η οποία ήταν γνωστή οτι υπήρχε στις σχέσεις τους) η οποία κατά τη χθεσινή συνάντησή τους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε οτι "οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ είναι ισχυρές και γίνονται ολοένα ισχυρότερες". Στη συνάντησή τους οι δύο υπουργοί συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στην Αλβανία, στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό. Αναφερόμενη στα ελληνοτουρκικά, η κ. Ολμπράϊτ τόνισε:"ανησυχούμε για την αυξημένη ένταση στο Αιγαίο. Πρόκειται για δύο συμμάχους στο ΝΑΤΟ, η περιοχή είναι στρατηγικά σημαντική και νομίζουμε οτι ο καλύτερος τρόπος για να λυθούν τα θέματα είναι μέσω διαλόγου".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει οτι "υπέρ του απευθείας διαλόγου Αθηνών-Αγκυρας για όλα τα θέματα που αφορούν το Αιγαίο τάχθηκε για μια ακόμη φορά η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μ. Ολμπράϊτ που συναντήθηκε χθες στην Ουάσιγκτον με τον υπουργό Εξωτερικών Θ. Πάγκαλο. Ο τελευταίος επανέλαβε τις γνωστές ελληνικές θέσεις και κάλεσε την Τουρκία να εγκαταλείψει την επιθετική τακτική της έναντι της Ελλάδας".

    Σύμφωνα όμως με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, "Η Ολμπράϊτ με αγενή ωμότητα προκατέλαβε το συνομιλητή της και δήλωσε οτι Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να αρχίσουν απευθείας διάλογο".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ με τίτλο "Γενίτσαρος ο Πάγκαλος" επικρίνει δριμύτατα τον υπουργό Εξωτερικών για τη "δήλωση-βόμβα" "η Τουρκία σίγουρα ανήκει στην Ευρώπη. Είναι μέρος της ευρωπαϊκής ιστορίας και η Ελλάδα δεν θα αλλάξει ποτέ τη θέση της σε αυτό διότι αν η Τουρκία δεν είναι μέρος της ευρωπαϊκής ιστορίας τότε ούτε η Ελλάδα είναι μέρος της ευρωπαϊκής ιστορίας".

    ΤΑ ΝΕΑ ερμηνεύουν τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών ως "μήνυμα στην Αγκυρα οτι δεν είναι η Αθήνα που μπλοκάρει το δρόμο της προς την Ευρώπη".

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει οτι "η απάντηση αυτή 'χρωματίστηκε' απο τα πρακτορεία 'Ρόιτερ' και 'Ενωμένος Τύπος' ως συμφωνία του κ. Πάγκαλου στην ένταξη της Τουρκίας. Αργά το βράδυ το 'Ρόιτερ' ανασκεύασε το τηλεγράφημά του και διευκρίνισε οτι ο κ. Πάγκαλος δεν μίλησε ούτε εξέφρασε την υποστήριξή του στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρώπη".

    [5] Κυπριακό

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "νέος κύκλος εντατικών εκ του σύνεγγυς διαβουλεύσεων αρχίζουν την ερχόμενη Δευτέρα, με επί της ουσίας συζήτηση του Κυπριακού για τον οποίο ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, χθες, δεν απέκλεισε ταχεία πρόοδο και αιφνίδια λύση, αν φυσικά, υπάρξει και η αναγκαία πολιτική βούληση. Εισερχόμαστε στη διαδικασία προετοιμασίας για τη δημιουργία κοινού εδάφους προς την πραγματοποίηση απευθείας διαπραγματεύσεων του Προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ο κ. Κασουλίδης".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει οτι οι "εκ του σύνεγγυς συνομιλίες θα καλύψουν αυτή τη φορά την ουσία του Κυπριακού" και αναφέρει οτι "η κυπριακή κυβέρνηση δεν απέκρυψε την έκπληξή της για τη σπουδή που επιδεικνύουν τώρα τα Ηνωμένα Εθνη στο Κυπριακό". Σε άλλο δημοσίευμά της αναφέρει οτι "σύμφωνα με διπλωματικούς παρατηρητές, η έλλειψη ουσιαστικής συζήτησης για το Κυπριακό στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και ΗΠΑ πέραν των άλλων αποδεικνύει οτι η αμερικανική πλευρά ούτε καν προσεγγίζει τα πρώτα στάδια προετοιμασίας για την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών και περαιτέρω υποδηλώνει τη συνέχιση της διαιώνισης του προβλήματος "εκτός αν οι άμεσα ενδιαφερόμενες πλευρές επιδείξουν τη δέουσα πολιτική βούληση".

    Σύμφωνα όμως με την ΑΥΓΗ "η κ. Ολμπράιτ χαρακτήρισε το 1997 'χρονιά ευκαιρίας για την επίλυση του Κυπριακού', λόγω της προοπτικής ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ. Γι αυτό έχουμε ενεργοποιηθεί στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης γιατί αποτελεί υψηλή προτεραιότητα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει οτι "ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μάλκολμ Ρίφκιντ έδωσε σημαντικές διευκρινίσεις σε ορισμένες θέσεις της βρετανικής κυβέρνησης όσον αφορά το κυπριακό πρόβλημα. Ο κ. Ρίφκιντ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη σχέση της Κύπρου με την ΕΕ και τόνισε πρώτα οτι η βρετανική κυβέρνηση ευνοεί και υποστηρίζει την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και ο βρετανός υπουργός είπε οτι προβλέπει και πιστεύει οι σχετικές διαδικασίες να αρχίσουν στο τέλος του χρόνου, όπως προβλέπει το αρχικό χρονοδιάγραμμα. Στο σημείο αυτό ο κ. Ρίφκιντ επεσήμανε με ιδιαίτερη έμφαση οτι οι διαπραγματεύσεις απο την πλευρά της ΕΕ για την ένταξη της Κύπρου, θα γίνουν μόνο με την επίσημη κυβέρνηση της Κύπρου, και η κυβέρνηση της Κύπρου είναι μια και πρόσθεσε οτι δεν θα επιτραπεί σε τρίτη χώρα ούτε στην Τουρκία να προβάλλουν βέτο για να σταματήσουν τις σχετικές διαδικασίες".

    Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, "αναμένεται στη Λευκωσία την ερχόμενη εβδομάδα ο Βρετανός ειδικός αντιπρόσωπος για το Κυπριακό σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ ο οποίος θα επιχειρήσει, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες να εξασφαλίσει την έγκριση των δύο πλευρών για συγκεκριμένες ημερομηνίες που θα θέσει υπόψη τους. Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν οτι ο σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ έχει επεξεργαστεί συγκεκριμένες διατυπώσεις σχετικά με θέματα όπως η ασφάλεια, το εδαφικό και "συγκεκριμένες προσωρινές αποκλίσεις απο το ευρωπαϊκό κεκτημένο", όπως είναι οι τρεις βασικές ελευθερίες (διακίνησης, εγκατάστασης και περιουσίας)".

    [6] Νέα Δημοκρατία

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "υπο την σκιά της αναμέτρησης που έφεραν οι εσωκομματικές εκλογές και με την προσοχή τους στραμμένη στις συμμαχίες που θα χρειασθούν στον κρίσιμο δεύτερο γύρο, έγινε χθες η συνάντηση των τεσσάρων μονομάχων στη Ρηγίλλης. Τη συνάντηση, που έγινε με στόχο μια κοινή πρόταση των υποψηφίων για τις αλλαγές στο Καταστατικό, χαρακτήρισαν οι χαμηλοί τόνοι, αλλά και η αμηχανία. Το πιο χαρακτηριστικό της συζήτησης, που θα επαναληφθεί την επόμενη Τετάρτη, είναι οτι ο κ. Εβερτ, όπως και στη Συνδιάσκεψη της Θεσσαλονίκης, εμφανίστηκε να 'σκίζει τα ρούχα του' για την απευθείας εκλογή του αρχηγού απο την κομματική βάση. Την ώρα που όλοι γνωρίζουν οτι εκείνος με τις μεθοδεύσεις του, δεν επέτρεψε την απευθείας εκλογή των συνέδρων. Αφετηρία για όλα όσα συμφωνήθηκαν μεταξύ των "4" ήταν οι προτάσεις που είχε ήδη καταθέσει ο κ. Σουφλιάς για τις αναγκαίες καταστατικές αλλαγές".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ τονίζει οτι "παραμένει θολό το τοπίο ενόψει του συνεδρίου της 21ης Μαρτίου παρά την επιμονή των επιτελείων των υποψηφίων προέδρων της ΝΔ οτι ο κάθε υποψήφιος έχει αποκτήσει προβάδισμα στον αγώνα για την αρχηγία".

    [7] Ελλάδα - Βαλκάνια

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "με εξόρμηση στα Βαλκάνια επιχειρεί ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης να κεφαλαιοποιήσει τη στάση της κυβέρνησής του στο Αλβανικό. Ο κ. Σημίτης πρόκειται να επισκεφθεί 20-21 Μαρτίου τη Ρουμανία, την πιο "σταθερή" αυτή τη στιγμή χώρα των Βαλκανίων, ενώ θα ακολουθήσουν επισκέψεις σε Γιουγκοσλαβία και Βουλγαρία μόλις η κατάσταση στις χώρες αυτές σταθεροποιηθεί και κατά πάσα πιθανότητα και στα Σκόπια".

    [8] Ελλάδα - ΠΓΔΜ

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν οτι "ο υπουργός Εξωτερικών Θόδωρος Πάγκαλος διατύπωσε χθες την πρόβλεψη πως το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων βρίσκεται κοντά σε μια λύση. Ο κ. Πάγκαλος έκανε σχετική δήλωση αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και τόνισε οτι συμφώνησαν και οι δύο πως πρέπει να υπάρξει σύντομα λύση για την ονομασία, καθώς οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να συνεχίζονται επ'άπειρον".

    [9] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Αθήνα, Ελλάδα, 07/03/1997 (ΑΠΕ)

    Οι φορολογικοί έλεγχοι του υπουργείου Οικονομικών και η κρίση στην Αλβανία και οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Σε "κίνδυνο" ο προϋπολογισμός. Υστέρηση στα δημόσια έσοδα-υπέρβαση στις πρωτογενείς δαπάνες".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Αποζημιώσεις ζητούν οι επιχειρήσεις, από την κυβέρνηση επειδή τους προέτρεψε να επενδύσουν στην Αλβανία".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Εκτακτα μέτρα για νέα έσοδα. Ειδικοί ελεγκτές για τον ΦΠΑ - Στόχος 400 Α.Ε".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Εξόρμηση της εφορίας σε 400 επιχειρήσεις. Εξονυχιστικοί έλεγχοι για την μη απόδοση ΦΠΑ".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Τα πολυετή ομόλογα τεστ εμπιστοσύνης στη σύγκλιση. Ενώ το υπουργείο Οικονομικών αναζητάει το κατάλληλο επιτόκιο".

    [10] Υπουργείο Οικονομικών - Ελεγχος σε επιχειρήσεις

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ αναφέρει ότι "ο κ. Γ. Δρυς ανακοίνωσε χθες ότι πρώτες στον κατάλογο των επιχειρήσεων που θα ελέγξουν βρίσκονται 400 μεγάλες επιχειρήσεις για τις οποίες υπάρχουν στοιχεία ότι φοροδιαφεύγουν. Πρόκειται για 200 εμπορικές επιχειρήσεις και για 200 μεγάλες εταιρίες που πραγματοποιούν ενδοκοινοτικές συναλλαγές".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02c run on Friday, 7 March 1997 - 15:23:27 UTC