Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 19 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 16/09/96

Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 16/09/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Εκλογές
  • [3] Κυπριακό
  • [4] Ελλάδα - Γαλλία
  • [5] Συνεντεύξεις
  • [6] Σπυρίδωνας - Τουρκία

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 16/09/1996 (ΑΠΕ)

    Η προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων, το Κυπριακό και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Εκλογές με... Ανδρέα! Μετά τη γκάφα για τα Ιμια και την ανεπάρκεια του Σημίτη. Πανικόβλητη νέα καμπάνια με το... φάντασμα του μακαρίτη".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Η γκάφα του αιώνα. Ο Πρωθυπουργός θα πληρώσει ακριβά το ψέμα για τις Ενοπλες Δυνάμεις".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Εχει βίλα και ο Τσοβόλας! Τα'χει κονομήσει και ο Μήτσος και μας το'κρυβε".

    ΕΘΝΟΣ: "Θλιβερός συκοφάντης. Ο Εβερτ έχασε την ψυχραιμία του. Ψεύδεται και υβρίζει το ΕΘΝΟΣ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Αγωνία για το πλαφόν του 3% στην Πολιτική Ανοιξη, που έχει πάρει φόρα - φόρα, κατηφόρα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Φύγετε. Διαλύσατε τη χώρα και το στράτευμα. Αναστάτωση στις Ενοπλες Δυνάμεις".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Πέρασε με άριστα. Επικράτηση Εβερτ σε όλα τα σημεία. Αποκλειστικό γκάλοπ της ALKO για τη μάχη της TV".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Απόβαση... στα Ιμια για ψήφους. Ο Εβερτ ρίχνει στην κάλπη εθνικά και στρατό".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Ραντεβού σε πλατείες μετά τον... καναπέ. Ξεκίνησε η εβδομάδα συγκεντρώσεων".

    ΝΙΚΗ: "Το Περιστέρι ψήφισε Τσοβόλα. Μεγαλειώδης η συγκέντρωση του ΔΗΚΚΙ".

    [2] Εκλογές

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "στη Θεσσαλονίκη περιέφερε το σαββατοκύριακο ο Μ. Εβερτ το λαϊκισμό του και την έλλειψη προτάσεων για μέτρα μακροπρόθεσμης πνοής τόσο στην οικονομική, κοινωνική όσο και στην εξωτερική πολιτική. Με στόχο το κέρδος σε επίπεδο εντυπώσεων, ο πρόεδρος της ΝΔ ύψωσε τους τόνους επικρίνοντας τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη και τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας και εξωτερικών Γ. Αρσένη και Θ. Πάγκαλο αντίστοιχα για τη στάση τους κατά τη διάρκεια του επεισοδίου στις βραχονησίδες Ιμια. Πέρα από τους υψηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους και στην ομιλία του προς εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων της βόρειας Ελλάδας, ο Μ. Εβερτ έριξε τη μάσκα του υπερασπιστή των λαϊκών τάξεων, αποκαλύπτοντας ότι θα καταστείλει κάθε προσπάθεια αντίστασης των συνδικαλιστών και των εργαζομένων στα σχέδιά του".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της τονίζει ότι "στη μάχη των εντυπώσεων που προσπαθεί να κερδίσει ο αρχηγός της ΝΔ Μιλτιάδης Εβερτ τις τελευταίες μέρες βγήκε από τα όρια και της ψυχραιμίας και της υπευθυνότητας. Κυριολεκτικά το παρατράβηξε παίζοντας 'πατριωτικά' στο εξαντλημένο θέμα της Ιμιας. Ο ψηφοφόρος που έχει ζήσει στιγμή προς στιγμή την κρίση της Ιμιας και παρακολούθησε τους χειρισμούς, έχει εκτιμήσει την όλη στάση της κυβέρνησης και μπορεί να κρίνει τις ψηφοθηρικές εκρήξεις του Μιλτιάδη Εβερτ. Και γι αυτό όλες ανεξαιρέτως οι δημοσκοπήσεις τον φέρουν τόσο χαμηλά σε δημοτικότητα και στην εκτίμηση για αποτελεσματικότητα. Αλλο δήμαρχος και άλλο πρωθυπουργός".

    Το ΕΘΝΟΣ υπογραμμίζει ότι "την ώρα που η ΝΔ προσπαθεί να εμπλέξει τις Ενοπλες Δυνάμεις στον προεκλογικό αγώνα ο επίτιμος πρόεδρός της Κ. Μητσοτάκης από τη Λαμία αναγνώριζε κατηγορηματικά: 'οφείλω να ομολογήσω ότι ο κ. Σημίτης χειρίστηκε προσεκτικά την υπόθεση' στην κρίση των Ιμια. Ο πρώην πρωθυπουργός διαφοροποιήθηκε ανοιχτά από την ηγεσία της Ρηγίλλης μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στη Λαμία. Και για άλλη μια φορά 'πρόβλεψε' με τακτ την ήττα του κόμματός του δηλώνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ 'στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να κερδίσει 158 με 159 έδρες'.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "οργή προκάλεσε στις Ενοπλες Δυνάμεις η δήλωση του Πρωθυπουργού το βράδυ της Παρασκευής ότι δεν εκτελέσθηκαν οι εντολές του τη μοιραία νύχτας της κρίσης στα Ιμια. Ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματικοί απειλούν ακόμη και με παραιτήσεις, αν δεν υπάρξει κάλυψη 'άνωθεν' και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Γ. Αρσένης ουσιαστικά υποχρεώθηκε να απαντήσει στον κ. Σημίτη όταν έγινε αποδέκτης έντονων διαμαρτυριών".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι "σάλο στις Ενοπλες Δυνάμεις αλλά και σοβαρές εκλογικές απώλειες στο ΠΑΣΟΚ προκαλεί η προσβλητική δήλωση του πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη ότι "οι Ενοπλες Δυνάμεις δεν εξετέλεσαν τις εντολές μου στα Ιμια".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι "κοινή αντίληψις είναι, πλέον, ότι τα μικρά κόμματα, ειδικά στην παρούσα εκλογική αναμέτρησι είναι.. στις δόξες τους. Ολα δηλαδή, για πολλούς και διαφόρους λόγους θα αποκτήσουν ευρύτερα ερείσματα στο εκλογικό σώμα και ακριβώς για τον συγκεκριμένο λόγο αναμένεται να υποστηριχθούν από μια αρκετά μεγάλη μερίδα των εκλογέων. Ολα πλήν της Πολιτικής Ανοιξης η οποία μάλλον θα αντιμετωπίσει σοβαρές δυσκολίες".

    Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ, "επιτελικά στελέχη της ΝΔ εισηγούνται στον κ. Εβερτ να μην πραγματοποιήσει τη συγκέντρωση της Αθήνας και να επιμείνει στην αρχική του θέση ότι σ'αυτές τις εκλογές η μάχη δίνεται με την ανταλλαγή θέσεων και επιχειρημάτων και όχι με διακηρύξεις και σλόγκαν και 'μεταφερόμενους' από πόλη σε πόλη οπαδούς. Οι εισηγητές αυτής της άποψης τονίζουν ότι έτσι κι αλλιώς τις εντυπώσεις δεν αποκλείεται να 'κλέψει' το ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, τα ίδια στελέχη επισημαίνουν ότι το κλίμα πόλωσης, που εκ των πραγμάτων ενισχύεται από τις μεγάλες συγκεντρώσεις, ευνοεί αυτή τη στιγμή το κυβερνών κόμμα, καθώς θα δημιουργήσει πίεση σε ψηφοφόρους που βλέπουν με συμπάθεια το ΔΗΚΚΙ, να επιστρέψουν στο ΠΑΣΟΚ, με τον 'φόβο' της επιστροφής της Δεξιάς. Την ίδια στιγμή, πυρετώδεις προετοιμασίες έχει αρχίσει το ΠΑΣΟΚ για τη συγκέντρωση της Παρασκευής στο Πεδίον του Αρεως που θα κλείσει την προεκλογική περίοδο. Στόχος του κυβερνώντος κόμματος είναι η συγκέντρωση αυτή να αποτελέσει 'γιορτή νίκης' του ΠΑΣΟΚ και να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους του κόμματος από την Αθήνα και τους γύρω δήμους".

    Κατά τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ, "η Θεσσαλονίκη ψήφισε. Η Μακεδονία απεφάνθη. Ποτέ πια ΠΑΣΟΚ, ποτέ πια πισωγύρισμα. Αυτό βροντοφώναξαν οι χιλιάδες λαού που υποδέχθηκαν τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Μιλτιάδη Εβερτ στο αεροδρόμιο 'Μακεδονία' της Θεσσαλονίκης. Αποφασιστικά και δυναμικά η λαοθάλασσα των πολιτών συνέτριψε τις όποιες ελπίδες του κ. Σημίτη για την εκλογή του στην πρωθυπουργία και δίνοντας το 'παρών' ανέδειξε τον Μιλτιάδη Εβερτ ως τον αδιαμφισβήτητο ηγέτη της χώρας και σίγουρο νικητή των εκλογών της 22ας Σεπτεμβρίου. 'Οργή λαού φωνή Θεού' λέει ο σοφός λαός και το απέδειξαν οι χιλιάδες των πολιτών που συγκεντρώθηκαν στο αεροδρόμιο, περιμένοντας υπομονετικά κάτω από τη βροχή να χαιρετίσουν τον μελλοντικό πρωθυπουργό της χώρας".

    Στο σχόλιό της η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει ότι "με ακμαίο ηθικό και με τον αέρα της νίκης η Νέα Δημοκρατία έτοιμη να κυβερνήσει και αποκαρδιωμένο το ΠΑΣΟΚ, έτοιμο να λύσει μετά τις εκλογές τα εσωκομματικά του προβλήματα ταυτότητας και προσώπων. Αυτή είναι η αντικριστή εικόνα των δύο μεγάλων κομμάτων στην αφετηρία της τελικής ευθείας για τις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου. Τις κρίσιμες εκλογές της προσεχούς Κυριακής".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "με θλίψη αποκαλύπτει σήμερα οτι ο Δημήτρης Τσοβόλας που χρόνια τώρα μας το παίζει 'φτωχός' και 'παιδί του λαού' έχει κτίσει και αυτός πενταόροφη βίλα στην ωραιότερη και ακριβότερη περιοχή της Αθήνας, στο Πανόραμα Βούλας, με εντυπωσιακή θέα σε ολόκληρο το Σαρωνικό. Η βίλα βρίσκεται στην οδό Σαρανταπόρου στο οικοδομικό τετράγωνο 24 και είναι περασμένη στα βιβλία του υποθηκοφυλακείου Κορωπίου στο όνομα της γυναίκας του. Το κτίσιμο της βίλας του Τσοβόλα άρχισε το 1992, την εποχή που ο Μήτσος μας έλεγε και εμείς υπερηφανευόμαστε γι αυτό, ότι μένει σε ένα ταπεινό τριαράκι στην Αχαρνών".

    [3] Κυπριακό

    Στο σχόλιό του ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "οι Τούρκοι διαρρέοντας αυτοί οι ίδιοι τις πληροφορίες περί επικείμενης προβοκάτσιας έχουν τους λόγους τους και τους στόχους τους. Αποβλέπουν, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες και ενδείξεις: πρώτον, να ενισχύσουν την εντύπωση οτι στην Κύπρο υπάρχει ένταση και έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων και συνεπώς δεν μπορεί να υπάρξει συμβίωση και ειρηνική λύση. Δεύτερον, να εκφοβίσουν την κυπριακή κυβέρνηση για να ματαιώσουν την παραλαβή των 40 βαρέων αρμάτων που αγόρασε από τη Ρωσία. Επιβάλλεται, συνεπώς, η κυπριακή κυβέρνηση και γενικότερα η ελληνική πλευρά να ενημερώσουν εγκαίρως Ευρωπαίους και Αμερικανούς για τα 'νέα' τεχνάσματα της Αγκυρας. Και βεβαίως, να μην υποχωρήσουν".

    Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, που επικαλείται η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, "οι Τούρκοι σχεδιάζουν να κτυπήσουν το πλοίο που θα μεταφέρει τις μέρες αυτές στην Κύπρο αριθμό ρωσικών αρμάτων Χ-80 που έχει αγοράσει η Εθνική Φρουρά. Οι πληροφορίες προσθέτουν ότι οι Τούρκοι θα κτυπήσουν είτε το πλοίο είτε το υλικό όταν αυτό θα ξεφορτώνεται σε κυπριακό λιμάνι. Η Κύπρος έχει αγοράσει 80 ρωσικά άρματα Χ-80 για τις ανάγκες της Εθνικής Φρουράς και το γεγονός αυτό έχει ανησυχήσει τους Τούρκους. Μετά τις πληροφορίες για τουρκικό κτύπημα η κυπριακή κυβέρνηση κινήθηκε προς διάφορες κατευθύνσεις ενώ η Εθνική Φρουρά και η ΟΥΝΦΙΚΥΠ τέθηκαν σε επιφυλακή".

    [4] Ελλάδα - Γαλλία

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "πρωτοβουλία για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό αναλαμβάνει σύντομα η Γαλλία, όπως προκύπτει από δηλώσεις του πρωθυπουργού της, Αλ. Ζιπέ και από πληροφορίες του ΡΙΚ".

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "διάλογο μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας προτείνει ο Γάλλος πρωθυπουργός Αλέν Ζιπέ ο οποίος βρέθηκε για διήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησε τα ελληνοτουρκικά με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον αρχηγό της ΝΔ Μιλτ. Εβερτ. Ο κ. Ζιπέ επανέλαβε τις γνωστές θέσεις της Γαλλίας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις οι οποίες βρίσκονται σε απόσταση από την ελληνική πολιτική στο θέμα αυτό. Ο κ. Ζιπέ κάλεσε τόσο την Αθήνα όσο και την Αγκυρα να προχωρήσουν σε διμερείς επαφές για να επιλύσουν τα προβλήματα στην περιοχή".

    [5] Συνεντεύξεις

    Σίγουρη θεωρεί την ήττα της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής ο πρώην υπουργός Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Ακης Τσοχατζόπουλος, γιατί -όπως λέει- το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορεί να ξεφύγει από το πλαίσιο, που του προσδιόρισε ο κ. Μητσοτάκης στην οικονομία, τα εθνικά και κοινωνικά θέματα. Σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ, ο κ. Τσοχατζόπουλος επαναλαμβάνει ότι οι λόγοι για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες δεν ήταν προσχηματικοί επισημαίνοντας οτι ο ελληνικός λαός κατανοεί πολύ καλά ότι υπάρχει ριζική αλλαγή της επιθετικής στάσης της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και επομένως ανάγκη λήψης σημαντικών αποφάσεων για τα εθνικά μας θέματα.

    Ο στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού και μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρος Τσουκάτος, σε συνέντευξή του στο ΕΘΝΟΣ τονίζει "θα είμαστε κατώτεροι των περιστάσεων, αν δεν υπάρξει μια κυβέρνηση αποτελεσματική, ευέλικτη και δημοκρατική στη λειτουργία της, ολιγομελής, μια κυβέρνηση άξιων στελεχών, η σύνθεση της οποίας δεν θα υπακούει σε λογικές εσωκομματικής ίντριγκας". Ο κ. Τσουκάτος υπογραμμίζει ότι "μετά τις εκλογές θα αρχίσει η εποχή του διαλόγου, τόσο μεταξύ των συγγενών πολιτικών δυνάμεων, όσο και συνολικά μέσα στην πολιτική σκηνή" γιατί -όπως λέει- "οι προκλήσεις της εποχής είναι τέτοιες, που κάνουν αναγκαία την αναζήτηση μεγάλων συναινέσεων". Αναφερόμενος στο ΔΗΚΚΙ και στο Δημήτρη Τσοβόλα, ο κ. Τσουκάτος επισημαίνει ότι "σε καμία περίπτωση το προσωπικό του πρόβλημα δεν μπορεί να γίνει πολιτικό πρόβλημα" και εκφράζει την πεποίθησή του οτι "οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ δεν θα παρασυρθούν στα προσωπικά παιχνίδια του κ. Τσοβόλα, που αντικειμενικά είναι και πολιτικές επιθυμίες της Συντήρησης".

    Την αισιοδοξία του ότι ο Συνασπισμός θα είναι στη νέα Βουλή, εκφράζει, σε συνέντευξή του στο ΕΘΝΟΣ, ο Πρόεδρός του, Νίκος Κωνσταντόπουλος. Επίσης, κάνει την πρόβλεψη ότι τα δύο μεγάλα κόμματα μαζί δεν πρόκειται να έχουν εκλογικό ποσοστό πάνω από 70 τοις εκατό. Αναφερόμενος στην κριτική, που ασκεί στον κ. Σημίτη, τον κατηγορεί ότι εφαρμόζει δοκιμασμένες συνταγές στην κυβερνητική πολιτική και στην εκλογική τακτική του, οι οποίες ανακυκλώνουν το δικομματικό σκηνικό της πόλωσης.

    [6] Σπυρίδωνας - Τουρκία

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "με χαρακτηρισμούς όπως 'αυθάδης αρχιεπίσκοπος' και "αρχιεπίσκοπος που δεν γνωρίζει τα όριά του" ο τουρκικός εθνικιστικός Τύπος επιτίθεται στο νέο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Σπυρίδωνα επειδή διαμαρτυρήθηκε στην τουρκική κυβέρνηση για τις επιθέσεις που δέχθηκε πρόσφατα το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Με επιστολές του προς τον πρωθυπουργό και την υπουργό εξωτερικών της Τουρκίας ο κ. Σπυρίδωνας είχε εκφράσει τη βαθιά του ανησυχία για τις νέες προκλήσεις εις βάρος του Φαναρίου, ενώ αναφερόμενος στις απειλές που εκτοξεύονται κατά της ζωής του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου είχε τονίσει ότι αποτελούν "αιτία ακόμη μεγαλύτερης ανησυχίας για όλο τον ορθόδοξο κόσμο".
    Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Monday, 16 September 1996 - 10:31:57