Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 18/09/96

Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 18/09/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Εκλογές
  • [3] Κυπριακό
  • [4] ΕΕ-Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [5] Ελλάδα-Συρία
  • [6] Συνέντευξη Σημίτη

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 18/09/1996 (ΑΠΕ)

    Η προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων, το σχέδιο ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία και οι εξελίξεις στο Κυπριακό είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Οργιο φαυλότητας. Ο πανικός του ΠΑΣΟΚ για την ήττα που έρχεται ξεπέρασε κάθε όριο".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Ο νάνος και ο χουλιγκάνος. Εκφράσεις γηπέδου και λάσπη αντί του διαλόγου και των επιχειρημάτων".

    Η ΑΥΓΗ: "Καταστρέφεται το Δέλτα του Νέστου. Αιφνίδια προεκλογική λειτουργία του φράγματος της ΔΕΗ".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Εξι τζάκια και οκτώ καμπινέδες έχει η βίλα του Τσοβόλα. Επεμβαίνει η Πολεοδομία για το αυθαίρετο που έχει χτίσει ο Μήτσος".

    ΕΘΝΟΣ: "Χτίζουμε κράτος κοινωνικό, τονίζει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε συνέντευξή του στο ΕΘΝΟΣ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "ΠΑΣΟΚ και ΝΔ φοβούνται την αδιαφορία πολλών ψηφοφόρων και στήνουν στην αποχή ... απόχη".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Ξέσπασμα Τράγκα. "Με απέλυσαν ο Σημίτης και το περιβάλλον του".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Μαστίγιο και καρότο από τον Σημίτη. Ρυθμίσεις λουκούμι δεκάδων δις για τους καναλάρχες. Απέλυσαν τον Τράγκα. Απαιτούν φίμωτρο σε Μαλβίνα, Παναγιωτόπουλο, Χατζηνικολάου".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Τηλε-ανφέρ και .... υποστύλωση της σημαίας από Εβερτ. Πάει να καπελώσει Σημίτη-Κωνσταντόπουλο".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Ανεβαίνει ο εκλογικός πυρετός με όξυνση της λογομαχίας".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Ξεπούλημα ή γκάφα; ο Εβερτ "συζητά" με την Τουρκία ακόμα και για τα Δωδεκάνησα".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Σπασμωδικές κινήσεις από τον Εβερτ. Αλλάζει συνεχώς προεκλογική τακτική".

    ΝΙΚΗ: "Με το βρώμικο 1989 και ο Σημίτης. Κατήγορος του Ανδρέα. Στη γραμμή Μητσοτάκη για τις παραπομπές στο Ειδικό Δικαστήριο".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Αντεπίθεση λαέ με ισχυρό ΚΚΕ. Σείστηκε η Αθήνα από τη μεγαλειώδη συγκέντρωση του κόμματος".

    [2] Εκλογές

    "Δεν ξέρει τι λέει; Διέπραξε γκάφα ολκής; 'Η είναι εθνικά επικίνδυνος; Τα ερωτήματα αυτά ζητούν απάντηση από τον Μιλτιάδη Εβερτ, ο οποίος έβαλε μπουρλότο στα εθνικά θέματα με τη δήλωσή του στη Θεσσαλονίκη (15 Σεπτέμβρη) ότι μπορεί να διαπραγματευτεί με την Τουρκία όλες τις συνθήκες και συμβάσεις, ακόμα και αυτή τη Συνθήκη της Λωζάνης που αφορά την κυριαρχία μας στα Δωδεκάνησα. Θα εξαναγκάσουμε τον κ. Εβερτ να λύσει τη σιωπή του δήλωσε χθες ο Κώστας Λαλιώτης, δίνοντας στη δημοσιότητα την κασέτα με την ακριβή δήλωση του αρχηγού της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη κείμενο που "λογοκρίθηκε" από το Γραφείο Τύπου της Ρηγίλλης. Το πρόβλημα παραμένει και είναι μείζον εθνικό και πολιτικό, γιατί αποκαλύπτει μια απίστευτη ενδοτικότητα και ανευθυνότητα και πυροδοτεί μια βραδυφλεγή βόμβα για τα εθνικά μας θέματα. Φαρισαϊσμός και υποκρισία διακρίνει τον Μ. Εβερτ και για τις δικαιολογίες που προβάλλει σχετικά με τη ματαίωση της αυριανής συγκέντρωσης της ΝΔ στην Αθήνα", γράφει ο ΛΟΓΟΣ.

    Το ΕΘΝΟΣ σημειώνει ότι "μετά τη συγκέντρωση, ματαίωσε και τη συνέντευξη στην τηλεόραση ο Μιλτιάδης Εβερτ όταν διαπίστωσε ότι τον περιμένει σκληρή ανάκριση, όμοια με αυτή που αντεπεξήλθε ο Κώστας Σημίτης. Οι κινήσεις του αρχηγού της ΝΔ προδίδουν πανικό κι έχουν αναστατώσει τη Ρηγίλλης".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει ότι "τηλεοπτικό πραξικόπημα ετοιμάζει ο Μ. Εβερτ την Παρασκευή. Σ'αυτό στοχεύει ο νέος ελιγμός με τη ματαίωση της διακαναλικής συνέντευξής του που ήταν προγραμματισμένη για χθες. Σύμφωνα με πληροφορίες η ΝΔ έχει εξασφαλίσει εξτρά συνέντευξης από 4 μεγάλους τηλεοπτικούς σταθμούς το βράδυ της Παρασκευής μετά την κεντρική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ".

    Στο σχόλιό της αναφέρει ότι "ο κ. Εβερτ γνωρίζει πολύ καλά τι συνέβη "εκείνη τη νύχτα". Πρώτον, ότι με τους χειρισμούς της κυβέρνησης απετράπη αυτό που οι Τούρκοι επεδίωκαν : την οριστική κατάληψη ελληνικού εδάφους και ένα θερμό επεισόδιο που θα μας ανάγκαζε μοιραία να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για ολόκληρο το καθεστώς του Αιγαίου. Δεύτερον, ότι χάρη στις διπλωματικές προσπάθειες της κυβέρνησης, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρωπαϊκή Ενωση αποδέχθηκαν τη θέση της Ελλάδας οποιαδήποτε αμφισβήτηση της Αγκυρας περί το κυριαρχικό καθεστώς νησίδων και βραχονησίδων να κριθεί από το Διεθνές Δικαστήριο. Τρίτον ότι η Αγκυρα δεν δέχεται αυτή την πρόταση, γνωρίζοντας ότι θα ηττηθεί κατά κράτος, με αποτέλεσμα η διπλωματική της θέση να έχει αποδυναμωθεί, τουλάχιστον ως προς το θέμα αυτό. Ολα αυτά τα γνωρίζει καλά ο κ. Εβερτ. Και αντί να τα θεωρήσει ως διπλωματικό κεφάλαιο, το οποίο και ο ίδιος θα καρπωθεί, αν όπως φιλοδοξεί πάρει την εξουσία δημοκοπεί επικινδύνως εμπλέκει τις Ενοπλες Δυνάμεις και λαϊκίζει αδέξια, τοποθετώντας ελληνικές σημαίες ακόμα και επί τουρκικών εδαφών - στο χάρτη βεβαίως".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "ο φόβος φυλάει τα έρημα, λέει μια σοφή παροιμία και ο αρχηγός της ΝΔ φροντίζει να το κάνει πράξη. Αφού πρώτα ματαίωσε την προγραμματισμένη γι αύριο το βράδυ ανοιχτή συγκέντρωση του κόμματός του στην Αθήνα, χθες ήρθε η σειρά να ματαιώσει την επίσης προγραμματισμένη διακαναλική συνέντευξη επικαλούμενος έλλειψη χρόνου. Την ίδια στιγμή, ο επίτιμος πρόεδρος του κόμματος Κων. Μητσοτάκης φροντίζει επιμελώς να παίρνει αποστάσεις, μεταφορικώς και κυριολεκτικώς".

    Κατά την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, "μετά μια περίοδο υποτονικών αντιπαραθέσεων άρχισε χθες να ανεβαίνει σημαντικά ο προεκλογικός πυρετός, ο οποίος προφανώς θα επιτείνει την πόλωση και τη δικομματική συσπείρωση όπως επιθυμεί το ΠΑΣΟΚ -κατά κύριο λόγο- και δευτερευόντως η ΝΔ. Κύριο χαρακτηριστικό της ατμόσφαιρας που δημιουργείται είναι όχι η θετική προβολή των θέσεων των κομμάτων, αλλά ο αρνητικός χαρακτηρισμός του αντιπάλου. Ηδη, διοχετεύονται και απειλές με το ενδεχόμενο αποκαλύψεων της τελευταίας στιγμής".

    Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ, "η αγωνιώδης προσπάθεια που καταβάλλει ο Μ. Εβερτ να μειώσει τη διαφορά που χωρίζει το κόμμα του με το ΠΑΣΟΚ τον οδηγεί σε σπασμωδικές κινήσεις της τελευταίας στιγμής: αλλάζει διαρκώς την προεκλογική του τακτική με παλινωδίες και υπαναχωρήσεις ενώ εντείνει τη "μαύρη" προπαγάνδα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "η Καλαμάτα ψήφισε. Η Μεσσηνία συνέτριψε τους "εκσυγχρονιστές" και κάθε προσδοκία τους για παραμονή στην εξουσία. Η Καλαμάτα "βούλιαξε" από τις χιλιάδες λαού που αποθέωναν τον αυριανό πρωθυπουργό κ. Μιλτιάδη Εβερτ".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "σήμερα μας θέτει το δίλημμα "πρόοδος ή συντήρηση" και θυμάται τους "ΕΚΟΦίτες", τους "Ρέιντζερς" και τους "Κενταύρους". Τον Δεκέμβριο του 1988, όμως, τότε, που η Δεξιά υπό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη "ξεδίπλωνε" τη βρώμικη εκστρατεία σπίλωσης των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, με τελικό και κύριο αποδέκτη τον Ανδρέα Παπανδρέου, ο κ. Σημίτης, που σήμερα εμφανίζεται ως ο "Ηρακλής" της δημοκρατικής-προοδευτικής παράταξης, αναπαρήγαγε την επιχειρηματολογία του κ. Μητσοτάκη, σε ορισμένες δε περιπτώσεις ξεπερνούσε και αυτούς τους "εργολάβους της κάθαρσης". Σήμερα ο κ. Σημίτης επιχειρεί να εμφανίσει τον εαυτό του ως φυσική συνέχεια του Ανδρέα Παπανδρέου, δυστυχώς όμως τα γραπτά μένουν και τον διαψεύδουν".

    Κατά την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, "άφωνος ο λαός διαπιστώνει ότι το ΠΑΣΟΚ πετάει τη μάσκα του "εκσυγχρονιστή" και γυρνάει στο γνώριμό του ... υψηλό πολιτικό λόγο: χουλιγκάνος αποκαλείται ο Εβερτ μετά το "ΕΚΟΦίτης" και το "χοντρός". Λάσπη και εκφράσεις γηπέδου αντιτάσσει στις προτάσεις Εβερτ, για διάλογο με επιχειρήματα, ο Σημίτης. Που οι δικοί του τον έχουν αποκαλέσει "πολιτικό νάνο".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "στο στόχαστρο βρίσκονται ιδιαίτερα τα ΜΜΕ και οι δημοσιογράφοι που δεν υποτάσσονται στις επιθυμίες του Μεγάρου Μαξίμου, εναντίον των οποίων εξαπολύθηκε ανοικτός πλέον διωγμός. Στο πλαίσιο αυτό, οι παρασκηνιακοί μηχανισμοί του κ. Σημίτη πέτυχαν την απόλυση του δημοσιογράφου Γ. Τράγκα από την τηλεόραση του ΣΚΑΙ, επειδή οι εκπομπές και η κριτική του έκαναν ζημιά στο ΠΑΣΟΚ και την πρωθυπουργική "παρέα".

    Στο σχόλιό του ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "στην Ελλάδα, έτσι που την κατάντησε ο Δικομματισμός -και ειδικά το ΠΑΣΟΚ- τις εκλογές δεν τις κερδίζουν τα "επιχειρήματα"η "αξιοπιστία" και τα "προγράμματα", αλλά οι μηχανισμοί του φανατισμού, της παραπληροφόρησης και της ψηφοθηρίας. Κι αν τα κόμματα δεν δώσουν τη μάχη τους χωριό-χωριό, σπίτι-σπίτι, μαγαζί-μαγαζί και καφενείο-καφενείο, σίγουρα το βράδυ της Κυριακής θα βρεθούν μπροστά σε εκπλήξεις!".

    Η ΑΥΓΗ τονίζει ότι "ο αρχηγός της ΝΔ επέβαλε χθες αλλαγή του προγράμματος και, με άδεια των αρμόδιων (κυβερνητικών ...) αρχών, πραγματοποίησε συγκέντρωση στην Καλαμάτα, παρ'ότι από πολύ νωρίτερα είχε κλείσει το χώρο ο ΣΥΝ ... Τώρα επιχειρεί να ανατρέψει τις ομόφωνες αποφάσεις της Διακομματικής, βάσει των οποίων την Παρασκευή το βράδυ η ΕΡΤ διοργανώνει συνέντευξη -"ανάκριση" του Ν. Κωνσταντόπουλου και ζητά εκβιαστικά να πάρει ο ίδιος το σχετικό χρόνο".

    "Σάλπισμα αντεπίθεσης" γράφει ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ότι "ήταν οι χιλιάδες φωνές της αντίστασης, οι φωνές της ελπίδας, στη χθεσινή συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Πεδίον του Αρεως. Ηταν χιλιάδες οι ψυχές που ενώθηκαν για να φωνάξουν το πιο βροντερό, το πιο αισιόδοξο "όχι" στο δικομματισμό, στην υποταγή και τη συντήρηση των ημερών μας. Ηταν πλατιά τα χαμόγελα, που άνοιξαν νέους ορίζοντες, δίνοντας προς κάθε κατεύθυνση το μήνυμα: "Αντεπίθεση λαέ, ισχυρό ΚΚΕ".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι "παρά την έντονη και οργανωμένη προσπάθεια των δύο μεγάλων κομμάτων να κινητοποιήσουν -το κάθε ένα υπέρ αυτού- ένα μεγάλο τμήμα του εκλογικού σώματος έμεινε απαθές, αδιάφορο για την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος οι τελευταίες μετρήσεις αποδεικνύουν ότι εξακολουθεί να αδιαφορεί. Και η αδιαφορία αυτή τείνει να εκφραστεί με λευκή, άκυρη ψήφο, ή σε πολλές περιπτώσεις με αποχή. Προ του κινδύνου τούτου, τόσο η Χαριλάου Τρικούπη, όσο και η Ρηγίλλης συνέστησαν στις Νομαρχιακές και Τοπικές Επιτροπές τους να φροντίσουν παντί τρόπω για την προσέλκυση του ενδιαφέροντος των ψηφοφόρων τους καθώς κρίνουν ότι ειδικά η παρούσα εκλογική αναμέτρηση πρόκειται να κριθεί σε οριακό επίπεδο".

    [3] Κυπριακό

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, όπως και οι υπόλοιπες εφημερίδες, αναφέρουν ότι "το ελληνικό κράτος θα είναι ο ανάδοχος της κόρης του Εθνομάρτυρα, Τάσου Ισαάκ. Μετά από κοινή συμφωνία όλων των κομμάτων, χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Δημήτρης Κώνστας ανακοίνωσε ότι ύστερα από επικοινωνία που είχε με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, υπήρξε συμφωνία η ελληνική κυβέρνηση που θα εκλεγεί να αναλάβει τη φροντίδα της κόρης του ηρωικού Κυπρίου".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "τη χρηματοδότηση από την Αγκυρα των "Γκρίζων Λύκων" που αιματοκύλησαν τη νεκρή ζώνη της Κύπρου και δολοφόνησαν τους Τάσο Ισαάκ και Σολωμό Σολωμού επιβεβαίωσε χθες στην έδρα του Ευρωκοινοβουλίου η επικεφαλής της σοσιαλιστικής ομάδας Πολίν Γκρίν. Η κ. Γκρίν μιλώντας στο Στρασβούργο επισήμανε ότι η παρακρατική αυτή τουρκική οργάνωση εφοδιάστηκε με το ποσόν των 65 εκατομμυρίων, από την υπουργό Εξωτερικών, Τανσού Τσιλέρ, προκειμένου να καλυφθούν τα ... έξοδα για τη μετάβαση και τις δραστηριότητες των μελών της στην Κύπρο!".

    Σύμφωνα όμως με την ΑΥΡΙΑΝΗ, "την έντονη ανησυχία των Ηνωμένων Πολιτειών για την κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο μετά τα τελευταία δραματικά γεγονότα, εξέφρασε χθες ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νίκολας Μπέρνς αποκαλύπτοντας μάλιστα την ύπαρξη διπλωματικών μηνυμάτων της Ουάσιγκτον προς την κυπριακή, την ελληνική την τουρκική και την τουρκοκυπριακή πλευρά".

    [4] ΕΕ-Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "το πάγωμα όλων των κοινοτικών πιστώσεων που προορίζονται για την Τουρκία ως συνέπεια της επιδεινούμενης συμπεριφοράς της Αγκυρας σε μια σειρά ζητημάτων από το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μέχρι τις συνθήκες κράτησης στις τουρκικές φυλακές και το Κουρδικό, ζητούν όλες σχεδόν οι πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε κοινό ψήφισμά τους, το οποίο θα τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Σώματος αύριο στο Στρασβούργο. Πρόκειται για ένα κείμενο πρωτοφανές ως προς τη δριμύτητα της καταδίκης που διατυπώνει, αλλά κυρίως γιατί προχωρά στην άμεση επιβολή οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, η οποία με τις συνεχόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παρέβη "τους όρους και το πνεύμα της Τελωνειακής Ενωσης". Γι αυτό και εφόσον υιοθετηθεί δεν θα έχει απλώς την πολιτική βαρύτητα ενός κειμένου το οποίο θα σφραγίσει την αυριανή συζήτηση με τα άλλα όργανα της ΕΕ (Συμβούλιο Υπουργών και Ευρωπαϊκή Επιτροπή) για την πολιτική κατάσταση στην Τουρκία αλλά θα προεξοφλήσει σε σημαντικό βαθμό και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να προχωρήσει με δική του ευθύνη στο πάγωμα των πιστώσεων προς την Τουρκία μέσω της διαδικασίας υιοθέτησης του κοινοτικού προϋπολογισμού του 1997".

    ΤΑ ΝΕΑ προσθέτουν ότι "αρχικά πολλές εθνικές συνιστώστες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος μεταξύ αυτών Γερμανοί, Ολλανδοί και Βέλγοι Χριστιανοδημοκράτες είχαν διαχωρίσει τη θέση τους θεωρώντας τις προτάσεις πολύ σκληρές για την Τουρκία. Το κλίμα όμως φαίνεται να άλλαξε ριζικά όταν μέλη της κυπριακής ηγεσίας (κ.κ. Βασιλείου και Μάτσης) εκτός από επαφές με μέλη του ΕΛΚ κατέθεσαν και βιντεοκασέτες με αποκαλυπτικά στοιχεία για τα δραματικά γεγονότα στη Δερύνεια. Το ψήφισμα που αν εγκριθεί θα αποτελέσει πραγματικά ράπισμα για την Τουρκία καταγγέλλει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων την πολιτική της Τουρκίας απέναντι στους Κούρδους και τη στάση της Αγκυρας στην κρίση του Ιράκ. Ιδιαίτερα γι το Αιγαίο και την κρίση των Ιμια το ψήφισμα ζητά ουσιαστικά από την τουρκική κυβέρνηση να τοποθετηθεί στη Δήλωση του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ της 15ης Ιουλίου που ως γνωστόν έθετε κανόνες συμπεριφοράς στην Τουρκία. Την καλούσε μάλιστα να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο και να σεβασθεί τις αρχές καλής γειτονίας".

    [5] Ελλάδα-Συρία

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "ενισχύεται η συνεργασία της χώρας μας με τη Συρία. Ενισχύεται και η συνεργασία των δύο χωρών στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης κάθε απειλής που δέχονται από "τρίτες χώρες". Η προώθηση των διμερών σχέσεων ήταν και ο στόχος της επίσκεψης εργασίας που πραγματοποίησε χθες στη Δαμασκό ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος".

    [6] Συνέντευξη Σημίτη

    Την οικοδόμηση ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους θέτει ως πρώτη προτεραιότητα ο πρωθυπουργός, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι εκσυγχρονισμός χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη και παρέμβαση στις κοινωνικές λειτουργίες ώστε να "περιοριστούν η ανισότητα, η εκμετάλλευση και η κατάχρηση εξουσιών" δεν είναι εκσυγχρονισμός. Σε συνέντευξή του στο ΕΘΝΟΣ, ο Κώστας Σημίτης τονίζει ότι το δίλημμα σε αυτές τις εκλογές είναι εκσυγχρονισμός ή αναχρονισμός και υπενθυμίζει την πολιτική, που άσκησε ως κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία την περίοδο 1990-1993, η οποία -όπως αναφέρει- οδήγησε σε στασιμότητα, πτώση του εισοδήματος των εργαζομένων, δραματική αύξηση της ανεργίας, μείωση των συντάξεων και σε υψηλό πληθωρισμό. Ο πρωθυπουργός περιγράφει το νέο κοινωνικό πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα μέτρα για τους νέους, τους άνεργους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους αγρότες. Διαβεβαιώνει, επίσης, ότι το ΕΣΥ παραμένει κεντρική επιλογή του κυβερνώντος κόμματος και δηλώνει ότι μέσα από αναπτυξιακές διαδικασίες θα δημιουργηθούν 180.000 νέες θέσεις εργασίας πέραν των 150.000, που δημιουργήθηκαν την περίοδο 1993-1996. Τονίζει, όμως, παράλληλα ότι "πολλές πολιτικές εξισώσεις παλαιότερων δεκαετιών - όπως η εξίσωση οικονομική πρόοδος ίσον κοινωνική δικαιοσύνη, που αποτελούσε το ισχυρότερο επιχείρημα της αριστεράς - δεν ισχύουν πια". Και δεν παραλείπει να σημειώσει ότι ο Μιλτιάδης Εβερτ "εμφανίζεται σαν μάγος με τα καθρεφτάκια, προσπαθώντας να παραπλανήσει τους Ελληνες πολίτες, να τους κρύψει το συντηρητικό πρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας".
    Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Wednesday, 18 September 1996 - 10:45:59