Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 19 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 26/09/96

Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 26/09/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [3] Κυβέρνηση
  • [4] Νέα Δημοκρατία
  • [5] ΠΓΔΜ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 26/09/1996 (ΑΠΕ)

    Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, οι οδηγίες του πρωθυπουργού προς τους υπουργούς, οι εξελίξεις στη ΝΔ και τα ελληνοτουρκικά είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Σε συνέδριο ή διάσπαση; Απίστευτο παρασκήνιο εμφυλίου στη ΝΔ".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Κρίσιμες ώρες για τη ΝΔ. Τι γίνεται στο παρασκήνιο".

    Η ΑΥΓΗ: "Για διάσπαση μιλούν στη ΝΔ. Εμφύλιος Ρηγίλλης - Αραβαντινού".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Εγκληματούν οι βαρώνοι. Η πολυδιάσπαση της ΝΔ θα προκαλέσει εκρήξεις στο πολιτικό σκηνικό και θα οδηγήσει στην πολιτική αποσταθεροποίηση".

    ΕΘΝΟΣ: "ΝΔ: Μύλος με 4 αρχηγούς".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Νέα Δεινά λένε τώρα το κόμμα. Μετωπική σύγκρουση στη Ρηγίλλης για την αρχηγία".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Οι "κολλητοί" στην κυβέρνηση ενώ εκδηλώθηκε το "φλερτ" του Πρωθυπουργού με την Κεντροαριστερά".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Αρχηγό εδώ και τώρα. Οχι "ακέφαλη" ΝΔ απαιτούν στελέχη και βάση".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Ξέσπασαν κατά Εβερτ και Μητσοτάκη Μάνος - Σουφλιάς. Παραμερίστε πριν διασπαστούμε".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Με το βλέμμα αριστερά ο κ. Σημίτης".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Φλας προς τα αριστερά. Αυστηρές εντολές στους υπουργούς να δείξουν άμεσα έργο".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Γιατί έμεινα στη νέα κυβέρνηση. Ο Γιώργος Παπανδρέου μιλάει στα ΝΕΑ".

    ΝΙΚΗ: "Φοβάμαι νέα Ζυρίχη. Προειδοποίηση Αρσένη για Αιγαίο - Κύπρο".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Ταρακούνημα" απαιτούν οι βιομήχανοι. Νέα ωμή παρέμβαση του ΣΕΒ".

    [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "μετά τη συνάντηση Πάγκαλου-Κρίστοφερ, η αμερικανική διπλωματία ξεκινά την προσπάθεια για την επιβολή "λύσεων" στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό. Πρώτος στόχος, η προετοιμασία μιας ελληνοτουρκικής συνάντησης σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι "η Ουάσιγκτον έχει την πρόθεση να εργασθεί προς την κατεύθυνση επιτεύξεως ενός συμβιβασμού μεταξύ Αθηνών και Αγκυρας, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος κατέστησε σαφές ότι "όσον καιρό η Τουρκία αφήνει εκκρεμή μια εδαφική διεκδίκηση και ζητεί διαπραγματεύσεις ... δεν είναι δυνατόν να υπάρξει συζήτηση Ελλάδος-Τουρκίας. Η πρακτική της Αγκυρας εξακολουθεί να προκαλεί τις αντιδράσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο με συντριπτική πλειοψηφία πάγωσε χθες τις πιστώσεις προς την Τουρκία που προέβλεπε το σχέδιο Κοινοτικού Προϋπολογισμού του 1997".

    Το ΕΘΝΟΣ σημειώνει ότι "προκλητική όσο ποτέ άλλοτε, η υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας αφού προσπάθησε να αμαυρώσει τη μνήμη του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού απέρριψε την ελληνική εισήγηση για προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης για το θέμα των βραχονησίδων θέτοντας από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών το αίτημα για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι ορισμένες μεγάλες χώρες της ΕΕ (Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία) θα προσπαθήσουν να παρεμβάλουν εμπόδια στην ένταξη της Κύπρου στην Ενωση προβάλλουσες ως επιχείρημα τη μη επίλυση του Κυπριακού. Ηδη οι χώρες αυτές έστειλαν στη Λευκωσία κάποια μηνύματα που προκαλούν ανησυχίες. Ωστόσο η Αθήνα και η Λευκωσία ετοιμάζουν αντεπίθεση στα μηνύματα αυτά και κατά την εδώ επικείμενη επίσκεψη Σημίτη θα μελετηθούν οι τρόποι ελληνικής αντίδρασης ώστε οι διαπραγματεύσεις ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ να προχωρήσουν κανονικά όπως έχουν προγραμματιστεί και μέχρι το 2000 το αργότερο να έχουν ευτυχή κατάληξη". Ο πρώην υπουργός των ΗΠΑ Κάσπαρ Γουαϊνμπέργκερ μιλώντας χθες σε εκδήλωση του παντείου πανεπιστημίου είπε "για την Ελλάδα και την Τουρκία πως μπορεί να υπάρξει ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή, διότι τώρα δεν υπάρχει λόγος μεμονωμένης ενίσχυσης της Τουρκίας ως μέρος του μηχανισμού για την ασφάλεια της Δύσης. Μια τέτοια ισορροπία, όπως είπε θα μπορεί να εξυπηρετεί τη σταθερότητα στην περιοχή".

    [3] Κυβέρνηση

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "την εξόφληση των "γραμματίων" και της εκλογικής υποστήριξης , που πρόσφεραν στην κυβέρνηση, απαιτούν οι μεγαλοεπιχειρηματίες, με την άμεση εφαρμογή σκληρών αντεργατικών μέτρων".

    ΤΑ ΝΕΑ αναφέρουν ότι "άνοιγμα για συζήτηση, επαφές και συνεργασία προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις, αλλά κυρίως προς την κεντροαριστερά, επιχείρησε χθες ο Πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης". Σε συνέντευξή του ο Γιώργος Παπανδρέου τονίζει ότι "την απόφαση συμμετοχής στην κυβέρνηση την πήρα χάριν της ενότητας και της συνοχής και εκείνο που προέχει είναι η ενότητα σε μια περίοδο μάλιστα που δεν υπάρχει ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ ο Ανδρέας Παπανδρέου. Πρέπει όλοι να στρατευθούμε και να βοηθήσουμε. Τα όποια μικρά προβλήματα πρέπει να παραμεριστούν μπροστά στα μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε".

    Στο σχόλιό του το ΕΘΝΟΣ τονίζει ότι η κυβέρνηση "οφείλει ν'αποδείξει με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και με σαφές πνεύμα συνεργασίας, ότι εννοεί αυτά που διακηρύσσει και ότι δεν διακατέχεται από το πνεύμα της αλαζονείας που πράγματι είχε επιδειχθεί στο παρελθόν. Αλλά ανάλογη θα πρέπει να είναι και η στάση των άλλων δυνάμεων της κεντροαριστεράς, αν πράγματι επιθυμούν μια τέτοια πορεία. Χωρίς απωθημένα, χωρίς προκαταλήψεις χωρίς και την ενδεχόμενη αλαζονεία που θα μπορούσε να προκαλέσει ο νέος πολιτικός ρόλος τον οποίο έχουν κατακτήσει. Μια κοινή πορεία προϋποθέτει ειλικρίνεια, ανοιχτό μυαλό και διάθεση συνεργασίας. Αυτά αναμένουμε να επιδειχθούν".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει ότι "τρεις μόλις ημέρες μετά την επανεκλογή του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης έσπευσε να δημοσιοποιήσει την πρόθεσή του για συνεργασία με τα κόμματα της βουλής, που βρίσκονται αριστερά του ΠΑΣΟΚ. Στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο κ. Σημίτης επισήμανε ότι η νίκη της περασμένης Κυριακής δεν ανήκει μόνο στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και σε δυνάμεις της Κεντροαριστεράς. Με τις δυνάμεις αυτές "θα προσπαθήσουμε να βρούμε μια κοινή γλώσσα, μια κοινή έκφραση, για να διαμορφώσουμε μια κοινή πορεία " είπε ο πρωθυπουργός".

    "Ευθεία πρόταση προς την αριστερά" χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για την κεντροαριστερά ο ΛΟΓΟΣ και υπογραμμίζει ότι "στην ομιλία του ο πρωθυπουργός προς τα μέλη της νέας κυβέρνησης ζήτησε οι αποφάσεις να παίρνονται συλλογικά μέσα από ουσιαστικό διάλογο και να μην παρατηρηθούν τα φαινόμενα του παρελθόντος, τα οποία έχουν προκαλέσει στην κοινή γνώμη αδιαφορία και απάθεια για την πολιτική ζωή του τόπου".

    Η ΑΥΓΗ επισημαίνει ότι "χωρίς αντιπολίτευση από τα δεξιά (λόγω της προϊούσης αποσυνθέσεως της ΝΔ και της διαπιστωμένης προγραμματικής σύγκλισης των δύο κομμάτων) ο πρωθυπουργός στρέφει την προσοχή του προς τα αριστερά. Χθες προσχώρησε σε "ανασκευή" της προεκλογικής παρότρυνσής του να εξαφανιστούν τα μικρά κόμματα, ανακαλύπτοντας τώρα ότι έχουν ρόλο. Επίσης αορίστως, ο κ. Σημίτης έκανε λόγο για "εκλογική νίκη της κεντροαριστεράς".

    [4] Νέα Δημοκρατία

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στο βασικό της άρθρο υπογραμμίζει ότι "το φάντασμα της διάσπασης και ίσως και της διάλυσης κινείται απειλητικά πάνω από τη Νέα Δημοκρατία" και προτείνει τον αντιπρόεδρο του κόμματος Γιάννη Βαρβιτσιώτη ως "νέο πρόεδρο κοινής αποδοχής ο οποίος θα συγκαλέσει την Ανοιξη το συνέδριο του κόμματος για την ανάδειξη νέου αρχηγού".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ στο άρθρο του με τίτλο "Οι βαρώνοι" διαλύουν τη ΝΔ" τονίζει ότι ήταν "αναμενόμενη η εκλογική ήττα της Νέας Δημοκρατίας", πως η εσπευσμένη ανακοίνωση υποψηφιότητας της Ντόρας Μπακογιάννη "έκαψε" το ενδεχόμενο ανάληψης της ηγεσίας της ΝΔ μεταβατικά έστω, από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής συνεδρίου από το οποίο "μπορούν να αναδειχθούν νέα άφθαρτα πρόσωπα που θα πάρουν στα χέρια τους την ταλαιπωρημένη παράταξη".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ στο σχόλιό του με τίτλο "Καθαρή λύση και γρήγορα" τονίζει ότι "πέρα από κάθε τακτική σκοπιμότητα και ανεξάρτητα από το "ποιος είναι με ποιόν" ένα είναι σίγουρο: η ανάγκη άμεσης εκλογής αρχηγού στη ΝΔ. Η εκλογή μεταβατικής ηγεσίας, αν γινόταν δεκτή, θα απέφερε ένα καχεκτικό "ευνουχισμένο" πρόεδρο υπό προθεσμία, που κι αν γινόταν αποδεκτός στο εσωτερικό της ΝΔ θα ήταν ανίκανος να αρθρώσει πολιτικό λόγο απέναντι στην κυβέρνηση Σημίτη".

    Η ΑΥΓΗ τονίζει ότι "για "διάσπαση" μιλούν πλέον στη Νέα Δημοκρατία. Η λέξη αυτή βρίσκεται στα χείλη κορυφαίων στελεχών είτε ως κίνδυνος επί θύραις είτε ακόμη και ως "ριζική λύση". Η οδυνηρή ήττα της Κυριακής άνοιξε τον ασκό του Αιόλου".

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "βαθαίνει το χάσμα μεταξύ των κορυφαίων στελεχών της ΝΔ που ανοιχτά πια συζητούν το ενδεχόμενο διάσπασης. Οι πρωτοκλασάτοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν βρίσκουν κοινή γλώσσα συνεννόησης αλληλοκατηγορούνται και αλληλοϋπονομεύονται για να υπερισχύσουν στην κούρσα της διαδοχής".

    Σε άρθρο του ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει ότι "εκρηκτική καθιστούν, με τη στάση τους, την κατάσταση στη Νέα Δημοκρατία ορισμένα από τα κορυφαία στελέχη της. Είναι μάλιστα, ιδιαίτερα οξύμωρο το γεγονός ότι την ίδια στιγμή που επικαλούνται την ενότητα, τα ίδια ακριβώς πρόσωπα και οι όποιοι κύκλοι τους, απειλούν με ρήξη. Σαν να επρόκειτο για το αμπελοχώραφό τους".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ επισημαίνει ότι "νέα δεινά περιμένουν τώρα τη μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη. Πολλά στελέχη διαβλέπουν τη διάσπαση και ... προσεύχονται να αποφευχθεί. Ολες οι ενδείξεις οδηγούν σε μετωπική σύγκρουση Μητσοτάκη-Εβερτ. Ο παλιός ... καλός καιρός επιστρέφει στη Νέα Δημοκρατία και ουδείς γνωρίζει ποιο είναι το μέλλον της μεγάλης παρατάξεως".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "εγκληματικές για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι οι πρακτικές των βαρώνων, οι οποίοι στην προσπάθεια τους να εξυπηρετήσουν τα προσωπικά τους συμφέροντα, δεν διστάζουν ακόμα και να διαλύσουν την παράταξη που είναι χρήσιμη για την πολιτική σταθερότητα. Αηδιασμένη η βάση της Νέας Δημοκρατίας αλλά και ολόκληρος ο ελληνικός λαός παρακολουθεί τις συνωμοσίες και τα παζάρια που γίνονται ανάμεσα σε μια χούφτα βαρώνων που θεωρούν το κόμμα τους ιδιοκτησία".

    [5] ΠΓΔΜ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "έμφαση στην ενδιάμεση συμφωνία που έχουν υπογράψει τα Σκόπια με την Ελλάδα έδωσε χθες ο πρόεδρος Κίρο Γκλιγκόροφ στη διάρκεια ομιλίας του στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη στην οποία τόνισε ότι τα θετικά αποτελέσματα της συμφωνίας αυτής είναι ήδη έκδηλα. Ο Σκοπιανός πρόεδρος πρόσθεσε μάλιστα ότι ο ίδιος είναι απολύτως πεπεισμένος για την "προοπτική που δημιουργούν οι καλές και θετικές σχέσεις των δύο χωρών και για το ξεπέρασμα των διαφορών που υπάρχουν στα υπόλοιπα θέματα".
    Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Thursday, 26 September 1996 - 11:43:40