Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 13/09/96

Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 13/09/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Εκλογές
  • [3] ΕΕ - Τουρκία
  • [4] Κυπριακό
  • [5] Αγία Σοφία
  • [6] Συνέντευξη Σαμαρά

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Aθήνα, Ελλάδα, 13/09/1996 (ΑΠΕ)

    Η αποψινή τηλεοπτική μονομαχία του πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σημίτη με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδη Εβερτ, η προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων, το ψήφισμα της σοσιαλιστικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το Κυπριακό και οι τουρκικές απειλές για την Αγία Σοφία είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Σφαγή στην οικογένεια. Η κληρονομιά πυροδοτεί μίσος και αδικίες".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Μέτωπο κατά Δήμητρας. Πόλεμος για τη διαθήκη".

    Η ΑΥΓΗ: "Μηνύματα αισιοδοξίας για την επάνοδο του Συνασπισμού στη Βουλή".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Ξεχειλίζει μίσος και κακία η 'διαθήκη'. "

    ΕΘΝΟΣ: "Ψηφίζει ο καναπές. Απόψε, Παρασκευή και 13, σε εθνικό δίκτυο η μονομαχία Σημίτη-Εβερτ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Τόλμη και γοητεία εις διπλούν. Σήμερα, Παρασκευή και 13, η τηλεοπτική αναμέτρηση Εβερτ-Σημίτη".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Βόμβα από τον τάφο. Η διαθήκη Ανδρέα απειλεί με διάλυση το ΠΑΣΟΚ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Μπουρλότο η διαθήκη. Ανδρέας αφορίζει Σημίτη. Χρίσμα, χρήμα και αρχείο στη Λιάνη".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Τι κρίμα! Η διαθήκη Ανδρέα άναψε θλιβερές διαμάχες".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Επίφαση διαλόγου. Σημίτης και Εβερτ σε 'προσκηνοθετημένη' τηλεοπτική αναμέτρηση".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Αλήθειες-ψέματα. Ο Κώστας Σημίτης κατεδαφίζει τα 'θα' του Εβερτ".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Διαθήκη οργής άφησε ο Ανδρέας".

    ΝΙΚΗ: "Τι έλεγαν οι σημερινοί υμνητές του: ΑΥΡΙΑΝΗ: "Να φύγει ο Σημίτης".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Ισχυρό ΚΚΕ δύναμη για το λαό".

    [2] Εκλογές

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι "ήρθε η ώρα της αλήθειας και του Κώστα Σημίτη ο οποίος απόψε αναμετράται στην τηλεόραση με τον Μιλτιάδη Εβερτ και του δίδεται η ευκαιρία να αποκαλύψει στον ελληνικό λαό όλες τις κούφιες υποσχέσεις και τα ψέματα με τα οποία προσπαθεί να ψαρέψει ψήφους στα θολά νερά ο ΕΚΟΦίτης αρχηγός της Δεξιάς. Με τα τρανταχτά πολιτικά επιχειρήματα και με συγκεκριμένες θέσεις για τα εθνικά θέματα, την οικονομία και το κοινωνικό πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός θα αντιμετωπίσει τις ανεδαφικές, ανεφάρμοστες και επικίνδυνες θέσεις της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά του Εβερτ. Οι δύο αρχηγοί έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα γι αυτή την πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα τηλεοπτική αναμέτρηση, η λήψη της οποίας θα γίνει από την κρατική ΕΡΤ αλλά θα μεταδίδεται ταυτόχρονα από όλα τα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα της χώρας. Ταραχή επικρατεί στη Ρηγίλλης καθώς ο Μ. Εβερτ είναι γνωστό ότι δεν τα πάει καθόλου καλά με τον προφορικό λόγο και πετάει πολλά 'μαργαριτάρια' που τον εκθέτουν ανεπανόρθωτα. Αντίθετα, αίσθημα σιγουριάς για τον Κ. Σημίτη κυριαρχεί στη Χαριλάου Τρικούπη".

    "Το ΠΑΣΟΚ, ανανεωμένο και σύγχρονο, θα δώσει νικηφόρα τη μάχη στις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου. Η βέβαιη νίκη του θα είναι μια μεγάλη νίκη για τις δυνάμεις της εργασίας και του πολιτισμού, για τις δυνάμεις της προόδου και του εκσυγχρονισμού. Το νικηφόρο αυτό μήνυμα έστειλε χθες ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Σημίτης κατά τη διάρκεια του 10λέπτου που παραχωρεί η ΕΤ-1 στα κόμματα", γράφει η ΑΥΡΙΑΝΗ.

    Η ΝΙΚΗ τονίζει ότι "ιδιαίτερα ικανοποιημένα είναι τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της πορείας του εκλογικού αγώνα, καθώς τόσο τα στοιχεία που έχουν στη Χαριλάου Τρικούπη όσο και οι δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας δίνουν σταθερό προβάδισμα στο ΠΑΣΟΚ έναντι της ΝΔ".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ, "ο κύβος ερρίφθη. Η ώρα της κρίσεως έφτασε. Σήμερα το βράδυ ο ελληνικός λαός θα καταλάβει ποιος λέει αλήθεια και ποιος ψέματα, κούφια λόγια, γενικολογίες και αοριστολογίες. Η σύγκριση θα είναι ούτως ή άλλως καταλυτική και άνιση για τον πρωθυπουργό και με βάση τα δείγματα γραφής που έχει δώσει μέχρι τώρα μπορούμε να καταλήξουμε αβίαστα στο συμπέρασμα ότι ο κ. Σημίτης δεν πρόκειται να πει τίποτε καινούργιο πέρα από τις γενικόλογες παροχές και τα αόριστα ψελλίσματα στα εθνικά θέματα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "στη Χαριλάου Τρικούπη εκφράζονται έντονες επιφυλάξεις για τη δυνατότητα του κ. Σημίτη με το διδασκαλικό ύφος να αναμετρηθεί με τον πληθωρικό και απρόβλεπτο Μ. Εβερτ, που πολύ δύσκολα 'μαντρώνεται' σε διαδικαστικές λεπτομέρειες".

    "Τελικά η τηλεοπτική αναμέτρηση θα γίνει!! Μόνο που παίρνει τη μορφή θρησκευτικής τελετής με όρους που έχουν συμφωνηθεί ως την τελευταία τους λεπτομέρεια. Τίποτε το αυθόρμητο, τίποτε το ζεστό και ωραίο που τραβάει την προσοχή του τηλεθεατή!!! Ολα τακτοποιημένα, στην τάξη", γράφει ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ.

    "Με τον κυρίαρχο λαό κριτή στον καναπέ, μονομαχούν στις 9 σήμερα το βράδυ ο Κ. Σημίτης και ο Μ. Εβερτ, σε εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο", γράφει χαρακτηριστικά το ΕΘΝΟΣ και επισημαίνει ότι "ο Μ. Εβερτ παίζει σήμερα κατά πάσα πιθανότητα το τελευταίο του χαρτί προκειμένου να ανατρέψει εις βάρος του το κλίμα της προεκλογικής περιόδου και γι αυτό αναμένεται να τα παίξει "όλα για όλα". Ο κ. Εβερτ άλλωστε επιθυμούσε διακαώς μια απευθείας συζήτηση με τον κ. Σημίτη προκειμένου να μεταβάλει την αντιπαράθεση σε προσωπική και είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως πρόσφατα σκόπευε (εμποδίστηκε την τελευταία στιγμή) να 'εισβάλει' στο Ζάππειο που έδινε συνέντευξη ο πρωθυπουργός, προκειμένου να έχει 'απευθείας διάλογο' με τον Κ. Σημίτη. Γεγονός που δείχνει ότι στη Νέα Δημοκρατία έχουν κατανοήσει πως με μια συζήτηση χωρίς ένταση δεν αντιστρέφεται το πολιτικό κλίμα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της τονίζει ότι "εκείνο που κυρίως ενδιαφέρει το σύνολο των Ελλήνων ψηφοφόρων και θέλουν ν'ακούσουν απόψε από τους δύο αρχηγούς, οι οποίοι εμφανίζονται μαζί στην τηλεοπτική αναμέτρηση, είναι: Τι θα γίνει την επόμενη μέρα. Την επομένη των εκλογών, που ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση θα αναλάβουν την αντιμετώπιση των κρίσιμων προβλημάτων του τόπου".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει ότι "σε αήθεις παλαιοκομματικές μεθοδεύσεις, που υποβιβάζουν το επίπεδο του προεκλογικού αγώνα και προσβάλλουν κατάφωρα κάθε έννοια πολιτικής αξιοπρέπειας, καταφεύγει το ΠΑΣΟΚ, σε μια ανέλπιδα προσπάθεια πόλωσης και συγκράτησης των ψηφοφόρων του που φυλλορροούν καθημερινά".

    Κατά τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "το φιλολαϊκό προσωπείο φοράει τις τελευταίες μέρες πριν τις εκλογές η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου μαζί με τα εκβιαστικά διλήμματα και την επιχείρηση τρομοκράτησης να υφαρπάξει την ψήφο των λαϊκών στρωμάτων".

    [3] ΕΕ - Τουρκία

    Η ΝΙΚΗ επισημαίνει ότι "σπάνιας οξύτητα κατά της Τουρκίας και της ακολουθούμενης πολιτικής της στο εσωτερικό και στο εξωτερικό (Αιγαίο, Κύπρο, Ιράκ) είναι το κείμενο του ψηφίσματος που υιοθέτησε ομόφωνα η Ολομέλεια της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου κατά τη χθεσινή συνεδρίασή της στο Ελσίνκι".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ έχει τίτλο "Ευρωγροθιά για την Τουρκία".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι "σημαντικό ψήφισμα, που απαιτεί τη διακοπή όλων των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων προς την Τουρκία, υιοθέτησε χθες στο Ελσίνκι η Σοσιαλιστική Ομάδα της Ευρωβουλής. Ειδικότερα, κατά το ψήφισμα των ευρωσοσιαλιστών - που πρόκειται να συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια του Στρασβούργου - σημειώνεται πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο "εμβρόντητο από την προφανώς σκόπιμη, βάρβαρη κι εν ψυχρώ εκτέλεση δύο νέων άοπλων Κυπρίων από τους Τούρκους στρατιώτες και την τρομοκρατική οργάνωση Γκρίζοι Λύκοι που μεταφέρθηκαν επί τούτου στην Κύπρο, με έξοδα του κράτους", 'απαιτεί' από την Αγκυρα να εξηγήσει τις θέσεις της για το Κυπριακό, το Κουρδικό, τον εκδημοκρατισμό και τα ανθρώπινα δικαιώματα και της ζητά να απελευθερώσει άμεσα όλους τους πολιτικούς κρατουμένους του κόμματος HADEP. Οι ευρωσοσιαλιστές θεωρούν 'εξίσου υπεύθυνους την τουρκική κυβέρνηση και τον Ρ. Ντενκτάς για την επιδείνωση της κατάστασης στην Κύπρο' και ζητούν από την Ευρωβουλή να αποφασίσει 'το πάγωμα των υποχρεώσεων σχετικά με το Χρηματοδοτικό Πρωτόκολλο Ενωσης-Τουρκίας' και να 'απαιτήσει' από την Κομισιόν 'τη χωρίς καθυστέρηση διακοπή όλων των χρηματοδοτικών υποχρεώσεων στο πλαίσιο του προγράμματος MEDA'."

    [4] Κυπριακό

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "στο κενό φαίνεται να πέφτει η προσπάθεια του Ντενκτάς να εμφανισθεί ως ενδιαφερόμενος για τη μείωσης της έντασης στην Κύπρο, όπως επιχείρησε με πρόσφατες δηλώσεις του με τις οποίες ζήτησε συνάντηση με τον πρόεδρο Κληρίδη. Με επιστολή του που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, ο πρόεδρος Κληρίδης συμφωνεί με την ανάγκη λήψης μέτρων που να στοχεύουν στη μείωση της έντασης στο νησί, αλλά επισημαίνει ότι μια κοινή ή χωριστές δηλώσεις από τον ίδιο και τον Ραούφ Ντενκτάς δεν μπορεί να θεωρηθεί πειστική προσπάθεια εκτόνωσης της κατάστασης. Και τούτο γιατί, όπως επισημαίνει στην επιστολή του ο Πρόεδρος Κληρίδης, η εμπλοκή τόσων αξιωματούχων στη δολοφονία του Σολωμού Σολωμού και οι ευθύνες που δημιουργούνται, δεν μπορεί να λησμονηθούν από τους ελληνοκυπρίους με μια συνάντηση. Ωστόσο, ο πρόεδρος Κληρίδης αποδέχεται μια συνάντηση που θα αφορούσε τη συζήτηση της πρότασής του για αποστρατικοποίηση της νήσου πριν από τη λύση του Κυπριακού".

    [5] Αγία Σοφία

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "ο Τούρκος υπουργός Προεδρίας υπεύθυνος για τα βακούφια (Ευαγή Ιδρύματα) Αχμέτ Τζεμίλ Τούντς επαναλαμβάνει ότι σύντομα η Αγία Σοφία θα λειτουργήσει ως τέμενος. Στις αποκλειστικές δηλώσεις στην εφημερίδα ΤΟΥΡΚΕ αν και σημειώνει ότι μια τέτοια ενέργεια 'πιθανόν να δημιουργήσει θόρυβο στη γείτονα Ελλάδα' τονίζει ότι το τέμενος της Αγίας Σοφίας θα λειτουργήσει συντομότατα".

    [6] Συνέντευξη Σαμαρά

    Δύναμη ελέγχου και μεταρρύθμισης επιδιώκει να καταστεί ως τρίτο κόμμα και στη νέα Βουλή η Πολιτική Ανοιξη. Ο Πρόεδρός της Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξη του στα ΝΕΑ δηλώνει ότι το κόμμα του απευθύνεται σε όλους τους Ελληνες και όχι σε μια μερίδα μόνο. Ο κ. Σαμαράς αναφέρεται στο ενδεχόμενο ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία να μη ξεπεράσουν το 75% και το κόμμα του να φτάσει το 10%, τονίζοντας ότι σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ πιθανό να μην υπάρξει αυτοδυναμία. Είναι ιδιαίτερα επικριτικός για τις δημοσκοπήσεις και αναφέρει ότι εκφράζουν πολιτικές επιθυμίες και δεν μετρούν αντικειμενικά την εκλογική πραγματικότητα. Τέλος, ασκεί σκληρή κριτική σε ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία για τις θέσεις τους στα εθνικά θέματα.
    Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Friday, 13 September 1996 - 10:18:27