Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 05/09/96

Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 05/09/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Εκλογές
  • [3] Ελλάδα - ΠΓΔΜ
  • [4] Αλβανία - Καταστροφές ναών
  • [5] ΗΠΑ - Ιράκ
  • [6] Κυπριακό

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 05/09/1996 (ΑΠΕ)

    Η χθεσινή συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στην οποία χάραξε την πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου, η απάντηση του προέδρου της ΝΔ Μιλτιάδη Εβερτ, η προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων και οι αμερικανικές επιθέσεις εναντίον του Ιράκ είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ελάτε να σας διορίσουμε! Ουρές για ποινικά μητρώα-'διαβατήριο' για το Δημόσιο".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Μέγας παραμυθάς! 2.350 κούφιες λέξεις οι υποσχέσεις Σημίτη".

    Η ΑΥΓΗ: "Νέες βόμβες για μια χούφτα ψήφους. Στήριξη απαιτεί τώρα ο Κλίντον".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Νέος Λεπέν ο Μιλτιάδης Εβερτ. Υποσχέθηκε να κυνηγήσει απ'την Ελλάδα όλους τους μετανάστες και να προβεί σε μαζικές απολύσεις στο δημόσιο τομέα".

    ΕΘΝΟΣ: "ΑΤΑ στις συντάξεις. Μέτρα-ανάσα από Σημίτη. Ενίσχυση χαμηλών εισοδημάτων, ταμείο αγροτών, 180.000 νέες θέσεις εργασίας και αντικειμενικά κριτήρια με ημερομηνία λήξης".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Στην αγροτιά σπέρνει ο Εβερτ βλέποντας ότι εκεί θα κριθούν οι εκλογές".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Αντιγράφουν τη Νέα Δημοκρατία. Με καθυστέρηση 48 ωρών το ΠΑΣΟΚ υιοθετεί και εξαγγέλλει τα μέτρα της".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ελιωσε τον Σημίτη. Ο Εβερτ ξετίναξε μια προς μια τις παροχές - φαντάσματα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Ρελάνς με 'μέτρα παραγωγικά'. Πρόγραμμα Σημίτη και παροχές Εβερτ".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Εβερτ και Σημίτης άνοιξαν τα μεγάλα θέματα. Αντιπαράθεση για ασφαλιστικό, αντικειμενικά κριτήρια, αγροτικό και άλλα".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Εργασία για 180.000 νέους. Δεσμεύσεις Σημίτη για αγρότες, μικρομεσαίους, συνταξιούχους".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Πρόγραμμα αντί παροχολογίας από Σημίτη για αγρότες, μικρομεσαίους, συνταξιούχους".

    ΝΙΚΗ: "Πόλεμος αντι-παροχών. Μαραθώνιος προσφορών από Σημίτη-Εβερτ".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Χειρότερες μέρες... υπόσχεται ο Σημίτης".

    [2] Εκλογές

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "στο εκκωφαντικό μπαράζ των υποσχέσεων της ΝΔ για τους αγρότες, τους συνταξιούχους, τους μικρομεσαίους και τους ανέργους απάντησε χθες, με συγκεκριμένα μέτρα, ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης. Στα επόμενα τρία χρόνια θα δημιουργηθούν 180.000 νέες θέσεις εργασίας με την αναπτυξιακή πολιτική των μεγάλων και μικρών έργων και έτσι μέσα σε 7 χρόνια (από το 1993 έως το 2000) διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ θα έχουν δημιουργηθεί συνολικά 330.000 θέσεις απασχόλησης. Γενναία αλλά και ρεαλιστικά μέτρα ανακοίνωσε ο Κ. Σημίτης για τους αγρότες: Τον Ιανουάριο του 1997 θα δοθεί διορθωτικό ποσό 4.000 δρχ. που θα χορηγείται και τα επόμενα χρόνια για να καλύπτει τον πληθωρισμό. Μετατροπή του ΟΓΑ σε ταμείο κύριας ασφάλισης. Ενας αγρότης ασφαλισμένος 15 χρόνια στην κατώτερη κλάση θα πάρει σύνταξη 33.000 και στην ανώτατη κλάση 83.000 δρχ. Θα επεκταθεί και στον ΟΓΑ η τιμαριθμική προστασία των κατωτάτων ορίων συντάξεων. Το αφορολόγητο όριο εισοδήματος για τους νέους αγρότες (κάτω των 35 ετών) θα είναι 50% για την πρώτη πενταετία. Δέσμη μέτρων προστασίας των μικρομεσαίων (θα αντικατασταθούν τα αντικειμενικά κριτήρια) και των ανέργων, που θα έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη σε όλη την περίοδο της ανεργίας".

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους επισημαίνουν ότι "ούτε η παροχολογία ούτε τα προεκλογικά 'θα' που εμπαίζουν τη νοημοσύνη του πολίτη: η Χθεσινή παρουσίαση από τον Κώστα Σημίτη ενός ολοκληρωμένου προγράμματος και όχι ευκαιριακών μέτρων... σηματοδότησε και την απόσταση που χωρίζει τις αποσπασματικές εξαγγελίες που ενεφάνισε η ΝΔ. Δεν χρειάζονται περισσότερα για να καταφανεί το χάσμα ανάμεσα σε απατηλούς αερόλιθους... και στη ρεαλιστική πολιτική πρόταση που παρουσίασε χθες ο Πρωθυπουργός".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της σημειώνει ότι "ομολογουμένως τα '7 μέτρα' Εβερτ προκάλεσαν εντυπώσεις γιατί υπόσχονται άμεσο αποτέλεσμα παροχών. Και μακάρι να είχε τη δυνατότητα να τα υλοποιήσει εξασφαλίζοντας τα αναγκαία χρήματα. Τα μέτρα Σημίτη εντάσσονται στη λογική που ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με την πολιτική του και ορισμένα από μηνών έχουν δρομολογηθεί. Είναι μέτρα πιο συγκροτημένα που η εφαρμογή τους θα φέρει θετικά αποτελέσματα σε βάθος χρόνου, καθώς προβλέπουν θεσμικές αλλαγές, κυρίως για τον αγροτικό κόσμο. Αλλάζει ουσιαστικά το συνταξιοδοτικό και ασφαλιστικό καθεστώς των αγροτών, οι οποίοι σήμερα δεν έχουν πραγματικές συντάξεις, όπως όλοι οι εργαζόμενοι, αλλά ένα ανεπαρκές βοήθημα. Δρομολογούνται αλλαγές στην αγροτική παραγωγική δραστηριότητα που αν πετύχουν, θα μετατρέψουν τον αγρότη-παραγωγό σε επιχειρηματία με βιώσιμες μονάδες ώστε να ανταποκριθεί στην πρόκληση του ανταγωνισμού".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει ότι "συντριπτικό χτύπημα στην αοριστολογία, την υποσχεσιολογία και τα δεκάδες 'θα' του 'εκσυγχρονιστή' κ. Κ. Σημίτης πέτυχε χθες ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Μ. Εβερτ στο πεδίο της οικονομικής και της αγροτικής πολιτικής. Ο κ. Εβερτ στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μίλησε συγκεκριμένα και απάντησε με σαφήνεια στη δίωρη (!!) ομιλία, που έμοιαζε περισσότερο με έκθεση ιδεών του πρωθυπουργού του 'νέου ήθους και ύφους'. Κατηγόρησε τον κ. Σημίτης ότι αν και είπε οτι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε παροχολογία και υποσχεσιολογία 'χρησιμοποίησε 2.350 λέξεις για αναγγελίες' και πρόσθεσε ότι 'ο κ. Σημίτης στο μόνο που είναι συνεπής είναι στην αναξιοπιστία του'."

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "παροχές με το τσουβάλι προσφέρει πλέον προς τον ελληνικό λαό ο πρωθυπουργός κατά την τακτική του 'Τσοβόλα δώστ'τα όλα' αλλά και από το φόβο των συνεχών διαρροών προς το ΔΗΚΚΙ και τα άλλα κόμματα".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "μέγας παραμυθάς αποδεικνύεται ο... 'συνετός' κ. Σημίτης ο οποίος χθες - αποκαλύπτοντας τον πανικό του - άρχισε να μοιράζει 'θα' και κάλπικα δισεκατομμύρια. Και.. ξαναεξάγγειλε το κυβερνητικό του 'πρόγραμμα' με 2.350 κούφιες λέξεις...".

    Κατά τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ, ο κ. Σημίτης "ήρθε δεύτερος αφού όλα όσα ένιωσε την ανάγκη να υποσχεθεί χθες προκειμένου να μην υπολείπονται από τις συγκροτημένες προτάσεις της ΝΔ είναι ξεπερασμένα και χωρίς νόημα. Τόσο οι αυξήσεις στις συντάξεις των αγροτών που υποσχέθηκε όσο και οι περισσότερες απο τις υποσχέσεις του έπονται αυτών της ΝΔ. Αλλωστε υποσχέθηκε χθες αύξηση 4.000 δρχ. μηνιαίως στις συντάξεις των αγροτών τη στιγμή που η ΝΔ έχει δεσμευθεί για αύξηση 10.000 δραχμών".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι "ο κ. Σημίτης ξεκίνησε μια ακατάσχετη υποσχεσιολογία προσπαθώντας να αγγίξει τους αγρότες, τους μικρομεσαίους και τους συνταξιούχους. Ο Σημίτης με την... κεκτημένη ταχύτητά του υπεσχέθη μέτρα 'που υπάρχουν από την εποχή του Οθωνα' όπως χαρακτηριστικά είπε ο Μιλτιάδης Εβερτ χθες το απόγευμα πάλι στο Ζάππειο. Ο κ. Εβερτ κατηγόρησε για αλαζονεία και υπεροψία τον κ. Σημίτη και τόνισε ότι 'ο πρωθυπουργός εμπαίζει τους αγρότες'. Ο Πρόεδρος της ΝΔ έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στον αγροτικό κόσμο και πράγματι τα μέτρα που έχει εξαγγείλει έχουν 'αγγίξει' τους αγρότες. Ο κ. Εβερτ 'σπέρνει' στην αγροτιά και περιμένει να θερίσει".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ επισημαίνει ότι "πίσω από τις προεκλογικές σειρήνες, κρύβονται η 'Σκύλλα' και η 'Χάρυβδη' του δικομματισμού. Πίσω από τις προεκλογικές προτάσεις στις συνεντεύξεις στα κανάλια, οι οποίες συνήθως διανθίζονται με ωραία λόγια για να μπερδεύεται ένας κόσμος, υπάρχει η ωμή πραγματικότητα της 'επόμενης μέρας'. Αυτό οφείλει να μην το ξεχάσει κανείς, μαυρίζοντας στις 22 αυτούς που μας επιφυλάσσουν ακόμα πιο μαύρες μέρες από τις 23 του Σεπτέμβρη".

    Η ΝΙΚΗ σημειώνει ότι "μετά τον Μ. Εβερτ, και ο Κ. Σημίτης άνοιξε χθες το... κουτί της Πανδώρας, εξαγγέλλοντας προεκλογικές αντι-παροχές προς τους αγρότες, τους συνταξιούχους και τους μικρομεσαίους. Το όλο σκηνικό της αντιπαράθεσης ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θυμίζει πλέον μαραθώνιο προσφορών. Ο φόβος και των δύο μπροστά στην κάλπη τα οδηγεί σε μια ξέφρενη κούρσα υποσχεσιολογίας, προς άγραν ψήφων".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "στα ίχνη του Γάλλου ακροδεξιού σκληροπυρηνικού Ζάν Μαρί Λεπέν βαδίζει πλέον ο αρχηγός της ΝΔ Μιλτιάδης Εβερτ ο οποίος χθες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ζάππειο, προκειμένου να δελεάσει τους ανυποψίαστους ψηφοφόρους επέρριψε ολοσχερώς τις ευθύνες για τη διόγκωση της ανεργίας στους οικονομικούς μετανάστες και ανάμεσά τους και στους Ρωσοπόντιους ομογενείς! Στην απελπισμένη προσπάθειά του να δείξει ένα φιλολαϊκό προσωπείο, ο Μιλτιάδης Εβερτ υπερέβαλε τον εαυτό του και θυμήθηκε τον ακροδεξιό φασίστα Λεπέν που θεωρεί αιτία όλων των δεινών τους φτωχούς οικονομικούς μετανάστες που αναζητούν μια καλύτερη τύχη".

    Η ΑΥΓΗ προσθέτει ότι "δόξα Σαμαρά εζήλωσε χθες ο Μιλτιάδης Εβερτ. Μετά τον αποκλεισμό των Ελλήνων μουσουλμάνων από τα ψηφοδέλτια της ΠΟΛΑΝ τη σκυτάλη της μισαλλοδοξίας έλαβε ο πρόεδρος της ΝΔ ο οποίός 'ανεκάλυψε' τους υπεύθυνους της ανεργίας στη χώρα. Με μια απλοϊκότατη ανάλυση διαπίστωσε ότι οι ξένοι εργάτες αφαιρούν δουλειές από τους Ελληνες ανέργους απόφοιτους λυκείων και πανεπιστημίων (!) και ζήτησε να γίνεται επιλογή κατά την είσοδό τους και να περιορίζονται σε ορισμένες γεωγραφικές περιφέρειες".

    [3] Ελλάδα - ΠΓΔΜ

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "η FYROM επανακάμπτει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, με ποσότητες φορτίων που προβλέπεται να υπερβούν στα τέλη του έτους ακόμη και τα επίπεδα του 1993, οπότε διακινήθηκαν 1.200.000 τόνοι. Σημαντικό μάλιστα θεωρείται το γεγονός ότι τα Σκόπια επανέρχονται με τους ίδιους όρους που ίσχυαν στη συνεργασία των δύο μερών πριν από την επιβολή των οικονομικών μέτρων παρότι αποπειράθηκαν να διαπραγματευθούν νέα ελκυστικότερη τιμολογιακή πολιτική με το επιχείρημα ότι υπάρχουν και άλλοι λιμένες, με φθηνότερο κόστος".

    [4] Αλβανία - Καταστροφές ναών

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος κατήγγειλε χθες τη συστηματική καταστροφή μνημείων της Ορθοδόξου Εκκλησίας από ριζοσπαστικά μουσουλμανικά στοιχεία και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί, εάν μεταξύ άλλων 'υπάρξει αρμόδια παρέμβαση των κυβερνητικών οργάνων'. Η δήλωση του Αναστασίου έγινε εξ αφορμής της καταπατήσεως της περιοχής της Ορθοδόξου Μονής του Αγίου Γεωργίου Τσούκας Αγίων Σαράντα, όπου βάσει σχεδίου ανεγέρθησαν 40 παραπήγματα, στα οποία εγκαθίστανται μουσουλμανικές οικογένειες εποίκων. Προσφάτως, ριζοσπαστικά μουσουλμανικά στοιχεία κατέστρεψαν τις τοιχογραφίες του ναού Μοσχοπόλεως, γεγονός που σε συνδυασμό με τα τεκταινόμενα στη Μονή του Αγίου Γεωργίου δημιουργεί την εντύπωση υπάρξεως οργανωμένου σχεδίου, στρεφομένου εναντίον της Εκκλησίας".

    [5] ΗΠΑ - Ιράκ

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "η ελληνική κυβέρνηση δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά της για την αμερικανική στάση στην υπόθεση του Ιράκ κυρίως όμως για το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Κλίντον για μια ακόμα φορά τονίζει τον σημαντικό ρόλο της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή. Ο Πρόεδρος Κλίντον με επιστολή του στους '15' ηγέτες των χωρών της ΕΕ (και στον Κώστα Σημίτη) τους ζητά να τον βοηθήσουν στην πολιτική του κατά του Σαντάμ Χουσεϊν. Συγχρόνως όμως τους καλεί να βοηθήσουν για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια της Τουρκίας και ο 'ρόλος-κλειδί' που έχει στην περιοχή. Το θέμα συζήτησε χθες με τον Μάικλ Δουκάκη ο κ. Σημίτης. Ο Θ. Πάγκαλος δήλωσε ότι ο δυτικός κόσμος 'πρέπει επιτέλους να βρει έναν πιο σταθερό και αξιόπιστο φίλο' στην περιοχή. Ο Γ. Ρωμαίος τόνισε ότι δεν είναι θετικό να ενεργεί η Ουάσιγκτον μόνη της και εκ των υστέρων να ζητά βοήθεια. Οι '15' είναι ήδη διχασμένοι για το όλο θέμα, το οποίο θα συζητηθεί το Σαββατοκύριακο στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών".

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "σε επίδειξη 'πυγμής' διαρκείας προβαίνουν οι ΗΠΑ κατά του καθεστώτος του Ιράκ μετά και το χθεσινό νέο κύμα βομβαρδισμών που διέταξε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπίλ Κλίντον. Η αιτιολόγηση της νέας επιχείρησης για 'εκκαθάριση του νότιου Ιράκ από συστοιχίες πυραύλων' δεν κρύβει την προφανή επιδίωξη του 'δημοκρατικού πλανητάρχη' για ενίσχυση του προεκλογικού του προφίλ εξυπηρετώντας ταυτόχρονα τους πάγιους στρατηγικούς σχεδιασμού των ΗΠΑ στην περιοχή. Αλλη μια φορά αποδεικνύεται η πολιτική των 'δύο μέτρων και δύο σταθμών', με βάση τα συμφέροντα των ΗΠΑ, εάν δεν ξεχνούμε την πλήρη αδιαφορία για τη συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει ότι "για την Τουρκία 'δουλεύουν' τα αμερικανικά όπλα εναντίον του Ιράκ: η Αγκυρα ετοιμάζεται να δημιουργήσει 'ουδέτερη' ζώνη στο βόρειο Ιράκ και ήδη η Τανσού Τσιλέρ, έχει ενημερώσει σχετικά τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αγκυρα, Μάρκ Γκρόσμαν. Η ζώνη αυτή, κατά μήκος των τουρκο-ιρακινών συνόρων, στην ουσία σημαίνει ότι η Τουρκία θα κατέχει τμήμα του βορείου Ιράκ. Για το λόγο αυτό, από στιγμή σε στιγμή ο τουρκικός στρατός θα εισβάλει στο Ιράκ σφάζοντας Κούρδους και με πραγματικό σκοπό όχι μόνο να πολεμήσει το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν αλλά και να αποκτήσει τον έλεγχο της περιοχής των πετρελαίων!".

    [6] Κυπριακό

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "η Κύπρος θα καταγγείλει τις πρόσφατες τουρκικές βαρβαρότητες ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών αργότερα αυτό το μήνα. Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Αλέκου Μιχαηλίδη, τα γεγονότα στη Δερύνεια και οι βάρβαρες δολοφονίες των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού θα είναι στο επίκεντρο της ομιλίας του προέδρου Γλαύκου Κληρίδη στη Γενική Συνέλευση. Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε ωστόσο ότι η Λευκωσία δεν προτίθεται να προσφύγει στο ΣΑ για καταδίκη της Τουρκίας γιατί όπως ανέφερε "η Φωνή της Κύπρου θ'ακουστεί καλύτερα στη Γενική Συνέλευση".
    Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Thursday, 5 September 1996 - 10:58:50