Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 96-12-30

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑ'Ι'ΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 30/12/96

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] ΝΑΥΑΓΙΟ "ΔΥΣΤΟ"
  • [3] ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • [4] ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [5] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΠΑΣΟΚ
  • [6] ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [7] ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 30/12/1996 (ΑΠΕ)

    Το ναυάγιο του φορτηγού-τσιμεντάδικου πλοίου "ΔΥΣΤΟΣ", η πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων και του Κυπριακού, οι σχέσεις κυβέρνησης-ΠΑΣΟΚ, τα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας και η πορεία της οικονομίας αποτελούν τους ειδησεογραφικούς άξονες τους σημερινού Τύπου. Ενδεικτικοί είναι οι τίτλοι στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων:

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Κράτος Ναυάγιο! Εγκλήματα κατά συρροή ... "Κεραυνοβόλα" κινητοποίηση μετά από ... 19 ώρες!!! Ολη η Ελλάδα έβλεπε λεπτό προς λεπτό 20 ανθρώπους να χάνονται. Πλοίο - φέρετρο σε δρομολόγιο - αυτοκτονία".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Ναυάγησε το κράτος. "Κοιμόταν 11 ώρες! Οι αρμόδιοι πιάστηκαν στον ύπνο και χάθηκε άδικα πολύτιμος χρόνος. Να παραιτηθούν οι υπεύθυνοι".

    ΕΘΝΟΣ: "Νύχτα ντροπής. Ναυάγιο - έγκλημα ζητεί ενόχους. Συγκλονιστική η ανεπάρκεια της κρατικής μηχανής. Εφτασαν στο πλοίο - έξω από την Εύβοια - 9 ώρες μετά το SOS".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Αδιάλλακτοι παραμένουν Εβερτικοί - Μητσοτακικοί και ... Η ενότητα σφήνωσε στην ... καμινάδα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Βούλιαξε το κράτος ένα μίλι από τις ακτές. Με καθυστέρηση οκτώ ωρών ενημερώθηκαν Αεροπορία - Ναυτικό".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ηξερα ότι θα βουλιάξουμε. Μαρτυρία - σοκ από το δόκιμο που σώθηκε. Ποιοι έπνιξαν τους είκοσι του "Δύστος". Αλληλοκαρφώματα από τα υπουργεία".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "20 ζωές θυσία. Ναυάγιο και του κράτους στη νέα ναυτική τραγωδία. 9 ώρες χωρίς βοήθεια το πλωτό φέρετρο".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: "Το κράτος ... κοιμόταν όταν οι άνθρωποι ... πνίγονταν! 10 πελώρια ερωτηματικά για τη ναυτική τραγωδία. Μαύρη Πρωτοχρονιά (για 5η συνεχή χρονιά!) για τους Ελληνες ναυτικούς".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Μια κραυγή γυναίκας, το τελευταίο που άκουσα. Ο μόνος διασωθείς αφηγείται στα "ΝΕΑ" λεπτό προς λεπτό την τραγωδία. Οργή όλων για την 8ωρη αδιαφορία".

    ΝΙΚΗ: "Σουμάκη παραιτήσου! Ολιγωρία του Υ.Ε.Ν στη ναυτική τραγωδία της Κύμης".

    [2] ΝΑΥΑΓΙΟ "ΔΥΣΤΟ"

    Το ναυάγιο του φορτηγού-τσιμεντάδικου πλοίου "ΔΥΣΤΟΣ" της ναυτιλιακής θυγατρικής εταιρίας της "ΤΣΙΜΕΝΤΑ - ΗΡΑΚΛΗΣ" που συνέβη το βράδυ του Σαββάτου στη θαλάσσια περιοχή της Κύμης, όταν το σκάφος αναποδογύρισε - σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις - λόγω θαλασσοταραχής και στο οποίο επέβαιναν 21 μέλη του πληρώματος και συγγενείς τους, ενώ διασώθηκε ο δόκιμος πλοίαρχος Χρήστος Αναγνώστου, αποτελεί θέμα όλων των εφημερίδων. Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί εννέα πτώματα και αγνοείται η τύχη των υπολοίπων.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει ότι ένα "τσιμεντάδικο" έγινε ταφόπλακα για είκοσι οικογένειες βυθίζοντας τέσσερα μίλια έξω από τις ακτές της Κύμης και την αξιοπρέπεια της πολιτείας. Η εφημερίδα αναρωτιέται ποιος διέταξε να κινηθεί, με τέτοιο καιρό, ένα πλοίο που ήταν ηλικίας περίπου 25 ετών και σ'έναν χρόνο έπρεπε να τεθεί εκτός κυκλοφορίας λόγω παλαιότητας και το οποίο λόγω της κακοκαιρίας είχε ποδίσει στη Σκιάθο.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει ότι αμείλικτα παραμένουν τα ερωτήματα για τα αίτια και τους φταίχτες της ναυτικής τραγωδίας που συγκλόνισε την πανελλήνια κοινή γνώμη.

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ επισημαίνει ότι ναυάγησαν οι κρατικές υπηρεσίες στην τραγωδία του "ΔΥΣΤΟΣ". Το πρώτο κρατικό μέσο, ένα C-130, της Πολεμικής Αεροπορίας, έφθασε στον τόπο του πολύνεκρου ναυαγίου, εννέα ολόκληρες ώρες μετά τη λήψη του σήματος κινδύνου.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι η ναυτική οικογένεια επλήγη για πολλοστή φορά και ότι ναυάγησε η κρατική μηχανή με αποτέλεσμα να γίνουν "τσιμέντο" είκοσι ανθρώπινες ζωές.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει ότι με καθυστέρηση 8 ωρών, ενημερώθηκαν Αεροπορία-Ναυτικό, ενώ έγινε αήθης προσπάθεια του υπουργείου Ναυτιλίας να επιρρίψει τις ευθύνες στις Ενοπλες Δυνάμεις τη στιγμή που η ηγεσία του υπουργείου ολιγώρησε εγκληματικά.

    Κατά τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ, αυτουργοί του ναυαγίου είναι η κυβέρνηση και οι κρατικές μηχανές που αποδείχτηκε ότι βρίσκονται σε πλήρη διάλυση.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ επισημαίνει ότι είναι χωρίς υποδομή η πρώτη ναυτιλία του κόσμου και δεν υπάρχει κανένα σύστημα διάσωσης στα ελληνικά πελάγη.

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι το ναυάγιο έγινε λίγα μίλια από τις ακτές της Εύβοιας και όμως χρειάστηκε να περάσουν οκτώ πολύτιμες ώρες, να μπουν στη μέση Ισπανία και Γαλλία για να κινητοποιηθούν επιτέλους οι αρμόδιοι. Συγγενείς και μη μιλούν για "εγκληματική αδιαφορία".

    Η ΝΙΚΗ διαπιστώνει ολιγωρία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας στη ναυτική τραγωδία της Κύμης.

    [3] ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να φθάσουν σε ένα κοινό σύστημα ασφαλείας, όπως τονίζει σε συνέντευξή του στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ από πλευράς της γράφει ότι ανοιχτό παραμένει κατά τον κ. Παπανδρέου, το θέμα της αναστολής των πτήσεων ελληνικών και τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο, παρά τις παλινωδίες της Λισσαβόνας, όπου σχεδόν στο πάρα πέντε δεν ευοδώθηκαν οι συνομιλίες υπό την αιγίδα του κ. Κάβανο πάνω σ'αυτό το θέμα.

    [4] ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Σύμφωνα με τον σύνολο των εφημερίδων, στόχος των εξοπλισμών της κυπριακής δημοκρατίας, είναι η αποφυγή της σύρραξης και θα συναντώνται πάντοτε με τη δύναμη του κατοχικού στρατού, όπως δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, απαντώντας στις νέες απειλές του Ραούφ Ντενκτάς, πως όσοι εξοπλίζουν την Κύπρο θα είναι υπεύθυνοι για τη σύρραξη στο νησί. Η κατάσταση στην Κύπρο οδηγεί σε ελληνοτουρκικό πόλεμο, πρόσθεσε ο Ραούφ Ντενκτάς.

    [5] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΠΑΣΟΚ

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι την ώρα που η κυβέρνηση, ψάχνει απεγνωσμένα να βρει φάρμακο για να αντιμετωπίσει τις κοινωνικές αντιδράσεις που αναμένονται έντονες το 1997, τα προβλήματα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ πολλαπλασιάζονται.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ εκτιμά ότι είναι προφανές πως η αντικατάσταση του Ανδρέα Παπανδρέου στην Πρωθυπουργία, τον Ιανουάριο του 1996, ο θάνατός του τον Ιούνιο και η εκλογή Κώστα Σημίτη στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ από το Συνέδριο, κάθε άλλο παρά έλυσαν το πρόβλημα του κόμματος αυτού, που ήταν και εξακολουθεί να είναι η "πολιτική ταυτότητα" του. Η "δυναμική Σημίτη" δεν φαίνεται να έχει επιφέρει οποιαδήποτε αλλαγή, ούτε καν ως προς την αποσαφήνιση ιδεολογίας, θέσεων και προθέσεων.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει ότι η φαινομενική ηρεμία στο ΠΑΣΟΚ, λόγω των εορτών δεν αναστέλλει τις διεργασίες του παρασκηνίου και η μεγάλη φθορά που έχει υποστεί η κυβέρνηση μέσα σε λίγο χρόνο από τις εκλογές, κάθε άλλο παρά σκηνικό αισιοδοξίας έχει δημιουργήσει.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει ότι το ΠΑΣΟΚ χάνει τη φυσιογνωμία του, όπως παραδέχονται κορυφαία στελέχη ενώ ο Κώστας Σκανδαλίδης, στηλιτεύει τα φαινόμενα αλαζονείας.

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι αναδεικνύεται άνθρωπος της χρονιάς ο Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις και όπως έγραψαν τα περιοδικά το οποίο προσυπέγραψαν και οι έγκυρες πένες.

    Η ΝΙΚΗ ισχυρίζεται ότι στον αστερισμό του καρκίνου βρίσκονται όλα τα προβλήματα της χώρας και σε νέο κύκλο μπαίνει το πολιτικό άστρο του Σημίτη από τη νέα χρονιά.

    [6] ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ ισχυρίζεται ότι σε μετωπική ρήξη με το Μιλτιάδη Εβερτ, προχωρούν οι πρώην βουλευτές της Ν.Δ. αν η Ρηγίλλης επιμείνει στις μεθοδεύσεις της για το συνέδριο.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι μηδενισμένη είναι η αξιοπιστία της Νέας Δημοκρατίας μέχρι το συνέδριο.

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ αν δεν ανατραπούν τα δεδομένα των υποψηφιοτήτων μέχρι το συνέδριο, η επίλυση του προβλήματος της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας δεν μπορεί εξ'αντικειμένου να εναρμονιστεί με μια επιλογή κοινωνικής δυναμικής.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι αδιάλλακτοι παραμένουν Εβερτικοί- Μητσοτακικοί και η ενότητα σφήνωσε στην καμινάδα.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει ότι θα αποτελέσει "κλειδί" η στάση Βαρβιτσιώτη κατά τη συνάντηση με Εβερτ, Σουφλιά για την "χρυσή τομή" της διεύρυνσης.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ χαρακτηρίζει κρίσιμη τη συνάντηση Εβερτ-Σουφλιά- Βαρβιτσιώτη, η οποία τροφοδοτεί πολλά στελέχη με ελπίδες για διέξοδο στην κρίση.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει πως ο Γιώργος Σουφλιάς, ανοίγει τα χαρτιά του για το συνέδριο, ενώ μπαίνει σφήνα Μητσοτάκη στη μάχη της ηγεσίας, καθώς ο επίτιμος προηγείται των Εβερτ και Σουφλιά. Πρώτος εμφανίζεται ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Η ίδια εφημερίδα αναφέρεται στη δήλωση του Προκόπη Παυλόπουλου, σύμφωνα με την οποία "δεν θα υποχωρήσει ο Μιλτιάδης Εβερτ", εμμένει στο θέμα της εκλογής συνέδρων και οι "τρεις" δεν μπορούν να συγκεντρώσουν τις υπογραφές για την πρόταση μομφής στην Κ.Ο.

    Οπως γράφουν ΤΑ ΝΕΑ σύμφωνα με πανελλαδική δημοσκόπηση στη Νέα Δημοκρατία θέλουν τον Αβραμόπουλο, ενώ ο Εβερτ βρίσκεται τρίτος στις προτιμήσεις των Νεοδημοκρατών ψηφοφόρων.

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι αρχηγική εμφάνιση στη Λάρισα, έκανε ο Γιώργος Σουφλιάς, ενώ θεωρείται κρίσιμο το πρώτο δεκαήμερο του νέου έτους για τη Νέα Δημοκρατία.

    [7] ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Κοινό θέμα των περισσότερων εφημερίδων αποτελούν οι αυξήσεις στα τιμολόγια των Οργανισμών Κοινής Ωφελείας (ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΟΣΕ και Αστικές Συγκοινωνίες) με μοναδικό στόχο την αύξηση των εσόδων και την κάλυψη του προϋπολογισμού από την έμμεση φορολογία.
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02 run on Monday, 30 December 1996 - 15:54:47 UTC