Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 96-11-08

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 8/11/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Νέα Δημοκρατία
  • [3] Κυπριακό
  • [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [5] Εκθεση Διεθνούς Επιτροπής
  • [6] Αμυνα - Εξοπλισμοί
  • [7] Ελλάδα - ΝΑΤΟ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 08/11/1996 (ΑΠΕ)

    Το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, οι εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία, οι εξοπλισμοί των Ενόπλων Δυνάμεων και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι απο τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Κηδεμονία στον Εβερτ. Το Πολιτικό Συμβούλιο του πήρε το 'μαστίγιο' και του άφησε το 'καρότο'."

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Σιγούν τα όπλα στη ΝΔ. Συμφωνία κορυφής με υποχωρήσεις".

    Η ΑΥΓΗ: "Υπο προθεσμία ο Εβερτ στη ΝΔ. Σε ειδικό ρόλο ο Βαρβιτσιώτης".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Να κλείσει το Χρηματιστήριο. Απατεώνες και αεριτζήδες τρώνε τα λεφτά του κοσμάκη".

    ΕΘΝΟΣ: "Οι νέοι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ:"Κάτσε να δεις αν... έρχομαι. Ο ψηλός του παίρνει (απο Εβερτ) τα μέτρα μέχρι το συνέδριο".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Απομόνωσε τους αιρετικούς η βάση της ΝΔ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ανάσα για την παράταξη. Καταρχήν συμφωνία μεταξύ των δέκα κορυφαίων της ΝΔ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "ΝΔ: Μπρος γκρεμός και πίσω συνέδριο".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: "Ελιγμός Εβερτ. Ραγδαίες εξελίξεις στη ΝΔ".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Μηδενική αύξηση για 30.000 υπαλλήλους του Δημοσίου".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Νέοι μισθοί τριών ταχυτήτων. Ευνοούνται οι χαμηλόμισθοι... αδικούνται τα 'ρετιρέ'."

    ΤΑ ΝΕΑ: "Ανακωχή στο χείλος του γκρεμού με διαιτητή τον Βαρβιτσιώτη".

    ΝΙΚΗ: "Η διάσπαση αναβάλλεται. Διζωνική ομοσπονδία στη Ρηγίλλης".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Πάγωμα" μισθών στους δημόσιους υπαλλήλους".

    [2] Νέα Δημοκρατία

    Στο σχόλιό της η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει ότι "σε "νύχτα των μεγάλων μαχαιριών" φοβούνταν οι οπαδοί της ΝΔ ότι θα οδηγούσε η χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς τις τελευταίες ημέρες η εσωκομματική κρίση είχε κορυφωθεί. Αντί όμως ν'ακουστούν κλαγγές, τα όπλα σίγησαν. Η ρήξη απεφεύχθη και το κόμμα ενωμένο - και όταν είναι ενωμένο, είναι και δυνατό - πηγαίνει στο Συνέδριο, όπου το τοπίο θα ξεκαθαρίσει άπαξ και δια παντός, όπως το επιθυμούν όλοι, απο το πρώτο μέχρι το τελευταίο στέλεχος της παράταξης".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ, "την ρήξη και, σε συνέχεια, τη διάσπαση μεθοδεύει ο Μιλτιάδης Εβερτ, προκειμένου να κρατηθεί στην ηγεσία".

    Η ΑΥΓΗ σημειώνει ότι "τίποτα δεν είναι όπως πριν για τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Εβερτ, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος. Η παρουσιαζόμενη ως 'συμβιβαστική λύση' ουσιαστικά θέτει υπό προθεσμία τον Μ. Εβερτ στην ηγεσία του κόμματος".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ θεωρεί "ανάσα την καταρχήν συμφωνία των κορυφαίων στελεχών της ΝΔ για οριστική λύση σε διευρυμένο συνέδριο το Φεβρουάριο και χωρίς εσωκομματικές εκλογές".

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "ένα βήμα πριν φθάσουν στο χείλος του γκρεμού σταμάτησαν χθες ο Μιλτιάδης Εβερτ και τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ. 'Ψήφισαν' ανακωχή μέχρι το Συνέδριο, κάνοντας αμοιβαίες υποχωρήσεις".

    Το ΕΘΝΟΣ όμως θεωρεί "αξιοπρεπή αποκαθήλωση του Μιλτιάδη Εβερτ" τα χθεσινά αποτελέσματα της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει ότι "ο κύβος ερρίφθη! η βάση της Νέας Δημοκρατίας ξεσηκώθηκε εναντίον των αιρετικών και απαιτεί αυστηρά καταστατικά μέτρα, προκειμένου το κόμμα να ξαναβρεί την ηρεμία του και να ασκήσει τον ρόλο που επιτάσσει το Σύνταγμα".

    [3] Κυπριακό

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στην αναγκαιότητα επανέναρξης του διαλόγου φαίνεται να συγκλίνουν οι απόψεις του συνόλου σχεδόν της κυπριακής πολιτικής ηγεσίας, και ο προβληματισμός επικεντρώνεται πλέον στον προσδιορισμό των προϋποθέσεων, στην αναζήτηση δηλαδή του "κοινού εδάφους" (common ground) που θα τον επιτρέψουν. Τα σημεία επί των οποίων αναζητείται "κοινό έδαφος" με βάση την παλαιότερη θέση Κληρίδη είναι : το εδαφικό, το συνταγματικό, η απόσυρση του στρατού κατοχής, θέματα ασφαλείας, θέματα ιθαγένειας, θέματα κυριαρχίας. Τη "διερεύνηση του εδάφους" στα σημεία αυτά θα την αναλάβει ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ".

    "Αμερικανική πρωτοβουλία για την επίλυση του Κυπριακού που θα λάβει χώρα τους πρώτους μήνες του 1997, επιβεβαίωσε, χθες ο Αμερικανός πρέσβης στη χώρα μας Τόμας Νάϊλς, μιλώντας σε γεύμα, που παρέθεσε σε κεντρικό ξενοδοχείο το "Προπέλερ Κλάμπ". Για τα ελληνοτουρκικά, ο αμερικανός πρέσβης είπε πως οι ΗΠΑ θα εργασθούν για μια πορεία εξομάλυνσης των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας", αναφέρει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "με τη χρήση πραγματικών πυρών άρχισε χθες στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου η άσκηση του τουρκικού στρατού και των λεγόμενων τουρκοκυπριακών δυνάμεων ασφαλείας "Ταύρος '96". Τα τουρκικά γυμνάσια αποτελούν, ουσιαστικά απάντηση στις επιτυχημένες ελληνοκυπριακές και ελλαδικές ασκήσεις "Νικηφόρος" και "Τοξότης".

    Σύμφωνα με το ΛΟΓΟ και άλλες εφημερίδες, "σε νέες προκλήσεις προέβη χθες η Τουρκία, καθώς τουρκικά μαχητικά, στα πλαίσια εκτελούμενων ασκήσεων, παραβίασαν επανειλημμένως τον εναέριο χώρο της Κύπρου. Και τα τέσσερα έκαναν εικονικές προβολές στόχων στην Κυθραία και αναγνώριση στόχων στον Κορμακίτη και στη συνέχεια τα δύο F-16 προσγειώθηκαν στο παράνομο αεροδρόμιο Λευκόνοικου".

    [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "σε νέο εκβιασμό, ώστε να εμποδίσει την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, προέβη ο Τούρκος Πρόεδρος Σ. Ντεμιρέλ, ο οποίος, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Βόννη, ζήτησε απο τη γερμανική κυβέρνηση να ασκήσει την επιρροή της με σκοπό να μην τελεσφορήσουν οι διαπραγματεύσεις ένταξης προτού λυθεί το Κυπριακό. Ο Ντεμιρέλ είπε, επίσης, ότι "δεν μπορεί να υπάρξει ελληνική υποθήκη στις σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση", ενώ ισχυρίσθηκε πως η Γερμανία ανησυχεί για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "στην ελληνική πλευρά επιρρίπτει ευθύνες για την κλιμάκωση των στρατιωτικών ασκήσεων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο ο βοηθός υφυπουργός εξωτερικών Τούρκος πρέσβης Ινάλ Μπατού. Η πρόσφατη άσκηση "Νικηφόρος-Τοξότης" των ελληνικών και κυπριακών δυνάμεων" είχε επιθετικό χαρακτήρα υποστηρίζει ο κ. Μπατού και θεωρεί ότι η άσκηση αυτή προκάλεσε κατά κάποιο τρόπο την τουρκική ανταπάντηση και έτσι οδηγούμαστε σε κλιμάκωση στρατιωτικών ασκήσεων, αντί της αποφυγής ενεργειών που θα επιβάρυναν το κλίμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων".

    [5] Εκθεση Διεθνούς Επιτροπής

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "η Εκθεση της "Διεθνούς Επιτροπής για τα Βαλκάνια", αποδεικνύει πόσο έξω έπεσαν όσοι έσπευσαν, μετά τη "Συμφωνία του Ντέιτον", να πανηγυρίσουν για την επιστροφή της ειρήνης στην πολύπαθη περιοχή. Συνεπής στην τακτική του "διαίρει και βασίλευε" η αμερικανική πολιτική, που υποστηρίζεται απο την Ευρωπαϊκή Ενωση, ετοιμάζει τώρα το επόμενο βήμα. Οι πιθανές εστίες σύγκρουσης (Βοσνία, Κοσσυφοπέδιο, Κύπρος, Αιγαίο, πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Μολδαβία), όπως τις προσδιορίζει η Εκθεση, θα είναι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τα πεδία των νέων αμερικανικών "πρωτοβουλιών".

    [6] Αμυνα - Εξοπλισμοί

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "στο ύψος του 1,5 τρισεκατομμυρίου δραχμών θα ανέλθει τελικά το εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων, έναντι των 3 τρις δραχμών που λεγόταν αρχικά. Αυτό προέκυψε, σύμφωνα με πληροφορίες απο τη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι τελικές αποφάσεις όμως θα ληφθούν στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, η οποία θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα την Τετάρτη".

    "Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΩΡΑΣ, το ύψος του ποσού δεν πρόκειται να αγγίξει τα 3 τρις καθώς σε μια τέτοια περίπτωση η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αγγίξει τα κριτήρια συγκλίσεως στην Συνθήκη του Μάαστριχτ. Σε μια τέτοια περίπτωση ως πρώτες προτεραιότητες απο τα τρία Οπλα έχουν προταθεί: Στρατός Ξηράς: απόκτηση 30 συστημάτων πυραύλων εδάφους MLRS απο τα οποία θα βάλλονται και οι 42 πύραυλοι κρούσεως ATACMS που παραγγέλθηκαν πρόσφατα. 4 επιθετικά ελικόπτερα APACHE AH-64. Ανάπτυξη του δικτύου επικοινωνιών και νέοι φορητοί ασύρματοι. Πολεμική Αεροπορία: απόκτηση 20-35 νέων μαχητικών F-16. Απόκτηση 2-4 αεροσκαφών εγκαίρου προειδοποιήσεως (ιπτάμενα ραντάρ). Απόκτηση συστημάτων αντιαεροπορικής αμύνης μέσης-μεγάλης εμβέλειας. Εκσυγχρονισμός περίπου 40 "Φάντομς". Πολεμικό Ναυτικό: Απόκτηση 2-4 νέων υποβρυχίων. Απόκτηση 4 νέων φρεγατών. Απόκτηση 4 πλοίων ταχείας μεταφοράς (hovercraft)".

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν ότι "η πίεση των οικονομικών υπουργών για ελαχιστοποίηση του κόστους του εξοπλιστικού 'πακέτου' αλλά και η ανάγκη για διαφοροποίηση των πηγών προμηθείας έχουν οδηγήσει το υπουργείο Αμυνας στην εξέταση του ενδεχομένου να αγορασθούν οπλικά συστήματα και απο χώρες του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας".

    [7] Ελλάδα - ΝΑΤΟ

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "σκληρή διαπραγμάτευση για το ρόλο των υποστρατηγείων του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο - μεταξύ των οποίων είναι της Λάρισας και της Σμύρνης - έχει αρχίσει η ελληνική κυβέρνηση εν όψει σημαντικών αποφάσεων που θα πάρει η Συμμαχία το τελευταίο 10ήμερο του Νοεμβρίου και στις αρχές Δεκεμβρίου. Ο ρόλος που θα έχουν τα υποστρατηγεία σχετίζεται άμεσα με την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο την οποία αμφισβητεί η Τουρκία. Η νέα δομή του ΝΑΤΟ προβλέπει ότι τα υποστρατηγεία δεν θα έχουν συγκεκριμένο επιχειρησιακό χώρο ευθύνης, αλλά αυτός θα ορίζεται κατά περίπτωση απο το Στρατηγείο της Νότιας Ευρώπης στη Νάπολη. Η Ελλάδα θέτει συγκεκριμένους όρους για να αποδεχθεί τις νέες ρυθμίσεις, ενώ τριβές κατεγράφησαν και ανάμεσα σε άλλες χώρες. Η Αθήνα θα επιμείνει να μην τοποθετείται Τούρκος διοικητής σε ελληνικά στρατιωτικά τμήματα, και να υπάρχει πολιτικός σύμβουλος δίπλα στο διοικητή της Νάπολης".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Friday, 8 November 1996 - 11:18:06