Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 25/07/96

Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 25/07/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Τουρκία-ΕΕ
  • [3] Αλίκη Βουγιουκλάκη
  • [4] Κυπριακό
  • [5] Ελλάδα-Τουρκία
  • [6] Αρχιεπισκοπή Βορείου και Νοτίου Αμερικής

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 25/07/1996 (ΑΠΕ)

    Η κηδεία της Αλίκης Βουγιουκλάκη, η χθεσινή δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο για την 22η επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας, η σημερινή συνεδρίαση της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ και ο θάνατος του Χριστόφορου Μαρίνου είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Το μεγάλο μυστικό του Μαρίνου. Γιατί ταξίδεψε στη Σίφνο μερικές μέρες πριν από τον Σημίτη. Νέα υπόθεση-θρίλερ με τον πιο συζητημένο υπόδικο".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Μυριόστομο αντίο στην Αλίκη. Λαϊκός θρήνος στη Μητρόπολη".

    Η ΑΥΓΗ: "Πληθωρισμός κερδών για τις ελληνικές βιομηχανίες. Ερευνα της ICAP".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Στις εκατό χιλιάδες η αγροτική σύνταξη. Απ'την πρώτη Γενάρη το νέο σύστημα ασφάλισης των αγροτών που προωθεί ο Γιαννόπουλος"'.

    ΕΘΝΟΣ: "7 γρίφοι στην υπόθεση Μαρίνου. Θρίλερ στο Λιμάνι. Και εμπλοκή στην επίθεση στη Χαρ. Τρικούπη".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Στην Κεντρική Επιτροπή ο Κώστας Σημίτης 'κόβει νέο πατρόν' από σήμερα για το ΠΑΣΟΚ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Διάσπαση επί θύραις. Ετοιμοι για τη μεγάλη απόδραση βουλευτές του ΠΑΣΟΚ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Εθνικός θρήνος για την Αλίκη. Αι γενεαί πάσαι αποχαιρετούν σήμερα τη μεγάλη στάρ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Τρομο-θρίλερ και μετά θάνατον. Στον Μαρίνο χρεώνουν την επίθεση στη Χαριλάου Τρικούπη".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Εκκαθάριση εσωτερικών αντιπάλων. Αλλάζουν την προσεχή εβδομάδα οι διοικήσεις των ΟΤΕ, ΕΑΒ και ΚΕΔ".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Οι σφαίρες δεν... μιλάνε. Αστυνομία: αυτός πυροβόλησε τον αστυφύλακα στο ΠΑΣΟΚ. Γονείς-συνήγορος: δεν αυτοκτόνησε ο Χρ. Μαρίνος".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Μαρτύριο Ελλήνων στο χάος της Ατλάντα. Διεθνής κατακραυγή για την οργάνωση".

    ΝΙΚΗ: "Αυτοκτονία ή 'αυτοκτονία'; Κενά στις εξηγήσεις για το θάνατο του Μαρίνου".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Εκρηκτική αύξηση κερδών για τους βιομηχάνους. Τριπλάσια του πληθωρισμού η αύξηση των επίσημων κερδών της ολιγαρχίας".

    [2] Τουρκία-ΕΕ

    ΤΑ ΝΕΑ αναφέρουν ότι "η κυβέρνηση Ερμπακάν-Τσιλέρ κάνει πλέον πράξη τον εκβιασμό να επιβάλει νέους δασμούς, ύψους 6% στις εισαγωγές κοινοτικών προϊόντων στοχεύοντας κυρίως να ασκηθούν πιέσεις για άρση τους ελληνικού βέτο στις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις. Την ίδια στιγμή η Σοσιαλιστική Ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου αποφάσισε να μπλοκάρει όλα τα κονδύλια για την Τουρκία. Στο τελευταίο Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών πριν από τις θερινές διακοπές που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες για την κατάρτιση του κοινοτικού προϋπολογισμού, η ελληνική πλευρά αναμένεται να επαναλάβει και πάλι τις επιφυλάξεις της σε όλα τα κονδύλια που αφορούν τη χρηματοδότηση της Τουρκίας με αποτέλεσμα να μείνει 'παγωμένη' όσο η Αγκυρα δεν σέβεται τους πολιτικούς όρους που έχει θέσει η Ελλάδα. Η πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου Πολίν Γκρίν με επιστολή της στον κ. Ερμπακάν διαμαρτύρεται για τα θέματα των Κούρδων, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του Κυπριακού και της επιθετικότητας εις βάρος της Ελλάδας".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ"ο εκπρόσωπος της Ε. Επιτροπής δεν θέλησε να διευκρινίσει αν η Ε. Επιτροπή πρόκειται να προχωρήσει στη λήψη αντιμέτρων ή ενδεχομένως στην έκτακτη σύγκληση Επιτροπής Σύνδεσης και αρκέστηκε να δηλώσει ότι οι αρμόδιες για τις σχέσεις με την Τουρκία κοινοτικές υπηρεσία θα λάβουν θέση επί του προβλήματος αφού μελετήσουν το κείμενο των αποφάσεων που δημοσιεύονται στην επίσημη εφημερίδα της τουρκικής κυβέρνησης".

    Η ΑΥΓΗ επισημαίνει την 'χλιαρή' αντίδραση της ΚΟΜΙΣΙΟΝ στην τουρκική απόφαση για την επαναφορά των δασμών. Σύμφωνα με πληροφορίες, "η Ενωση δεν έχει την πρόθεση να 'ενοχλήσει' την Αγκυρα τουλάχιστον αυτούς τους καλοκαιρινούς μήνες, στη διάρκεια των οποίων κάποιες χώρες που θα είχαν αντιρρήσεις όπως λ.χ. η Ελλάδα ή η Γαλλία βρίσκονται σε 'διακοπές'."

    [3] Αλίκη Βουγιουκλάκη

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "το παραμύθι τελείωσε. Ανάμνηση πια στις καρδιές μας το χαμόγελο, τα μάτια και η αγάπη της Αλίκης. Βουβός θρήνος, έξω από το παρεκκλήσι του Αγ. Ελευθερίου που το κοινό της μεγάλης ηθοποιού συρρέει για να την αποχαιρετήσει. Καλό ταξίδι Αλίκη".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει ότι "τέσσερα χρόνια μετά το θάνατο της Τζένης Καρέζη - σήμερα μάλιστα ήταν το μνημόσυνο της αξέχαστης ηθοποιού - η αθηναϊκή γη υποδέχεται 'το πιο λαμπρό αστέρι' του ελληνικού σόου μπίζ... και, δυστυχώς για όλους μας δεν θα είναι μια ακόμα μεγαλειώδης παράσταση της Αλίκης, αλλά η οριστική και αμετάκλητη αναχώρησή της".

    [4] Κυπριακό

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι "την ανάγκη να ασκήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες πιέσεις προς την Τουρκία ώστε να εγκαταλείψει την αδιαλλαξία της στο Κυπριακό, επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CNN. Ο κ. Πάγκαλος τόνισε πως το ουσιαστικό πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί τώρα είναι αυτό της ασφάλειας το οποίο όπως είπε η ελληνική κυβέρνηση έχει συζητήσει με τους αμερικανούς ιθύνοντες και υπογράμμισε: "πρέπει να βρεθεί ένα σύστημα μέσω του οποίου και οι δύο κοινότητες - η ελληνοκυπριακή πλειοψηφία και η τουρκοκυπριακή μειοψηφία θα αισθάνονται ασφαλείς. Ο πρόεδρος της Κύπρου κ. Κληρίδης έκανε μια πρόταση η οποία είναι η αποστρατιωτικοποίηση της νήσου διατηρώντας μια διεθνή παρουσία, η οποία θα μπορούσε να είναι του ΝΑΤΟ ή της ΕΕ ή του ΟΗΕ. Αυτή θα μπορούσε να εγγυηθεί την ομαλή εγκατάσταση των νέων θεσμών οι οποίοι θα αντιπροσωπεύουν κοινή ομοσπονδιακή ζωή για τις δύο κοινότητες".

    Το ΕΘΝΟΣ σημειώνει ότι "ξεπέρασε κάθε όριο προκλητικότητας ο Ραούφ Ντενκτάς και έφτασε στο σημείο να απειλεί με σύλληψη ακόμη και ευρωβουλευτές. Σύμφωνα με τη χθεσινή έκδοση του ημερήσιου δελτίου για τα κοινοτικά θέματα 'AGENCE EUROPE' ο Ρ. Ντενκτάς απειλεί με σύλληψη τους ευρωβουλευτές που προτίθενται να συμμετάσχουν στον ποδηλατικό γύρο που θα πραγματοποιηθεί στις 11 Αυγούστου στην Κύπρο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας για την τουρκική κατοχή εάν επιχειρήσουν να εισέλθουν στον υπό τουρκική κατοχή τομέα της Κύπρου".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "σε μπαράζ προκλήσεων επιδίδονται τις τελευταίες ημέρες οι αρχές ασφαλείας του ψευδοκράτους στην Κύπρο, παρά τις υποτιθέμενες αμερικανικές παραινέσεις για αυτοσυγκράτηση και στις δύο πλευρές. Τούρκοι στρατιώτες έβαλαν χθες απρόκλητα με πυροβόλα όπλα εναντίον αυτοκινήτου που οδηγούσε ο Ελληνοκύπριος Κώστας Λουκά από την Λάρνακα. Χθες το πρωί, εξάλλου οι Τούρκοι συνέλαβαν έξω από τη θαλάσσια περιοχή 'Κάπαρις' της ελεύθερης Αμμοχώστου, δυο νεαρούς ερασιτέχνες ψαράδες".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σημειώνει ότι "ο Ραούφ Ντενκτάς και η τουρκική πλευρά επιχειρούν να τορπιλίσουν την πρωτοβουλία της απεσταλμένης του προέδρου Κλίντον κ. Ολμπράϊτ για συνάντηση του διοικητή της Εθνικής Φρουράς Βορβολάκου με τον επικεφαλής των κατοχικών δυνάμεων στη νήσο. Παρότι η συμφωνία που επετεύχθη κατά την επίσκεψη της κ. Ολμπράϊτ προέβλεπε συνάντηση μόνο των δύο επικεφαλής ο Ντενκτάς εμμένει στην αξίωση να παραστεί και εκπρόσωπος των Τουρκοκυπρίων".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "η κυπριακή κυβέρνηση επέστρεψε ως απαράδεκτη επιστολή του ηγέτη του ψευδοκράτους Ραούφ Ντενκτάς με την οποία καλούσε τον Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη σε διαπραγματεύσεις 'για την επίτευξη ειρήνης μεταξύ των δύο λαών', όπως χαρακτηριστικά ανέφερε".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "με τη βοήθεια Αμερικανών και Βρετανών η τουρκοκυπριακή κοινότητα αναγορεύεται, σταδιακά σε ισότιμο συνομιλητή με το κυπριακό κράτος".

    [5] Ελλάδα-Τουρκία

    Η ΝΙΚΗ τονίζει ότι "σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους η απόφαση της Αγκυρας δεν είναι άσχετη από τις ελληνικές επιφυλάξεις στην παροχή κοινοτικών κονδυλίων μέσω της τελωνειακής ένωσης και ειδικότερα του χρηματοδοτικού κανονισμού. Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν ότι απώτερος στόχος της Αγκυρας δεν είναι αυτή καθαυτή η αύξηση των κρατικών εσόδων αλλά η δημιουργία κλίματος έντασης ανάμεσα στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα κράτη μέλη και η έμμεση επίρριψη ευθυνών για τα μέτρα που αποφάσισε μονομερώς η κυβέρνηση Ερμπακάν στην Αθήνα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "επιχείρηση εκμετάλλευσης και δημιουργίας έντασης στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης, από τους Τούρκους. Με αφορμή το ετήσιο μνημόσυνο του Αχμέτ Σαδίκ χθες το πρωί πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις στις οποίες μετείχαν έξι βουλευτές από την Τουρκία, ενώ το θράσος των γειτόνων μας έφθασε μέχρι του σημείου να φέρουν δήθεν εκπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας της Βουλγαρίας".

    [6] Αρχιεπισκοπή Βορείου και Νοτίου Αμερικής

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "την Κυριακή αποχαιρετά και τυπικά τον αρχιεπισκοπικό θρόνο Βορείου και Νοτίου Αμερικής ο αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος. Την Κυριακή θα χοροστατήσει της λειτουργίας στον καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν".
    Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Thursday, 25 July 1996 - 10:25:03