Browse through our Interesting Nodes on Religion Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 21/08/96

Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑ'Ι'ΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 21.8.96

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [3] ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [4] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ
  • [5] ΕΒΕΡΤ - ΣΑΝΤΕΡ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Aθήνα, Ελλάδα, 21/08/1996 (ΑΠΕ)

    Το θέμα των πρόωρων εκλογών και οι διεργασίες στα κόμματα, οι εξελίξεις στο Κυπριακό και οι επισκέψεις του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σε Βρυξέλλες και Λευκωσία, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του αθηναϊκού τύπου:

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Μικρός Ανδρέας. Ολοι μιλούν για πολιτικό αμοραλισμό. Είχε αποφασίσει τις εκλογές από τον Ιανουάριο. 22 ή 29 Σεπτεμβρίου οι κάλπες".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Χαρακίρι Σημίτη οι πρόωρες εκλογές. Με αμερικανική ομπρέλα στήνονται οι κάλπες".

    Η ΑΥΓΗ: "Εκλογές με συνοπτικές διαδικασίες. Κάλπες μέσα στον Σεπτέμβριο".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Μαζικές προσχωρήσεις από δεξιά και αριστερά. Καταξιωμένα στελέχη όλων των κομμάτων ακόμα και βουλευτές ανεβαίνουν στο τρένο του Σημίτη".

    ΕΘΝΟΣ: "Οι πέντε άσσοι Σημίτη για τη νίκη. Πέμπτη βράδυ υπουργικό Συμβούλιο. Παρασκευή πρωί στον Πρόεδρο ο Πρωθυπουργός".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Με... κούριερ από τις ΗΠΑ οι εκλογές. Α. Σαμαράς: Με στόχο την... 'ρύθμιση' των εθνικών μας θεμάτων..."

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Αβάντα στις εκλογές".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Πρώτο χαστούκι για τον Σημίτη. Ο Εβερτ ξεσηκώνει την Ευρώπη κατά του 'Αττίλα' την ώρα που ο Πρωθυπουργός πουλάει την Κύπρο για τις εκλογές".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Για τρεις λόγους επισπεύδω τις εκλογές: εθνικά, σύγκλιση, εκσυγχρονισμός. Κάλπες εξπρές ακόμα και στις 22 Σεπτεμβρίου".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Εκλογές χωρίς αιτία. Επισπεύδεται η αναμέτρηση, αναμένεται η αιτιολογία".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Τρέμει η Νέα Δημοκρατία τις εκλογές. Απαισιόδοξοι οι Εβερτικοί. Ηττοπαθείς οι Μητσοτακικοί. Αρχισαν ήδη τα διαβούλια για την 'επόμενη μέρα'."

    ΤΑ ΝΕΑ: "Λίστες με νέα πρόσωπα σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Πρόταση ΠΑΣΟΚ σε Ανδρουλάκη. Παίζεται η Ντόρα για Αθήνα. 22 ή 29 Σεπτεμβρίου οι εκλογές".

    ΝΙΚΗ: "Εβερτ: Χάνω αλλά... μένω. Χοντρό παιχνίδι με τις κάλπες στη Νέα Δημοκρατία".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Υφαρπαγή ψήφου για τετραετία αντιλαϊκών μέτρων".

    [2] ΕΚΛΟΓΕΣ

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει ότι "η προοπτική μιας ισχυρής κυβέρνησης, που θα σηματοδοτήσει την ανατροπή του σημερινού αρρωστημένου πολιτικού σκηνικού και θα βάλει τα θεμέλια μιας νέας εποχής για την Ελλάδα, αλλά και ο αναμενόμενος εκλογικός θρίαμβος του Κώστα Σημίτη, συσπειρώνουν γύρω από το ΠΑΣΟΚ ευρύτερες πολιτικές δυνάμεις που αναγκαστικά θα εκφραστούν και μέσα από τα ψηφοδέλτια του Κινήματος. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σημίτης, είναι αποφασισμένος να ανανεώσει ριζικά τα ψηφοδέλτια του Κινήματος, αρχίζοντας από το Επικρατείας, στο οποίο δεν θα συμμετέχει κανείς από τους προηγούμενους υποψηφίους. Πρώτος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος. Ο Πρωθυπουργός δεν έχει καταλήξει ακόμα για μια σειρά από ονόματα τα οποία δεν προέρχονται από τον κομματικό χώρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά δηλώνουν έτοιμα να συστρατευθούν στη μεγάλη προσπάθεια για την ανόρθωση της χώρας. Ανάμεσά τους και ονόματα-έκπληξη, που προέρχονται τόσο από το χώρο της φωτισμένης Δεξιάς όσο και απ'την Αριστερά".

    ΤΑ ΝΕΑ προσθέτουν ότι "τέσσερις όρους επιδιώκουν οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού να καλύπτουν οι λίστες του ΠΑΣΟΚ και με βάση αυτούς έχουν ήδη γίνει οι πρώτες συζητήσεις. Πρώτον, οι συνδυασμοί να εκφράζουν το νέο σε αντιλήψεις ΠΑΣΟΚ. Δεύτερον, να αποτυπώνουν την κοινωνική δυναμική για την 'έφοδο στο μέλλον' και 'μεταφράζεται' ως τάση και για ηλιακή ανανέωση. Τρίτον να περιέχουν όλα τα ιστορικά στελέχη και τους νυν βουλευτές. Τέταρτον, να σηματοδοτείται το επιδιωκόμενο 'άνοιγμα' προς μη ενταγμένα σε κόμματα στελέχη που κινούνται στα δεξιά και αριστερά του ΠΑΣΟΚ".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι "τρεις λόγους θα προβάλει ο Πρωθυπουργός για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες: η αντιμετώπιση των κρίσιμων εθνικών προβλημάτων (ελληνοτουρκικά και Κυπριακό) τα οποία βρίσκονται σε ιδιαίτερα λεπτή φάση. Η αντιμετώπιση των προβλημάτων που ανακύπτουν για τη χώρα από την πορεία προς την Ευρωπαϊκή ενοποίηση. Η ανάγκη να έχει η κυβέρνηση την πλήρη ευχέρεια να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού της χώρας".

    "Η νέα εποχή απαιτεί καθαρή εντολή, υποστηρίζει το ΕΘΝΟΣ, λαϊκή εντολή για το ποια πορεία θα ακολουθήσουμε ως χώρα και με ποιο τρόπο. Χρειάζεται τόλμη και αποφασιστικότητα και αυτό μπορεί να το νομιμοποιήσει μόνο ο λαός. Με το σύνθημα αυτό και με κεντρικό σλόγκαν 'Η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει άλλο - απόφαση τώρα', ο Πρωθυπουργός Κ. Σημίτης θα ανακοινώσει κατά πάσα πιθανότητα την Παρασκευή, στη συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ, την απόφαση της κυβέρνησης για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες".

    Η ΑΥΓΗ γράφει "με τη διαδικασία του... κατεπείγοντος μεθοδεύει η κυβέρνηση την προσφυγή στις κάλπες, σε μια προσπάθεια να επιβεβαιώσει τις ευνοϊκές γι'αυτήν προβλέψεις των δημοσκοπήσεων και να αποφύγει τη δοκιμασία της ουσιαστικής προγραμματικής αντιπαράθεσης, ιδιαίτερα για τα κρίσιμα οικονομικά προβλήματα, που κατά γενική ομολογία αποτελούν την αιτία της επίσπευσης των εκλογών. Εάν ξεπεραστούν ορισμένα τεχνικά προβλήματα προετοιμασίας του κρατικού μηχανισμού, η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει σε εκλογές την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου και πάντως το αργότερο την τελευταία Κυριακή του μηνός, στις 29 Σεπτεμβρίου".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει ότι "με άνοδο αντέδρασε η χρηματιστηριακή αγορά στις πληροφορίες για πρόωρες εκλογές, καθώς οι επενδυτές και οι επιχειρηματίες θεωρούν ότι θα ξεκαθαρίσει το τοπίο στα δύο μεγάλα κόμματα και ταυτόχρονα θα μπορέσει η κυβέρνηση να ασκήσει την αναγκαία οικονομική πολιτική και να προωθήσει τα έργα υποδομής. Το βασικότερο όμως όλων είναι ότι - όπως αναφέρεται στις ανακοινώσεις των Συνδέσμων Ελληνικών Βιομηχανιών και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου - η οικονομία δεν θα επηρεασθεί αρνητικά, αντιθέτως θα ευνοηθεί από μια σύντομη προεκλογική περίοδο. Αντίθετα, εάν οι εκλογές επραγματοποιούντο στο τέλος της τετραετίας, η κυβέρνηση θα λειτουργούσε με την προοπτική των εκλογών και θα είχαμε μια προεκλογική περίοδο διάρκειας σχεδόν ενός έτους, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση των σημαντικών αποφάσεων".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ στο σχόλιό του αναφέρει ότι είναι "πρωτοφανές στην εξαγγελία πρόωρων εκλογών" το Χρηματιστήριο να εμφανίζει άνοδο. "Δεν είναι και δυσεξήγητο". Εκείνοι που συγκροτούν το οικονομικό κατεστημένο αυτού του τόπου, ιδίως δε εκείνοι που ηγούνται της οικονομικής ζωής και του παρασκηνίου της, συνιστώντας το κύκλωμα των περίφημων διαπλεκομένων συμφερόντων, είναι οι μόνοι Ελληνες που γνωρίζουν, καλύτερα και από τους υπουργούς αυτής της κυβέρνησης, τις πραγματικές προθέσεις και τα σχέδια του 'σοσιαλιστή' πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Την επιβολή σκληρών αντιλαϊκών μέτρων εφόσον κερδίσει τις εκλογές".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ δίδει διαφορετική ερμηνεία στην άνοδο του δείκτη Χ.Α.Α. Γράφει: "Ανάσανε η αγορά με την ελπίδα της απαλλαγής από την ισοπεδωτική και αναβλητική κυβέρνηση Σημίτη. Για πρώτη φορά το Χρηματιστήριο ανέκαμψε με την προαναγγελία των εκλογών. Βιομήχανοι, επιχειρηματίες, βιοτέχνες, έμποροι, χαιρετίζουν τις εκλογές ως μοναδική λύση για το αδιέξοδο που οδηγήθηκε η Οικονομία από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ανεμος απαλλαγής σαρώνει τη χώρα".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "στην πραγματικότητα η επίσπευση των εκλογών για την κυβέρνηση αποτελεί το 'ξεκαθάρισμα' των εκκρεμοτήτων που έχει με το χρόνο μέχρι την κανονική λήξη της θητείας της, ώστε με ορίζοντα τετραετίας να επιχειρήσει να προχωρήσει στην υλοποίηση του προγράμματος 'σύγκλισης', μέσα από μια ακόμα πιο αντιλαϊκή και πιο αντιδραστική πολιτική".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "με πρόσχημα το Κυπριακό, ήτοι ένα εθνικό θέμα, ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απεφάσισε να οδηγήση τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Στην ουσία, όμως το σχετικό άρθρο του Συντάγματος, χρησιμοποιείται από τον κ. Σημίτη, προκειμένου να εξασφαλίση την έγκρισι του εκλογικού σώματος για τα νέα οικονομικά μέτρα νέας λιτότητας, στα οποία εάν προχωρούσε τώρα, και προχωρούσε σε εκλογές το 1997, θα είχε να αντιμετωπίση την δυσαρέσκεια του λαού που ήδη αγκομαχάει από την... τρέχουσα, αλλά και την παρελθούσα σφικτή οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ιδιαιτέρας προσοχής πρέπει να τύχη η χθεσινή δήλωση του Προέδρου της Πολιτικής Ανοιξης, Αντ. Σαμαρά, ο οποίος εξέφρασε την άποψι ότι οι εκλογές στην Ελλάδα κατέφθασαν με... κούριερ από την πέραν του Ατλαντικού όχθη, ήτοι πως έχουν άμεση σχέσι με τις Αμερικανικές εκλογές. Και μάλιστα με την ύπαρξι συμφωνίας για συνολική ρύθμισι-πακέτο των εθνικών μας θεμάτων "πάνω στη βάσι ξένων σχεδιασμών".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ισχυρίζεται ότι "έχοντας διαπιστώσει ότι κάθε μέρα που περνάει φέρνει τον ίδιο και το ΠΑΣΟΚ σε ολοένα και πιο δυσχερή θέση, ο κ. Σημίτης επισπεύδει τώρα την προκήρυξη και την διεξαγωγή των εκλογών... Από χθες όλα δείχνουν ότι οι κάλπες τελικά θα στηθούν στις 22 Σεπτεμβρίου. Ηδη, οι συνεργάτες του κ. Σημίτη, έχουν αρχίσει να συντάσσουν το διάταγμα προκήρυξης των εκλογών και οι προσπάθειες που καταβάλλονται είναι να συγκεντρωθεί ένα ευρύτερο πακέτο θεμάτων εθνικού ενδιαφέροντος - και όχι μόνο οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο - για να δικαιολογηθεί η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει: "Πρόκειται για χαρακίρι". Με τη φράση αυτή, κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, προειδοποιούν τον Πρωθυπουργό ότι η απόφασή του για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών θα αποδειχθεί 'μπούμερανγκ' για τον ίδιο και το κόμμα, καθώς τα μηνύματα από την επαρχία αλλά και από τα αστικά κέντρα είναι αρνητικά και εξαιρετικά ανησυχητικά. Μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης του κόμματος - επισημαίνεται σε σύντομες αναφορές κομματικών στελεχών προς τη Χαριλάου Τρικούπη και προς το Μέγαρο Μαξίμου - έχασε την εμπιστοσύνη του προς τον πρωθυπουργό, διότι εμφανίζεται αθετήσας το λόγο του περί εξαντλήσεως τετραετίας".

    Σύμφωνα με τον ΛΟΓΟ "Πανικός στη Νέα Δημοκρατία, όπου σε όλες τις πτέρυγες και τάσεις του κόμματος επικρατεί πεσιμισμός και ηττοπάθεια μπροστά στη διαφαινόμενη ήττα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις πρόωρες εκλογές. Οι της ομάδας Εβερτ εμφανίζονται απαισιόδοξοι - εκτός ελαχίστων που επιχειρούν 'τονωτικές ενέσεις' ανύψωσης του ηθικού - ενώ εμφανής είναι η ηττοπάθεια στην ομάδα Μητσοτάκη, η οποία 'διαρρέει' πως αυτές οι εκλογές θα σημάνουν και το τέλος του Μ. Εβερτ, στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Ηδη, ο Κων. Μητσοτάκης, προσεκτικά αλλά φανερά, εξαπέλυσε χθες την πρώτη επίθεση κατά του προκαθήμενου της Ρηγίλλης, ενώ έχουν αρχίσει τα διαβούλια και οι ζυμώσεις μεταξύ στελεχών για την 'επόμενη μέρα' των εκλογών".

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει ότι "χαώδης αναμένεται η 'επόμενη μέρα'" για τη Νέα Δημοκρατία. Μάταια θα αναζητήσει κανείς στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που αισιοδοξούν για το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών. Κοινός τόπος στη Ρηγίλλης, είναι ότι τα περιθώρια για εκλογική νίκη είναι ασφυκτικά περιορισμένα. Συνεπώς, το ζητούμενο είναι τι θα συμβεί την επόμενη των εκλογών, καθώς σε ανύποπτο χρόνο ηγετικά στελέχη και βουλευτές, δήλωσαν ότι 'οι αρχηγοί των κομμάτων κρίνονται στις εκλογές'. Πλανάται όμως, πλάνην οικτράν όποιος πιστεύει ότι μετά την ήττα ο Μ. Εβερτ θα εγκαταλείψει οικειοθελώς το πηδάλιο του κόμματος. Δεν θα ακολουθήσει άλλωστε, τα βήματα του Κων. Μητσοτάκη, που είχε ξεκαθαρίσει ότι σε περίπτωση ήττας το 1993, θα αποχωρήσει από την ηγεσία".

    [3] ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "με την εκ νέου αποστολή του ειδικού μεσολαβητή για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Μπίτι, η Ουάσιγκτον, εντείνει τις πιέσεις της για μια 'κοινή δήλωση' Κληρίδη-Ντενκτάς σχετικά με τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα στην Κύπρο. Ο Αμερικανός απεσταλμένος Ρίτσαρντ Μπίτι, αναμένεται στη Λευκωσία στο τέλος του μήνα για επαφές με την Κυπριακή ηγεσία για να επιδιώξει, όπως χαρακτηριστικά είπε ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπάρτμεντ, Γκλιν Ντέιβις, 'την επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας με την ενθάρρυνση ενός διμερούς διαλόγου'. Σε αυτή την κατεύθυνση άλλωστε, στρέφει τις προσπάθειές της και η βρετανική διπλωματία".

    Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ "το ενδιαφέρον επικετρώνεται τώρα στην αναμενόμενη νέα αμερικανική πρωτοβουλία για το Κυπριακό. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αμερικανική πρωτοβουλία κινείται σε δύο άξονες: στην προώθηση μέτρων για την εκτόνωση της κρίσης και στη μείωση των στρατιωτικών δυνάμεων. Πάντως, η ουσιαστική αμερικανική παρέμβαση αναμένεται μετά τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "οι κυπριακές αρχές έχουν αναγνωρίσει τα πρόσωπα των δολοφόνων του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στις στυγερές δολοφονίες των δύο Ελληνοκυπρίων, νέων αναμείχθηκαν συνολικά έντεκα άτομα, επτά Τούρκοι και τέσσερις Τουρκοκύπριοι, παραμένει ωστόσο αδιευκρίνιστο αν έχουν αποκαλυφθεί και ονόματα. Οι ίδιες πληροφορίες, που δημοσιεύονται στην κυπριακή εφημερίδα 'Σημερινή', αναφέρουν ότι στις προσεχείς μέρες οι φωτογραφίες όλων των δολοφόνων θα εκτυπωθούν σε προκηρύξεις και θα ακολουθήσει η διαδικασία δίωξής τους από τη νομική υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι "χωρίς συγκεκριμένη απόφαση έληξε χθες αργά το βράδυ συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου στην Κύπρο, όπου συζητήθηκαν θέματα τακτικής και ιδιαίτερα η πρόταση του Γ.Γ. του ΟΗΕ να εκδοθεί κοινή δήλωση των κυρίων Κληρίδη και Ντενκτάς. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά της κοινής δήλωσης τάχθηκαν ο ΔΗ.ΣΥ. το ΔΗ.ΚΟ, και η ΕΔΕΚ".

    [4] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ όπως και οι άλλες εφημερίδες, υπογραμμίζουν την "επιστολή-καταγγελία που έστειλε ο Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης", για τις βαρβαρότητες των Τούρκων στην Κύπρο, προς τους Προέδρους των Εθνικών κοινοβουλίων των χωρών της Ε.Ε. των ΗΠΑ, Καναδά και Ρωσίας, καθώς και προς τους προέδρους του Ευρωκοινοβουλίου, του Συμβουλίου της Ευρώπης, της ΔΕΕ, του ΟΑΣΕ και της Βορειοατλαντικής Συνέλευσης. Η επιστολή του Προέδρου της Βουλής, συνοδεύεται από φωτογραφικό υλικό στο οποίο καταγράφονται οι θηριωδίες των Τούρκων κατά τα πρόσφατα γεγονότα στην Κύπρο".

    [5] ΕΒΕΡΤ - ΣΑΝΤΕΡ

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι Επίσκεψη-αστραπή στις Βρυξέλλες, όπου είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Σαντέρ για να προωθήσει το θέμα της Κύπρου, πραγματοποίησε χθες ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Μ. Εβερτ, που στη συνέχεια επισκέφθηκε και τη Λευκωσία. Η πρωτοβουλία του στέφθηκε από επιτυχία, καθώς ο κ. Σαντέρ καταδίκασε με έντονο τρόπο τις δολοφονίες των δύο Ελληνοκυπρίων, ενώ δεσμεύθηκε ότι η ένταση που δημιουργήθηκε στη Μεγαλόνησο δεν θα επηρεάσει την πορεία των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της ΚΟΜΙΣΙΟΝ μετά τη συνάντησή τους με τον κ. Εβερτ δήλωσε ότι 'η προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης καταδίκασε με έντονο τρόπο αυτές τις κτηνώδεις πράξεις που δεν έχουν θέσει σε μια δημοκρατική κοινωνία δικαίου' ενώ καυτηρίασε τη στάση της Αγκυρας, σημειώνοντας ότι 'δεν συνιστά σωστή συμπεριφορά εταίρου'. Δεσμεύθηκε εξάλλου, ότι οι διαπραγματεύσεις, για την ένταξη της Κύπρου θα αρχίσουν έξι μήνες μετά την κατάληξη της Διακυβερνητικής υπογραμμίζοντας ότι "δεν υπάρχει λόγος αμφιβολίας επ'αυτού".

    "Η καλύτερη απάντηση στην Τουρκία, είναι ότι κάθε προσπάθεια περαιτέρω προέλασής της στην Κύπρο θα αποτελέσει για την Ελλάδα αιτία πολέμου". Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μ. Εβερτ, από το προεδρικό μέγαρο της Λευκωσίας λίγο πριν την συνάντησή του με τον Κύπριο Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη. Εξάλλου, σοβαρές ευθύνες, για την έλλειψη κοινής γραμμής στα εθνικά θέματα καταλόγισε στην κυβέρνηση κατά την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες και υπογράμμισε την σημασία της παγκόσμιας καταδίκης της Τουρκίας", γράφει ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ.


    Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Wednesday, 21 August 1996 - 10:09:19