Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 96-12-18

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 18/12/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Προϋπολογισμός - Απεργιακές κινητοποιήσεις
  • [3] Αγροτικές κινητοποιήσεις
  • [4] Κυπριακό
  • [5] ΝΑΤΟ - στρατηγεία
  • [6] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [7] Τουρκία - Εκρηξη σε εκκλησία
  • [8] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 18/12/1996
  • [9] Αγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα
  • [10] Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών
  • [11] Πληθωρισμός

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 18/12/1996 (ΑΠΕ)

    Η σύσκεψη χθες στο Μέγαρο Μαξίμου για τα εθνικά μας θέματα, οι δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Μάλκολμ Ρίφκιντ για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, οι θέσεις των ΗΠΑ, η ελληνική πρόταση στο ΝΑΤΟ για τα στρατηγεία, η συζήτηση από χθες στη Βουλή του προϋπολογισμού, οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων, καθώς και οι αγροτικές κινητοποιήσεις είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Κιλελέρ θα γίνει η 'Βιοκαρπέτ'. Ερχονται να 'οργώσουν' την Αθήνα με... πούλμαν".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Πετάνε" τα ασφάλιστρα. Κινδυνεύουν με λουκέτο άλλες 30 εταιρίες".

    Η ΑΥΓΗ: "Η επίδειξη πυγμής δείχνει αδυναμία. Η συλλήβδην απόρριψη όλων των κοινωνικών αιτημάτων οδηγεί σε αδιέξοδα".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Στέλνουν την Στάη στον Εισαγγελέα. Η Βουλή ανοίγει τους λογαριασμούς για τις μίζες".

    ΕΘΝΟΣ: "Καπέλο" 19.000 δρχ. σε κάθε ΙΧ για τα 'κανόνια' των ασφαλιστικών εταιριών".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Αν δεν φύγουν οι αιρέσεις από την Ελλάδα... καραμπίνες θα γίνουν τα μπαστούνια".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Κλέφτες υπουργοί". Επιστολή-βόμβα του Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Α. Χρυσανθακόπουλου στον πρωθυπουργό".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Πάχυνε το κράτος ο Σημίτης. Ιδού που πάνε οι νέοι φόροι".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Από ξηράς αέρος και θαλάσσης. Απεργίες και μπλόκα σφίγγουν τον κλοιό".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: "Γιατί τους γύρισαν την πλάτη οι εργαζόμενοι; Φιάσκο το συλλαλητήριο ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Οι εργαζόμενοι αποδοκιμάζουν τον κομματικό συνδικαλισμό. Εκδηλα μειωμένη η συμμετοχή στις απεργίες ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Ξέφτισαν τα μπλόκα. Αύριο η 'ηρωική έξοδος' με πούλμαν στην Αθήνα"

    ΤΑ ΝΕΑ: "Κλειστό το Μαξίμου στα μπλόκα".

    ΝΙΚΗ: "Σε κλοιό η κυβέρνηση. Χιλιάδες εργαζόμενοι πολιόρκησαν χθες τη Βουλή".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Το λαϊκό ποτάμι δε γυρίζει πίσω".

    [2] Προϋπολογισμός - Απεργιακές κινητοποιήσεις

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ δημοσιεύει τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της MRB σύμφωνα με τα οποία το 19,3% των ερωτηθέντων θεωρεί απολύτως αναγκαία και το 35,9% μάλλον αναγκαία τα αυστηρά οικονομικά μέτρα που απαιτούνται για τη σύγκλιση της οικονομίας με τις οικονομίες της ΕΕ. Το 22,9% θεωρεί ότι δεν είναι και τόσο αναγκαία ενώ τελείως τα απορρίπτει μόνο το 11,5%. Τέλος το 10,4% δεν απάντησε. Επίσης στο ερώτημα εάν η σύγκλιση της ελληνικής οικονομίας με τις οικονομίες των άλλων χωρών της ΕΕ θα ωφελήσει ή όχι την οικονομία μας το 24,3% απάντησε ότι σίγουρα θα την ωφελήσει, το 38,7% μάλλον θα την ωφελήσει, το 14,7% μάλλον δεν θα την ωφελήσει και το 9,8% σίγουρα δεν θα την ωφελήσει, ενώ το 12,5% δεν απάντησε. Επίσης στο ερώτημα εάν μέχρι το 2000 η Ελλάδα θα μπορέσει ή όχι να πετύχει τη σύγκλιση της οικονομίας της με εκείνες των άλλων χωρών-μελών της ΕΕ το 6,4% απάντησε σίγουρα "ναι", το 29,4% απάντησε μάλλον "ναι", το 28,9% μάλλον "όχι", το 22,1% σίγουρα "όχι" και το 13,3% δεν απάντησε καθόλου".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ όπως και οι άλλες εφημερίδες γράφουν ότι "μάλλον αποτυχημένες ήταν και οι χθεσινές απεργιακές κινητοποιήσεις - 24ωρη της ΑΔΕΔΥ, τρίωρη στάση της ΓΣΕΕ - ενώ οι συνδικαλιστικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι στο δεύτερο γύρο του αγώνα τους κατά του φορολογικού νομοσχεδίου, τον Ιανουάριο, θα είναι πιο δυναμικές".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι "ενώ άρχισε η συζήτηση στη Βουλή του πιο αντιλαϊκού προϋπολογισμού που γνώρισε ο τόπος τα τελευταία χρόνια, ο λαός της Αθήνας και όλης της χώρας διατράνωνε την αντίθεσή του με μαχητικά συλλαλητήρια, συγκεντρώσεις, πορείες, απεργίες και στάσεις εργασίας. Με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα".

    Στο σχόλιό της η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει ότι "στη συντριπτική πλειονότητά του ο ελληνικός λαός πιστεύει ότι τα μέτρα που συνιστούν την οικονομική πολιτική της κυβερνήσεως Σημίτη όχι μόνο είναι σκληρά και άδικα, αλλά και ότι είναι αναποτελεσματικά. Ο λαός όχι μόνο δεν μπορεί να αντέξει άλλη μονόπλευρη λιτότητα, αλλά και γνωρίζει πολύ καλά ότι οι θυσίες στις οποίες υποβάλλεται θα αποβούν μάταιες. Ακριβώς γι αυτό η συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού ζητεί άλλη πολιτική".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι "δυσβάσταχτους φόρους, χωρίς καμιά προοπτική, είναι το μόνο που έχει να περιμένει ο ελληνικός λαός από τον προϋπολογισμό του 1997, του οποίου η συζήτηση άρχισε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα του Σαββάτου".

    [3] Αγροτικές κινητοποιήσεις

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "με τις αγροτικές κινητοποιήσεις στη δύση τους, καθώς το εθνικό δίκτυο απελευθερώνεται σταδιακά, και την αυριανή κάθοδο των αγροτών στην πρωτεύουσα να αποτελεί, πιθανώς, το 'κύκνειο άσμα' αυτών, η κυβέρνηση δια του υπουργού Γεωργίας κ. Στ. Τζουμάκα επιχειρεί να δημιουργήσει κάποιο θετικό κλίμα. Κατά τις συναντήσεις που είχε χθες στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Γεωργίας εξασφάλισε κάποιες γενικόλογες υποσχέσεις για εξέταση των προβλημάτων της ελληνικής γεωργίας και κυρίως εκείνων που συνδέονται με τις καταστροφές εκ των καιρικών συνθηκών. Επισημαίνεται όμως ότι οι κοινοτικοί κανονισμοί δεν αφήνουν περιθώρια για πρόσθετες κοινοτικές ενισχύσεις προς τους Ελληνες αγρότες".

    Σύμφωνα με το ΛΟΓΟ, "οι προσκείμενοι στο ΠΑΣΟΚ αγρότες αποχωρούν όλοι από τα εναπομείναντα μπλόκα και μέσα σε επόμενα 24ωρα θα αυτοδιαλυθούν και τα τελευταία μπλόκα κάτω από την αδήριτη πίεση των άλλων κοινωνικών στρωμάτων που έχουν υποστεί ζημιές άνω των 170 δις δραχμών".

    Η ΝΙΚΗ τονίζει ότι "το αγροτικό βρίσκεται στην 'ώρα μηδέν'. Ορόσημο αποτελεί η αυριανή ημέρα για την έκβαση της αγροτικής κινητοποίησης καθώς 3-4.000 αγρότες με τις οικογένειές τους κατεβαίνουν στην Αθήνα, με σκοπό να πείσουν ακόμη και το... 'Κολωνάκι' για την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων τους".

    Σε συνέντευξή του στον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ ο Γιάννης Πατάκης, ηγετικό στέλεχος των κινητοποιήσεων των αγροτών της Θεσσαλίας αναφέρει ότι "οι αγρότες 'γράφουν' ένα σύγχρονο Κιλελέρ. Δεν μπορώ να σας πω ως πότε θα μείνουμε στα μπλόκα. Θα μείνουμε όσο χρειαστεί. Μέχρι την άνοιξη αν χρειαστεί και πρέπει να καταλάβετε ότι στα μπλόκα μας κρατάει η αδιαλλαξία της κυβέρνησης".

    [4] Κυπριακό

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ κάνει λόγο για "ρήξη Αθηνών-Λευκωσίας. Καθώς η ώρα των Αμερικανών πλησιάζει για το Κυπριακό, η ελληνική και η κυπριακή κυβέρνηση εμφανίζονται διαιρεμένες και ασυντόνιστες στις θέσεις τους, πρόβλημα που επιδεινώθηκε μετά τη διάσταση στο θέμα του μορατόριουμ".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι "άνοιξε" συζήτηση ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών. Οι προτάσεις του Μάλκολμ Ρίφκιντ βάλλουν κατά της ενιαίας κυριαρχίας του κυπριακού κράτους. "Μυστικές" συσκέψεις στου Μαξίμου. Η μετάθεση - σε άλλες πλάτες - των ευθυνών, που συνεπάγονται οι αμερικανικές ιδέες για τη 'λύση' του Κυπριακού, αποτελεί πια το κύριο μέλημα των στελεχών της ελληνικής κυβέρνησης, τα οποία άρχισαν τις συνεδριάσεις, γι αυτόν ακριβώς το λόγο!".

    Η ΑΥΓΗ υπογραμμίζει τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου της Κύπρου κ. Κασουλίδη ο οποίος δήλωσε ότι "η Λευκωσία αποδέχεται τη μεταβίβαση της κυριαρχίας στο νέο σχήμα (που θα έχει εγκριθεί από δύο χωριστά δημοψηφίσματα) επιδιώκει επίσης την αποστρατικοποίηση (με αύξηση των εγγυήσεων και παρουσία διεθνούς δύναμης στο νησί), συζητά τη διευθέτηση του εδαφικού (εφόσον πραγματοποιηθεί κατά τρόπο που να διασφαλίζει την επιστροφή των προσφύγων) ενώ χαρακτήρισε πρόωρη τη βρετανική πρόταση για έναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων αορίστου χρόνου. Επί του βρετανικού δεκαλόγου ο Αμερικανός πρέσβης στη Λευκωσία σχολίασε πως πρόκειται για 'σημαντικές ιδέες' ενώ επιφυλακτικοί στάθηκαν οι περισσότεροι πολιτικοί αρχηγοί".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "αμυντικό όπλο που δεν απειλεί κανένα και βεβαίως δεν απειλεί την Τουρκία και τους τουρκοκύπριους είναι οι ρωσικοί αντιαεροπορικοί πύραυλοι εδάφους - αέρος Ες 300. Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο Βαλέρι Πογκρεμπένκοφ, εκπρόσωπος της 'Ροσβαρουζένιε', του κρατικού μονοπωλίου εξαγωγής όπλων της Ρωσίας απαντώντας σε ερώτηση που του υποβλήθηκε για την ενδεχόμενη έγερση από την Τανσού Τσιλέρ αντιρρήσεων για την επικείμενη αγορά από την Κυπριακή Δημοκρατία του ρωσικού οπλικού συστήματος. Ο Ρώσος αξιωματούχος χαρακτήρισε 'επέμβαση' στις σχέσεις της Ρωσίας και του 'πολύ καλού εταίρου' της της Κύπρου, την τυχόν έγερση από την Τσιλέρ αιτήματος".

    "Το θέμα δεν είναι δύσκολο ούτε υπάρχουν στοιχεία που να δικαιολογούν ιδιαίτερη αισιοδοξία αλλά εάν πρόκειται να γίνει κάτι για την Κύπρο αυτό θα γίνει μέσα στο 1997". Με την εκτίμηση αυτή απάντησε Αμερικανός αξιωματούχος που ασχολείται με την περιοχή, σε ερώτηση της ΕΞΟΥΣΙΑΣ, γύρω από το νόημα των χθεσινών δηλώσεων του προέδρου Κλίντον αλλά και τις τελευταίες εξελίξεις γενικότερα. Αιωρείται πάντως το ενδεχόμενο της όλης προσπάθειας να ηγηθεί ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ - ως ειδικός απεσταλμένος για την ανατολική Μεσόγειο - που έχει επανειλημμένα επισκεφθεί την περιοχή και γνωρίζει τις πτυχές των προβλημάτων".

    [5] ΝΑΤΟ - στρατηγεία

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "προς τη δημιουργία τεσσάρων περιφερειακών, διακλαδικών, πολυεθνικών στρατηγείων στη νοτιοανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας οδεύει το ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο της δημιουργίας των νέων δομών του. Οπως δήλωσε ο Ακης Τσοχατζόπουλος που συμμετέχει στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, τα στρατηγεία θα δημιουργηθούν στην Ιταλία, την Ισπανία, την Τουρκία και την Ελλάδα. Αν και είναι πολύ νωρίς για τελικές αποφάσεις, η Τουρκία αποπειράθηκε να περάσει πρόταση για τη δημιουργία ενός στρατηγείου στη Σμύρνη, το οποίο θα έχει τον έλεγχο ολόκληρης της Μεσογείου, για να λάβει την κατηγορηματική ελληνική απάντηση ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει, αφού θα ανέτρεπε τη διοικητική ισορροπία του ΝΑΤΟ".

    [6] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    ΤΑ ΝΕΑ τονίζουν ότι "ακόμη και τον κίνδυνο ελληνοτουρκικού πολέμου στο Αιγαίο επισείει τώρα ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μ. Ρίφκιντ στην προσπάθειά του να πιέσει την Αθήνα (και τη Λευκωσία) για υποχωρήσεις στο Κυπριακό. Θέμα για το οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη βρετανική πρωτοβουλία. Την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Ενωση προωθεί συνάντηση Σημίτη-Ντεμιρέλ στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ (6-7 Ιουλίου στη Μαδρίτη) με στόχο την πρόοδο στα ελληνοτουρκικά, ενώ η ιρλανδική προεδρία ενδιαφέρεται για τη σύγκληση του συμβουλίου σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας. Η ελληνική πλευρά κράτησε χθες αποστάσεις από την παραίνεση του προέδρου Κλίντον για 'επανεξέταση των θέσεων κάθε πλευράς' με σκοπό την ελληνοτουρκική προσέγγιση. Το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά συζητούνται σήμερα στο Λονδίνο μεταξύ του κ. Ρίφκιντ και του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη βρετανική πρωτεύουσα".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "οι αμερικανικές πρωτοβουλίες για το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά, βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών και του ευρωβουλευτή Γ. Κρανιδιώτη και κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε ευρεία ανασκόπηση των εξελίξεων στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής μετά και τα επιτυχή αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του Δουβλίνου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες κατά τη διάρκεια της σύσκεψης δεν ελήφθησαν συγκεκριμένες αποφάσεις".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ, "η απόρρητη εισήγηση του υφυπουργού Εξωτερικών, Χρήστου Ροζάκη, για το Κυπριακό ήταν παρά τις κυβερνητικές διαψεύσεις, το αντικείμενο της χθεσινής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη". Η ίδια εφημερίδα αναφέρεται και στις δηλώσεις στο BBC του βρετανού υπουργού Εξωτερικών Μ. Ρίφκιντ ο οποίος τόνισε ότι "εάν υπάρχει ένα μέρος της Ευρώπης όπου μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να ξεσπάσει σύγκρουση είναι τα ελληνοτουρκικά σύνορα".

    "Δήλωση προθέσεως να προωθήσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις έκανε χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπ. Κλίντον κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζάκ Σαντέρ και τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Τζόν Μπρούτον. Ο κ. Κλίντον είπε ότι θα κάνει ο,τι μπορεί στη διάρκεια των επόμενων τεσσάρων ετών για να προσπαθήσει να βοηθήσει να λυθεί η κατάσταση στην Κύπρο και γενικά τα προβλήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζάκ Σαντέρ τόνισε ότι στις αρχές του '98 θα αρχίσουν οι συνομιλίες για την ένταξη της Κύπρου", γράφει η ΑΥΓΗ.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει ότι "ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νίκολας Μπέρνς απέφυγε να τοποθετηθεί ευθέως στις πρόσφατες απειλές της Τανσού Τσιλέρ προς την Ελλάδα, καθώς, όπως είπε, δεν έχει δει τις δηλώσεις της, αλλά σημείωσε ότι οι ΗΠΑ αναμένουν από τους συμμάχους τους να έχουν σχέσεις συνεργασίας χωρίς απειλές για βία ή χρήση βίας".

    Στο σχόλιό του το ΕΘΝΟΣ αναφέρεται στις νέες απειλές που εκτόξευσε η Τανσού Τσιλέρ τονίζοντας ότι "όσο συνήθης όμως και αν είναι η πρακτική, και όσο διαφανή κι αν είναι τα κίνητρα, εκείνο που ασφαλώς δεν πρέπει να αγνοηθεί είναι η προκλητικότητα και η ιταμότητα του ύφους των δηλώσεων της εν λόγω κυρίας, που αυτή τη φορά δεν στρέφονται εναντίον της χώρας μας και μόνο αλλά και εναντίον της ΕΕ και του δυτικού κόσμου γενικότερα. Τώρα ήρθε και η σειρά της Ευρώπης ν'ακούσει το θρασύ και ιταμό λόγο της τουρκικής προκλητικότητας. Τον οποίο και θα ξανακούσει όσο οι ηγεσίες των ευρωπαϊκών χωρών δεν θα ξεκαθαρίζουν στην όποια Τσιλέρ ότι η ΕΕ δεν είναι χώρος υποδοχής κρατών που δεν εννοούν ν'αντιληφθούν ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα του 21ου αιώνα και όχι στα μέσα του 16ου ή του 17ου".

    [7] Τουρκία - Εκρηξη σε εκκλησία

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "βόμβα μικρής ισχύος εξερράγη χθες στην εκκλησία του Αγίου Αντωνίου στην περιοχή Μπεϊόγλου (Πέρα) στην ευρωπαϊκή ακτή της Κωνσταντινουπόλεως χωρίς να υπάρξουν θύματα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Περίπου 50 άτομα βρίσκονταν στην εκκλησία την ώρα που έγινε η έκρηξις".

    [8] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 18/12/1996

    Αθήνα, Ελλάδα, 18/12/1996 (ΑΠΕ)

    Οι εκτιμήσεις για την πορεία του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και του πληθωρισμού καθώς και το συλλαλητήριο που πραγματοποιούν οι αγρότες την Πέμπτη στην Αθήνα, αποτελούν σήμερα τα βασικά θέματα του οικονομικού τύπου.

    ΕΞΠΡΕΣ: "Ημέρα κρίσης η Πέμπτη... Λόγω του συλλαλητηρίου των αγροτών".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ελλειμμα ρεκόρ στο ισοζύγιο. Στα 4,3 δισ. δολάρια φθάνει το 1996".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Ανησυχητική επιδείνωση στο ισοζύγιο πληρωμών. Το έλλειμμα φθάνει τα 4,5 δισ. δολάρια το 1996".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Γιατί η κυβέρνηση ελπίζει σε κάμψη του πληθωρισμού. Απάντηση στο Δ.Ν.Τ. κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού σήμερα στη Βουλή".

    [9] Αγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα

    Η ΕΞΠΡΕΣ γράφει ότι " το κυβερνητικό επιτελείο και ο πρωθυπουργός ευελπιστούν ότι μετά την κορύφωση των αγροτικών κινητοποιήσεων στο συλλαλητήριο της Αθήνας οι αποκλεισμοί θα αρθούν και οι εθνικές και επαρχιακές οδοί θα δοθούν και πάλι στην κυκλοφορία".

    [10] Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΕΡΔΟΥΣ το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών "θα κλείσει για το 1996 με έλλειμμα που προσεγγίζει τα 4,5 δισ. δολάρια έναντι 2,9 δισ. δολαρίων το 1995 και μόλις 121,6 εκ. δολάρια το 1994".

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ αναφέρει ότι " αν και το έλλειμμα, όπως επισημαίνουν στην Τράπεζα της Ελλάδος, δεν δημιουργεί ανησυχίες, υπάρχει σοβαρός προβληματισμός για την μείωση των εισροών του τουριστικού συναλλάγματος που σχετίζεται με την πολιτική της σκληρής δραχμής".

    [11] Πληθωρισμός

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ γράφει ότι "σύμφωνα με εκτιμήσεις της κυβέρνησης, το 1996 θα κλείσει με πληθωρισμό που θα κυμανθεί μεταξύ 7,6% και 7,7%, ενώ σε μέσα επίπεδα μεταξύ 8,3% και 8,5%. Η τήρηση δε αυστηρής οικονομικής πολιτικής το 1997 αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για την επίτευξη του στόχου του 4,5%".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02 run on Wednesday, 18 December 1996 - 15:17:52 UTC