Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 96-12-09

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 09/12/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Κινητοποιήσεις αγροτών
  • [3] Κυπριακό
  • [4] Ελληνοτουρκικά
  • [5] Συνέντευξη Παπουτσή
  • [6] Νέα Δημοκρατία
  • [7] Συνέντευξη Σκανδαλίδη
  • [8] Δημοσκόπηση

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 09/12/1996 (ΑΠΕ)

    Οι κινητοποιήσεις των αγροτών, η στάση της κυβέρνησης, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο ενιαίος αμυντικός χώρος Ελλάδας-Κύπρου και οι εσωκομματικές διεργασίες στη Νέα Δημοκρατία είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Τα τρακτέρ γκρεμίζουν την κυβέρνηση. Απέτυχε το ΠΑΣΟΚ να προκαλέσει ρήγμα στους αγρότες".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Υπ'ατμόν ο Σημίτης. Προτιμά να πέσει παρά να υποχωρήσει. Πρόταση για συλλογική ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Να παραιτηθεί ο Σημίτης για να γίνουμε.... Αλβανοί, Ρουμάνοι και Πολωνοί".

    ΕΘΝΟΣ: "Εκτακτα μέτρα στην αγορά. Επεμβαίνει η κυβέρνηση".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Φαρμακερή η σιωπή Λαλιώτη. Ενώ όλοι τους έχουν βγει στα... διόδια".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Διαζύγιο Σημίτη από κόμμα-κοινωνία".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ιδού ο δρόμος κύριε Σημίτη. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίπλα στους αγρότες και τους πλημμυροπαθείς".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Δεκαήμερο με απεργίες και πορείες. Αγρότες-κυβέρνηση μένουν αμετακίνητοι".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: "Οχι στην κυβερνητική πολιτική λένε 8 στους 10 Ελληνες. Δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ RESEARCH ".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Τσουχτερό το κόστος από τα μπλόκα. Παπουτσής: ανεδαφικά αιτήματα".

    ΝΙΚΗ: "Πόλεμος μέχρις εσχάτων. Οι αγρότες αποφασισμένοι για όλα".

    [2] Κινητοποιήσεις αγροτών

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "όλα μπορεί να συμβούν εκτός από το να υποχωρήσει ο Κώστας Σημίτης! Εγκυρες και διασταυρωμένες πληροφορίες φέρουν τον πρωθυπουργό εξοργισμένο με τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης και αποκαλεί ορισμένους απ'τους "ΚΟΜΠΑΡΣΟΥΣ" των "σόου" που δίνουν καθημερινά στις τηλεοράσεις οι αγροτοσυνδικαλιστές του ΚΚΕ και της Νέας Δημοκρατίας. Σε σύσκεψη στενών συνεργατών του που συγκάλεσε εκ νέου στο σπίτι του χθες το πρωί ο Κώστας Σημίτης ζήτησε να 'επιστρατευθεί όλος ο κυβερνητικός και κομματικός μηχανισμός για να αναδειχθεί η δυσαρέσκεια όλων των άλλων κλάδων κατά των αγροτών', με πρώτη φάση και στη συνέχει; "να αναληφθούν πρωτοβουλίες κατά των Πατάκηδων με δεδομένο ότι δεν θα υποχωρήσει η κυβέρνηση".

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "δυσβάστακτο είναι πλέον το κόστος για την οικονομία από τα μπλόκα των αγροτών σε όλη την Ελλάδα, καθώς και οι δύο πλευρές εμμένουν στις θέσεις τους. Η κυβέρνηση προχώρησε χθες σε μια κίνηση καλής θελήσεως ζητώντας να ανοίξουν οι αγρότες τους δρόμους και να αρχίσει αμέσως μετά ο διάλογος".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "οι αγρότες υποστηρίζουν οτι το κόστος 'για να φύγουν τα τρακτέρ από τους δρόμους' βρίσκεται περίπου στα 100 δις. Οι τακτικοί ελιγμοί της κυβέρνησης γι αυτήν την εβδομάδα περιλαμβάνουν: Την ανακοίνωση, αύριο Τρίτη, των αποφάσεων για ρύθμιση των χρεών των αγροτών που φθάνουν στα 350 δις δραχμές. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί στην Επιτροπή που είχε συσταθεί για το σκοπό αυτό, οι προτάσεις πρέπει να είναι έτοιμες μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου και θα χρησιμοποιηθούν τώρα από την κυβέρνηση ως διαπραγματευτικό χαρτί. Τη σύγκληση, την ερχόμενη Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου του 'ξεχασμένου' μέχρι τώρα Εθνικού Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής, από το οποίο θα επιδιωχθεί να προβληθεί ότι την επόμενη χρονιά το καθεστώς για τους βαμβακοπαραγωγούς θα είναι βελτιωμένο".

    Η ΝΙΚΗ στο σχόλιό της τονίζει μεταξύ άλλων ότι "ο εκβιασμός του πρωθυπουργού, κάτω από εξαιρετικά μελετημένες κινήσει και σωστή οργάνωση του λαού, αποτελεί την απαρχή της απαλλαγής της χώρας απο αυτό το άτομο. Ο Σημίτης πρέπει να πέσει με τη βοήθεια του λαού. Η δημοκρατία στα χέρια του Σημίτη έχει σαπίσει".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "δώδεκα ημέρες μετά τον γενικό ξεσηκωμό των αγροτών, ο πρωθυπουργός συνεχίζει να παριστάνει τον... σιδηρούν καγκελάριο, ενώ τα μουγκρητά των τρακτέρ απειλούν πλέον την ίδια την κυβέρνηση. Παραμένει αμετακίνητος ενώ η γη κινείται κάτω από τα πόδια του. Η αδιαλλαξία, οι ύβρεις, οι συκοφαντίες και οι απειλές της κυβέρνησης εξαγρίωσαν τους αγρότες, οι οποίοι περιφρονούν τις 'κομματικές καθοδηγήσεις' και τις κάθε είδους εκκλήσεις ενώ ενισχύουν τα 'μπλόκα'."

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι "σοβαρότατη κρίση ξέσπασε στην κυβέρνηση που φέρει τον πρωθυπουργό να είναι 'υπ'ατμόν' καθώς ο ίδιος ο κ. Σημίτης δηλώνει σε σχέση με τον αγροτικό ξεσηκωμό ότι προτιμά να πέσει παρά να υποχωρήσει. Την ίδια στιγμή ο κ. Τσοχατζόπουλος υποβάλλει και προβάλλει την ιδέα της συλλογικής ηγεσίας".

    [3] Κυπριακό

    Το ΕΘΝΟΣ τονίζει ότι "δύο προϋποθέσεις για να γίνει αποδεκτή η αμερικανική πρόταση για 8μηνο μορατόριουμ στην Κύπρο θέτει ο πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης, σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε χθες στο ΕΘΝΟΣ της Κυριακής. Πρώτον, να σταματήσουν να πετάνε τα τουρκικά αεροπλάνα πάνω από την Κύπρο και δεύτερον, να διαφανεί πρόοδος στις συνομιλίες για το Κυπριακό. Τόνισε ότι το 'πάγωμα' των πτήσεων ελληνικών μαχητικών πάνω από την Κύπρο μπορεί να γίνει αποδεκτό σε σχέση με τη γενικότερη πρόοδο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και σε σχέση με τη γενικότερη πρόοδο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και σε κάθε περίπτωση θα είναι μια κίνηση καλής θέλησης της ελληνοκυπριακής πλευράς. Ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε επίσης ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να σταματήσει η διαδικασία ενίσχυσης του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος, συμπληρώνοντας ότι προχωρά κανονικά το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Κύπρου".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "μια εβδομάδα πριν από την επίσκεψη του Μάλκολμ Ρίφκιντ στη Λευκωσία οι δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών για την επίλυση του Κυπριακού ως προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και η πρόθεσή του να συναντήσει τον Ραούφ Ντενκτάς στα κατεχόμενα εδάφη, έχουν προκαλέσει εντονότατες αντιδράσεις σε Ελλάδα και Κύπρο, με αποτέλεσμα να εξετάζεται ακόμη και η ματαίωση της επίσκεψης. Η σημερινή άφιξη του Κύπριου προέδρου Γ. Κληρίδη θα δώσει πάντως την ευκαιρία σε Αθήνα και Λευκωσία να συντονίσουν τη στάση τους έναντι των κλιμακούμενων πιέσεων".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "έντονες επικρίσεις για το ρόλο της Βρετανίας στο Κυπριακό, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών κ. Θεόδωρος Πάγκαλος, σε συνέντευξή του προς τον 'Φιλελεύθερο' της Λευκωσίας. Ο κ. Πάγκαλος κατηγορεί το Λονδίνο ότι είναι εναντίον κάθε λύσης του Κυπριακού, επειδή εξυπηρετείται από τη διαιώνιση της σημερινής κατάστασης. Ο υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε ότι υπάρχει πολιτική απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, να ασκήσει 'βέτο' σε οποιαδήποτε διαδικασία διεύρυνσης της Ενωσης, αν δεν αρχίσουν, όπως έχουν προγραμματιστεί, οι διαπραγματεύσεις ένταξης της Κύπρου".

    [4] Ελληνοτουρκικά

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "την άρνησή τους στην πιθανότητα "μορατόριουμ" επάνω από την Κύπρο θα επιβεβαιώσουν σήμερα στο Πεντάγωνο οι υπουργοί Εθνικής Αμύνης και Εξωτερικών κ.κ. Α. Τσοχατζόπουλος και Θ. Πάγκαλος. Στη συνάντηση που συμμετέχουν ακόμη ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ κ. Γ. Παπανδρέου και οι υφυπουργοί Αμύνης και Εξωτερικών κ.κ. Δ. Αποστολάκης και Χρ. Ροζάκης, συζητείται ακόμη και η στάσις που θα κρατήσει η χώρα μας στις επικείμενες συνόδους των υπουργών Εξωτερικών και Αμύνης της Ατλαντικής Συμμαχίας στις 11 και 17 Δεκεμβρίου αντίστοιχα. Ο προβληματισμός της ελληνικής πλευράς (η οποία έχει δώσει τη συγκατάθεσή της για την ίδρυση υποστρατηγείου στη Λάρισα) έγκειται στην άρνηση του ΝΑΤΟ η Ελλάδα να έχει και την ευθύνη για όλο τον χώρο του FIR Αθηνών, προκειμένου να έχει τον έλεγχο των θαλασσίων και εναερίων προσβάσεων προς τα νησιά".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "τις θέσεις της Ελλάδας σ'όλο το φάσμα των σχέσεων με την Τουρκία περιγράφει σαφώς ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος στην επιστολή προς την ομόλογό του της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ. Στο πρώτο γραπτό μήνυμα της Αθήνας προς την Αγκυρα, μετά από πολλά χρόνια, ο κ. Πάγκαλος διαμηνύει ότι η χώρα μας δεν πρόκειται να παρεκκλίνει από τις διακηρυγμένες της θέσεις και καταγγέλλει ότι οι κυβερνητικοί εταίροι στην Αγκυρα έχουν δεσμευθεί να μην επιτρέψουν την εφαρμογή των διεθνών Συνθηκών που έχει υπογράψει η Τουρκία, εφ'όσον κρίνουν ότι είναι αντίθετες στα τουρκικά συμφέροντα. Σε ο,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο κ. Πάγκαλος υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα "έχει κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για μια βήμα προς βήμα προσέγγιση των άλυτων θεμάτων", αλλά υπογραμμίζει ότι "οι διαπραγματεύσεις για θέματα που αφορούν την κυριαρχία της είναι αδιανόητες και ο διάλογος γι αυτά είναι απαράδεκτος". Στη συνέχεια, επικρίνει την κλιμάκωση των τουρκικών διεκδικήσεων το τελευταίο διάστημα και καταγγέλλει ότι "τα θέματα που περιγράφει η Τουρκία ως διμερή προβλήματα ανάμεσα σ'αυτήν και την Ελλάδα αφορούν αποκλειστικά τόσο τα κυριαρχικά δικαιώματα όσο και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μου".

    [5] Συνέντευξη Παπουτσή

    "Δεν έχει περιθώρια η ελληνική οικονομία για να ικανοποιήσει 'ανεδαφικά και επικίνδυνα αιτήματα', υπογραμμίζει με αφορμή τις κινητοποιήσεις των αγροτών ο Ελληνας επίτροπος Χρ. Παπουτσής. Σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ ο κ. Παπουτσής σημειώνει την ανάγκη αναδιάρθρωσης των αγροτικών καλλιεργειών, ζητάει τον εκσυγχρονισμό των μηχανισμών παραγωγής και εμπορίας αγροτικών προϊόντων και παροτρύνει την κυβέρνηση 'να πει στους αγρότες την αλήθεια' για τις προοπτικές της αγροτικής οικονομίας στη χώρα μας. Οσοι μιλούν για την κατάργηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής παίζουν ουσιαστικά το παιχνίδι των βόρειων ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες θέλουν την επανεθνικοποίηση της αγροτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ώστε να στρέψουν τα κονδύλια της ΕΟΚ στις υποψήφιες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Στη συνέντευξή του ο Ελληνας επίτροπος: κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη διγλωσσία στην εξωτερική μας πολιτική. Θεωρεί ρεαλιστικό το στόχο της κυβέρνησης για ένταξη της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση με τη δεύτερη ομάδα χωρών, το 2001. Και προειδοποιεί ότι εάν δεν αυξηθεί η απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων, υπάρχει κίνδυνος μείωσης του επιπέδου χρηματοδότησης στο μέλλον"

    [6] Νέα Δημοκρατία

    "Δεν μπορεί να υπάρξει διάσπαση στη Νέα Δημοκρατία" τονίζει σε συνέντευξή του στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος επισημαίνει ότι "υπήρξαν δύο παραδείγματα στο παρελθόν, η περίπτωση της ΔΗΑΝΑ και της Πολιτικής Ανοιξης, που απέδειξαν ότι δεν μπορεί να υπάρχει μέλλον για διάσπαση στη ΝΔ".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ δημοσιεύει δημοσκόπηση της ICAP. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, το 56% των οπαδών της ΝΔ θα ήθελαν να νικήσει στο συνέδριο ο Σουφλιάς, έναντι 36% που συγκεντρώνει ο Εβερτ. Το 63% των ψηφοφόρων πιστεύει ότι ο Σουφλιάς έχει περισσότερες πιθανότητες να οδηγήσει τη ΝΔ σε νίκη, έναντι 21% του Εβερτ. Το 35% των ψηφοφόρων προτιμά τον Σουφλιά ως ηγέτη της ΝΔ. Δεύτερος ο Αβραμόπουλος με 15,7% και τρίτος ο Εβερτ με 13,5%".

    [7] Συνέντευξη Σκανδαλίδη

    "Οχι στις μεθόδους αυτοδικίας στην κοινωνική ζωή, όπως είναι το τρακτέρ στον εθνικό δρόμο, στη σιδηροδρομική γραμμή ή στο αεροδρόμιο" λέει με αποκλειστική του συνέντευξη στο ΕΘΝΟΣ ο Γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ κ. Κ. Σκανδαλίδης, ο οποίος χαρακτηρίζει τις μεθόδους αυτές 'παράλογες και ανεπίτρεπτες'. Και ο κ. Σκανδαλίδης συνεχίζει: "μακάρι το ΠΑΣΟΚ να μπορούσε να σχεδιάσει πολιτικά ως κόμμα την άμυνα της χώρας σε τέτοιες πρακτικές. Αλλά το ξέρουν ότι δεν μπορεί, γι'αυτό ξεπερνούν τα εσκαμμένα". Επίσης, καταγγέλλει τη Νέα Δημοκρατία και το ΚΚΕ ότι βρίσκονται πίσω από τις αγροτικές κινητοποιήσεις τις οποίες στελέχη του ΚΚΕ έχουν στόχο να συνδέσουν με αυτές των συνταξιούχων, των εκπαιδευτικών, των μικρομεσαίων και των συνδικάτων. "Είναι σαφές, λέει ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, ότι οδηγούνται σε τροχιά συνολικής ρήξης και αντιπαράθεσης καθαρά πολιτικού χαρακτήρα ". Ο κ. Σκανδαλίδης που παραδέχεται ότι "έγιναν λάθη χειρισμών και οτι μπορούσαν να προληφθούν κάποια πράγματα", τάσσεται πάντως ανοικτά κατά της δυναμικής αναμέτρηση με τα τρακτέρ και δηλώνει επίσης οτι η ποινικοποίηση δεν είναι λύση. Για τα εθνικά θέματα τονίζει ότι "δεν υπάρχει κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που θα μπορούσε να υπογράψει συμφωνία απαράδεκτη για τα εθνικά μας συμφέροντα".

    [8] Δημοσκόπηση

    Σύμφωνα με δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ RESEARCH που έγινε στην Αττική από τις 5 έως 8 Δεκεμβρίου και τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύει σήμερα η ΕΞΟΥΣΙΑ. Το 50,4% των ερωτηθέντων δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο από την κυβέρνηση, το 27,6% δηλώνει λίγο, το 14,9% δηλώνει αρκετά ικανοποιημένο και το 6,6% πολύ ικανοποιημένο. Η δημοτικότητα του πρωθυπουργού ωστόσο παραμένει υψηλή, αφού το 25,4% δηλώνει ότι έχει καλή γνώμη και το 17,9% μάλλον καλή. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τον κ. Εβερτ είναι 14,25% και 13,67%, για τον κ. Κωνσταντόπουλο 9,42% και 29,53%, για την κυρία Παπαρήγα 7,28% και 15,8%, για τον κ. Τσοβόλα 4,40% και 17,12% και για τον κ. Σαμαρά 2,31% και 5,56% Για τις αγροτικές κινητοποιήσεις το 45,7% πιστεύει πως πρέπει να συνεχιστούν ενώ δεν συμφωνεί το 26,4%".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.01 run on Monday, 9 December 1996 - 15:07:37 UTC