Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 96-12-05

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 05/12/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Κυβέρνηση για κινητοποιήσεις αγροτών και εργαζομένων
  • [3] Κυπριακό
  • [4] Αμερικανική πρωτοβουλία
  • [5] Ενοπλες Δυνάμεις
  • [6] Ελλάδα - Νέος Ευρωπαϊκός Οργανισμός
  • [7] ΗΠΑ - Ελληνικός εναέριος χώρος
  • [8] Σημίτης για ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [9] Τουρκία - Πρόγραμμα MEDA
  • [10] Ελλάδα - ΠΓΔΜ
  • [11] Τουρκική πρόκληση

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 05/12/1996 (ΑΠΕ)

    Η στάση της κυβέρνησης για τις κινητοποιήσεις των αγροτών και των εργαζομένων και οι συναντήσεις, που θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός με τις ηγεσίες της Γ.Σ.Ε.Ε. και της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., οι εξελίξεις στο Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η ψήφιση από τη Βουλή του μισθολογίου των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής του προϋπολογισμού 1997 είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Γέμισαν πτώματα την Ελλάδα. Εταιρία αδίστακτων φονιάδων σε στυλ μαφίας".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Εδιωξαν τους υπουργούς. Δεν συνθηκολογούν οι αγρότες".

    Η ΑΥΓΗ: "Σχέδιο μετάθεσης της σύγκρουσης. Η κυβέρνηση επιχειρεί να φέρει τους αγρότες σε αντίθεση με κοινωνικές ομάδες που πλήττονται από τα μπλόκα".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Λαιμητόμος για Λιβανό οι φορολογικές δηλώσεις της φιλενάδας του Ελλης Στάη".

    ΕΘΝΟΣ: "Δραματικό διάγγελμα Σημίτη: θα καταρρεύσουμε αν δεν τηρηθεί ο προϋπολογισμός".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Επτά φόροι με την Ευρώπη στην... ούγια. Κατετέθη χθες το νέο φορολογικό νομοσχέδιο".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Καφενείον η Ελλάς".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ρήξη μέχρις εσχάτων. Δοκιμάζεται η Ελλάδα από την αδιαλλαξία Σημίτη".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Φοροαπαλλαγές: τι αλλάζει για ακίνητα, δίδακτρα και ιατρικά".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: "Παραίτηση Αρσένη προκαλεί το μορατόριουμ. Συντονισμένες κινήσεις του υπουργού Παιδείας με Τσοχατζόπουλο-Πάγκαλο".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Κοινωνικό σεισμό φοβάται η κυβέρνηση. Με επίκεντρο το αγροτικό ζήτημα ξεσπούν και νέες αντιδράσεις".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Ανοίξτε τώρα τους δρόμους. Χωρίς πρώτες ύλες τα εργοστάσια, χωρίς δώρο οι εργαζόμενοι".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Ναυάγιο για 220 δισεκατομμύρια στη συνάντηση Τζουμάκα-αγροτών".

    ΝΙΚΗ: "Πράσινη έφοδος στα μπλόκα. Σε πλήρη εξέλιξη το σχέδιο "αντι-τρακτέρ".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Ενωμένοι και αποφασισμένοι απαντούν οι αγρότες στον ολισθηρό δρόμο της κυβέρνησης".

    [2] Κυβέρνηση για κινητοποιήσεις αγροτών και εργαζομένων

    "Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του". Αυτό θα είναι, σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, το μήνυμα του δραματικού διαγγέλματος που ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης θα απευθύνει σήμερα στον ελληνικό λαό. Αποδέκτες: κόμματα, συνδικαλιστές και αγρότες, για τους οποίους η κυβέρνηση είχε θέσει 'όριο ανοχής' μια εβδομάδα. Οι αγρότες, όμως εμφανίζονται ανυποχώρητοι, ενώ κορυφώνεται στη Θεσσαλονίκη και στην επαρχία η αγωνία από την έλλειψη φαρμάκων, που τελειώνουν".

    Ο ΛΟΓΟΣ τονίζει ότι "δραματικές είναι οι ώρες για την ελληνική Οικονομία, για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους και για όλους τους επιχειρηματίες που ήδη υφίστανται τις επιπτώσεις του αποκλεισμού των μεγάλων αστικών κέντρων από τα δεκάδες μπλόκα των αγροτών, απο τον Εβρο έως την Καλαμάτα και τα Γιάννενα. Η σκληρή στάση των πιο αδιάλλακτων συνδικαλιστών του αγροτικού κινήματος εξωθεί ένα τμήμα θερμόαιμων αγροτών να μεταβάλουν την Ελλάδα σε πολιορκημένη χώρα, καθώς πέρα από τα μπλόκα στους εθνικούς και επαρχιακούς δρόμους έχουν στήσει οδοφράγματα και στους συνοριακούς σταθμούς με Βουλγαρία Τουρκία και Σκόπια".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι "γενίκευση των κινητοποιήσεων φοβάται η κυβέρνηση, με την έκταση που λαμβάνει η αγροτική εξέγερση, τη συνέχιση των κινητοποιήσεων των λιμενεργατών που απειλούν να αποκλείσουν το λιμάνι του Πειραιά και το διαφαινόμενο 'άνοιγμα' αντίστοιχου μετώπου στην Παιδεία με τις εξαγγελθείσες απεργίες των εκπαιδευτικών και τις καταλήψεις των σχολείων που αρχίζουν να εμφανίζονται δειλά, δειλά ακόμη και για εποχικούς λόγους. Η πιθανή γενίκευση των κινητοποιήσεων εξετάσθηκε σε μαραθώνια χθεσινή σύσκεψη της κυβερνητικής επιτροπής υπό τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη και αποφασίσθηκε ν'ακολουθηθεί, σκληρή γραμμή έναντι των αγροτών, χωρίς καμιά νέα παραχώρηση, πέραν αυτών που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Γεωργίας το συνολικό κόστος των οποίων προσεγγίζει τα 500 δις δραχμές".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει ότι "απρόβλεπτες εξελίξεις δρομολογούνται από σήμερα στο μέτωπο κυβέρνησης-αγροτών μετά και το - αναμενόμενο ως ένα βαθμό - αδιέξοδο των συνομιλιών μεταξύ υπουργού Γεωργίας και αγροτών χθες στη Λάρισα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει ότι "οδηγούμαστε σε ρήξη μέχρις εσχάτων".

    [3] Κυπριακό

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "την αναστροφή της πάγιας κυπριακής θέσης - κατά την οποία δεν χωρούν εκ του σύνεγγυς συνομιλίες γιατί δεν έχει εξευρεθεί κοινό έδαφος - προέβαλε χθες ο απεσταλμένος της ιρλανδικής προεδρίας Κ. Χίσλιπ σε δηλώσεις του για το Κυπριακό. Μετά από συνομιλίες του με Ευρωπαίους διπλωμάτες στη Λευκωσία, ο κ. Χίσλιπ δήλωσε "αισιόδοξος" και τόνισε πως όχι μόνο ελπίζει αλλά επίσης "έχει ενδείξεις" ότι θα υπάρξει κοινό έδαφος που είναι εξάλλου και "ο στόχος των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών".

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "οι αμερικανοί αποφάσισαν να προωθήσουν λύση χαλαρής ομοσπονδίας στην Κύπρο και φέρονται έτοιμοι να πιέσουν τα ενδιαφερόμενα μέρη στο νησί "να προχωρήσουν σε σοβαρούς συμβιβασμούς και να αναλάβουν μεγάλα 'ρίσκα' - κατά την έκφραση Αμερικανού αξιωματούχου - από αυτούς που θα κληθούν να υπογράψουν την τελική συμφωνία". Ο αμερικανός αξιωματούχος που ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του, εξέφρασε την πίστη ότι η νέα χρονιά 'θα αποτελέσει το έτος λύσης του Κυπριακού', αλλά έσπευσε αμέσως να διευκρινίσει ότι 'αυτό θα εξαρτηθεί κυρίως από τις διαθέσεις των προσώπων που θα αναμειχθούν στη διαδικασία', κυρίως του προέδρου Γλαύκου Κληρίδη και του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς".

    [4] Αμερικανική πρωτοβουλία

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ υποστηρίζει ότι "ο υπουργός Παιδείας κ. Γερ. Αρσένης φέρεται αποφασισμένος να υποβάλει στον πρωθυπουργό την παραίτησή του σε περίπτωση που η Αθήνα συμφωνήσει στην απαγόρευση πτήσεων πάνω από την Κύπρο. Παράλληλα, ο κ. Αρσένης συντονίζει μαζί με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλο και τον υπουργό Εξωτερικών Θ. Πάγκαλο την αντίθεσή του σε κρίσιμες επιλογές του πρωθυπουργού σχετικές με το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά θέματα".

    ΤΑ ΝΕΑ σημειώνουν ότι η κυβέρνηση "προχώρησε τελικά σε προσωρινή αναδίπλωση, για το ζήτημα του μορατόριουμ των πτήσεων πάνω από την Κύπρο, αν και το ζήτημα παραμένει ανοιχτό, καθώς δεν αποκλείεται να γίνει αποδεκτό σε κάποια επόμενη φάση απο κυπριακής πλευράς. Διπλωματικοί κύκλοι στην Ουάσιγκτον απορούσαν για τον τρόπο με τον οποίο η Λευκωσία αντιμετώπισε το ζήτημα, υποστηρίζοντας ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού αξιωματούχου κ. Κάβανο στη Μεγαλόνησο είχε υπάρξει απόλυτη συμφωνία για το θέμα αυτό μεταξύ της κυπριακής και της αμερικανικής πλευράς".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σημειώνει ότι "η απαγόρευση πτήσεων πάνω από την Κύπρο, η προώθηση του στρατιωτικού διαλόγου μεταξύ Εθνοφρουράς και κατοχικών δυνάμεων και η επανάληψη των συναντήσεων Κληρίδη-Ντενκτάς, αποτελούν το προοίμιο της αμερικανικής πρωτοβουλίας για το Κυπριακό, η οποία ήδη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Στα πρώτα της κιόλας βήματα η αμερικανική πρωτοβουλία για το Κυπριακό, συνθλίβει με χαρακτηριστική ευκολίες τις 'τελευταίες γραμμές άμυνας' των κυβερνήσεων Αθήνας και Λευκωσίας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει ότι "κι όμως κινείται! Χωρίς να ομολογείται επισήμως, είναι κοινά παραδεκτό πως έχει ξεκινήσει η διαδικασία συμφωνίας για το 'μορατόριουμ' των πτήσεων μαχητικών αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο, τουλάχιστον επί ένα οκτάμηνο και ταυτόχρονα αποκαλύπτεται ότι το 'μορατόριουμ' περιλαμβάνει και ναυτικά γυμνάσια για τέσσερις μήνες κοντά στη Μεγαλόνησο. Η κυβέρνηση έδωσε την εντύπωση ότι δεν είχε την τόλμη να εμμείνει στην αρχική θέση της. Ετοιμοι να αποδεχθούν την αμερικανική πρόταση για ετήσια αναστολή των πτήσεων πολεμικών αεροσκαφών Ελλάδας και Τουρκίας πάνω από την Κύπρο, δήλωσαν χθες Αγκυρα και Ντενκτάς".

    Κατά την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ, "θέματα περαιτέρω ενδυναμώσεως του Ενιαίου Αμυντικού χώρου Ελλάδος-Κύπρου καθώς και συντονισμού Αθήνας και Λευκωσίας στα εν εξελίξει εξοπλιστικά προγράμματα των δύο χωρών θα συζητήσουν την προσεχή Τρίτη ο Ακης Τσοχατζόπουλος και ο κ. Κ. Ηλιάδης. Στρατιωτικοί και διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η εσπευσμένη συνάντηση των δύο ανδρών αποτελεί απάντηση στα όποια παιχνίδια παίζονται στο παρασκήνιο για την απαγόρευση πτήσεων ελληνικών μαχητικών επάνω από την Κύπρο. Και οι δύο υπουργοί συμφωνούν ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ακύρωνε ουσιαστικά το νέο δόγμα και θα άνοιγε τους ασκούς του Αιόλου σε βάρος του Ελληνισμού".

    Σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, "τα Ηνωμένα Εθνη υποστηρίζουν την απαγόρευση των υπερπτήσεων ελληνικών και τουρκικών αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο ως μέτρο που θα συμβάλει στη μείωση της έντασης και στη δημιουργία θετικού κλίματος για συνομιλίες, δήλωσε ο ειδικός στην Κύπρο αντιπρόεδρος του Γενικού Γραμματέα κ. Γουστάβ Φεϊσσέλ. Οι δηλώσεις έγιναν ύστερα απο τη συνάντηση που είχε χθες με τον απεσταλμένο της ιρλανδικής προεδρίας της ΕΕ στο Κυπριακό Κέστερ Χίσλιπ, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την αμερικανική πρόταση για το μορατόριουμ πτήσεων".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υπογραμμίζει τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Ρέππα ότι "το θέμα της διακοπής των πτήσεων των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών συζητείται και οτι δεν σχετίζεται με το ενιαίο αμυντικό δόγμα. Η απόφαση ανήκει στην κυπριακή κυβέρνηση, με παράλληλη ενημέρωση και της Αθήνας. Η πρόταση διατυπώθηκε στην πρόσφατη περιοδεία του κ. Κάβανο στην περιοχή και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από την ελληνική πλευρά μεμονωμένα αλλά στα πλαίσια μιας συνολικής προσέγγισης. Επισήμανε δε ότι δεν έχουν σχεδιαστεί πτήσεις αεροσκαφών για το επόμενο 8μηνο. Πρόκειται για μια κίνηση καλής θέλησης της ελληνοκυπριακής πλευράς, είπε παραδεχόμενος ότι δεν υπάρχουν ανάλογα δείγματα από την Αγκυρα. Ο κ. Ρέππας δήλωσε κατηγορηματικά ότι το μορατόριουμ είναι αποδεκτό από την ελληνική κυβέρνηση μόνο σε περίπτωση που συνδέεται με ολοκληρωμένη πρωτοβουλία επίλυσης του κυπριακού προβλήματος. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ο Αμερικανός διπλωμάτης κ. Κάβανο είχε ζητήσει τη διακοπή των πτήσεων των ελληνικών αεροσκαφών στην Κύπρο ως προϋπόθεση για την έναρξη της πρωτοβουλίας. Η πρωτοβουλία αυτή αναμένεται για τον Ιανουάριο".

    [5] Ενοπλες Δυνάμεις

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει ότι "η ολοκλήρωση της τουρκικής ναυτικής βάσης του Aksaz αλλάζει τα δεδομένα, τις ισορροπίες και τους συσχετισμούς όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά και σε ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη για δημιουργίας μιας νέας προωθημένης ελληνικής ναυτικής βάσης στο ανατολικό Αιγαίο. Από τη βάση του Aksaz εκτελούνται πλέον στο μεγαλύτερο μέρος τους όλες σχεδόν οι επιχειρήσεις στο νοτιοανατολικό Αιγαίο. Η ίδια βάση έχει την ευθύνη για την επιτήρηση της περιοχής των Ιμίων. Καθημερινά στο Aksaz βρίσκονται περισσότερα από δέκα πολεμικά πλοία, ενώ σε τακτά χρονικά διαστήματα σταθμεύουν και μονάδες υποβρυχίων".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι "δυναμώνει ακόμα περισσότερο η άμυνα της Κύπρου με την πρόσληψη άλλων 600 εθελοντών πενταετούς υποχρέωσης στην Εθνική Φρουρά. Μέχρι τέλος του 1997 υπολογίζεται ότι θα υπηρετούν στη Μεγαλόνησο 2000 στρατιώτες πενταετούς υποχρέωσης από την Ελλάδα, ενώ μέχρι σήμερα στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς υπηρετούν 400 ΕΠΥ".

    [6] Ελλάδα - Νέος Ευρωπαϊκός Οργανισμός

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "προσπάθειες απομόνωσης της Ελλάδας από έναν διαμορφούμενο οργανισμό στα Βαλκάνια είναι σε εξέλιξη, με πρωτοβουλία της Ιταλίας και της Αυστρίας. Το γεγονός φαίνεται ότι προβληματίζει την κυβέρνηση, η οποία αναμένεται να θέσει το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής στο Δουβλίνο. Λέγεται Κεντροευρωπαϊκή Πρωτοβουλία αποτελεί συνέχεια της λεγόμενης Quadragonale του 1989, συμμετέχουν 14 χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης (οι περισσότερες της Βαλκανικής) και από την Ευρωπαϊκή Ενωση η Αυστρία, η Ιταλία και με καθεστώς παρατηρητή το γερμανικό κρατίδιο της Βαυαρίας. Μεταξύ των στόχων, η ανάπτυξη της περιφερειακής και διασυνοριακής συνεργασίας και η οικονομική υποστήριξη μέσω των υφιστάμενων κοινοτικών προγραμμάτων PHARE, TAXIS και INTERREC, η προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, η εγγύηση των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων κ.α. αν και η Ελλάδα δεν διαφωνεί με τη λογική θεσμοθέτησης τέτοιων πρωτοβουλιών, ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι απερρίφθη αίτηση ένταξής της τον Αύγουστο, ακόμη και να της δοθεί καθεστώς παρατηρητή παρά το γεγονός οτι έχει συμφέροντα στην περιοχή".

    [7] ΗΠΑ - Ελληνικός εναέριος χώρος

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νίκολας Μπέρνς, ο οποίος τόνισε ότι "η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί πως ο εναέριος χώρος πρέπει να ταυτίζεται με τα χωρικά ύδατα, που στην περίπτωση της Ελλάδας εκτείνονται στα 6 ναυτικά μίλια".

    [8] Σημίτης για ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "η απροκάλυπτη επιθετικότητα της Τουρκίας αναγκάζει την Ελλάδα να προχωρήσει στην υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων, που επιβαρύνουν την εθνική οικονομία και κατ'επέκταση, καθιστούν σχεδόν ανέφικτη την έγκαιρη εκπλήρωση των κριτηρίων του Μάαστριχτ. Η καίρια αυτή επισήμανση, περιέχεται στην επιστολή που έστειλε χθες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης προς τους ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εν όψει της συνόδου κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στο Δουβλίνο στις 12-14 Δεκεμβρίου".

    [9] Τουρκία - Πρόγραμμα MEDA

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "σε νέα εμπλοκή οδηγεί η επιμονή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να πετύχει το ξεπάγωμα των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων από το πρόγραμμα MEDA, προς την Τουρκία για το 1997. Οι ανυποχώρητες θέσεις της Επιτροπής και του Χάνς βάν ντεν Μπρούκ, αρμοδίου επί των εξωτερικών της σχέσεων, οδηγούν τον πρόεδρο της Ευρωβουλής Κλάους Χένς, σε αναδίπλωση που θα ευνοεί "συμβιβαστική πρόταση".

    [10] Ελλάδα - ΠΓΔΜ

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "σκληρή στάση έναντι της ΠΓΔΜ θα υιοθετήσει σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος στο συμβούλιο υπουργών που συνέρχεται την Παρασκευή στις Βρυξέλλες. Το συμβούλιο πρόκειται να εξετάσει το θέμα των σχέσεων Ενωσης-ΠΓΔΜ και στο πλαίσιο αυτό η ιρλανδική προεδρία έχει ετοιμάσει ένα σχέδιο συμπερασμάτων στη συνέχεια της θετικής γνωμοδότησης της Επιτροπής, όπου εκφράζεται η 'ευχή' των 15 υπουργών να υπογραφεί 'σύντομα' η συμφωνία οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας Ενωσης-ΠΓΔΜ που έχει μονογραφηθεί από τον Ιούνιο. Στο σχέδιο συμπερασμάτων ο κ. Πάγκαλος προτίθεται να προβάλει βέτο".

    [11] Τουρκική πρόκληση

    Το ΕΘΝΟΣ αποκαλύπτει ότι "στο πλαίσιο των τουρκικών αεροναυτικών και ανθυποβρυχιακών γυμνασίων που ξεκινούν σήμερα και ολοκληρώνονται αύριο σε ολόκληρο το Αιγαίο, η Αγκυρα ζήτησε να δεσμεύσει περιοχές που βρίσκονται εντός των έξι ναυτικών μιλίων σε απόσταση αναπνοής από τις ακτές των ελληνικών νησιών. Οι ελληνικές αρχές αντέδρασαν στο προκλητικό αυτό αίτημα. Ωστόσο οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν τεθεί σε επιφυλακή"
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.01 run on Friday, 6 December 1996 - 15:58:41 UTC