Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 14/08/96

Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 14.8.96


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [3] Προσάραξη Τουρκικής Φρεγάτας
  • [4] Εκλογολογία

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Aθήνα, Ελλάδα, 14/08/1996 (ΑΠΕ)

    Η πολιτική ίσων αποστάσεων που τήρησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο θέμα της δολοφονίας του ελληνοκυπρίου διαδηλωτή, αποτελεί κύριο θέμα σε μεγάλο μέρος των αθηναϊκών εφημερίδων.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Βοήθα Παναγιά! 'Ενας λαός που προσμένει μόνο το θαύμα. Προδομένη η Ελλάδα από 'φίλους' και συμμάχους και χωρίς εθνική ηγεσία..."

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Νέοι φόροι... αλλά αυξήσεις μηδέν. Θα μας ξεζουμίσει η κυβέρνηση Σημίτη. ΝΔ: Το αδιέξοδο τους οδηγεί σε εκλογές."

    Η ΑΥΓΗ: "Οι 'χειρισμοί' για Σκόπια - Κύπρο στήνουν: Σκηνικό εκλογών για τα εθνικά. ΣΥΝ: Χωρίς συνολική βαλκανική πολιτική η κυβέρνηση."

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Πολιορκούν τον Αβραμόπουλο. Τον πιέζει ο 'Εβερτ για να είναι υποψήφιος στην Α' Αθήνας."

    ΕΘΝΟΣ: "Εκλογές τον Σεπτέμβριο! Η κυβέρνηση φοβάται κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και την Κύπρο και επισπεύδει τις κάλπες... Τη Δευτέρα επιστρέφει από διακοπές ο Κ. Σημίτης. Κρίσιμη συνάντηση την Τρίτη με το επιτελείο του."

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Στην Ελλάδα ενταφιάζεται το φιλότιμο. Ενώ στην Κύπρο κηδεύεται ο Αναστάσιος Ισαάκ..."

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "'Μαύρο σχέδιο'. Ενώ οι υπουργοί Οικονομικών καταγγέλλουν τη χρεοκοπία τους."

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Κόβονται 1.600 φάρμακα. 'Ολα τα ταμεία στο δρόμο του ΙΚΑ."

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Πιλάτος πάλι ο ΟΗΕ. 'Ισες ευθύνες στις 2 πλευρές από το Συμβ. Ασφαλείας. Οργή στην Κύπρο."

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Επιτήδειοι 'ουδέτεροι' Αμερικανοί, Ρώσοι, ΟΗΕ 'Εναντι της δολοφονίας Ισαάκ."

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Οργή και θρήνος για το παλικάρι. Δεν υποστέλλουν τη σημαία του αγώνα οι 'καβαλάρηδες της ελευθερίας'. Ομηροι του Ραούφ Ντενκτάς ένας Ελλαδίτης κι ένας Κύπριος."

    ΤΑ ΝΕΑ: "Τουρκική φρεγάτα προσάραξε στην Κω. Συναγερμός στο Πεντάγωνο τα μεσάνυχτα. Τα ρέστα ζητά η Τουρκία μετά τη δολοφονία."

    ΝΙΚΗ: "Ο ΟΗΕ χαϊδεύει τους 'Λύκους'... Πρωτοφανής ασυλία σε 'Αγκυρα-Ντενκτάς. 'Εγκλημα χωρίς... ένοχο για το Συμβούλιο Ασφαλείας η δολοφονία του Ελληνοκύπριου διαδηλωτή στη 'νεκρή ζώνη'."

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Αντιστεκόμαστε στην ασυδοσία των πολυεθνικών. Μαχητικό μήνυμα των εργαζομένων της 'GoodYear' στη Θεσσαλονίκη."

    [2] ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ: "τα.... ρέστα ζητά τώρα η Αγκυρα για τα επεισόδια στη 'νεκρή ζώνη' της Κύπρου, φθάνοντας στο σημείο να κατηγορεί την Αθήνα, ενώ την ίδια στιγμή αποκαλύπτεται πως ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Ραούφ Ντενκτάς είχε 'δώσει τις ευλογίες του' στους εισαγόμενους από την Τουρκία 'Γκρίζους Λύκους'. Το Συμβούλιο Ασφαλείας ακολούθησε - και αυτό - την τακτική των 'ίσων αποστάσεων' για τα επεισόδια".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "την ιδιαίτερα βαριά ατμόσφαιρα στο νησί (από την κηδεία του Τάσου Ισαάκ), επέτειναν οι αήθεις δηλώσεις εκπροσώπων του ΟΗΕ και η εμμονή των ξένων κυβερνήσεων στην πολιτική 'ίσων αποστάσεων'. Αργά χθες έγινε γνωστή στη Νέα Υόρκη και η επίσημη τοποθέτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας, σχετικά με τα όσα συνέβησαν στη 'νεκρή ζώνη'". Σε άλλο σημείο του ίδιου άρθρου του ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ αναφέρεται "ενδεικτικό των διαθέσεων του ΟΗΕ είναι ότι ο Γερμανός (Πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας, Τόνο Εϊτέλ) όχι μόνο απέφυγε να αποδώσει ευθύνες για το θάνατο του Ισαάκ αλλά επιπλέον διεμήνυσε ότι το Συμβουλίου Ασφαλείας 'καλεί και τις δύο πλευρές να απέχουν από προκλήσεις και να σεβαστούν το καθεστώς της νεκρής ζώνης'."

    Για τις "τιμές" που απένειμε ο Ραούφ Ντενκτάς στα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης "Γκρίζοι Λύκοι" το ΕΘΝΟΣ σημειώνει: "ο αρχηγός του κατοχικού καθεστώτος, που αυτοανακηρύσσεται έτσι σε ηθικό αυτουργό της κτηνώδους δολοφονίας του Τάσου Ισαάκ υποδέχθηκε στο 'Προεδρικό' του παράνομου ψευδοκρατιδίου του, ομάδα από 150 μέλη των 'Γκρίζων Λύκων' τους οποίους, ο ίδιος είχε κουβαλήσει στα κατεχόμενα, τους τίμησε και τους ευχαρίστησε για τις υπηρεσίες τους".

    Στη στήλη "Γνώμη" του ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΥ ΤΥΠΟΥ, σημειώνεται ότι "ναι, είναι άθλια η στάση 'εταίρων' και 'συμμάχων'. Αλλά, επιτέλους, αυτοί είναι ξένοι. Μήπως οι δικοί μας έκαναν τίποτα ουσιαστικότερο, εκτός από το να παπαγαλίσουν κάποιες τυποποιημένες 'διαμαρτυρίες'; Είμαστε, δυστυχώς, ένα έθνος πυρπολούμενο απανταχώθεν, χωρίς την αναγκαία άξια ηγεσία. Ενα έθνος που περιμένει.... να βάλει η Παναγία το χέρι Της. Γιαυτό και είμαστε και καταδικασμένοι να γνωρίσουμε τα χειρότερα, μήπως και, επιτέλους, αφυπνιστούμε".

    [3] Προσάραξη Τουρκικής Φρεγάτας

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "η τουρκική φρεγάτα 'Γιαβούζ' προσάραξε χθες λίγο πριν από τα μεσάνυχτα στα ελληνικά χωρικά ύδατα 400 γυάρδες και σε βάθος τεσσάρων μέτρων από την ακτή της Κω στο στενό μεταξύ του ακρωτηρίου Αμμόγλωσσα και των τουρκικών ακτών".

    Κατά την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ "όπως έλεγε χαρακτηριστικά ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Εθνικής Αμυνας: 'δεν επρόκειτο για αβλαβή διέλευση, αφού η τουρκική φρεγάτα δεν είχε διατηρήσει ούτε σταθερή πορεία, αλλά ούτε και σταθερή ταχύτητα. Πέραν δε όλων αυτών, θα μπορούσε να είχε συνεχίσει τη νότια πορεία της, περνώντας από τα τουρκικά χωρικά ύδατα'. Στην εκεί θαλάσσια περιοχή δεν υπάρχουν διεθνή ύδατα, ισχύει η μέση γραμμή μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας.

    [4] Εκλογολογία

    Ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, γράφει η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ "πιεζόμενος από τα οξύτατα οικονομικά, κοινωνικά και εθνικά προβλήματα, του τόπου και του λαού, φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει σε εκλογές, καθ' υπόδειξη και των οικονομικών υπουργών του, μέσα στον Οκτώβριο, όπως ανέφεραν χθες απόλυτα έγκυρες πληροφορίες, γεγονός που επιβεβαιώνει τα πρόσφατα ρεπορτάζ της "Α" ".

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει για το ίδιο θέμα ότι "εκλογές το συντομότερο δυνατό, πιθανότατα μέσα και στο Σεπτέμβριο αποφασίζει η κυβέρνηση Σημίτη μετά τα δραματικά γεγονότα στην Κύπρο και την τροπή που παίρνουν τα εθνικά θέματα. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός από τη Σίφνο είχε τηλεφωνική επικοινωνία με στελέχη της κυβέρνησης και στενούς συνεργάτες του από το οικονομικό επιτελείο, οι οποίοι του πρότειναν: 'Πρόεδρε, πάμε τώρα για εκλογές'."


    Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Wednesday, 14 August 1996 - 9:53:25