Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 16/07/96

Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 16/07/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Πρόγραμμα MEDA
  • [3] Τουρκικές προκλήσεις
  • [4] Επίσκεψη Ολμπράϊτ
  • [5] Μουσουλμανική μειονότητα

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 16/07/1996 (ΑΠΕ)

    Η άρση των ελληνικών επιφυλάξεων για το πρόγραμμα MEDA, η επίσκεψη της πρέσβειρας των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Μαντλίν Ολμπράϊτ σε Αθήνα, Λευκωσία και Αγκυρα και οι αλλαγές σε ΕΟΤ και Ολυμπιακή είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Σαπίλα σε κράτος-κόμμα. Βρώμικα κυκλώματα στον ΕΟΤ αποκαλύπτει η Βάσω".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Φιμώνει τους υπουργούς. Εντρομος για τα εσωκομματικά ο Σημίτης".

    Η ΑΥΓΗ: "Εκλογές κατ οικονομίαν. Δημόσια διάσταση Παπαδόπουλου-Παπαντωνίου".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Γροθιά Πάγκαλου στην Τουρκία. Για πρώτη φορά η Ευρώπη καταγγέλλει τον τουρκικό επεκτατισμό".

    ΕΘΝΟΣ: "Σκούπα σε ΕΟΤ και "Ολυμπιακή".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Υποχώρησε η Ελλάδα στο πρόγραμμα ΜΕΝΤΑ και οι εταίροι μας Μεντα-Γιον φόρεσαν στην Τουρκία".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Μισθοί πρόκληση για 300 'πατρικίους' υπαλλήλους στον ΟΤΕ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Πογκρόμ στους οργανισμούς. Οι 'σημιτικοί' ξηλώνουν τα παλιά και στήνουν τα δικά τους κυκλώματα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Ενα βήμα μπρος, ένα βέτο πίσω. Πετύχαμε δήλωση των "15" για Τουρκία, δεχθήκαμε την άρση".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Βήμα καλής θέλησης. Η Ελλάδα ήρε 'βέτο' για χρηματοδότηση της Τουρκίας μετά την ικανοποίηση των θέσεών της από την Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Ξεχάστε τώρα τις εκλογές. Σημίτης προς υπουργούς: Σκληρή δουλειά, να φανεί το έργο μας. Ο "διορθωτικός ανασχηματισμός" στις αρχές Σεπτέμβρη".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Οργιάζει η αισχροκέρδεια στα θέρετρα. Κυκλώματα στον ΕΟΤ καταγγέλλει η Β. Παπανδρέου".

    ΝΙΚΗ: "Συμβιβασμός με φέσι... Βρυξελλών. Τέλος με το ελληνικό βέτο για την Τουρκία".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Καθαρές λύσεις για το λαό και όχι για το κεφάλαιο".

    [2] Πρόγραμμα MEDA

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι "η Ελλάδα άνοιξε χθες την πόρτα για την κοινοτική χρηματοδότηση της Τουρκίας με τον κανονισμό MEDA και κέρδισε την υποστήριξη από τους εταίρους της. Με μια κοινή δήλωση των ΥΠΕΞ των "15" και δύο τροποποιήσεις του Ε. Κοινοβουλίου που περιλαμβάνουν τα μέχρι χθες ανικανοποίητα ελληνικά αιτήματα και εξαρτούν τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία από το σεβασμό της στο διεθνές δίκαιο και στην εδαφική ακεραιότητα των κρατών-μελών. Τις θέσεις των "15" υπέρ της Ελλάδας θα θέσει η ιρλανδική προεδρία στην Τουρκία. Με τη συμβιβαστική αυτή λύση που έγινε δεκτή με ομοφωνία από το χθεσινό συμβούλιο ΥΠΕΞ την ευθύνη για την εφαρμογή του MEDA αναλαμβάνει πλέον η Τουρκία. Αυτό σημαίνει ότι οι"15" θα είναι υποχρεωμένοι να πιέσουν την Τουρκία και όχι την Ελλάδα για τις ελληνοτουρκικές διαφορές. Η Ελλάδα όμως ανάλογα με τα αποτελέσματα της κοινοτικής πίεσης στην Τουρκία θα μπορεί να διατυπώσει τις επιφυλάξεις της για την υπόλοιπη χρηματοδότηση της Τουρκίας με την τελωνειακή ένωση που θα πρέπει να τεθεί στο προσεχές συμβούλιο σύνδεσης με την Τουρκία".

    ΤΑ ΝΕΑ προσθέτουν ότι "συγκεκριμένους όρους στην Τουρκία από την αποδοχή των οποίων θα εξαρτηθεί και η χρηματοδότησή της έβαλε χθες η ΕΕ με αντάλλαγμα την άρση του ελληνικού βέτο για το κοινοτικό πρόγραμμα MEDA. Η ΕΕ για πρώτη φορά μετά την κρίση στα Ιμία εξέφρασε κατηγορηματικά τη 'φυσική (πολιτική) αλληλεγγύη' της στην Ελλάδα καλώντας παράλληλα την Αγκυρα να συμμορφωθεί στην έννομη τάξη του διεθνούς δικαίου. Είχαν προηγηθεί έντονες και σκληρές παρασκηνιακές διπλωματικές διαπραγματεύσεις στην Πολιτική Επιτροπή σε επίπεδο πρεσβευτών για την αναζήτηση συμβιβαστικών λύσεων το Σαββατοκύριακο με επίκεντρο τον γαλλογερμανικό άξονα και την Αγκυρα".

    Η ΑΥΓΗ τονίζει ότι "αφού πέτυχε χθες μια συμφωνία όλων των χωρών-μελών της Ενωσης για τις σχέσεις τους με την Τουρκία η οποία περιέχει πολλά πλεονεκτήματα και λιγότερα μειονεκτήματα για την Ελλάδα ο ΥΠΕΞ Θ. Πάγκαλος ήρε τελικά το βέτο του και έτσι υιοθετήθηκε ο κανονισμός της ευρωμεσογειακής οικονομικής συνεργασίας MEDA από τον οποίο η Τουρκία ελπίζει ότι θα εισπράξει τα πέντε επόμενα χρόνια πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Για να αποδεχθεί όμως ο κ. Πάγκαλος την έγκριση του MEDA χρειάστηκε προηγουμένως να δεχτούν οι 14 ομόλογοί του τη σύνταξη μιας κοινής δήλωσής τους στην οποίο υιοθετούν ουσιαστικά όλες τις θέσεις της Ελλάδας στις διαφορές της με την Τουρκία κυρίως στο Αιγαίο".

    Στο σχόλιό της η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι "η αποδοχή των ελληνικών θέσεων στο χθεσινό συμβούλιο υπουργών έχει δυο σημαντικές παραμέτρους. Κατά πρώτο λόγο οφείλεται στη συνέπεια και στην αποφασιστικότητα με την οποία προβλήθηκε η ελληνική ένσταση. Ωστόσο η αλλαγή στάσεως της ΕΕ οφείλεται και σε έναν δεύτερο παράγοντα. Στην άνοδο των ισλαμιστών στην εξουσία σε συνδυασμό με μια παράκρουση του τουρκικού σωβινισμού όπως προκύπτει από την περίπτωση της νήσου Γαύδου και μιας σειράς ιταμών δηλώσεων Τούρκων ανωτάτων αξιωματικών που συνοδεύονται μάλιστα με απτές αποδείξεις της τουρκικής επιθετικότητας όπως ο πολλαπλασιασμός των παραβιάσεων και παραβάσεων του εναέριου χώρου στο Αιγαίο κλπ".

    Κατά την ΑΥΡΙΑΝΗ αποτελεί "ηχηρό ράπισμα για την Αγκυρα η απόφαση του συμβουλίου υπουργών εξωτερικών της Κοινότητας με την οποία για πρώτη φορά καταγγέλλεται η τουρκική προκλητικότητα. Μετά την αποφασιστική μάχη που έδωσε ο Θεόδωρος Πάγκαλος η Αγκυρα καλείται να σεβαστεί τις αποφάσεις που υιοθέτησε η Κοινότητα. Σε διαφορετική περίπτωση δεν πρόκειται να εισπράξει δεκάρα τσακιστή".

    Ο ΛΟΓΟΣ έχει τίτλο "Οι υπουργοί εξωτερικών της Κοινότητας τράβηξαν τα αυτιά της Αγκυρας. Η Ελλάδα εξασφάλισε την ικανοποίηση των θέσεών της από τους εταίρους μας".

    "Ωστόσο, γράφει ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, η Ελλάδα μπορεί χθες να κέρδισε την κοινοτική αλληλεγγύη σε επίσημη απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων όμως το γεγονός αυτό έχει κυρίως πολιτική σημασία. Οι όροι στους οποίους η Τουρκία οφείλει να συμμορφωθεί αφορούν στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, της εθνικής κυριαρχίας των κρατών-μελών της ΕΕ και των κανόνων καλής γειτονίας. Επίσης, στην εγκατάλειψη της απειλής χρήσης και της χρήσης βίας και την επίλυση των διαφορών, σύμφωνα με το Δίκαιο και τις υπάρχουσες συνθήκες. Οι όροι αυτοί είναι δεσμευτικοί προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία των MEDA ενώ στη χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου γίνεται ειδική αναφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς αναφέρεται ότι η ΕΕ παρακολουθεί με ανησυχία την κρίση".

    Κατά τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ "μια απλή δήλωση της ΕΕ η οποία απηχεί θεωρητικές απόψεις σχετικά με τις αρχές και τους κανόνες συμπεριφοράς που θα πρέπει να διέπουν τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας αποδείχθηκε αρκετή χθες για να άρει η Ελλάδα το 'βέτο' της στην υιοθέτηση του προγράμματος ευρω-μεσογειακής συνεργασίας MEDA. Η δήλωση αυτή που με τους σωστούς χειρισμούς μπορεί να φέρει την Αγκυρα πιο κοντά στην αποδοχή των ελληνικών θέσεων ήταν το μόνο αντάλλαγμα που απέσπασε η κυβέρνηση από τους Ευρωπαίους εταίρους παραχωρώντας ένα απο τα βασικά 'ατού' της σ'αυτήν την πολύμηνη διαπραγμάτευση".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ ισχυρίζεται ότι "Η Ελλάδα αποφάσισε να άρει τις επιφυλάξεις της στην υλοποίηση του μεσογειακού προγράμματος MEDA, χωρίς ουσιαστικά να ικανοποιηθούν οι όροι που είχε θέσει αφού η σύσταση που απευθύνουν στην Τουρκία οι εταίροι μας μάλλον περί δώρου πρόκειται".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υποστηρίζει ότι "ανοίγει πλέον ο δρόμος για την άρση του συνόλου των ελληνικών επιφυλάξεων στην οικονομική και πολιτική αναβάθμιση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας στα πλαίσια της τελωνειακής ένωσης. Και ενώ από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη φρέσκο χρήμα των κοινοτικών φορολογουμένων θα ρέει επί μια πενταετία προς την Αγκυρα η ελληνική πλευρά 'απέσπασε' από το συμβούλιο ΥΠΕΞ 'δήλωση' των '15' η οποία δε δεσμεύει την Αγκυρα και στην οποία επαναλαμβάνονται όπως και στην περιβόητη ομόφωνη συμφωνία της 6.3.1995 περί τελωνειακής ένωσης διακηρύξεις σεβασμού αυτονόητων 'αρχών' του διεθνούς δικαίου".

    Η ΝΙΚΗ σημειώνει ότι "με ένα κείμενο που μπορεί να διαβαστεί με την ίδια ικανοποίηση και από τα δύο ενδιαφερόμενα μέρη (Αθήνα και Αγκυρα) τερμάτισε τη σταδιοδρομία του το ελληνικό βέτο στη σχέση του με τη γείτονα χώρα".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στο σχόλιό της κάνει λόγο για "ολοκληρωτική υποχώρηση της Ελλάδας" και προσθέτει ότι "αυτό που συνέβη χθες στις Βρυξέλλες είναι ξεκάθαρο: Δώσαμε τα πάντα και δεν πήραμε τίποτα. Για μια ακόμη φορά. Και μάλιστα ετέθημεν σε ίση μοίρα με την Τουρκία, καθώς η ΕΕ μας κάνει και στους δύο τη σύσταση να αποφεύγουμε την ένταση, φράση στην οποία, για την Αγκυρα τουλάχιστον, χωράει ακόμη και το θέμα των δώδεκα μιλίων".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ "η κυβέρνηση υποχώρησε κάτω από τις αφόρητες πιέσεις των εταίρων και των ΗΠΑ. Ξέχασε τις δεσμεύσεις της και υιοθέτησε την προσφιλή τακτική της άτακτης υποχώρησης. Η χθεσινή κοινή δήλωση του Συμβουλίου Υπουργών σε καμία περίπτωση δεν ασκεί κριτική στην Τουρκία για τις συνεχείς προκλήσεις εναντίον της Ελλάδας ενώ παραπέμπει τις δύο χώρες και σε διάλογο με τη σύμφωνη γνώμη και του κ. Πάγκαλου".

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "η Αγκυρα έδειξε αμέσως ότι δεν πρόκειται να δεχθεί καμία διαπραγμάτευση για το MEDA ανεξάρτητα από τις αποφάσεις της ΕΕ. Η Αγκυρα διεμήνυσε στην Ενωση "να πείσει την Ελλάδα να άρει το βέτο για το MEDA χωρίς προϋποθέσεις". Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωση ότι "στο θέμα αυτό δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με την Ελλάδα αλλά με την ΕΕ στο σύνολό της". Αναφερόμενος στη δήλωση Πάγκαλου ότι η άρση του βέτο θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο η Τουρκία "θα συμμορφωθεί με το Διεθνές δίκαιο" είπε ότι αυτό είναι μια δικαιολογία προς την ελληνική κοινή γνώμη" γιατί η Τουρκία "συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο".

    [3] Τουρκικές προκλήσεις

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "ο νέος υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Τουράν Ταγιάν χαρακτήρισε 'απαράδεκτο' το ενδεχόμενο εξοπλισμού από την Ελλάδα ακατοίκητων νησιών στο Αιγαίο. Ο κ. Ταγιάν εμφανίστηκε απειλητικός προειδοποιώντας την Ελλάδα ότι σε μια τέτοια περίπτωση που 'είναι αντίθετη με τη Συνθήκη της Λοζάννης και με τις αρχές της καλής γειτονίας' η Τουρκία θα αντιδράσει. Εφτασε ακόμα να πει ότι το 1980 η Τουρκία έδειξε την καλή της διάθεση και συμφώνησε με την επιστροφή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ. Είπε επίσης ότι η Ελλάδα δεν έρχεται σε διάλογο αντίθετα από την Τουρκία η οποία είναι έτοιμη να συζητήσει και για τις προτάσεις του κ. Σολάνα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "η νέα τουρκική κυβέρνηση η οποία σημειωτέον βρίσκεται υπό δοκιμασία από τη διεθνή κοινότητα με τις δηλώσεις αυτές καθιστά σαφές ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τις διεκδικήσεις της και την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος στις νησίδες του Αιγαίου".

    [4] Επίσκεψη Ολμπράϊτ

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "με την αξίωση απόσπασης σαφών ελληνικών δεσμεύσεων στα αμερικανικά σχέδια για την Κύπρο και το Αιγαίο φθάνει σήμερα στην Αθήνα η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ κ Μ Ολμπράιτ. Η αποστολή της αμερικανίδας διπλωματικού που είναι ταυτόχρονα και μέλος του υπουργικού συμβουλίου του προέδρου Κλίντον έχει δύο κύριους στόχους: πρώτον να προωθήσει το θέμα της ασφάλειας και των κοινοτήτων στην Κύπρο με τη δημιουργία μιας πολυεθνικής δύναμης "επιτήρησης της ειρήνης" και δεύτερον να δεσμεύσει την Αθήνα σε μια διαδικασία διαλόγου με την Τουρκία εφ όλης της ύλης. Ο σχεδιασμός του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θεωρεί σημαντική την αποστολή της κ. Ολμπράιτ επειδή αποτελεί το δεύτερο βήμα μετά την προ δεκαημέρου ελληνοτουρκική συμφωνία για την εγκατάσταση 'κόκκινης γραμμής' και την αναστολή των αεροναυτικών γυμνασίων κατά τη θερινή περίοδο".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι "η αμερικανίδα αξιωματούχος στο πλαίσιο των ευρύτερων εξελίξεων στην περιοχή θα προσπαθήσει να διακρίνει αν μπορεί να υπάρξει κατ αρχήν συνεννόηση για να γεφυρωθεί η επικοινωνία μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Ωστόσο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις έγκυρων πολιτικών και διπλωματικών παρατηρητών η επίσκεψη Ολμπραιτ κατ ουσίαν αποτελεί άλλον ένα 'κρίκο' στη συνέχεια των αυξημένων τελευταία επαφών Αμερικανών αξιωματούχων με την Αγκυρα που αναμένεται να ενταθούν και υποδηλώνουν κατά τους ιδίους κύκλους τη βαθιά ριζωμένη ανησυχία της ΟΥάσιγκτον για τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες εξελίξεις στην Τουρκία. Ετσι παρά την "εποικοδομητική προσέγγιση" που επιδιώκει η Ουάσιγκτον με τη νέα κυβέρνηση Ερμπακάν-Τσιλέρ και που είναι προφανής από τις επίσημες δηλώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων εν τούτοις η 'δυσπιστία προς το δίδυμο' φέρεται να'ναι σαφής σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές από τη μια πλευρά λόγω των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων συνεπειών στην Τουρκία απο την άνοδο Ερμπακάν στην κυβέρνηση και από την άλλη πλευρά λόγω της 'διάψευσης των προσδοκιών' τους απο την κ. Τσιλέρ στην οποία είχαν επενδύσει τα μέγιστα".

    Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ η αμερικανίδα πρέσβης "αναμένεται να επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στα ζητήματα ασφαλείας των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο. Η πρόταση της αμερικανικής πλευράς προβλέπει την αντικατάσταση των στρατευμάτων κατοχής (αλλά και της ελληνικής εθνοφυλακής) με μια ισχυρή πολυεθνική στρατιωτική δύναμη - τύπου Βοσνίας - η οποία θα εγγυάται την ασφάλεια της τουρκοκυπριακής κοινότητας μετά την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων. Μια τέτοια εναλλακτική πρόταση πιστεύουν οι ΗΠΑ μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις για την αποδοχή από την πλευρά της Αγκυρας όλου του πακέτου επίλυσης του Κυπριακού".

    [5] Μουσουλμανική μειονότητα

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "αποστομωτική απάντηση για όσους ισχυρίζονται ότι παραβιάζονται δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης έδωσε ομάδα βουλευτών του καναδικού κοινοβουλίου. Οι βουλευτές επισκέφθηκαν προ ημερών την περιοχή και είχαν επαφές με τον τοπικό πληθυσμό τις αρχές και τους μουφτήδες Ξάνθης και Κομοτηνής. "Τα μικροπροβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Θράκης δεν είναι προβλήματα που να αφορούν στα ανθρώπινα δικαιώματα. Κανένας από την πλευρά των μουσουλμάνων δεν μας βεβαίωσε ούτε μας ενημέρωσε για κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα λ.χ. για έλλειψη σχολείων ή θρησκευτικής ελευθερίας" είπε η επικεφαλής της ομάδας των βουλευτών και πρόσθεσε ότι το ζήτημα θα έρθει για συζήτηση στην καναδική βουλή".
    Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Tuesday, 16 July 1996 - 10:11:43