Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 19 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 22/07/96

Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 22/07/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Μόνιμη Κτηνιατρική Επιτροπή
  • [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [4] Αεροσκάφος TWA
  • [5] Ελλάδα - ΠΓΔΜ
  • [6] Αλίκη Βουγιουκλάκη

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 22/07/1996 (ΑΠΕ)

    Η κατάσταση της υγείας της Αλίκης Βουγιουκλάκη και η κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου από τον Λεωνίδα Σαμπάνη στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αρσης Βαρών δεσπόζουν στις πρώτες σελίδες του σημερινού τύπου. Αλλα βασικά θέματα οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι αναμενόμενες οργανωτικές αλλαγές στη δομή του ΠΑΣΟΚ και οι έρευνες για τα αίτια της πτώσης του τζάμπο της TWA.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Η τελευταία συνέντευξη της Αλίκης. Δραματικό φινάλε την ημέρα των γενεθλίων της".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Γενναία ως το τέλος. Κατέπληξε χθες τους πάντες".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Οχι Σαμαρά στον Εβερτ. Ναυάγησε οριστικά το σχέδιο για εκλογική συνεργασία Νέας Δημοκρατίας-Πολιτικής Ανοιξης".

    ΕΘΝΟΣ: "Επιτόκια σε ελεύθερη πτώση. Μονοψήφια η απόδοση των καταθέσεων ταμιευτηρίου. Στροφή στα ομόλογα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ:"Βάλε μου λίγο... ΣΥΝ, Νίκο μου. Ο Σημίτης θέλει 'εξ αριστερών' στήριγμα από τον Κωνσταντόπουλο".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Δίνουμε λεφτά στους Τούρκους".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "130 δις στο συρτάρι. Ανίκανη είναι η κυβέρνηση να μοιράσει τα κοινοτικά κονδύλια".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Η αυλαία πέφτει. Γιατροί: μόνο η καρδιά της Αλίκης αντέχει ακόμη".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Οχι εκλογές απαντά το 66,2%. Το πρώτο γκάλοπ μετά το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ".

    ΝΙΚΗ: "Ο Αττίλας δεν ξεχνά. 22 χρόνια μετά το δίδυμο των εισβολέων Ετσεβίτ-Ερμπακάν στα κατεχόμενα".

    [2] Μόνιμη Κτηνιατρική Επιτροπή

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "καθοριστική όχι μόνο για το μέλλον αλλά και για το παρόν της ελληνικής κτηνοτροφίας και ειδικότερα για τις πληγείσες από τον αφθώδη πυρετό περιοχές του Εβρου, η απόφαση της μόνιμης κτηνιατρικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης που αναμένεται να αποφανθεί σήμερα εάν θα συνεχισθεί το 'εμπάργκο' στις ελληνικές εξαγωγές σειράς κτηνοτροφικών προϊόντων".

    [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "διεθνείς εγκληματίες" χαρακτηρίζει τους Τούρκους ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος ο οποίος πιστεύει ότι η Τουρκία επιμένει να μην αποσύρει τις αντιρρήσεις της για την Γαύδο στην προσπάθεια της "να εκβιάσει την Ελλάδα με τη στρατιωτική της ισχύ και να την υποχρεώσει να δώσει πίσω αυτά που έχει τόσα χρόνια". Μιλώντας στην εφημερίδα "Νιου Γιορκ Ταιμς" ο κ. Πάγκαλος τονίζει ότι με την περίπτωση της Γαύδου οι Τούρκοι ήθελαν να δείξουν οτι όσα δεν περιλαμβάνονται σε συμφωνίες είναι ανοικτά προς συζήτηση".

    Στο σχόλιό τους ΤΑ ΝΕΑ σημειώνουν μεταξύ άλλων οτι "ήταν όλοι τους εκεί: και ο εισβολέας Ετσεβίτ και ο σημερινός πρωθυπουργός Ερμπακάν και ο επικεφαλής του ψευδοκράτους Ντενκτάς. Ηταν εκεί στα κατεχόμενα της Κύπρου να καμαρώνουν τα παρελαύνοντα τουρκικά στρατεύματα κατοχής. Και να επιχαίρουν για τα είκοσι δύο χρόνια της παρανομίας τους. Χρόνια χλεύης της διεθνούς έννομης τάξης και διασυρμού τόσο του διεθνούς δικαίου όσο και των εντεταλμένων για την προστασία των οργανισμών. Ετσι ώστε να μην αυταπατάται κανείς για τις προθέσεις τους".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "γεμάτη προκλήσεις ήταν η παρουσία του ισλαμιστή Τούρκου πρωθυπουργού Νετζμεντίν Ερμπακάν στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου όπου βρέθηκε για να 'τιμήσει' την εισβολή του Αττίλα. Ταυτόχρονα, με την επίσκεψη του Ερμπακάν και του 'εγκέφαλου' του Αττίλα Μπουλλέντ Ετσεβιτ στα κατεχόμενα της Κύπρου τουρκικά αεροσκάφη συνέχισαν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. Προχθές το πρωί τουρκικό αεροσκάφος πραγματοποίησε πτήση πάνω από τη Λευκωσία και μια ώρα αργότερα προσγειώθηκαν πέντε Τούρκοι αλεξιπτωτιστές στο χώρο που πραγματοποιήθηκε στρατιωτική παρέλαση τουρκικών και τουρκοκυπριακών μονάδων".

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει ότι "η επίσκεψη του Ερμπακάν είναι ενδεικτικό ότι συνέπεσε με την περιοδεία της κυρίας Ολμπράϊτ. Ο ισλαμιστής πρωθυπουργός της Τουρκίας, γνωστός για τις ακραίες θέσεις του στο Κυπριακό διαβεβαίωσε ότι θα συνεχιστεί η οικονομική, πολιτική και στρατιωτική υποστήριξη του καθεστώτος του Ντενκτάς και με δηλώσεις του τάχθηκε υπέρ της εδραίωσης της διαίρεσης και την μονιμοποίηση των κατοχικών στρατευμάτων. Εκανε επίσης λόγο για "δύο γειτονικά κράτη στην Κύπρο" και επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι η Μεγαλόνησος έπρεπε να είχε καταληφθεί ολόκληρη το 1974".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει ότι "ο πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά βρίσκεται σε στάδιο αναμονής για να διαπιστώσει κατά πόσο μετά τις συνομιλίες της Μαντλίν Ολμπράϊτ στην Αγκυρα έχει σημειωθεί οποιαδήποτε κίνηση από μέρους της τουρκικής πλευράς που να βοηθά στη δημιουργία κοινού εδάφους. Ο κ Κληρίδης επιβεβαίωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση προβαίνει σε διαβήματα προς τα Ηνωμένα Εθνη, τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και αλλού για τις νέες παραβιάσεις του κυπριακού εναέριου χώρου της από τουρκικά αεροπλάνα την Παρασκευή και το Σάββατο. Επισήμανε ότι οι νέες τουρκικές προκλήσεις σημειώνονται σε περίοδο που καταβάλλονται προσπάθειες για ύφεση και μείωση της έντασης. Ηδη ο Ραούφ Ντενκτάς με οδηγίες του στρατιωτικού κατεστημένου υπαναχωρεί και θέτει όρους για το διάλογο. Η υπαναχώρηση του Ντενκτάς έχει προκαλέσει αρκετές ανησυχίες στα Ηνωμένα Εθνη και τους Αγγλοαμερικανούς ενώ η κυπριακή κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις στενά αλλά με την ψυχραιμία αφού η υπαναχώρηση του Ντενκτάς αφορά βασικά τους Αμερικανούς και τα Ηνωμένα Εθνη".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "η άρση του ελληνικού βέτο για τη χρηματοδότηση της Τουρκίας από το κοινοτικό πρόγραμμα MEDA άνοιξε το δρόμο για την εκταμίευση των πόρων από τα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το περιφερειακό αυτό πρόγραμμα που αφορά σε 12 χώρες της Μεσογείου αναμένεται να κοστίσει αρκετά δισεκατομμύρια ECU, το 'φιλέτο' των οποίων προορίζεται για την ευνοούμενη Τουρκία".

    [4] Αεροσκάφος TWA

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι "εγκαταλείπει την παθητική στάση η ελληνική κυβέρνηση και επιλέγει πλέον δραστικές λύσεις καθώς η διογκούμενη εκστρατεία δυσφήμησης του Ελληνικού 'ξεχείλισε το ποτήρι'. Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χάρης Καστανίδης απείλησε από τη Θεσσαλονίκη με μηνύσει τα ξένα μέσα ενημέρωσης που ασκούν 'μαύρη προπαγάνδα' και ανήγγειλε πρόθεση για αποστολή κλιμακίου Ελλήνων εμπειρογνωμόνων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας με σκοπό τον έλεγχο των αμερικανικών αεροδρομίων όπως αντίστοιχα έκαναν στο Ελληνικό αμερικανοί εμπειρογνώμονες την περασμένη Ανοιξη. Το δικαίωμα αυτό αντλεί η Ελλάδα από τις διμερείς αεροπορικές συμφωνίες που έχει υπογράψει με τις ΗΠΑ".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "ένα μεθυσμένος Αμερικανός ήταν τελικά ο μόνος επιβάτης που έμεινε έξω από πτήση της TWA στο Ελληνικό και μάλιστα την επόμενη ημέρα από το πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα της Νέας Υόρκης. Οσο για τον 'τρομοκράτη Λιβανέζο' που κατασκεύασαν ορισμένα ξένα τηλεοπτικά δίκτυα για να εμπλέξουν το Ελληνικό στην υπόθεση είναι ανύπαρκτο πρόσωπο".

    [5] Ελλάδα - ΠΓΔΜ

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την ίδρυση προξενικού γραφείου στο γραφείο συνδέσμου της ελληνικής Δημοκρατία στα Σκόπια κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας το υπουργείο Εξωτερικών. Το ΣτΕ έκρινε νόμιμο το σχέδιο διατάγματος υπό την προϋπόθεση ότι το ανωτέρω γραφείο επέχει θέση πρεσβείας ή μόνιμης αντιπροσωπείας".

    [6] Αλίκη Βουγιουκλάκη

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ με τίτλο "Τραγικές οι στιγμές για την εθνική μας σταρ καθώς οι γιατροί υποστηρίζουν ότι η κατάστασή της είναι μη αναστρέψιμη" γράφει ότι "η Ελλάδα ζει πια ουσιαστικά χωρίς την εθνική της σταρ... Αυτή τη γυναίκα με το κοριτσίστικο πρόσωπο που την συγκλόνιζε ευχάριστα για δεκαετίες με την εκπληκτική σκηνική παρουσία της. Και την συγκλόνισε όσο κανένας και των πολιτικών συμπεριλαμβανομένων, με τη δραματική της αυλαία..".

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "η Αλίκη Βουγιουκλάκη ένα φαινόμενο στη διάρκεια όλης της της ζωής παραμένει φαινόμενο ακόμη και σ'αυτές τις ύστατες στιγμές της. Αγωνίζεται με όλες τις δυνάμεις της. Με κατεστραμμένα τα περισσότερα όργανα του σώματός της αλλά με μια καρδιά μεγάλη, δυνατή που εξακολουθεί να χτυπά αβίαστα στο ρυθμό της ζωής και να την κρατάει ζωντανή".


    Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Monday, 22 July 1996 - 10:20:04