Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 19 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 18/07/96

Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 18/07/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Επίσκεψη Ολμπράϊτ
  • [3] Τουρκία - MEDA

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 18/07/1996 (ΑΠΕ)

    Οι συνομιλίες που είχε στην Αθήνα η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Μαντλίν Ολμπράιτ, οι βάσεις στις τέσσερις δέσμες για εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ και το πρόγραμμα είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Οι βάσεις του θανάτου για τους φετινούς υποψηφίους. Ευνοούνται οι περσινοί".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Ποιοί μπαίνουν στο πανεπιστήμιο. Σφαγή σε έκθεση, φυσική, μαθηματικά. Τυχεροί όσοι κατοχύρωσαν".

    Η ΑΥΓΗ: "Μικραίνουν τα μεγάλα έργα. Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ζητεί νέα διαπραγμάτευση για τη χρηματοδότηση και την ιεράρχηση των έργων".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Αποκαλύπτουμε τους τοκογλύφους. Μεγαλογιατροί, δικηγόροι και επιχειρηματίες στο κόλπο. Το κράτος αδιαφορεί".

    ΕΘΝΟΣ: "Συμφορά στην τέταρτη δέσμη. 84% κάτω από τη βάση στα μαθηματικά. Κερδίζουν όσοι κατοχύρωσαν από πέρσι βαθμολογίες".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Χαμπάρια κακά για το ΚΕΦΕ του Χάμπαρντ. Δικαιώνεται ο αγώνας της 'Ελεύθερης Ωρας' και της "Τηλετώρα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Υπουργοί τουρίστες".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ποιοί μπαίνουν στα πανεπιστήμια. Σφαγή σε 4 μαθήματα όλες οι βάσεις".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Οι βαθμοί-κλειδιά για την επιτυχία. Βατερλό σε μαθηματικά, έκθεση, ιστορία. Οριακές αλλαγές στις βάσεις των σχολών".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Βολή κατά του ενιαίου αμυντικού δόγματος από την απεσταλμένη των ΗΠΑ στην Αθήνα Μαντλίν Ολμπράϊτ".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Βατερλό στις εισαγωγικές. Ευνοούνται οι υποψήφιοι που έχουν κατοχυρώσει βαθμολογία".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Πετυχαίνουν από βαθμούς απο 10,5 έως 17,5 για εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ".

    ΝΙΚΗ: "Πειθαρχικό για την τηλεντροπή. Εξηγήσεις ζητάει η ΕΣΗΕΑ. Σάλος για τους 'δημοσιογράφους-αστυνομικούς'.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Δούρειος Ιππος για τα ταμεία η κοροϊδία του επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης".

    [2] Επίσκεψη Ολμπράϊτ

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ τονίζει ότι "αποφασιστικές από κάθε άποψη κρίνονται οι συνομιλίες που θα έχει αύριο με τον πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς η Αμερικανίδα μόνιμος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ κ. Μαντλίν Ολμπράιτ. Και τούτο γιατί αναμένεται να αποκαλυφθούν για πρώτη φορά οι αμερικανικές θέσεις πάνω στο θέμα της ασφάλειας και σε ποιο βαθμό συνδέονται με τα ΜΟΕ που οι ΗΠΑ προωθούν στο Αιγαίο. Από μέρους της κυπριακής κυβέρνησης ο εκπρόσωπος της Γιαννάκης Κασουλίδης εξέφρασε την ετοιμότητά της να εμπλακεί σε διάλογο για στρατιωτικά θέματα με την τουρκική πλευρά και να καταλήξει σε επιμέρους συμφωνίες για ζητήματα που προκύπτουν από το ψήφισμα 1.062 του Συμβουλίου Ασφαλείας".

    Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ, "ανιχνευτικές διαβουλεύσεις για τις διεξόδους απεμπλοκής του Κυπριακού φαίνεται πως ήταν ο στόχος των συνομιλιών που είχε στην Αθήνα η Αμερικανίδα αξιωματούχος Μαντλίν Ολμπράιτ. Σε δηλώσεις μετά τις συναντήσεις που είχε χθες με τους κ.κ. Σημίτη και Πάγκαλο η κα Ολμπράιτ τόνισε πως η αμερικανική κυβέρνηση "είναι έτοιμη να βοηθήσει όσους είναι έτοιμοι να αναλάβουν τα ρίσκα που συνεπάγεται η ειρήνη" και επεσήμανε πως στην κατεύθυνση αυτή "ο διπλωματικός αντικειμενικός μας στόχος είναι να εκμεταλλευτούμε το παράθυρο ευκαιριών που άνοιξαν στην τελευταία τους συνάντηση οι κ.κ. Κλίντον και Κληρίδης".

    ΤΑ ΝΕΑ προσθέτουν ότι "για τη σκοπιμότητα αποστρατιωτικοποίησης της Κύπρου βολιδοσκόπησε χθες την Αθήνα η αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ κ. Μαντλίν Ολμπράϊτ χωρίς όμως να αναφερθεί στις λεπτομέρειες του συγκεκριμένου σχεδίου που προωθούν οι Αμερικανοί. Σχέδιο που προβλέπει την αντικατάσταση όλων των στρατευμάτων στο νησί με μια πολυεθνική δύναμη τύπου IFOR".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει ότι "σε 'ενιαία τροχιά' επιθυμούν να θέσουν οι ΗΠΑ τα ελληνοτουρκικά (με Μέτρα Μείωσης της Εντασης στο Αιγαίο) και το Κυπριακό ("με πρακτικές λύσεις") σύμφωνα με τις δηλώσεις της Αμερικανίδας πρέσβειρας Μαντλιν Ολμπράιτ στην Αθήνα. Η κυβέρνηση παράλληλα για πρώτη φορά χθες άφησε να εννοηθεί σαφώς ότι το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου θα επανεξεταστεί αν υπάρξει διαδικασία αποστρατιωτικοποίησης της νήσου".

    Κατά την ΑΥΡΙΑΝΗ, "κύριος αποδέκτης του περιγράμματος των προθέσεων της αμερικανικής πλευράς για την περαιτέρω προοπτική των ελληνοτουρκικών σχέσεων "στη βάση της αποτροπής ενός θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο" και για τη σταδιακή αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου ήτοι την άρση του ενιαίου αμυντικού δόγματος ήταν χθες ο Ελληνας πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης. Το περίγραμμα των αμερικανικών επιδιώξεων μετέφερε χθες υπό μορφήν 'άτυπου σχεδίου' η απεσταλμένη του Αμερικανού προέδρου Μπίλ Κλίντον και μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Μαντλίν Ολμπράϊτ κατά τη συνάντηση μιας ώρας που είχε χθες με τον κ Σημίτη και αμέσως μετά με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Πάγκαλο".

    Το ΕΘΝΟΣ έχει τίτλο "Μοιράζει ελπίδες η αμερικανίδα πρέσβης για ειρηνική επίλυση των προβλημάτων με Τουρκία. Κατανόηση για το αμυντικό δόγμα Ελλάδας-Κύπρου".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ισχυρίζεται ότι "προεκλογική εκστρατεία υπέρ του Μ. Κλίντον πραγματοποιεί στο τρίγωνο Αθήνα-Λευκωσία-Αγκυρα η κα Ολμπράϊτ. Η αμερικανή αξιωματούχος που χθες είχε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών, δεν κόμισε νέα 'δέσμη ιδεών' ούτε και προώθησε τις πρωτοβουλίες Ταρνόφ".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ "καρποφόρο πρώτο βήμα για την πρωτοβουλία ελληνοτουρκικής συνεννόησης" επέτυχε κατά την έκφραση άριστα ενημερωμένης διπλωματικής πηγής, η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ κ. Μ. Ολμπράιτ κατά τις χθεσινές επαφές της στην Αθήνα. Η κυβέρνηση απέφυγε να εκφράσει σοβαρές αντιρρήσεις επί της ουσίας των αμερικανικών σχεδιασμών για το Αιγαίο και την Κύπρο και επικέντρωσε τα σχόλιά της στη διαδικασία. Το κύριο μήνυμα προς την Ουάσιγκτον επικεντρώνεται στην ελληνική δέσμευση ότι, αν η Αγκυρα αποδεχθεί οριστικά την παραπομπή στη Χάγη ή σε τρίτο διαιτητικό όργανο τότε "η Αθήνα θα είναι έτοιμη για διάλογο χωρίς προκαταλήψεις".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "υπέρ της παραπομπής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών τάχθηκε η απεσταλμένη του Κλίντον Μαντλίν Ολμπράϊτ, η οποία συναντήθηκε χθες με τον υπουργό Εξωτερικών Θ. Πάγκαλο. Η φιλότουρκος Αμερικανίδα χαιρέτησε τη διακοπή των στρατιωτικών ασκήσεων στο Αιγαίο κατά τους θερινούς μήνες, έδειξε... κατανόηση για την ύπαρξη αμυντικού δόγματος Ελλάδος-Κύπρου, αλλά εξέφρασε και την ανησυχία της. Η Ολμπράϊτ βρίσκεται σήμερα στη Λευκωσία. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε εμμέσως πλην σαφώς την ικανοποίηση της κυβερνήσεων για τη δήλωση της κυρίας Ολμπράϊτ ότι κάθε αμφισβήτηση γι το θέμα της Ιμιας πρέπει να οδηγείται στη Χάγη και σημείωσε επίσης την αναφορά της στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των διεθνών κανόνων. Ο κ. Ρέππας επανέλαβε ότι το ενιαίο αμυντικό δόγμα Ελλάδος-Κύπρου δεν πρόκειται να αλλάξει όσο παραμένει το σημερινό καθεστώς στη μεγαλόνησο και πρόσθεσε ότι η κα Ολμπράϊτ δεν μετέφερε συγκεκριμένη πρόταση ούτε για αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου ούτε για εγκατάσταση πολυεθνικής δυνάμεως".

    Ο ΛΟΓΟΣ επισημαίνει ότι "ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νίκολας Μπέρνς υποστήριξε χθες ότι η κα Ολμπράϊτ μεταφέρει συγκεκριμένες προτάσεις των ΗΠΑ τόσο για το Αιγαίο όσο και για τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι "η Ουάσιγκτον με την επίσκεψη της Μ. Ολμπράϊτ στο τρίγωνο Ελλάδας, Κύπρου, Αγκυρας καλλιεργεί το έδαφος για την προώθηση των αμερικανικών 'λύσεων' των προβλημάτων της περιοχής, φυσικά, μετά τις αμερικανικές εκλογές".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει ότι "κατάργηση σε πρώτη φάση του δόγματος ενιαίου αμυντικού χώρου Ελλάδος-Κύπρου επιτάσσουν οι ΗΠΑ. Η απεσταλμένη του αμερικανού προέδρου κ. Μαντλίν Ολμπράιτ έδειξε χθες στις συναντήσεις της με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών ότι οι ΗΠΑ δεν είναι διατεθειμένες να διακυβεύσουν την επικυριαρχία τους στην περιοχή και σπεύδουν να την ισχυροποιήσουν εκμεταλλευόμενοι την υποχωρητικότητα της κυβέρνησης Σημίτη. Ετσι, στα πλαίσια της 'βήμα προς βήμα' υποχωρητικότητας εκτός από το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα και οι νέες αμερικανικές ιδέες για το Κυπριακό τίθενται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Πάντως, στην Τουρκία ο πρόεδρος Ντεμιρέλ προκαλεί με δηλώσεις του επιβεβαιώνοντας την αδιαλλαξία της χώρας του".

    [3] Τουρκία - MEDA

    Η ΝΙΚΗ υποστηρίζει ότι "τη Δευτέρα αναμένεται να οριστικοποιηθεί η τουρκική απάντηση στο κείμενο των '15' βάσει του οποίου η Ελλάδα ήρε το βέτο για το χρηματοδοτικό πρωτόκολλο MEDA. Στις συναντήσεις που είχε χθες στο Δουβλίνο η υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Τζόν Μπρούτον και τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου ομόλογό της Ντικ Σπρίνγκ υπήρξε καταρχήν θετική ανταπόκριση της Αγκυρας. Η Τ. Τσιλέρ που εφέρετο ότι θα τηρήσει σκληρή γραμμή στο Δουβλίνο επρόκειτο να τονίσει ότι οι υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της ΕΕ περιγράφονται στη συμφωνία της τελωνειακής σύνδεσης. Οι συναντήσεις έγιναν υπό τη σκιά της στάσης που τήρησε η ιρλανδική προεδρία και η οποία εκ του αποτελέσματός της ενόχλησε την Αγκυρα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "δεν... ίδρωσε το αφτί της Τανσού Τσιλέρ από την πολύωρη 'ενημέρωση' του Ιρλανδού ομολόγου της, προεδρεύοντος της ΕΕ, αφού αμέσως μετά η υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε 'δεν αντελήφθην να έχει τεθεί οποιοσδήποτε όρος από τους 15 προς την Αγκυρα'. Οπως αναμενόταν, δηλαδή η κ. Τσιλέρ παρέκαμψε με χαρακτηριστική άνεση τη 'διακήρυξη αρχών' του Ε. Συμβουλίου η οποία ούτε ή άλλως δεν είχε δεσμευτικό χαρακτήρα προς την Αγκυρα, ούτε φυσικά άμεση συνάρτηση με την εισροή των κοινοτικών πόρων από τα MEDA οι οποίο και απελευθερώθηκαν με την άτακτη υποχώρηση Πάγκαλου".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι "άνθρακες αποδεικνύεται τελικά η κοινή δήλωση των '15' εταίρων μας. Η υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ μετά τη συνάντησή της με τον Ιρλανδό ομόλογό της Ντικ Σπρίγκ δήλωσε ότι έλαβε αρνητική απάντηση όταν τον ρώτησε για το αν η δήλωση των '15' θεωρείται προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση της Τουρκίας".

    ΤΑ ΝΕΑ χαρακτηρίζουν προκλητική την υπεκφυγή της Τσιλέρ και επισημαίνουν ότι "ήταν παρών τη στιγμή που η υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας έκανε τις δηλώσεις, ο υπουργός εξωτερικών της Ιρλανδίας κ Σπρίγκ ο οποίος τήρησε 'σιγή ιχθύος', ενώ όταν ρωτήθηκε κατά πόσο το κείμενο των '15' είναι δεσμευτικό για την Τουρκία απέφυγε να απαντήσει".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ "Η Ελλάδα επιμένει να μη δέχεται την ένταξη και της Τουρκίας μεταξύ εκείνων των χωρών που έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν στα Κοινοτικά προγράμματα 'Σωκράτης', 'Λεονάρντο' και 'Νεολαία για την Ευρώπη III'."


    Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Thursday, 18 July 1996 - 10:21:09