Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 19 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-01-13

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 13/01/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Σύσκεψη
  • [3] Κυπριακό
  • [4] Θεομηνία
  • [5] Γιουγκοσλαβία - Πάγκαλος
  • [6] Κοινωνική Ασφάλιση
  • [7] Ρωσική πρωτοβουλία

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 13/01/1997 (ΑΠΕ)

    Οι καταστροφές από τη Θεομηνία που πλήττει τη χώρα, οι εξελίξεις στο Κυπριακό και το συνέδριο στη Νέα Δημοκρατία είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Συμφορά. Στο έλεος της θεομηνίας η χώρα. Εγκληματική η ανυπαρξία κράτους".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Θάνατος και απόγνωση. Ανασύρουν συνεχώς νεκρούς από τα λασπόνερα".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Διέλυσε τη χώρα η νέα μπόρα. Εγκληματίες οι πολιτικοί που κυβέρνησαν μέχρι σήμερα την Ελλάδα".

    ΕΘΝΟΣ: "Ετσι σωθήκαμε. Συμφορά σε οκτώ νομούς".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Βρέχει βροχή στη στράτα μας".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Μας πήρε ο ποταμός".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Κράτος-φονιάς. Εξι νεκροί".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Υδάτινος τρόμος. Η χειρότερη νεροποντή των τελευταίων 40 χρόνων".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: "Οι υπεύθυνοι της καταστροφής. Δέκα εγκλήματα ζητούν ενόχους".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Απόγνωση. Νεκροί, καταστροφές".

    ΝΙΚΗ: "Βούλιαξε η μισή Ελλάδα".

    [2] Σύσκεψη

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "η ενιαία τακτική στα ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό είναι το βασικό θέμα της σημερινής σύσκεψης του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη με τον υπουργό Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλο, τον υπουργό Εξωτερικών Θ. Πάγκαλο και τον αναπληρωτή υπουργό Γ. Παπανδρέου. Ο πρωθυπουργός επιθυμεί να εμφανίσει την κοινή γραμμή στα εθνικά θέματα, η οποία χαρακτηρίζεται από "ψυχραιμία και αποφασιστικότητα" για την αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής. Ηδη, έχουν γίνει οι απαραίτητες κινήσεις για να αντιστραφεί το κλίμα και οι αρνητικές εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν την περασμένη εβδομάδα από τη διατύπωση διαφορετικών εκτιμήσεων για τον τρόπο αντιμετώπισης της τουρκικής απειλής".

    Σύμφωνα με τα ΝΕΑ "το Κυπριακό και η χάραξη ενιαίας γραμμής Αθήνας-Λευκωσίας θα συζητηθεί στο τέλος της εβδομάδας με την επίσκεψη στην Ελλάδα του Γλ. Κληρίδη ενώ με την ελληνική ηγεσία θα συναντηθεί και ο Κύπριος υπουργός Αμυνας κ. Ηλιάδης".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ προσθέτει ότι "στην Αθήνα βρίσκονται από χθες ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου Κώστας Ηλιάδης, ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Νικόλαος Βορβολάκος και τα μέλη της επιτροπής Αμυνας της κυπριακής βουλής. Η κυπριακή αντιπροσωπεία θα συντονίσει το πλαίσιο δράσης από κοινού με την Αθήνα, ώστε να αντιμετωπίσει με ψυχραιμία και σύνεση την κλιμάκωση των τουρκικών απειλών, καθώς και να εξετάσει τα σενάρια ανάληψης πιθανής τουρκικής στρατιωτικής δράσης στην Κύπρο. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ηγεσίες των υπουργείων Αμυνας Ελλάδας και Κύπρου έχουν γίνει αποδέκτες σειράς σεναρίων που μελετούν η Αγκυρα και η τουρκοκυπριακή ηγεσία, τα οποία κάνουν λόγο για στρατιωτικό χτύπημα στην ελεύθερη Κύπρο, εκβιάζοντας σε ανταπάντηση των ελληνική και ελληνοκυπριακή πλευρά".

    [3] Κυπριακό

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "πακέτο... συστάσεων μεταφέρει στις βαλίτσες του ο ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και επικεφαλής της διεύθυνσης ΝΑ Ευρώπης του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Κάρεϊ Κάβανο, προς τις κυβερνήσεις Αθήνας και Λευκωσίας. Σύμφωνα με άριστα ενημερωμένες διπλωματικές πηγές, ο Αμερικανός διπλωμάτης που έφτασε αργά χθες το βράδυ στη Κύπρο, αναμένεται να μεταφέρει έντονες αμερικανικές πιέσεις τόσο για το "πάγωμα" της εγκατάστασης των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων στο νησί, όσο και για την εφαρμογή του μορατόριουμ απαγόρευσης πτήσεων".

    ΤΑ ΝΕΑ υπογραμμίζουν ότι "με στόχο την καθυστέρηση (αν όχι τη ματαίωση) της αγοράς από την κυπριακή κυβέρνηση του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-300 αλλά και την κατ'αρχάς υιοθέτηση μέτρων μείωσης της έντασης μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, επισκέπτεται σήμερα την περιοχή ο διευθυντής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη Κέρι Κάβανο. Η επίσκεψη γίνεται λίγες ώρες μετά την άτυπη σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης Κλίντον το Σάββατο στο Μπλέρ Χάουζ της Ουάσιγκτον, στην οποία τόσο το Κυπριακό όσο και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις ήταν ένα από τα βασικά θέματα εξωτερικής πολιτικής που συζητήθηκαν".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι "μήνυμα καταδίκης της εμπρηστικής τακτικής της υπουργού Εξωτερικών κ. Τ. Τσιλέρ αλλά και αίτημα "κατανόησης" και διευκόλυνσης της... 'συγκρατημένης' τακτικής των Τούρκων στρατιωτικών μεταφέρει, σήμερα και αύριο, στην Αθήνα και τη Λευκωσία ο διευθυντής Νοτίου Ευρώπης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κ. Κ. Κάβανο. Ανάλογο σκεπτικό ανάλυσης των εσωτερικών συσχετισμών δυνάμεων στην Αγκυρα θα παρουσιάσει αύριο, στην ελληνική πρωτεύουσα και ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών κ. Χάνς Φόν Μίερλο. Ως προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών των "Δεκαπέντε" ο κ. Φόν Μίερλο είχε ήδη επαφές με τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Τζόν Κόνρμπλουμ και με τον κ. Κάβανο, καταλήγοντας σε μια τακτική παράλληλων πιέσεων προς την ελληνική κυβέρνηση".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "άκρως απίθανη θεωρεί την δημιουργία θερμού επεισοδίου στην Κύπρο ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Αλέκος Μιχαηλίδης ο οποίος απέκλεισε το ενδεχόμενο ακυρώσεως της συμφωνίας για την αγορά του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος από τη Ρωσία. Ο κ. Μιχαηλίδης τόνισε ακόμη ότι οι ρωσικοί πύραυλοι S-300 δεν πρόκειται να εγκατασταθούν στην Κύπρο σύντομα δεν θέλησε όμως να δώσει το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας ενώ ανέφερε ότι όσο προχωρεί η αμερικανική πρωτοβουλία για το Κυπριακό, η Κύπρος δεν πρόκειται να κάνει κανένα βήμα που να δημιουργήσει προβλήματα".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ επισημαίνει ότι "την οδό της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η οποία εξυπηρετεί και τους εσωτερικούς πολιτικούς στόχους της δείχνει να προτιμά η κυβέρνηση Ερμπακάν-Τσιλέρ, η οποία με αφορμή τις καταδικαστικές δηλώσεις Μπέρνς κλιμακώνει τις προκλήσεις της προς Ελλάδα και Κύπρο. Σήμερα σε μια κλιμάκωση των προκλήσεων μεταβαίνει στα κατεχόμενα ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Ισαήλ Χακί Καρανταγή ενώ όπως έγραψε ο τουρκικός Τύπος είναι και στις προθέσεις της υπουργού Εξωτερικών Τανσού Τσιλέρ να πραγματοποιήσει τις προσεχείς ημέρες επίσκεψη στο ψευδοκράτος. Το πάζλ των προκλήσεων συμπληρώνεται από την επίσκεψη στην Αγκυρα του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για να διατυπώσει από κοινού με τον Τούρκο Πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ τις τουρκικές θέσεις".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει ότι "μήνυμα 'ηρεμίας και σωφροσύνης' απέστειλε χθες η κυβέρνηση στην Αγκυρα - σε ώτα μη ακουόντων, βεβαίως - με αφορμή την επίσκεψη του Αμερικανού απεσταλμένου Κέρι Κάβανο στην περιοχή, αλλά και την επίσκεψη στα κατεχόμενα, του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας Καρανταγί. Η χθεσινή δήλωση της κυβέρνησης δείχνει τη διάθεσή της να μη συμβάλει στο κλίμα όξυνσης που επιδιώκει αυτή τη στιγμή η Αγκυρα, η οποία εισπράττει την έντονη αντίδραση της Ουάσιγκτον. Η Αθήνα εμφανίζεται πολύ συγκρατημένη αυτή τη στιγμή απέναντι στον Αμερικανό απεσταλμένο Κάβανο που έρχεται σήμερα το βράδυ από τη Λευκωσία. Η κυβέρνηση αναμένει όπως είναι φυσικό το αποτέλεσμα των συνομιλιών που θα έχει σήμερα στην Κύπρο ο κ. Κάβανο, προτού εκφράσει τις δικές του προτάσεις".

    [4] Θεομηνία

    Η ΝΙΚΗ γράφει: "Τρεις - τουλάχιστον - νεκροί, φόβοι για περισσότερα θύματα, καταστροφές απίστευτων διαστάσεων, σκηνές πρωτοφανείς για τα ελληνικά δεδομένα, υπερχειλίσεις τριών ποταμών (Σπερχειός, Πηνειός, Κηφισσός)... Τραγικά βαρύς ο φόρος, τον οποίο πληρώνει η χώρα στη θεομηνία που την πλήττει από χθες, αρχής γενομένης από τα δυτικά. Τραγική κατάσταση στην Κόρινθο, το Αργος, τη Φθιώτιδα".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει ότι "στο έλεος των στοιχείων της φύσης παραδόθηκε για άλλη μια φορά, αμαχητί η χώρα. Το κακό που αυτή τη φορά όλοι περιμέναμε, ήρθε και προκάλεσε τεράστιες καταστροφές".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "θρήνος, σπαραγμός και φρικτή αγωνία για τους άτυχους ανθρώπους, που βρέθηκαν αβοήθητοι την κρίσιμη ώρα απέναντι στα αδυσώπητα στοιχεία της φύσης, μέσα σε ένα σκηνικό που δεν διαφέρει από την κόλαση του Δάντη".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ ισχυρίζεται ότι "η Ελλάδα πληρώνει και θα συνεχίσει για δεκαετίες ακόμα να πληρώνει τα εγκλήματα του Καραμανλισμού και του Παπανδρεϊσμού. Η χώρα είναι ανοχύρωτη και βρίσκεται στο έλεος ακόμα και μιας μικρής καταιγίδας. Ο κρατικός μηχανισμός που αυτή τη φορά κινητοποιήθηκε ακαριαία, ελάχιστη βοήθεια μπορεί να προσφέρει, αφού η Αθήνα και σχεδόν όλες οι πόλεις της Ελλάδας είναι χτισμένες άναρχα και κυρίως αυθαίρετα, όπως υπαγόρευε η λογική των πελατειακών σχέσεων".

    "Σαν χτύπημα εγκελάδου εξ ουρανού" χαρακτηρίζει τη θεομηνία η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.

    [5] Γιουγκοσλαβία - Πάγκαλος

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρεται στην επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου στο Βελιγράδι και στις συναντήσεις που είχε "με τον πρόεδρο της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και τους ηγέτες της αντιπολίτευσης στα πλαίσια της επίσκεψής του στη Ν. Γιουγκοσλαβία. Ο κ. Πάγκαλος δήλωσε ότι το πόρισμα Γκονζάλες για τις δημοτικές εκλογές στη Σερβία πρέπει να γίνει αμέσως αποδεκτό στο σύνολό του, συμπεριλαμβανομένης και της νίκης της αντιπολίτευσης στην πόλη του Βελιγραδίου. Η Ελλάδα δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για να υπάρξει μια ισχυρή και δημοκρατική Σερβία, η οποία θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διεθνή κοινότητα και θα ασχοληθεί με την επάνοδό της στους διεθνούς οργανισμούς. Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης εξέφρασαν την ικανοποίησή τους διότι ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε πως πρέπει να γίνει αποδεκτό το πόρισμα Γκονζάλες".

    [6] Κοινωνική Ασφάλιση

    "Δεν υπάρχει σκέψη για αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση, τονίζει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου". Σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ ο κ. Παπαϊωάννου υπογραμμίζει ότι θα υπάρξει σεβασμός των ώριμων ασφαλιστικών δικαιωμάτων, προστασία των συντάξεων από τον πληθωρισμό ενώ θα εξεταστεί η ενοποίηση ομοειδών ασφαλιστικών ταμείων. Οσον αφορά το αίτημα για επανασύνδεση των κατώτατων συντάξεων με τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων φαίνεται να το απορρίπτει, επικαλούμενος την καθιέρωση του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ)".

    [7] Ρωσική πρωτοβουλία

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει ότι "η υπογραφή της συμφωνίας για την προμήθεια από την κυπριακή Εθνοφρουρά του συστήματος S-300 έφερε στο προσκήνιο με δυναμικό τρόπο το ρόλο της Μόσχας στο τρίγωνο Αθήνας-Λευκωσίας-Αγκυρας. Διπλωματικές πηγές δεν απέκλειαν, μάλιστα την εκδήλωση ρωσικής πρωτοβουλίας για το Κυπριακό, παράλληλης και όχι κατ'ανάγκην ανταγωνιστικής με την αντίστοιχη αμερικανική η οποία όμως θα δώσει στην Αθήνα σημαντικά διαπραγματευτικά ατού, ώστε ν'ανταπεξέλθει στις πιέσεις που αναμένεται ν'ασκηθούν από την Ουάσιγκτον".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02a run on Monday, 13 January 1997 - 14:55:04 UTC