Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 19 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-01-10

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 10/01/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Κύπρος - S-300
  • [3] Σύσκεψη
  • [4] Νέα Δημοκρατία
  • [5] Οικονομία
  • [6] Αμυντική συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ
  • [7] Πάγκαλος - Γιουγκοσλαβία
  • [8] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 10/01/1997
  • [9] Αύξηση Ρευστότητας

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 10/01/1997 (ΑΠΕ)

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, οι εσωκομματικές διεργασίες στη Νέα Δημοκρατία, η οικονομική πολιτική καθώς και οι αντιδράσεις των εργαζομένων είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Πύραυλοι MADE IN USA μυστικά στην Τουρκία. Αμερικανοί προς Αγκυρα: μην χτυπήσετε όμως τώρα την Κύπρο".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Μέτωπο Ακη-Πάγκαλου κατά Σημίτη. Στα δύο το ΠΑΣΟΚ για τα εθνικά θέματα".

    Η ΑΥΓΗ: "Από σύσκεψη σε σύσκεψη. Χωρίς γραμμή πλεύσης η κυβέρνηση για τα εθνικά".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Ο Σημίτης άδειασε τον Τσοχατζόπουλο. Να μην παίζουμε το παιχνίδι της Αγκυρας προειδοποιεί ο πρωθυπουργός".

    ΕΘΝΟΣ: "Δάνεια κάτω από 15%. Νέες μειώσεις στεγαστικών από δύο τράπεζες".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Και απο τώρα... "πελαγωμένο Αιγαίο". Χοντραίνει το παιχνίδι για Κύπρο και "γκρίζες ζώνες".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Διαφωνία πρωθυπουργού - υπουργού Αμύνης".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Οχι τώρα επίθεση στην Κύπρο. Νυχτερινή... παραίνεση των ΗΠΑ προς Τουρκία".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Χαλινάρι ΗΠΑ-Ρωσίας στην Αγκυρα. Ξαφνική αλλαγή σκηνικού τη νύχτα".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: "Το σχέδιο για το Κυπριακό. Τι αποφασίστηκε χθες στο Μαξίμου".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Πάση θυσία" θα μειωθεί ο πληθωρισμός".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Ψυχραιμία και σύνεση. Σημίτης: στηρίζουμε την Κύπρο- εμμένουμε στο διεθνές δίκαιο".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Πίνγκ-Πόνγκ Σημίτη-Ακη για τα εθνικά, αν και συνιστούν "ψυχραιμία".

    ΝΙΚΗ: "Σκούπα Εβερτ για Αβραμόπουλο. Ανοιχτός πόλεμος κατά του δημάρχου".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Νομιμοφροσύνη" διακηρύσσει η κυβέρνηση. Επίδειξη υποτέλειας από τον πρωθυπουργό".

    [2] Κύπρος - S-300

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει ότι "με ασυνήθιστα υψηλούς τόνους, η Ουάσιγκτον και η Μόσχα απηύθυναν χθες αυστηρότατες προειδοποιήσεις στην Αγκυρα να μη διανοηθεί καν να χρησιμοποιήσει στρατιωτική βία εναντίον της Κύπρου, ύστερα από τη σωρεία προκλητικών και απειλητικών δηλώσεων των Τούρκων αξιωματούχων. Τα "χαλινάρια" σφίγγουν επομένως γύρω απο την Αγκυρα".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ισχυρίζεται ότι "η εύλογη εκτίμηση ότι η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας και οι απειλές αξιωματούχων της Αγκυρας για στρατιωτική δράση εναντίον της Κύπρου ενθαρρύνονταν από τη δυτική στάση, προκάλεσαν προφανώς, έντονες ανησυχίες στην Ουάσιγκτον. Ετσι ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απηύθυνε χθες σαφή αποτρεπτική προειδοποίηση προς την Τουρκία".

    Το ΕΘΝΟΣ προσθέτει ότι "τρομοκρατημένοι" από την κυνική ομολογία του Τούρκου πρωθυπουργού Ν. Ερμπακάν ο οποίος κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον πρέσβη των ΗΠΑ Μ. Γκρόσμαν φέρεται να παραδέχθηκε ότι οι σχεδιασμοί της Αγκυρας καλύπτουν και την καταστροφή των βάσεων πυραύλων στην Κύπρο, οι Αμερικανοί αναγκάστηκαν να απευθύνουν αυστηρή γραπτή προειδοποίηση στην Τουρκία για τις συνέπειας μιας νέας εισβολής εναντίον του νησιού".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ χαρακτηρίζει "απίστευτη την παραίνεση Μπέρνς προς την Τουρκία" και γράφει ότι "κάλεσε εμμέσως την Αγκυρα να δώσει... πίστωση χρόνου στην Ελλάδα, αφού όπως επισήμανε με νόημα "το αντιπυραυλικό σύστημα των S300 θα αναπτυχθεί στο νησί αφού περάσουν τουλάχιστον 16 μήνες". Η πρωτοφανής αμερικανική 'παραίνεση' συνιστά πάντως και έμμεση στήριξη στον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη καθώς ο κ. Μπέρνς εξέφρασε την ελπίδα οι πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Αμυνας, Τουρχάτ Ταγιάν περί επικείμενου 'χτυπήματος' στην Κύπρο να 'μην έχουν αποδοθεί σωστά' ενώ δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει τους Τούρκους ότι "δεν μπορούν να προτρέχουν των εξελίξεων και να απειλούν με χρήση στρατιωτικής βίας τη Λευκωσία".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ τονίζει ότι "σε ρόλο ΟΗΕ αναγορεύονται οι ΗΠΑ και καθησυχάζονται για το καλοδεχούμενο των πρωτοβουλιών τους σε Κύπρο και Αιγαίο. Σε μια φάση ιδιαίτερα ανησυχητικών και κρίσιμων εξελίξεων φαίνεται πως μπαίνουν τα λεγόμενα εθνικά ζητήματα και τα διάφορα ανοιχτά προβλήματα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ, "οι αμερικανοί που πρωτοστατούν στις κλιμακούμενες πιέσεις στην κυπριακή κυβέρνηση για να ακυρώσει την υπογραφείσα συμφωνία αγοράς του αντιπυραυλικού συστήματος S-300 έχουν πουλήσει νεοτάτου τύπου πυραύλους στην Τουρκία. Το αμερικανικό Πεντάγωνο έχει προμηθεύσει την Τουρκία με τριών ειδών πυραύλους, οι οποίοι έχουν ήδη εγκατασταθεί στις προκαθορισμένες θέσεις στο έδαφος της Τουρκίας όσο και σε πλοία και αεροσκάφη. Οι πύραυλοι είναι τύπου "POPAY", "HARPOON" και "ATACMS".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "η κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί πόλεμο νεύρων τις τουρκικές απειλές για επίθεση εναντίον της Κύπρου, μετά τη συμφωνία για την αγορά του πυραυλικού συστήματος S-300. Την "απροθυμία" για την ανάληψη διαμεσολαβητικού ρόλου της Γερμανίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας εξέφρασε ο καγκελάριος Χέλμουτ Κόλ. Ο Γερμανός καγκελάριος επιβεβαίωσε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Νετζμεντίν Ερμπακάν έχει προσκληθεί επισήμως να επισκεφθεί τη Γερμανία, πλέκοντας παράλληλα το εγκώμιο του Προέδρου Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ και του κεμαλισμού".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με πρωτοβουλία του αρμοδίου επιτρόπου Χάνς Βάν ντερ Μπρούκ θα εκδώσει σήμερα επίσημη ανακοίνωση σχετικά με τη νέα κρίση μεταξύ Αθήνας, Λευκωσίας και Αγκυρας, στην οποία θα εκφράζεται η ανησυχία της Ενωσης για την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να αγοράσει ρωσικούς πυραύλους S-300. Η ανακοίνωση του Ολλανδού επιτρόπου ολοκληρώθηκε ύστερα από στενή συνεργασία με την ολλανδική προεδρία. Σύμφωνα με άριστες πηγές, πέραν της ανησυχίας της Λευκωσίας να αγοράσει ρωσικούς πυραύλους S-300, στην ανακοίνωση θα υπογραμμίζεται ότι η απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης δεν είναι εποικοδομητική, πολύ περισσότερο που αυτή την περίοδο αναζητείται μια λύση στο Κυπριακό. Τέλος θα επισημαίνεται ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για εξοπλισμούς εν όψει της έναρξης διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Κύπρου στην Κοινότητα".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ επισημαίνει ότι "την αμυντική θωράκιση της Κύπρου χαιρετίζουν κάτι που ίσως δεν μπορεί να κάνει ανοικτά η κυβέρνηση για διπλωματικούς λόγους με κοινή δήλωσή τους 30 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ".

    "Πρωτοφανείς χαρακτηρίζει ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, τις πολεμικές ιαχές και προκλήσεις της Αγκυρας. Ο υπουργός Αμύνης της προειδοποίησε ότι "θα χρησιμοποιήσουμε όλες τις δυνατότητές μας για να εμποδίσουμε την εγκατάσταση των πυραύλων στο νησί". Προχωρώντας ακόμη περισσότερο δήλωσε προκλητικά οτι: "η Τουρκία θα πλήξει αν χρειαστεί την Κύπρο, για να προστατεύσει την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Τι χρειαζόταν το 1974 και τι κάναμε; Θα κάνουμε τα ίδια πάλι. Εάν χρειαστεί θα χτυπήσουμε".

    [3] Σύσκεψη

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει ότι "η χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου αποδεικνύεται τελικά σημαντική, καθώς συμφωνήθηκαν συγκεκριμένα μέτρα για την προώθηση των ελληνοκυπριακών θέσεων. Το "φάντασμα" της διπλής ένωσης έχει αρχίσει να πλανιέται στον ουρανό του Κυπριακού, εάν κρίνουμε από το γεγονός ότι το θέμα αυτό αποτελεί αντικείμενο προβληματισμού στις εν εξελίξει διπλωματικές διεργασίες. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, η χθεσινή σύσκεψη του πρωθυπουργού με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών ασχολήθηκε και μ'αυτό το θέμα και το ενέταξε στο γενικότερο κυβερνητικό σχεδιασμό για το Κυπριακό, ακόμα και ως επιχείρημα-ανάχωμα σε τυχόν πιέσεις. Ασχολήθηκε δηλαδή όχι τόσο σαν λύση του προβλήματα όσος στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας να διαμορφωθεί ένα σχέδιο πολιτικών και διπλωματικών χειρισμών, εν όψει της αμερικανικής πρωτοβουλίας για τη λύση του Κυπριακού".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ "αντίθετη τακτική απ'αυτή της ηγεσίας του υπουργείου Αμυνας στην αντιμετώπιση της τουρκική πολιτικής, πρόκρινε η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών στη χθεσινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Ο κ. Σημίτης είπε ότι θεωρεί πως πρέπει να καθησυχάσει την κοινή γνώμη, η οποία βομβαρδίζεται από ειδήσεις σαν να επρόκειτο να πάμε αύριο σε πόλεμο. Η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών εκτιμά ότι με την πρόκληση πανικού θα 'πέσουμε' οι ίδιοι στην παγίδα που στήνουν Τούρκοι αλλά και άλλοι παράγοντες έτσι ώστε η Ελλάδα να μην έχει περιθώρια διπλωματικών χειρισμών. Παρ'όλα αυτά δεν υπήρξε τελική απόφαση για την αντιμετώπιση των ελληνοτουρκικών. Η ελληνική κυβέρνηση από την κρίση στα Ιμια και μετά έχει προτείνει τη "βήμα προς βήμα" αντιμετώπιση των ελληνοτουρκικών διαφορών".

    Κατά την ΑΥΓΗ, "η διατυμπανισθείσα χθεσινή σύσκεψη για την εξωτερική πολιτική κατέληξε περίπου σε υπηρεσιακή συνεργασία του πρωθυπουργού με την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών χωρίς να ληφθούν αποφάσεις. Οι ίδιοι άνθρωποι θα συναντηθούν τη Δευτέρα με τον υπουργό Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλο για "να συζητήσουν τις αμυντικές πτυχές" των εθνικών θεμάτων, σε μια συμβολική επισήμανση των υφισταμένων διαφορετικών απόψεων".

    ΤΑ ΝΕΑ προσθέτουν ότι "γιατί ασφαλώς η έντονη σύσταση του πρωθυπουργού για επίδειξη ψυχραιμίας εν όψει και των τελευταίων - και συνεχιζόμενων - τουρκικών προκλήσεων... Υποδηλώνει σαφώς πως κάποιοι αναιτίως ανέβασαν τους τόνους... Ενω η δήλωση-απάντηση του υπουργού Αμυνας επιβεβαιώνει την πράγματι διαφορετική εκτίμηση και προσέγγιση των δεδομένων. Την ώρα που η χώρα μας τόσο έντονα πιέζεται για το θέμα του αμυντικού εξοπλισμού της Κύπρου... Και την ίδια ώρα που οι τουρκικές απειλές διατυπώνονται τόσο απροκάλυπτα... Προκαλεί τουλάχιστον απορία η ανάδειξη ενδοκυβερνητικών αντιθέσεων...".

    Ο ΛΟΓΟΣ υπογραμμίζει ότι ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το 1997 έτος εξελίξεων μετά την πολύωρη χθεσινή σύσκεψη. "Η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη πολιτικά, τεχνικά και στρατιωτικά, δήλωσε ο πρωθυπουργός για να αντιμετωπίσει τις εξελίξεις και να υπερασπίσει τα συμφέροντά της στην περιοχή. Η Ελλάδα συμπαρίσταται στην Κύπρο. Στις 17 Ιανουαρίου αναμένεται στην Αθήνα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, προκειμένου να εξετασθεί από κοινού ο συντονισμός των ενεργειών των δύο χωρών, υπό το φως των νέων δεδομένων. Την προσεχή Δευτέρα, μετά τη Λευκωσία, έρχεται στην Αθήνα ο Αμερικανός διαπραγματευτής κ. Κάβανο, για τον οποίο ο κ. Σημίτης τόνισε ότι "ξέρουμε τις θέσεις των ΗΠΑ. Αν υπάρξει κάτι καινούργιο, να δούμε αν θα πρέπει να αλλάξουμε τις θέσεις μας. Δεν το βλέπω προς το παρόν".

    [4] Νέα Δημοκρατία

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "πολύ κακό για το τίποτα. Αυτό θα μπορούσε να πει κάποιος αν εκαλείτο να χαρακτηρίσει επιγραμματικά τη χθεσινή κοινή συνεδρίαση της ΚΟ και της ΚΕ της ΝΔ. Βουλευτές της μετά το πέρας της συνεδρίασης εξέφραζαν την απορία τους για τη σκοπιμότητα της πραγματοποίησης της χθεσινής συνεδρίασης, αφού δεν εθίγη κανένα ουσιαστικό πρόβλημα και μάλιστα κανένας δεν έθιξε το μείζον θέμα των αιτίων της εκλογικής ήττας".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υπογραμμίζει ότι "χθες για πρώτη φορά ελέχθη δημόσια και κατηγγέλθη υπεύθυνα αυτό που σε ιδιωτικές συζητήσεις και σε δημοσιογραφικά γραφεία λέγεται καιρό τώρα: εξωκομματικά κέντρα και συμφέροντα θέλουν αδύναμη-προωθώντας ακόμη και διάσπασή της - τη Νέα Δημοκρατία, ώστε χωρίς αξιόπιστη αντιπολίτευση να περάσει η αντιλαϊκή κοινωνικά ανάλγητη πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "με ευχολόγια προσπάθησε να σκεπάσει την αγωνία των στελεχών για την πορεία του κόμματος προς το Συνέδριο, η κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Κεντρικής Επιτροπής. Κοινό συμπέρασμα είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών αμφισβητεί πως η συμφωνία Εβερτ-Βαρβιτσιώτη-Σουφλιά μπορεί να διασφαλίσει την ομαλή πορεία προς το Συνέδριο και να εξασφαλίσει απρόσκοπτα την ενωτική παρουσία της ΝΔ μετά από αυτό".

    Το ΕΘΝΟΣ προσθέτει ότι "έργο που είχε στηθεί για άλλη παράσταση γι αυτό και δεν είχε και θεατές ήταν η χθεσινή κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ".

    Η ΝΙΚΗ τονίζει ότι "η ολομέτωπη επίθεση του Μ. Εβερτ χθες στον Κ. Μητσοτάκη δεν ήταν ένα από τα συνηθισμένα επεισόδια του εσωκομματικού καβγά για το 'πάπλωμα' που είναι η ηγεσία του κόμματος. Επρόκειτο για μια καλά μελετημένη και με σαφείς στόχους κίνηση τακτικής του σημερινού αρχηγού της ΝΔ ο οποίος προσπαθεί να αποκόψει πλήρως τους δεσμούς του επίτιμου με τον διεκδικητή της αρχηγίας Γ. Σουφλιά".

    [5] Οικονομία

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "η κάμψη του πληθωρισμού "πάση θυσία" υιοθετείται πλέον ως βασική οικονομική επιλογή τόσο από την κυβέρνηση όσο και απο την Τράπεζα της Ελλάδος, με άμεσες οικονομικές συνέπειες για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους. Σε χθεσινή σύσκεψη των κ. Γ. Παπαντωνίου και Λ. Παπαδήμου αποφασίσθηκε ότι η νομισματική και συναλλαγματική πολιτική θα προσαρμοσθούν στο φιλόδοξο στόχο μείωσης του πληθωρισμού σε ποσοστό 4,5% στο τέλος του 1997".

    [6] Αμυντική συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ

    "Ουσιαστικού χαρακτήρα, γράφει η ΕΞΟΥΣΙΑ, ότι ήταν η επίσκεψη του αρχηγού γενικού επιτελείου αεροπορίας του Ισραήλ στη χώρα μας. Οι δύο πλευρές συζήτησαν την ανταλλαγή επισκέψεων Ελλήνων και Ισραηλινών αξιωματούχων όπως και την πραγματοποίηση ανταλλαγών επισκέψεων μαχητικών αεροσκαφών στο πλαίσιο πάντα της υπογραφείσας ελληνο-ισραηλινής συμφωνίας. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, στις συνομιλίες του Ισραηλινού αρχηγού ΓΕΑ με τους Ελληνες αξιωματούχους έγινε επίσης αναφορά στη δυνατότητα εκτέλεσης κοινών αεροπορικών ασκήσεων στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Συζητήθηκαν επίσης θέματα εξοπλισμών".

    [7] Πάγκαλος - Γιουγκοσλαβία

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "διαμεσολαβητική πρωτοβουλία για την εκτόνωση της πολιτικής κρίσης στη Γιουγκοσλαβία, ειδικότερα στη Σερβία, αναλαμβάνει η Ελλάδα. Για το λόγο αυτό ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, είναι έτοιμος να ταξιδέψει αύριο στο Βελιγράδι, όπου θα πραγματοποιήσει επαφές με την πολιτική ηγεσία. Η προσοχή και η ευαισθησία με την οποία αντιμετωπίζεται από την Αθήνα η περίπλοκη κατάσταση που διαμορφώθηκε στη μετεκλογική Σερβία, αναμφισβήτητα επιτρέπει στην Ελλάδα να παρέμβει "πυροσβεστικά".

    [8] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 10/01/1997

    ΑΘήνα, Ελλάδα, 10/01/1997 (ΑΠΕ)

    Η ενίσχυση της ρευστότητας, το νέο υπό κατάρτιση πρόγραμμα του ΥΠΕΘΟ για αποκρατικοποιήσεις και η αύξηση των τιμών των τσιγάρων κατά 9% από τις 20 Ιανουαρίου είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Μειώνεται ο εμπορικός στόλος. 190 πλοία υπέστειλαν την ελληνική σημαία το '96"

    ΕΞΠΡΕΣ: "Ασφάλιστρο 'πολλαπλών ταχυτήτων'. Προωθείται από τις μεγάλες ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες για τ'αυτοκίνητα".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: ""Υφαλος" 1 τρισ. στη χρηματαγορά. Η υψηλή ρευστότητα ανησυχεί την ΤτΕ".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Νέο τριετές πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. 50 επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα θα ιδιωτικοποιηθούν"

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Σύσταση για μεγαλύτερο εξωτερικό δανεισμό. Από την Τράπεζα της Ελλάδος που εισηγείται άνοιγμα στη Yankee Market".

    [9] Αύξηση Ρευστότητας

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ αναφέρει ότι "η μεγάλη ρευστότητα , κατά πληροφορίες, προέρχεται από εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό, καθώς και από δραχμοποίηση εξωτερικού δανεισμού τον Δεκέμβριο, προκειμένου να καλυφθούν δαπάνες για την εξυπηρέτηση του χρέους. Οι εισροές αυτές οφείλονται στις διαφορές επιτοκίων, που διασφαλίζουν, αν συνυπολογισθεί η συναλλαγματική πολιτική, σίγουρα κέρδη".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02a run on Friday, 10 January 1997 - 15:11:36 UTC