Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 07/10/96

Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 07/10/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Σύνοδος Κορυφής - Δουβλίνο
  • [3] Συνομιλίες Ελλάδα - ΠΓΔΜ
  • [4] Ασκηση
  • [5] Νέα Δημοκρατία

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία, τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Δουβλίνο, η στρατιωτική άσκηση Ελλάδας-Κύπρου, οι συνομιλίες στη Νέα Υόρκη για την ονομασία των Σκοπίων είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Κρύβονται οι βουλευτές. Η Βάση παίρνει τη ΝΔ στα χέρια της".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Σεισμός στην αγορά ΙΧ. Μειώνονται οι τιμές καινούργιων - μεταχειρισμένων".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Ερωτική ταινία Μιμής - Σπυρόπουλου".

    ΕΘΝΟΣ: "Πακέτο ΙΚΑ - ΟΓΑ! Κοινή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για εργαζόμενους ιδιωτικού τομέα και αγρότες".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Το Εβερ(εσ)τ πρόκλησις για ...ορειβάτες. Πολλαπλές αντιδράσεις και στη νέα ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Αρχίζουν τα... έργα. Υποσχέσεις για καλύτερες μέρες προεκλογικά".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Κόβουν 13.199 κεφάλια σε ΟΤΕ - ΟΣΕ - ΕΛΤΑ - ΟΑΣΑ - Ολυμπιακή".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Τι κόβει τι ράβει ο Γιάννος. Τα πρώτα μέτρα του για εξοικονόμηση πόρων".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Περισσότεροι -αλλά όχι νέοι- φόροι για όλους".

    ΝΙΚΗ: "Εφοδος στην τσέπη μας. Πακέτο σκληρών μέτρων για τη διετία '97-'98".

    [2] Σύνοδος Κορυφής - Δουβλίνο

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "διαφωνία μέχρι νεωτέρας για την Ευρώπη του μέλλοντος. Στη Σύνοδο Κορυφής του Δουβλίνου, η απαισιοδοξία που έχει εκφραστεί κατά καιρούς για το μέλλον της ενωμένης Ευρώπης επιβεβαιώθηκε ακόμη μια φορά, καθώς οι ηγέτες των κρατών-μελών δεν κατόρθωσαν να βρουν κοινό έδαφος σύνθεσης των διαφορετικών απόψεων. Το κοινό συμπέρασμα των εργασιών της Συνόδου, στην ουσία περιορίζεται στην κοινή επιθυμία για πρόοδο της Διακυβερνητικής, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα το οποίο έχει συμφωνηθεί και ει δυνατόν να επιτευχθεί αποτέλεσμα τον Ιούνιο του 1997 με μια νέα συνθήκη του Μάαστριχτ".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "βραδεία αλλά σταθερή" ανταπόκριση βρίσκουν οι ελληνικές θέσεις στα θέματα της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως εκτιμά ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, τόσο από τις συζητήσεις στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του Δουβλίνου, όσο και γενικότερα από τις επαφές του με Ευρωπαίους ηγέτες. Στην παρέμβασή του ο πρωθυπουργός επισήμανε την αναγκαιότητα ύπαρξης μιας κοινής και ουσιαστικής εξωτερικής πολιτικής, την κάλυψη της εδαφικής ακεραιότητας και τη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων από την αναθεωρημένη συνθήκη, συγχρόνως δε την καθιέρωση της αρχής της πολιτικής αλληλεγγύης των κρατών-μελών, που σταδιακά θα προωθήσει και την ανάπτυξη της αμυντικής συνεργασίας". Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει ότι "ο πρωθυπουργός γύρισε αισιόδοξος".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει ότι "ικανοποιημένος επέστρεψε ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης από το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δουβλίνου, όπου έγιναν κατ'αρχάς δεκτές οι ελληνικές θέσεις για κοινή εξωτερική και αμυντική πολιτική και για κατοχύρωση των συνόρων των χωρών - μελών".

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "η υπόθεση της διασφάλισης των συνόρων της χώρας μας μέσω Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει ακόμη να διανύσει ένα μακρύ δρόμο ανάμεσα από συμπληγάδες. Και δεν είναι βέβαιο ότι θα έχει θετική κατάληξη".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι "το θέμα της κοινής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης διάλεξε για να... αστειευτεί ο Κ. Σημίτης ίσως γιατί για μια ακόμα φορά απέτυχε να θέσει το ζήτημα της αλληλεγγύης και της προστασίας των συνόρων".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της τονίζει ότι "όχι μόνο δεν προέκυψε τίποτα σημαντικό από τη Σύνοδο Κορυφής που συνήλθε στο Δουβλίνο για τη Διακυβερνητική αλλά επιβεβαιώθηκε ότι τα κρίσιμα θέματα που αφορούν τους θεσμούς και τη δημοκρατική λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης παρέμειναν ουσιαστικώς άθικτα. Εγιναν όπως και άλλοτε μερικές γενικές και αόριστες αναφορές και από τον Ελληνα πρωθυπουργό αλλά όπως ήταν επόμενο, αποφάσεις δεν ελήφθησαν ".

    [3] Συνομιλίες Ελλάδα - ΠΓΔΜ

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν οτι στο πεδίο του διαλόγου Αθηνών-Σκοπίων διανοίγονται πλέον νέες, θετικές προοπτικές καθώς και στα δύο μέρη εμφανίζεται "καλή θέληση" η οποία επιτρέπει επιτάχυνση της πορείας προς μια οριστική λύση. Η επιλογή του προέδρου Γκλιγκόροφ να προαναγγείλει ο ίδιος το νέο γύρο των συνομιλιών, ενώ ήταν στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, δεν ερμηνεύεται ως μια συνηθισμένη κίνηση. Αντίθετα, θεωρείται ότι αποτελεί μέτρο πρόληψης και αποτροπής δηλώσεων εκ μέρους του υπουργού Εξωτερικών της χώρας του, Λ. Φρτσκόφσκι, ο οποίος αμέσως μετά την ανάληψη του υπουργείου προ ενός έτους, εκδηλώθηκε αρνητικά προς την Ενδιάμεση Συμφωνία".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "προοπτικές ταχύτατων αλλά προσεκτικών βημάτων" για λύση του Σκοπιανού διαπιστώνουν πηγές των Ηνωμένων Εθνών μετά από μυστική συνάντηση του Ελληνα μονίμου αντιπροσώπου, πρέσβη Χρ. Ζαχαράκι, και του μεσολαβητή κ. Σ. Βάνς. Η συνάντηση των κ.κ. Ζαχαράκι και Βάνς πραγματοποιήθηκε, χωρίς να ανακοινωθεί στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, ενόψει του νέου διαπραγματευτικού γύρου που αρχίζει σήμερα στη Νέα Υόρκη".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει ότι "επίλυση του Σκοπιανού με 'τριπλή ονομασία' προωθούν οι ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Εθνη, επιχειρώντας να εκμεταλλευθούν τη σπουδή της κυβέρνησης Σημίτη να κλείσει το θέμα το αργότερο μέχρι το τέλος του χρόνου".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι "προωθείται λύσις για όλα τα γούστα: "FYROM" "Νοβαμακεντόνια" και "Δημ. της Μακεδονίας".

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "καταληκτική προθεσμία για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων Αθηνών-Σκοπίων προσανατολίζεται να ζητήσει σήμερα η ελληνική πλευρά από τον Σ. Βάνς, ενώ θα κάνει σαφές ότι η σημερινή χρονική στιγμή είναι η καλύτερη για την επίτευξη λύσης στο θέμα. Ο Ελληνας διαπραγματευτής και μόνιμος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ Χρ. Ζαχαράκις, στη συνάντηση που θα έχει σήμερα με τον Σκοπιανό ομόλογό του Ι. Τοσέφσκι παρουσία του Σ. Βάνς θα ζητήσει την επίσπευση της διαπραγμάτευσης για την ονομασία των Σκοπίων ανεξάρτητα από το αν θα βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι "ικανοποιημένος από τη συμπεριφορά της Ελλάδας έναντι των Σκοπίων είναι ο αρχηγός του Φιλελεύθερου Κόμματος και επί έξι χρόνια πρόεδρος της σκοπιανής βουλής, Στόγιαν Αντοφ, ο οποίος υποστηρίζει επίσης ότι η πρόσφατη εκλογική νίκη του Κώστα Σημίτη και του ΠΑΣΟΚ θα είναι θετική και για τα Σκόπια".

    [4] Ασκηση

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "στην πιο κρίσιμη φάση της εισέρχεται σήμερα και αύριο η κοινή ελληνοκυπριακή άσκηση ("Τοξότης" - "Νικηφόρος"), στο πλαίσιο της εφαρμογής του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου. Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ αναζητούν φόρμουλα για την υποβάθμιση του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος Ελλάδος-Κύπρου, ενώ ο τουρκικός Τύπος με εμπρηστικά πρωτοσέλιδα, καταβάλλει απέλπιδες προσπάθειες, προκειμένου να 'ανεβάσει το θερμόμετρο' στη μαρτυρική Μεγαλόνησο".

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει ότι "σήμερα κατά τη διάρκεια της ημέρας θα πραγματοποιηθούν δύο φάσεις της άσκησης ενώ άλλη μια φάση θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της νύχτας. Σε όλες τις φάσεις της άσκησης θα γίνει χρήση πραγματικών πυρών. Στις δύο φάσεις θα πάρουν μέρος και αεροναυτικές δυνάμεις από την Ελλάδα στο πλαίσιο συνδυασμένων επιχειρήσεων της άσκησης 'Τοξότης'. Η άσκηση έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα τους Τούρκους, οι οποίοι έχουν εγκαταστήσει στα κατεχόμενα ειδικά μηχανήματα υποκλοπής των τηλεπικοινωνιακών συνδιαλέξεων".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει ότι "στη γνωστή 'συνταγή' του μορατόριουμ στις εκατέρωθεν αεροπορικές ασκήσεις (Ελλάδος - Τουρκίας) στον κυπριακό χώρο, επανήλθαν χθες για μια ακόμη φορά οι Αμερικανοί με στόχο - όπως ισχυρίζονται - τη διευκόλυνση των διμερών επαφών και διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους καθώς και τη χαλάρωση της έντασης στη ΝΑ Μεσόγειο".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "εφ'όλης της ύλης διαπραγμάτευση μεταξύ Αθηνών και Αγκυρας για το Κυπριακό και το Αιγαίο προωθούν οι ΗΠΑ με στόχο να 'προσφέρουν τις καλές τους υπηρεσίες', κυρίως όμως προς την τουρκική πλευρά που εξακολουθεί να αμφισβητεί το status ακόμα και των... Δωδεκανήσων. Σύμφωνα με πληροφορίες η Ουάσιγκτον έχει ήδη διατυπώσει προς τις δύο πλευρές τακτική σταδιακής προσέγγισης Αθηνών και Αγκυρας που προβλέπει: χρονικό διάστημα έξι μηνών κατά την οποία οι δύο πλευρές, θα αποφύγουν τις προκλήσεις. Διερεύνηση διαύλων επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Προώθηση συνεργασίας για οικονομικά και τουριστικά θέματα".

    [5] Νέα Δημοκρατία

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "άνοιγμα προς τον κ. Αντώνη Σαμαρά σχεδιάζει η Ρηγίλλης! Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του 'Αδέσμευτου Τύπου' ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Μ. Εβερτ μετά από εισηγήσεις συνεργατών του, ετοιμάζεται να προσκαλέσει τον πρόεδρο της Πολιτικής Ανοιξης σε συζήτηση για τη χάραξη κοινής πορείας. Οπως αναφέρουν στελέχη της ηγετικής ομάδας της Ρηγίλλης, η πρόσκληση αυτή είναι επιβεβλημένη για πολλούς λόγους".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι επικρατεί "οργή στη βάση της ΝΔ. Οπαδοί εγκαταλείπουν ομαδικά το κόμμα και καίνε τα γραφεία. Δυσφορία Εβερτ για τον Κώστα Καραμανλή ανιψιό του τέως προέδρου, που δηλώνει έτοιμος να διεκδικήσει την αρχηγία".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει ότι "αποφασισμένος να επικεντρώσει όλο το ενδιαφέρον στην αντιπολιτευτική τακτική που θα ακολουθήσει η ΝΔ είναι ο κ. Μ. Εβερτ, ο οποίος - όπως ανέφερε στους στενούς του συνεργάτες - θεωρεί πως η κυβέρνηση Σημίτη από τα πρώτα της βήματα επιβεβαίωσε όλα όσα ο ίδιος έλεγε κατά την προεκλογική περίοδο για την ανικανότητά της, την αοριστολογία, καθώς και τη νέα επίθεση λιτότητας που εξαπέλυσε κατά του ελληνικού λαού".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι "άνοιγμα προς τους εσωκομματικούς του αντιπάλους αναμένεται να κάνει εντός των επομένων ημερών ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Μ. Εβερτ, ο οποίος θα ζητήσει την άμεση και ενεργό συμμετοχή του Γιώργου Σουφλιά, προτείνοντάς του τη θέση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου".

    Το ΕΘΝΟΣ στο σχόλιό του γράφει ότι "μόλις δύο εικοσιτετράωρα συμπληρώθηκαν και η κατάσταση μοιάζει να έχει επανέλθει εκεί που ήταν την παραμονή της εσωκομματικής αναμέτρησης. Διότι ναι μεν ο Μ. Εβερτ επανεξελέγη, αλλά οι πάντες, τόσο εντός όσο και εκτός του κόμματος, συμπεριφέρονται ως εάν η ΝΔ βρίσκεται ακόμη - ή μάλλον και πάλι - σε αναζήτηση αρχηγού".


    Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Monday, 7 October 1996 - 9:59:57