Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 31/07/96

Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 31/07/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Νομοσχέδιο για τη θητεία
  • [3] ΕΚΛΟΓΗ ΝΕΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
  • [4] Κυβερνητική πορεία
  • [5] Εκθεση Ο.Ο.Σ.Α. για την Ελλάδα

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 31/07/1996 (ΑΠΕ)

    Το νομοσχέδιο για τη θητεία που προβλέπει μεταξύ άλλων στράτευση στα 19 και ρυθμίσεις για τους ανυπότακτους, καθώς και η έκθεση του Ο.Ο.Σ.Α. για την ελληνική οικονομία, κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών αθηναϊκών εφημερίδων.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "17 Νοέμβρη 'ακούμπησαν' στην Κέρκυρα!. 'Αγριο κυνηγητό του μέλους της που 'φωτογράφισαν' τα σκίτσα. Περίεργα επεισόδια γύρω από το μυστήριο Μαρίνου."

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Στο χακί από τα 19 χρόνια. Τι αλλάζει στη θητεία".

    Η ΑΥΓΗ:"Εν-δυο στα δεκαοχτώ... Ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας παρουσίασε το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τη θητεία. Στην κατεύθυνση στρατιωτικοποιήσεις της νεολαίας. 'Αοπλη θητεία - Ρυθμίσεις για τους ανυπότακτους".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "'Εξω οι εργολάβοι απ' τον Τύπο. Απόφαση σταθμός της κυβέρνησης Σημίτη, τσακίζει τα 'διαπλεκόμενα' και τα τρωκτικά του δημοσίου χρήματος. Κανένα δημόσιο έργο και καμιά προμήθεια του δημοσίου, σε ιδιοκτήτες εφημερίδων και τηλεοπτικών σταθμών."

    ΕΘΝΟΣ: "Θητεία. 'Ολες οι αλλαγές. Τι θα γίνει με τις άδειες, τις αναβολές, τους ανυπότακτους, τη μειωμένη στράτευση."

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Σύσκεψι Παπαντωνίου-Παπαδόπουλου-Β. Παπανδρέου υπό τον Σημίτη που: Με τους τρεις, ψάχνει για ένα τρις!"

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Θεραπεία σοκ προτείνει ο Ο.Ο.Σ.Α. για την ελληνική οικονομία. Εφιάλτης η ανεργία το 1997."

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Χρυσές καρεκλομαχίες. Μολυβάς: Το μετάλλιο του Φούρα ανήκει σε μένα και όχι στον Φούρα!"

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Στο χακί και από τα 18. Θητεία: Υποχρεωτική η στράτευση στα 19, αλλά..."

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Μετέωρες οι εκλογές. Ενώ ο πρωθυπουργός εμμένει στην εξάντληση της τετραετίας, βασικοί υπουργοί προωθούν παροχές 'αμέσου αποδόσεως'."

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Από τα 19 στο Στρατό. Αρσένης: Δεν αυξάνεται η στρατιωτική θητεία. Φρένο στη βιομηχανία αναβολών λόγω σπουδών."

    ΤΑ ΝΕΑ: "Τα δις... δεν φέρνουν τα χρυσά. Τσακώθηκαν μεταξύ τους οι βεντέτες του μπάσκετ. Μελισσανίδης στα "ΝΕΑ": Ποτέ δεν τα πήγαινα καλά με τους παράγοντες."

    ΝΙΚΗ: "Θητεία με δόσεις από τα 18. Υποχρεωτική κατάταξη στα 19. Νομοσχέδιο-τομή για τους στρατευμένους. Λύση και στο πρόβλημα με τους ανυπότακτους."

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Καταιγισμός αντιαγροτικών μέτρων από την Ευρωπαϊκής 'Ενωσης. Το στάρι και οι ελαιούχοι σπόροι τώρα στο στόχαστρο της Κομισιόν."

    [2] Νομοσχέδιο για τη θητεία

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι το ν/σ για τη θητεία "είναι προϊόν επεξεργασίας από ειδική επιτροπή ανωτάτων αξιωματικών και πανεπιστημιακών, ενώ ο νόμος που ισχύει μέχρι σήμερα, είχε ψηφιστεί πάλι επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ, όταν υπουργός ήταν ο Γ. Χαραλαμπόπουλος".

    Για την εφημερίδα ΕΘΝΟΣ, "η φιλοσοφία του ν/σ στηρίζεται στην προσπάθεια του υπουργείου Αμυνας να εγκλωβίσει στα δίχτυα της θητείας όσο το δυνατόν πιο πολλούς νέους, καθώς εμφανίζεται ιδιαίτερα οξυμένο το πρόβλημα επάνδρωσης των μονάδων πρώτης γραμμής".

    Η εφημερίδα ΝΙΚΗ, εκτιμά ότι το νέο σχέδιο νόμου για τη στράτευση των ελλήνων που παρουσίασε χθες ο υπουργός Αμυνας, Γεράσιμος Αρσένης κάνει "βήματα εκσυγχρονισμού αλλά και εξισορρόπησης των τάσεων, χωρίς ωστόσο να χαρακτηρίζεται φενάκη για το εξαιρετικής σημασίας αυτό ζήτημα".

    [3] ΕΚΛΟΓΗ ΝΕΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

    Η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ γράφουν για το νέο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Σπυρίδωνα: "Ενας άνθρωπος που χαρακτηρίζεται 'σιδηρά χειρ' του Πατριάρχη Βαρθολομαίου αποτέλεσε την επιλογή-έκπληξη για τη θέση του Αρχιεπισκόπου Ιακώβου".

    Η εφημερίδα ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει ότι "η εκλογή του κ. Σπυρίδωνα, χαρακτηρίστηκε 'έκπληξη' καθώς μέχρι την τελευταία στιγμή εθεωρείτο 'αουτσαίντερ'. "

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει: "η ομόφωνη εκλογή του (Σπυρίδωνα) θεωρείται ότι πληροί τις δύο απαραίτητες προϋποθέσεις που επιθυμούσε το Φανάρη. Δηλαδή, την πίστη του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και παράλληλα τις γνώσεις που διαθέτει για την αμερικανική πραγματικότητα"

    Τέλος, η εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει ότι "ο Σπυρίδων που έχει αμερικανικό διαβατήριο, εθεωρείτο 'ο άσσος στο μανίκι του Οικουμενικού Πατριάρχη' πρόσωπο μέσα στην καρδιά του που κρατούσε ως επτασφράγιστο μυστικό. Το όνομά του όπως σχολίασαν εκκλησιαστικοί κύκλοι 'μπορεί να μην έπαιζε στην Αθήνα, δεν συνέβαινε όμως το ίδιο στο Φανάρι'."

    [4] Κυβερνητική πορεία

    Η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ αναφέρονται στο πρόγραμμα 'εργασιοθεραπείας' που εφαρμόζει για τους υπουργούς του ο κ. Σημίτης. "Το πρόγραμμα προσδιόρισε ο Πρωθυπουργός Κ. Σημίτης στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπου αξιοποίησε τις σημειώσεις του από προηγούμενες επαφές του με τους υπουργούς και τους 'υπενθύμισε' τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει. Και έθεσε ταυτόχρονα συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση των 'υπεσχημένων'."

    Οι επισημάνσεις του Πρωθυπουργού προς τους υπουργούς, γράφει η εφημερίδα ΑΥΓΗ "εγγράφονται στην προσπάθεια να εμφανιστεί η κυβέρνηση ως δρώσα και όχι απλώς καταγράφουσα προβλήματα. Η επιλογή να ασκηθεί πίεση για την καταβολή χρημάτων συνδυάζεται με τη ρευστότητα των πολιτικών εξελίξεων και μπορεί, εάν χρειαστεί, να αποτελέσει το προοίμιον προεκλογικών εξαγγελιών".

    Για την εφημερίδα ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ "το έργο της κυβέρνησης Σημίτη, η οποία συνεπλήρωσε ήδη ένα εξάμηνο από τη συγκρότησή της κινείται στο απόλυτο μηδέν"

    [5] Εκθεση Ο.Ο.Σ.Α. για την Ελλάδα

    Αντιφατική χαρακτηρίζει την έκθεση του Ο.Ο.Σ.Α. για την ελληνική οικονομία η εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ καταγράφοντας στο σχόλιό της, σημεία της έκθεσης όπου φαίνεται "ότι 'πάει καλά' το πρόγραμμα για την οικονομία, αλλά πρέπει να 'πάει καλύτερα', γιατί θα προκύψουν προβλήματα και κυρίως αύξηση της ανεργίας. Ανάμεσα στα πολλά αντιφατικά της έκθεσης του Ο.Ο.Σ.Α., υπάρχουν και ορισμένα θετικά, όπως η σύσταση για τη φορολόγηση των τόκων των ομολόγων και των εντόκων γραμματίων του δημοσίου, την οποία αποκρούει η κυβέρνηση".

    Για την εφημερίδα ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ "είναι εμφανές ότι, τόσο εξαιτίας των επισημάνσεων του Ο.Ο.Σ.Α., όσο και της θετικής αποδοχής που αυτές βρήκαν από την ελληνική κυβέρνηση, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αναμένουν, ίσως και στο άμεσο προσεχές διάστημα, νέα σκληρή επίθεση κατά των εργασιακών τους δικαιωμάτων, στην κατεύθυνση της 'ελαστικοποίησής τους'."

    Τέλος η εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, γράφει ότι ο Ο.Ο.Σ.Α. συνιστά "σκληρά μέτρα για την ελληνική οικονομία, τα βασικά μεγέθη της οποίας, αποκλίνουν από τους στόχους του Μάαστριχτ. Ο Ο.Ο.Σ.Α. διαπιστώνει ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να κινείται σε υψηλά επίπεδα, σε σχέση με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη ενώ κρούει τον 'κώδωνα του κινδύνου' για την ανεργία, που θα παραμείνει σε επίπεδα άνω του 10,4% και το 1997".


    Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Wednesday, 31 July 1996 - 9:52:26