Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 05/08/96

Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ολυμπιάδα '96
  • [3] Ενδεχόμενων πρόωρων εκλογών
  • [4] ΠΓΔΜ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Aθήνα, Ελλάδα, 05/08/1996 (ΑΠΕ)

    Ο εντυπωσιακός απολογισμός της ελληνικής ολυμπιακής αποστολής στην Ολυμπιάδα της Ατλάντας, την οποία θα υποδεχθεί με τιμές αύριο το απόγευμα ο Ελληνικός λαός, καθώς και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, απασχολεί το πρωτοσέλιδο των σημερινών απογευματινών εφημερίδων:

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "3oς νεκρός στο καζίνο! Ποιός ήθελε να κλείσει το στόμα του Αγγλου κρουπιέρη. Ανοίγει ο φάκελος για τους δύο προηγούμενους θανάτους".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Ντροπή. Πήρε το μετάλλιο με... δανεικά παπούτσια. Δεν ενέκριναν 130.000 δραχμές για τη Νίκη Μπακογιάννη".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Πάμε ολοταχώς για εκλογές τον Οκτώβριο. Για πρώτη φορά 5 μονάδες μπροστά το ΠΑΣΟΚ".

    ΕΘΝΟΣ: "Η Ελλάδα της Νίκης. 48 αθλητές μας έγραψαν ιστορία στην Ολυμπιάδα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Εχει λύσεις για όλα ο Εβερτ και από τη Σάμο... Λύνει πάλι το θεώρημα του Πυθαγόρα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Γυρίζουν οι... εφιάλτες".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Εκλογές 20 Οκτωβρίου. Οριστική απόφαση απελπισίας του Σημίτη".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Σφίγγα ο Σημίτης, αλλά όλα δείχνουν ότι πάμε για... Κάλπες-εξπρές".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Και οι 8 γυρίζουν ήρωες. 16η η Ελλάδα σε όλο τον κόσμο".

    ΝΙΚΗ: "Φθινόπωρο με... κάλπες. Στην τελική ευθεία για πρόωρες".

    [2] Ολυμπιάδα '96

    Με αφορμή τις μεγάλες επιτυχίες της ελληνικής ολυμπιακής αποστολής στην 26η σύγχρονη Ολυμπιάδα της Ατλάντας, η εφημερίδα ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ζητά να γκρεμιστούν τα τείχη της Αθήνας για τους Ολυμπιονίκες, "που έστειλαν στα πέρατα του κόσμου το μήνυμα της ελληνικής ψυχής. Δοξάστε τους όπως αυτοί δόξασαν την Ελλάδα. Φορέστε τους κότινο ελιάς για τους άθλους τους, που θα "φωτίζουν" τις επόμενες γενιές των Ελλήνων".

    Η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ δημοσιεύουν συνέντευξη του υφυπουργού Αθλητισμού, Ανδρέα Φούρα, ο οποίος σχολιάζοντας τις διαμαρτυρίες Ελλήνων Ολυμπιονικών, κατά του ΣΕΓΑΣ, δηλώνει: "δεν μπόρεσα ποτέ να αντιληφθώ γιατί έχουν συμβεί όλα αυτά στον ΣΕΓΑΣ. Εχουν έναν εσωτερικό παραλογισμό. Ουδείς μπορεί να θεωρεί τον αθλητισμό ιδιοκτησία του. Δεν δικαιούται κανείς να συμπεριφέρεται ως φεουδάρχης. Εχω κάνει μια σύσταση στον κ. Μολυβά: "το σιγάν κρείττον εστί του λαλείν", ιδιαίτερα αυτές τις ώρες".

    Η εφημερίδα ΝΙΚΗ αναφέρει ότι ο Πύρρος Δήμας θα προαχθεί στο βαθμό του λοχαγού, ενώ οι υπόλοιποι επτά αθλητές που κέρδισαν μετάλλια στην Ολυμπιάδα της Ατλάντας θα τιμηθούν με το βαθμό του υπολοχαγού. "Το Συμβούλιο Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων, υιοθέτησε τη σχετική εισήγηση του υπουργού Αμυνας, Γεράσιμου Αρσένη, και αποφάσισε να τιμηθούν όλοι οι Ολυμπιονίκες μας με τη διαμνημόνευση αξίας και τιμής".

    [3] Ενδεχόμενων πρόωρων εκλογών

    Σύμφωνα με την εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, "ο Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, τηρεί σιγή ιχθύος γύρω από το ενδεχόμενο να στηθούν οι κάλπες ένα χρόνο πριν από τη λήξη της τετραετίας. Οι πληροφορίες, όμως, που διαρρέουν από το στενό κύκλο των συνεργατών του, επιμένουν ότι είναι δέκτης πολλών προτάσεων για εκλογές το Φθινόπωρο, ώστε να αξιοποιηθεί, το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί υπέρ του ΠΑΣΟΚ. Κοινό στοιχείο των απόψεων αυτών, είναι ότι η προεκλογική περίοδος πρέπει να είναι σύντομη".

    "Ο κύβος ερρίφθη" γράφει η εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, "και η 20η Οκτωβρίου, είναι, σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πληροφορίες η επικρατέστερη ημερομηνία που θα διεξαχθούν οι εκλογές, ένα ακριβώς χρόνο πριν από την εξάντληση της τετραετίας από την κυβέρνηση.

    Για το ίδιο θέμα η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ σημειώνει ότι "όλο και περισσότερο αρχίζει να εδραιώνεται στο ΠΑΣΟΚ η πεποίθηση για την ανάγκη πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, με στόχο μια νέα λαϊκή εντολή- αυτήν την φορά για τις μεγάλες τομές που απαιτούνται, για τον εκσυγχρονισμό της χώρας".

    [4] ΠΓΔΜ

    Η εφημερίδα ΕΘΝΟΣ με αφορμή τις δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής των Σκοπίων, Τίτο Πετκόφσκι, ότι "κανένας δεν έχει το δικαίωμα να αλλάξει το όνομα της χώρας μας" εκτιμά ότι "όλοι οι Σκοπιανοί σκληραίνουν τη στάση τους. Η νέα σκληρή στάση που επέλεξε η Σκοπιανή κυβέρνηση ακολουθείται από ολόκληρη την πολιτική ηγεσία. Μετά τον Πρωθυπουργό Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, κυρίως όμως τον υπουργό Εξωτερικών Λιούμπομιρ Φερτσκόφσκι, ήταν η σειρά του προέδρου της βουλής των Σκοπίων, Τίτο Πετκόφσκι, να δηλώσει ότι το όνομα της χώρας δεν μπορεί να αλλάξει".

    Στην εφημερίδα ΝΙΚΗ, εμφανίζονται εκτιμήσεις "διπλωματικών κύκλων στην Αθήνα, οι οποίοι χαρακτηρίζουν αναμενόμενη αυτήν την επίδειξη αδιαλλαξίας, εκ μέρους των Σκοπίων, στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους, να εξασφαλίσουν έγκριση πρότασης την οποία, θα καταθέσουν στον ΟΗΕ, σε "κατάλληλο χρόνο" για να αναγνωριστούν με τη συνταγματική τους ονομασία.

    Πληροφορίες της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ αναφέρουν ότι το αδιέξοδο που υπάρχει μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων "δεν είναι ολοκληρωτικό:η ίδια η ενδιάμεση συμφωνία προβλέπει λύσεις για την περίπτωση που οι δύο χώρες δεν τα βρουν για την ονομασία (π.χ. δικαστήριο της Χάγης), ενώ δεν έχουν εξαντληθεί τα μέσα πίεσης τρίτων παραγόντων, (π.χ. των αμερικανών). Σε αντίθεση με το κλίμα που είχε επικρατήσει προ του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και του Μεγάρου Μαξίμου, επιμένει πως έχει κάθε καλή διάθεση να συμβάλει σε κάποια λύση του ζητήματος της ονομασίας, αναγνωρίζει ωστόσο, ότι οι δυσκολίες που προβάλουν τα Σκόπια δεν είναι απλά προσχηματικές. Η ίδια η Σκοπιανή κυβέρνηση είναι πιο αδύναμη από πριν, ο κ. Φερτσκόφσκι βάλλεται από παντού και αυτή καθ' εαυτή η ονομασία έχει αποκτήσει ιδιαίτερη βαρύτητα για τους κατοίκους ενός κράτους μωσαϊκού".


    Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Monday, 5 August 1996 - 10:41:00