Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 96-12-23

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 23/12/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Προϋπολογισμός
  • [3] Κινητοποιήσεις αγροτών
  • [4] Εσωκομματικά Νέας Δημοκρατίας
  • [5] Ελληνοτουρκικά
  • [6] Κυπριακό
  • [7] Κωνσταντίνος
  • [8] Ελλάδα - ΠΓΔΜ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 23/12/1996 (ΑΠΕ)

    Η ψήφιση από τη Βουλή του προϋπολογισμού του 1997, η αναστολή των κινητοποιήσεων των αγροτών και οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού με ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ και τους αγρότες Μακεδονίας - Θράκης και τα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας αποτελούν τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ηρώδης ο Εβερτ για τη Ν.Δ.! Πραξικόπημα με την παρωδία της Εκτελεστικής".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Μποφόρ απειλούν τη Ν.Δ. Σε κρίσιμο σημείο οι σχέσεις Εβερτ - Σουφλιά".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Κέρδισε τη μάχη ο Κώστας Σημίτης. Κόλαφος για τους αγροτοπατέρες, το ΚΚΕ και τη Ν.Δ, το φιάσκο με τα μπλόκα της ντροπής".

    ΕΘΝΟΣ: "Μπλόκο Σουφλιά σε στημένο συνέδριο. Ο Εβερτ να περιμένει τη δυναμική αντίδρασή μου".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Αλμα επί κοντώ χωρίς... κοντάρι. 'Πήδησε' πάνω από προϋπολογισμό και αγρότες".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Δυστυχώς επτωχεύσαμεν". Αναφωνεί ο τσάρος της οικονομίας λίγες ώρες μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Μήνυμα Κωνσταντίνου. 'Θα γυρίσουμε οπωσδήποτε στην Ελλάδα'."

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Μπλόκα τώρα στη Ρηγίλλης. Αγριεύει η κόντρα ενόψει συνεδρίου της Ν.Δ.".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: "Σχέδιο ανατροπής Εβερτ πριν από το συνέδριο. Μετωπική σύγκρουση χθες στη Ν.Δ".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Ανάσα για αγορά και έξοδο".

    ΝΙΚΗ: "Μπουλντόζα Εβερτ στο συνέδριο. 'Μπλόκο' στις κινήσεις των αντιφρονούντων".

    [2] Προϋπολογισμός

    Με ψήφους 160 υπέρ και 136 κατά εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του 1997 με ονομαστική ψηφοφορία το βράδυ του Σαββάτου στη Βουλή, σύμφωνα με τις εφημερίδες.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι με "μικροαπώλειες" για την κυβέρνηση πέρασε από τη Βουλή ο σκληρότερος προϋπολογισμός των τελευταίων ετών.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ χαρακτηρίζει ως νέα ψήφο εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση την έγκριση του προϋπολογισμού.

    Κατά την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ η λιτότητα και η σκληρή αντιλαϊκή οικονομική πολιτική της κυβέρνησης θα συνεχιστούν επ' αόριστον μετά την ψήφιση ελέω κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας του ΠΑΣΟΚ του χειρότερου για τον λαό προϋπολογισμού των τελευταίων ετών.

    Το ΕΘΝΟΣ επισημαίνει τη δήλωση του Πρωθυπουργού, σύμφωνα με την οποία "επενδύουμε για καλύτερο μέλλον και στόχοι της κυβέρνησης είναι η δημοσιονομική εξυγίανση, η κοινωνική συνοχή και η ενίσχυση της παραγωγικής και ανταγωνιστικής βάσης της χώρας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι θα είναι προβληματική η εκτέλεση του προϋπολογισμού κατά τον κ. Γιάννο Παπαντωνίου και προσθέτει ότι μετά από 104 χρόνια που ο Χαρίλαος Τρικούπης εκφώνησε την περίφημη φράση "δυστυχώς επτωχεύσαμεν" η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δια του αρμοδίου υπουργού του επί των οικονομικών το παραδέχεται.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει ότι τις δύσκολες μέρες, που περιμένουν τον ελληνικό λαό τις "φόρτωσε" αυτή την φορά ο κ. Σημίτης όχι τόσο στην πορεία για το Μάαστριχτ όπως έκανε μέχρι προχθές αλλά στην κατάσταση που κληρονόμησε το ΠΑΣΟΚ από τη Νέα Δημοκρατία.

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τα χειρότερα γλύτωσε τελικά η κυβέρνηση, καθώς μόνο τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από τους 14 που είχαν εκφράσει τουλάχιστον επιφυλάξεις, απλώς καταψήφισαν ορισμένα τμήματα του προϋπολογισμού.

    Κατά την ΕΞΟΥΣΙΑ η έντονη δυσαρέσκεια μεγάλου αριθμού κυβερνητικών βουλευτών, που εκφράστηκε στην πενθήμερη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή, δεν αποτυπώθηκε τελικά στην ψηφοφορία που διεξήχθη τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής.

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι με τρεις διαρροές ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 1997 ενώ είναι άνευ σημασίας τα "εμπόδια" Κεδίκογλου, Κηπουρού και Χρυσανθακόπουλου.

    [3] Κινητοποιήσεις αγροτών

    Ανεστάλησαν οι κινητοποιήσεις αγροτών με απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής των αγροτών Θεσσαλίας και αποσύρθηκαν τα οδοφράγματα. Σήμερα ο Πρωθυπουργός συναντάται με τις συνδικαλιστικές ενώσεις ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, καθώς και με τους αγρότες Μκεδονίας - Θράκης σε έναν πρώτο διάλογο για επίλυση των προβλημάτων της γεωργίας, γράφουν οι εφημερίδες.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι μπορεί η κυβέρνηση να μην πανηγύρισε δημόσια από την αποχώρηση των αγροτών απο τα μπλόκα αλλά χθες στο Μέγαρο Μαξίμου οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού σχολίαζαν με ικανοποίηση "νίκησαν οι αγρότες, έχασαν οι συνδικαλιστές και τα κόμματά τους".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "κόλαφος στους αγροτολεβέντες του ΚΚΕ και μια ακόμη νίκη της πολιτικής υπευθυνότητας και της συνέπειας, μια νίκη του Κώστα Σημίτη, αποτέλεσε η χθεσινή απροσχημάτιστη αποχώρηση των τρακτέρ του Σοβιέτ της "Βιοκαρπέτ" από την εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης. Οι αρτηρίες της Ελλάδας αιμοδοτούν από χθες βορρά και νότο".

    Κατά την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ πικραμένοι είναι οι Θεσσαλοί αγρότες απο την αδιάλλακτη στάση του Πρωθυπουργού να τους δεχθεί και να τους δώσει λύση στα προβλήματά τους, οι οποίοι άνοιξαν τους δρόμους για τα Χριστούγεννα αλλά επεσήμαναν ότι... θα γυρίσουν στα μπλόκα αν... δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι η κυβέρνηση δικαιώθηκε στην εκτίμηση που έκανε εξ αρχής ότι δεν επρόκειτο περί πανελλαδικής αγροτικής εξέγερσης αλλά για μια κινητοποίηση των βαμβακοπαραγωγών της Θεσσαλίας και κυρίως αυτών της Καρδίτσας, που επλήγησαν φέτος ιδιαίτερα από τις καιρικές συνθήκες.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "πήδησε" πάνω από προϋπολογισμό και αγρότες, ο πρωθυπουργός χωρίς κοντάρι.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι με ψηλά το κεφάλι και με την ικανοποίηση οτι έκαναν γνωστά στην κοινωνία τα έντονα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν, χιλιάδες Θεσσαλοί αγρότες αποχώρησαν χθες από τα μπλόκα των εθνικών οδών ρίχνοντας την αυλαία της μεγαλύτερης αγροτικής κινητοποίησης των τελευταίων δεκαετιών.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει ότι το "μέτωπο" των αγροτών έκλεισε και ο Πρωθυπουργός θα επιχειρήσει τώρα να κλείσει άλλα που είναι ανοικτά, αν και λιγότερο ορατά και να προλάβει το σχηματισμό νέων. Παράλληλα, στη κυβέρνηση και στο στενό πρωθυπουργικό επιτελείο πρόσωπα και ομάδες αναζητούν "κερδισμένους" και "χαμένους" από αυτή την 25ημερη "μάχη" με τα τρακτέρ.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ επισημαίνει ότι τα μπλόκα των αγροτών διαλύθηκαν αλλά θα επανέλθουν γρήγορα αν δεν αντιμετωπιστούν, εδώ και τώρα, τα διαρθρωτικά προβλήματα της γεωργίας.

    Τα ΝΕΑ γράφουν ότι ο πρωθυπουργός δήλωσε πως "δεν υπάρχουν νικητές ή ηττημένοι" για τις αγροτικές κινητοποιήσεις προσθέτοντας ότι "θα είμαστε άτεγκτοι στην πολιτική μας, λέμε ναι στο διάλογο αλλά τέλος στο κράτος παροχών".

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι υπήρξε "Πύρρειος νίκη" Σημίτη στα μπλόκα των αγροτών προσθέτοντας ότι οι αγρότες δεν εισακούστηκαν από την κυβέρνηση.

    [4] Εσωκομματικά Νέας Δημοκρατίας

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ τον τίτλο του Ηρώδη διεκδικεί από χθες ο Μιλτιάδης Εβερτ, ο οποίος με πραξικόπημα που επιχείρησε στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής προσπάθησε να ολοκληρώσει τα σχέδιά του για τον έλεγχο του συνεδρίου αγνοώντας ό,τι είχε συμφωνηθεί στις δυο τελευταίες συνεδριάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου και κυρίως πετώντας προκλητικά στο "καλάθι των αχρήστων" τις προτάσεις Σουφλιά για εκλογή των συνέδρων από τη βάση.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ σημειώνει ότι ο Γιώργος Σουφλιάς σε ιδιαίτερα ψηλούς τόνους κατήγγειλε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα και οτι καταφεύγει σε μεθοδεύσεις προκειμένου να ελέγξει τη σύνθεση του συνεδρίου. Παράλληλα, τον προειδοποίησε ότι θα οδηγήσει το κόμμα σε περιπέτειες αν επιμείνει στην απόφασή του να μην εκλεγεί από τη βάση τουλάχιστον ένα τμήμα των συνέδρων.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ επισημαίνει ότι βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο οι σχέσεις του προέδρου της παράταξης με τον Γιώργο Σουφλιά, προσθέτοντας ότι με παρέμβαση του αντιπροέδρου της ΝΔ, Γιάννη Βαρβιτσιώτη, αποφασίστηκε να συνεχιστούν οι προσπάθειες σύγκλισης με συνάντηση, μετά τις 4 Ιανουαρίου, του ίδιου με τον Γιώργο Σουφλιά αλλά και του Μιλτιάδη Εβερτ με τον Θεσσαλό πολιτικό.

    Κατά το ΕΘΝΟΣ, σύμφωνα με συνέντευξη προς την εφημερίδα, ο Γιώργος Σουφλιάς δήλωσε πως "αν το συνέδριο της ΝΔ δεν είναι τίμιο, δεν έχει νόημα και η υποψηφιότητα οποιουδήποτε. Μετά το χθεσινό πραξικόπημα του Μιλτιάδη Εβερτ να αθετήσει τις δεσμεύσεις του και να επιλέξει τη γραμμή της ρήξης ο κ. Σουφλιάς και οι "τρεις" θα δώσουν την μάχη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, προσθέτει η εφημερίδα.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι επισπεύδεται το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας ενώ διπλασιάζεται ο αριθμός των συνέδρων, που θα εκλεγούν από τα τριμελή προεδρεία των τοπικών οργανώσεων.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι τρόπους για να διαλυθούν τα... μπλόκα Εβερτ και να οδηγηθεί η Νέα Δημοκρατία σε ένα αντιπροσωπευτικό συνέδριο επιδιώκει από χθες ο Γιώργος Σουφλιάς μετά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει ότι επιβεβαιώθηκε τελικά αργά χθες βράδυ η μετωπική σύγκρουση Εβερτ με την ομάδα των "τριών" καθώς ο πρόεδρος της ΝΔ αρνήθηκε να εγκρίνει διαδικασίες που θα οδηγήσουν σε αντιπροσωπευτικό - σύμφωνα με τις υποδείξεις Σουφλιά - συνέδριο καλυπτόμενος πίσω από το καταστατικό του κόμματος.

    Τα ΝΕΑ επισημαίνουν ότι το μπλόκο στην Βιορκαπέτ λύθηκε, όπως και τα υπόλοιπα βέβαια, από χθες όμως ένα άλλο στήθηκε στη Ρηγίλλης! Από τη μια πλευρά στέκεται σκληρός ο Μιλτιάδης Εβερτ σε ρόλο μάλλον... Κώστα Σημίτη και στην απέναντι ο Γιώργος Σουφλιάς, αγρότης φύσει και θέσει, με κεντρικό σύνθημα "δεν υποχωρούμε αν δεν δικαιωθούμε".

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι στη τελική ευθεία βρίσκεται πλέον η επιχείρηση του κ. Εβερτ να σαρώσει τους εσωκομματικούς αντιπάλους του επιτυγχάνοντας τον πλήρη έλεγχο της σύνθεσης του συνεδρίου.

    [5] Ελληνοτουρκικά

    Θέμα των εφημερίδων αποτελεί και η διάθεση του Προέδρου της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, όπως την διατύπωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, να προσφέρει κάθε δυνατή συνδρομή για την εξομάλυνση της ελληνοτουρκικής διένεξης εφόσον του ζητηθεί. Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος διευκρίνισε πάντως, απαντώντας σε σχετική ερώτηση των δημοσιογράφων, ότι ουδεμία διαμεσολάβηση του ζητήθηκε από τον κ. Στεφανόπουλο.

    [6] Κυπριακό

    Κοινό θέμα των εφημερίδων είναι οι πιέσεις που ασκούν οι ΗΠΑ και μέσω του ΟΗΕ για να εμποδίσουν την κυπριακή κυβέρνηση να αγοράσει πυραύλους S-300 και οποιαδήποτε άλλα "έξυπνα όπλα" από τη Ρωσία. Η αμερικανική απειλή φτάνει έως και στην κατάργηση της αναγνώρισης της οντότητας της κυπριακής δημοκρατίας μέσω του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας, που συζητείται σήμερα, προσθέτουν οι εφημερίδες.

    [7] Κωνσταντίνος

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι έστειλε απεσταλμένο στη Κωνσταντινούπολη για τα βαφτίσια της εγγονής του Κωνσταντίνου. Ο τέως βασιλιάς με αποκλειστικές δηλώσεις του τονίζει τη βεβαιότητά του ότι θα επιστρέψει οπωσδήποτε στην Ελλάδα προσθέτοντας οτι "παρακολουθούμε όλα τα γεγονότα από κοντά και με αγωνία" προσθέτει η εφημερίδα.

    Η ΝΙΚΗ χαρακτηρίζει ως "βυζαντινά" τα παιχνίδια του τέως για επιστροφή ο οποίος δήλωσε δημόσια, για πρώτη φορά, ότι αποδέχεται άμεσα το δημοψήφισμα του '74, εγκαινιάζοντας έτσι μια νέα τακτική με άδουλους προς το παρόν στόχους.

    [8] Ελλάδα - ΠΓΔΜ

    Οπως γράφει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ο έντονος "διάλογος" που έχει ξεσπάσει μεταξύ των μέσων ενημέρωσης των Σκοπίων εδώ και τρεις εβδομάδες περίπου, συνεχίζεται ακόμα με αντικείμενο τις ελληνοσκοπιανές σχέσεις, η διένεξη για το θέμα του ονόματος και τις διαπραγματεύσεις της Νέας Υόρκης που διακόπηκαν ήδη για τον ερχόμενο μήνα. Αποκορύφωμα των δημοσιευμάτων υπήρξε σχόλιο στην εφημερίδα "ΝΤΝΕΒΝΙΚ" από τον αρχισυντάκτη της Μπράνκο Γκέροφσκι, ο οποίος τονίζει ότι τα Σκόπια έχουν κάθε λόγο να σπεύσουν τα ίδια να κάνουν μια λογική πρόταση για το θέμα της ονομασίας, που θα γινόταν δεκτή ώστε να λυθεί το πρόβλημα το συντομότερο δυνατό. Επίσης, ο Γκέροφσκι εκφράζει την αντίθεσή του στην "ιδιοφυή" όπως τη χαρακτηρίζει ειρωνικά, άποψη ότι οι συνεχείς αναβολές στη λύση του προβλήματος είναι υπέρ των Σκοπίων.
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02 run on Monday, 23 December 1996 - 14:57:26 UTC