Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 17 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 23/10/96

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 23/10/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] ΕΕ-Τουρκία
  • [3] Εξοπλισμοί
  • [4] Κυπριακό
  • [5] Επισκέψεις Σημίτη
  • [6] Ελλάδα-ΗΠΑ-Τουρκία
  • [7] Ελλάδα-Βαλκάνια
  • [8] Ελληνοτουρκικά

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 23/10/1996 (ΑΠΕ)

    Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, το εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκία και οι εσωκομματικές εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Μπλέκουν την Ωραία Ελένη. Ολα τα κινηματογραφικά σενάρια για την πραγματική ή φανταστική σχέση Μενεγάκη-Κερεμίδη".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Θύελλα φόρων - ανατιμήσεων. Η κυβέρνηση ακριβαίνει και το ρεύμα".

    Η ΑΥΓΗ: "Ζητείται συναίνεση ... από το ΠΑΣΟΚ. Ο Πρωθυπουργός συγκαλεί τα όργανα για τη λιτότητα.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Ψυχίατρο θέλει η Μιμή".

    ΕΘΝΟΣ: "Θρίλερ με το όνομα της τηλεπαρουσιάστριας. Αποκαλύψεις-σόκ της φίλης του Παύλου Κερεμίδη".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Μαχαίρια και μαχαιρίδια στη Νέα Δημοκρατία. Νέος γύρος σήμερα μεταξύ Εβερτικών και Μητσοτακικών".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Εσπασε" η Μιμή".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ο ΦΑΠ ξανάρχεται. Χαράτσι στα ακίνητα με νυχτερινή απόφαση Σημίτη. Και πράσινο φως για άγρια λιτότητα από το 1997".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Συναίνεση από το ... ΠΑΣΟΚ ζητεί ο Σημίτης. Τα μέτρα σε συνεδρίαση Κεντρικής Επιτροπής και Κοινοβουλευτικής Ομάδας".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: "Τουρκικό "ναι" για μορατόριουμ στο Αιγαίο".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Ειδικός φόρος για τη σύγκλιση θα βαρύνει "επιλεκτικώς" υψηλά εισοδήματα και μεγάλες ιδιοκτησίες".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "ΦΑΠα στα ακίνητα. Στο τραπέζι και η φορολόγηση εντόκων και ομολόγων".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Βαθιά τομή με φόρους στους "έχοντες" για Υγεία, Παιδεία, Κοινωνική Αλληλεγγύη".

    ΝΙΚΗ: "Ταυρομαχία Σημίτη-Δήμητρας για τους φρουρούς της Εκάλης. Σκηνοθέτης της κόντρας ο Γιώργος Κουρής".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Νέοι εξοπλισμοί για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ".

    [2] ΕΕ-Τουρκία

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "υπό τον πολιτικό έλεγχο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζητεί να τεθεί η εκτέλεση των κονδυλίων MEDA προς όφελος της Τουρκίας, η Επιτροπή Προϋπολογισμών. Σύμφωνα με την εισήγηση της Επιτροπής Προϋπολογισμών, η οποία θα τεθεί σε ψηφοφορία στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλείται να μην προχωρεί στην έγκριση σχεδίων για την Τουρκία παρά μόνο όσων έχουν ως στόχο την προώθηση του εκδημοκρατισμού, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών. Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Βαν Ντε Μπρούκ εξέφρασε τη δυσφορία του απέναντι στη διαδικασία του "εκ των προτέρων" ελέγχου λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "αγγίζει τα όρια των καλών σχέσεων Ευρωπαϊκής Επιτροπής-Ευρωκοινοβουλίου". Στην προχθεσινή συζήτηση ο επίτροπος Χάνς Βαν Ντε Μπρούκ κατέστησε σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή "συμμερίζεται πλήρως τις ανησυχίες του Ευρωκοινοβουλίου και θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της για να βελτιώσει την κατάσταση στην Τουρκία".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "χρηματοδοτήσεις με το ... "σταγονόμετρο" και μόνο για προγράμματα που έχουν σχέση με τον εκδημοκρατισμό και τους Κούρδους, θα πάρει η Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Ενωση το 1997. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όχι μόνο "παγώνει" την Πέμπτη το "πακέτο" της χρηματοδότησης στην Αγκυρα (450 δις δραχμές) που απορρέει από τη συμφωνία τελωνειακής ένωσης, αλλά ασκεί αφόρητη πολιτική πίεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να περιορίσει και τις χρηματοδοτήσεις από το πρόγραμμα ευρωμεσογειακής συνεργασίας MEDA".

    Η ΑΥΓΗ τονίζει ότι "με σταθερότητα η Ευρωβουλή επιμένει στην ανάγκη διατήρησης μιας διακριτικής πολιτικής έναντι της Τουρκίας, προκειμένου να την ωθήσει στη βελτίωση των επιδόσεών της σε κάποιους τομείς - στον εκδημοκρατισμό, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, στην ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών".

    Κατά την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, "η απογοητευτική εικόνα των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση ενέχει τον κίνδυνο μετατροπής της Ελλάδας σε "αποδιοπομπαίο τράγο" που θα χρεωθεί τις τουρκικές αποτυχίες, επισημαίνουν αναλυτές που διαβλέπουν ήδη τέτοιες διαθέσεις στα υψηλά κλιμάκια της τουρκικής διπλωματίας και στην κ. Τανσού Τσιλέρ".

    [3] Εξοπλισμοί

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "στην τελική ευθεία έχει ήδη μπει η έγκριση του πενταετούς εξοπλιστικού προγράμματος των Ενόπλων Δυνάμεων, η αξία του οποίου ξεπερνά τα 2,5 τρισεκατομμύρια δραχμές. Το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα θα συζητηθεί σε δύο ακόμα συνεδριάσεις και αναμένεται μέσα στο Νοέμβριο να εγκριθεί από το ΚΥΣΕΑ. Για το Στρατό Ξηράς την αγορά 20 νέων επιθετικών ελικοπτέρων τύπου "Απάτσι", 8 μεταφορικών αρμάτων μάχης, μεγάλου αριθμού αντιαεροπορικών συστημάτων κ.α. Για την Πολεμική Αεροπορία, την αγορά 2 ιπταμένων ραντάρ (τύπου Awacs), 40 νέων αεροσκαφών F-16 (πέραν των 40 που θα παραλάβουμε το 1997), τον εκσυγχρονισμό 60 F-4 (Φάντομ) ή την αντικατάστασή τους με αριθμό αεροσκαφών F-16, την αγορά πυραύλων "Εξοσέτ" για τα Μιράζ-2000 κ.α. Για το Πολεμικό Ναυτικό, την αγορά 4 υποβρυχίων, 2 φρεγατών, 2 νακροθετικών πλοίων, αριθμού ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων κ.α.".

    "Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, που επικαλείται η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, το μεγαλύτερο μέρος του πενταετούς εξοπλιστικού προγράμματος το παίρνει η Πολεμική Αεροπορία, που έχει ζητήσει την αγορά 60 νέων μαχητικών αεροσκαφών, συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης, μέσα αεράμυνας, εκσυγχρονισμό των μαχητικών τύπου "Φάντομ" ,συστήματα αυτοπροστασίας των αεροσκαφών και τέλος, σύγχρονα πυρομαχικά και έξυπνες βόμβες. Το δεύτερο μεγάλο πακέτο των χρημάτων του εξοπλιστικού προγράμματος το παίρνει το Πολεμικό Ναυτικών κυρίως για την αγορά τεσσάρων υποβρυχίων ,δύο ή και τεσσάρων ελικοπτέρων, την ολοκλήρωση του κατασκευαστικού προγράμματος των φρεγατών και την αγορά των κορβετών. Επίσης προβλέπεται η προμήθεια πλοίων ταχείας μεταφοράς, στα οποία θα επιβαίνουν οι μικρές ταχυκίνητες δυνάμεις που δημιουργούνται. Το μικρότερο μέρος του πενταετούς θα το πάρει ο Στρατός Ξηράς για να προμηθευτεί άρματα μάχης, υλικά ηλεκτρονικού πολέμου, συστοιχίες πυραύλων, αντιπυραυλικά συστήματα και ελικόπτερα μεταφοράς προσωπικού".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "με συνοπτικές διαδικασίες προχωρά η κυβέρνηση στα εξοπλιστικά προγράμματα, που δεν έχουν σχέση με τις πραγματικές αμυντικές ανάγκες της χώρας".

    Η ΑΥΓΗ έχει τίτλο "Κολοσσιαίο εξοπλιστικό πρόγραμμα τριών τρις συζητεί η κυβέρνηση".

    [4] Κυπριακό

    Σύμφωνα με το ΛΟΓΟ, "φόβους για νέα επεισόδια στην περιοχή της γραμμής Δεκέλειας -Αμμοχώστου εκφράζουν οι αρχές ασφαλείας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Για το λόγο αυτό, άρχισαν - σε συνεργασία με τις αρχές των βρετανικών βάσεων- τη λήψη δραστικών μέτρων ασφαλείας. Ηδη, οι αρχές των βρετανικών βάσεων άρχισαν την οριοθέτηση της περιοχής που ελέγχουν εκεί και ταυτόχρονα επάνδρωσαν φυλάκια σε σημεία ελέγχου με πάνοπλους στρατιώτες. Οι αρχές των βάσεων, φανερά ενοχλημένες από το πρόσφατο επεισόδιο με τη δολοφονία του Πέτρου Κακουλλή λίγα μόλις μέτρα μέσα στην κατεχόμενη περιοχής της Αχνας, αποφάσισαν να λάβουν αποτελεσματικά μέτρα προς αποτροπή νέων επεισοδίων".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "τον προκλητικό ισχυρισμό ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ αν δεν προηγηθεί συμφωνία Αθήνας-Αγκυρας επανέλαβε χθες η υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "το κατοχικό καθεστώς Ντενκτάς εκτόξευσε νέες απειλές εναντίον των εγκλωβισμένων, αντιδρώντας στην εκδήλωση στο "Λήδρα Πάλας" του περασμένου Σαββατοκύριακου, για διαφώτιση και αποθάρρυνση των ξένων να μεταβαίνουν στα κατεχόμενα. Στον χτεσινό τουρκοκυπριακό Τύπο, διατυπώνονται συγκεκριμένες απειλές ότι εάν συνεχιστεί η εκδήλωση δεν θα επιτρέπεται στους εγκλωβισμένους να έρχονται στις ελεύθερες περιοχές και ότι θα εποικιστούν ορισμένοι δρόμοι στην κατεχόμενη Αμμόχωστο'.

    Κατά την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ "κύκλοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης εκτιμούν ότι αποτελεσματικές πιέσεις στην Τουρκία για το Κυπριακό θα ασκηθούν μόνο μετά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Κύπρο. Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι τότε θα μεταβληθεί και η αδιάλλακτη στάση του Ντενκτάς που προκαλεί απογοήτευση στους Ευρωπαίους. Παράλληλα, εκφράζεται η ελπίδα ότι στο μεταξύ διάστημα θα τερματισθεί και η πολυγλωσσία που παρουσιάζει στο ζήτημα της Ευρωπαϊκής ένωσης η Αγκυρα".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "νέα "νεκρή ζώνη" στη Λευκωσία, πλάτους 600 μέτρων, προτείνει η αμερικανική διπλωματία στο πλαίσιο των μυστικών συνομιλιών σε στρατιωτικό επίπεδο. Η απαγκίστρωση των ελληνικών και τουρκικών δυνάμεων από τις σημερινές τους θέσεις σχεδιάζεται να γίνει αμοιβαία, κατά 300 μέτρα. Η αύξηση του εύρους της ζώνης προκαλεί το μέγιστο κίνδυνο ενόψει των διαπραγματεύσεων λύσης του Κυπριακού να μετατραπεί η γραμμή ανακωχής σε ουσιαστικό "σύνορο διαίρεσης" σε "νότια" και "βόρεια Κύπρο".

    [5] Επισκέψεις Σημίτη

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ετοιμάζει νέα διπλωματική εξόρμηση για την προώθηση των εθνικών θεμάτων, με επισκέψεις του στη Ρώμη και τη Χάγη, που θα πραγματοποιηθούν πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Δουβλίνου (13-15 Δεκεμβρίου). Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Ρώμη εντάσσεται στο πλαίσιο της ενίσχυσης των ήδη καλών διμερών σχέσεων και της αξιοποίησης του γεγονότος ότι η Ιταλίας, ως χώρα μεσογειακή και κοντά στα Βαλκάνια, μπορεί να συμβάλει στην προώθηση πολιτικών, που αφορούν την περιοχή και είναι άμεσου ενδιαφέροντος για την Ελλάδα. Το ταξίδι στη Χάγη ,το οποίο τοποθετείται πιθανότατα παραμονές της Συνόδου Κορυφής συνδέεται άμεσα με την ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας από την Ολλανδία, το επόμενο εξάμηνο. Σημειώνεται ότι στο περιθώριο της έκτακτης συνόδου κορυφής στο Δουβλίνο, στις 5 Οκτωβρίου, εκδηλώθηκε από την ολλανδική πλευρά η πρόθεση να αναλάβει κάποια πρωτοβουλία για εκτόνωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις".

    [6] Ελλάδα-ΗΠΑ-Τουρκία

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι "σε μια προκλητική και περίεργη δήλωση προέβη χθες το βράδυ ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νίκολας Μπέρνς. Ο κ. Μπέρνς δήλωσε ότι στο Αιγαίο υπάρχουν νησιά που δεν έχουν καταχωρηθεί σε καμία από τις δύο χώρες, Ελλάδα και Τουρκία, από διεθνείς συμβάσεις. Εξάλλου σε προχθεσινή δήλωσή του ο κ. Μπέρνς επισημαίνει ότι τα σύνορα μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας πρέπει να είναι σεβαστά και από τις δύο χώρες και ότι τυχόν μεταβολή τους θα πρέπει να πραγματοποιηθεί με ειρηνικό τρόπο και κατόπιν συναινέσεως των δύο χωρών".

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "διπλωματικές πηγές εξέφρασαν ανησυχία και τόνισαν ότι η νέα αμερικανική θέση -με την οποία φαίνεται να διαφωνεί ο Λευκός Οίκος- εφόσον δεν διορθωθεί αμέσως, θα δώσει το δικαίωμα στην Τουρκία να κομπάζει ότι δικαιώνονται οι επεκτατικές της βλέψεις. Οι ίδιες πηγές έκαναν λόγο για γκάφα του κ. Μπέρνς, ενώ τον κατηγόρησαν ότι "αλλάζει την πολιτική των Ην. Πολιτειών με βάση τις προσωπικές του προτιμήσεις και παίζει πονηρό παιχνίδι". Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Μπέρνς ανακοίνωσε ότι θα τοποθετηθεί σήμερα στο ερώτημα που του υποβλήθηκε από Τούρκους δημοσιογράφους, και αφορούσε την καταδίκη σε εξάμηνη φυλάκιση "του θρησκευτικού ηγέτης της "τουρκικής " μειονότητας στην Ελλάδα".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ ισχυρίζεται ότι "επιφυλάξεις για τη νομική ισχύ της συμφωνίας (πρωτόκολλο) του 1932 με την οποία προσδιορίζεται το θαλάσσιο σύνορο της Ιταλίας και της Τουρκίας μεταξύ των βραχονησίδων Ιμια και Κάτο διατυπώνει σε πολυσέλιδο μνημόνιό της επιτροπή επιφανών Αμερικανών νομικών. Υπενθυμίζεται ότι το πρωτόκολλο αυτό - τη νομική ισχύ του οποίου επικαλείται η Ελλάδα - αποτελεί το μοναδικό έγγραφο από όλες τις συμφωνίες και τις συνθήκες που αναφέρονται στα Δωδεκάνησα το οποίο κατονομάζει τη συγκεκριμένα βραχονησίδα (Ιμια) ως τμήμα της ιταλικής και αργότερα με τη Συνθήκη των Παρισίων ελληνικής επικράτειας. Η Αμερικανική Νομική Επιτροπή του CRS (Congressional Research Service) με πολυσέλιδο μνημόνιο- το οποίο έχει στη διάθεσή της η "ΕΞΟΥΣΙΑ" φαίνεται να θεωρεί ότι η συμφωνία του Δεκεμβρίου του 1932 "για να είναι δεσμευτική και εκτελεστέα" θα έπρεπε να είχε πρωτοκολληθεί στην Κοινωνία των Εθνών, όπως οριζόταν από το άρθρο 18 του καταστατικού της".

    [7] Ελλάδα-Βαλκάνια

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "η ανάγκη ενεργότερης παρουσίας της Ελλάδας στα Βαλκάνια μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές και οικονομικές πρωτοβουλίες επισημάνθηκε στη χθεσινή σύσκεψη της Κυβερνητικής Επιτροπής στην οποία πολλοί υπουργοί εξέφρασαν την άποψη ότι απαιτείται πολύ γρήγορα να υπάρξει ταξίδι του πρωθυπουργού σε όλες τις βαλκανικές πρωτεύουσες. Οι κύριοι άξονες της βαλκανικής πολιτικής αφορούν την πολιτική συνεργασία και προώθηση της σταθερότητας στην περιοχή, την ενίσχυση των προσπαθειών για δημοκρατικό εκσυγχρονισμό και την οικονομική ανάπτυξη της χερσονήσου. Στις πρώτες προτεραιότητες της πολιτικής της κυβέρνησης για τα Βαλκάνια είναι η ανάπτυξη των υποδομών, όπως οι οδικές διασυνδέσεις Εγνατίας προς τα Βαλκάνια, η κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης και η ανάγκη διαβαλκανικού επιχειρηματικού συμβουλίου για την προώθηση επενδύσεων στην περιοχή σε συνεργασία με ξένους επιχειρηματίες".

    [8] Ελληνοτουρκικά

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει ότι "το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε χθες το βράδυ επισήμως, μέσω της "Εξουσίας" στην πρόταση του υφυπουργού Εξωτερικών Χρήστου Ροζάκη για επέκταση του μορατόριουμ στο Αιγαίο. Το τουρκικό ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει τις ιδέες Ροζάκη ως "κίνηση καλής θέλησης" και τονίζει ότι "θα ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη" από την τουρκική πλευρά. Η απάντηση προσθέτει ότι το μορατόριουμ είναι δυνατόν να εφαρμοστεί με τρόπο, όμως που να μην εμποδίζει την πραγματοποίηση ορισμένων στρατιωτικών ασκήσεων στο Αιγαίο".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Wednesday, 23 October 1996 - 11:01:28