Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 17 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 11/07/96

Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ANAΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 11/07/1996

PERIEXOMENA

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [3] Ελλάδα - ΠΓΔΜ
  • [4] Ελλάδα - Τουρκία - ΕΕ
  • [5] Ελλάδα - ΕΕ - αφθώδης πυρετός
  • [6] Οικονομία

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 11/07/1996 (ΑΠΕ)

    Τα μέτρα που αναμένεται να αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Ενωση για τα κρούσματα αφθώδους πυρετού σε δύο χωριά στον Εβρο, η στάση των Ευρωπαίων εταίρων μας στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων τη Δευτέρα για το θέμα του MEDA και του συμβουλίου σύνδεσης Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το αμερικανικό διάβημα είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Εκτελούν και τους ανάπηρους! Μειώνουν τους μισθούς και τις συντάξεις τους με το ενιαίο".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Φαρμάκι στο πιάτο μας. Προσοχή σε φρούτα, λαχανικά και κονσέρβες. Φυτοφάρμακα προκαλούν καρκίνο".

    Η ΑΥΓΗ: "Σε "καραντίνα" για τον αφθώδη πυρετό. Ισως και σήμερα η απόφαση στις Βρυξέλλες".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Γενικό ξήλωμα στις ΔΕΚΟ. Ο Σημίτης διώχνει τους άχρηστους, τους κλέφτες και τα κομματόσκυλα".

    ΕΘΝΟΣ: "Το ύπουλο σχέδιο για το Αιγαίο. Οι ΗΠΑ θέλουν τον 6ο Στόλο στις 'γκρίζες ζώνες' του Αιγαίου και τον έλεγχο στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε Εβρο-Θράκη".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ο Καστανίδης βγάζει τα... κάστανα. 'Η θα πετάνε σωστά στην Ο.Α. ή θα τους προσγειώσει ανώμαλα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Στρατός κατοχής στα αεροδρόμια από πρασινοφρουρούς και "Μιμίκους".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Η αλήθεια για τις αποδοχές των στρατιωτικών. Λεπτομερείς πίνακες για όλους τους βαθμούς".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Ρουκέτες στην... πράσινη γραμμή ΠΑΣΟΚ με αφορμές τον αποκλεισμό Αρσένη και το "διάβημα " ΗΠΑ".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Επιστροφή στην οικονομία... υπό την πίεση της καταρτίσεως του κρατικού προϋπολογισμού για το 1997 η κυβέρνηση ετοιμάζεται να διαμορφώσει την γενικότερη πολιτική της".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Νέο ξεκίνημα. Εγκάρδια υποδοχή του Κώστα Σημίτη στην Χαριλάου Τρικούπη. Το Εκτελεστικό Γραφείο χαράσσει την πολιτική του Κινήματος".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Οι Βρυξέλλες μετά τα κρούσματα αφθώδους στον Εβρο απειλούν καραντίνα σε κρέατα και τυριά

    ΝΙΚΗ: "Επί... Δεξιά η Οικονομία. Εξαγγελία λιτότητας και για το '97".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Παραπλανητικοί ελιγμοί από την κυβέρνηση. Καθησυχαστικές... δηλώσεις απο τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας".

    [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "υπερβολικό" θεωρεί η κυβέρνηση το θόρυβο που δημιουργήθηκε με τη διαμαρτυρία της Ουάσιγκτον προς την Αθήνα για τις πτήσεις ελληνικών αεροσκαφών πάνω από την "πράσινη γραμμή" στην Κύπρο. Και μάλιστα, ενώ προχθές ο υπουργός Τύπου μιλούσε για αμερικανικό διάβημα,χθες έκανε λόγο για "μια έκφραση ανησυχίας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει ότι "με πρόσχημα την απρόσκοπτη πρόοδο της αμερικανικής πρωτοβουλία για το Κυπριακό - οι σχετικές διαβουλεύσεις αρχίζουν την επόμενη εβδομάδα σε Αθήνα, Λευκωσία και Αγκυρα - οι ΗΠΑ με το πρόσφατο διάβημά τους στην Αθήνα παρέχουν σαφέστατες ενδείξεις ότι επιδιώκουν την κατοχύρωση του ψευδοκράτους του Ντενκτάς στην Κύπρο. Το περιεχόμενο του διαβήματος του εκπροσώπου της αμερικανικής πρεσβείας κ. Μπράουν στο υπουργείο Εξωτερικών στις 20 Ιουνίου είναι απολύτως αποκαλυπτικό των αμερικανικών προθέσεων. Ο κ. Μπράουν με κομψό διπλωματικό τρόπο δίνει το "στίγμα" των προθέσεων της αμερικανικής πρωτοβουλίας για το Κυπριακό. Ο αμερικανός αξιωματούχος παραπονέθηκε ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις "προκάλεσαν σειρά παραβιάσεων εναέριου χώρου και μπορούν να οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις". Εντέχνως η αμερικανική πλευρά δε προσδιορίζει ποιος είναι ο εναέριος χώρος που παραβιάζεται αλλά ουδόλως αποκλείει ότι αναφέρεται στον εναέριο χώρου του τουρκοκυπριακού κράτους. Στη συνέχεια ο κ. Μπράουν δίνοντας μια πρόγευση της αμερικανικής πρωτοβουλίας τόνισε ότι "η αμερικανική κυβέρνηση καλεί και τις τρεις χώρες (Ελλάδα, Τουρκία, Κύπρο) να επιδείξουν μεγίστη προσοχή κατά τις επιχειρήσεις γύρω από την Κύπρο και να λάβουν μέτρα ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ προσθέτει ότι "η κυβέρνηση παραδέχθηκε χθες δια του εκπροσώπου της ότι η άτυπη συμφωνία για διακοπή των στρατιωτικών γυμνασίων τη θερινή περίοδο δεν αρκεί για να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς η Αγκυρα συνεχίζει με προκλητικό και κλιμακούμενο τρόπο τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου. "Οταν η Τουρκία ακολουθεί μια τέτοια πολιτική δεν θα επιτρέψουμε να υπάρχει η ψευδαίσθηση ότι μπορεί να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών" δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δ. Ρέππας".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ οι ΗΠΑ επιζητούν" μόνιμη εγκατάσταση στο Αιγαίο και εμφανίζονται ότι τάχα ενδιαφέρονται να αποτρέψουν ελληνοτουρκικό "θερμό επεισόδιο". Προτείνουν ο 6ος Αμερικανικός Στόλος να παρεμβληθεί ανάμεσα στον τουρκικό και τον ελληνικό, ως αποτρεπτική δύναμη ώστε να μπορούν να ελέγχουν για δικό τους λογαριασμό τα Βαλκάνια και τον Καύκασο κατά την πρακτική της επέμβασής τους στη Βοσνία. Κι επειδή συναντούν τη σθεναρή άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης που δηλώνει ότι 'γκρίζες ζώνες ΔΕΝ υπάρχουν στο Αιγαίο' υποθάλπουν την τουρκική προκλητικότητα. Ταυτόχρονα μέσω των ΜΟΕ επιζητούν τον πλήρη και μόνιμο έλεγχο των στρατιωτικών εγκαταστάσεων και υλικού στο Αιγαίο στον Εβρο και στην Θράκη κι από τις δύο πλευρές".

    Η ΝΙΚΗ σημειώνει ότι "οι επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις και παραβάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη ισχύοντος του δίμηνου μορατόριουμ στο Αιγαίο προβληματίζουν την Αθήνα ως προς τις προθέσεις της γείτονος αφ ενός ως προς την πορεία της οικοδόμησης ενός κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών αφετέρου. Οι ελληνικές ανησυχίες θα τεθούν τόσο στην πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Μαντλίν Ολμπράιτ η οποία ξεκινάει περιοδεία στην περιοχή την επόμενη εβδομάδα όσο και στον Ιρλανδό ΥΠΕΞ Ντί Σπρίγκ που έρχεται στην Αθήνα αύριο".

    Στο σχόλιό του με τίτλο "Υποχωρήσεις δίχως τέλος" ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι "ο τρόπος που χειρίστηκε η κυβέρνηση Σημίτη τη διαμαρτυρία των ΗΠΑ για την πτήση ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από την ελεύθερη Κύπρο δικαιώνει την άποψη ότι έχουμε να κάνουμε με κυβέρνηση εθνικών υποχωρήσεων. Δεν υπάρχει πλέον αμφιβολία οτι η κυβέρνηση Σημίτη μεθοδεύει νέες εθνικές υποχωρήσεις επειδή προφανώς δεν έχει την πολιτική θέληση και τη δυνατότητα να χαράξει στρατηγική προάσπισης των εθνικών συμφερόντων".

    Κατά τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ "αν η χώρα μας παρά τη νωπή και πικρή εμπειρία της από την "ενδιάμεση συμφωνία" με τους Σκοπιανούς συρθεί σε μια νέα αμερικανόπνευστη 'μεσαία λύση' για το Κυπριακό και το Αιγαίο τα μόνα που θα κατορθώσει θα είναι: να νομιμοποιήσει τα τετελεσμένα στην Κύπρο. Να ολοκληρώσει την αποδιεθνοποίηση του Κυπριακού. Να παγώσει το ενιαίο αμυντικό δόγμα και να εγκαθιδρύσει 'ντε φάκτο' καθεστώς συγκυριαρχίας στο Αιγαίο. Και στο τέλος όποια 'οριστική λύση' βρήκαμε ή θα βρούμε για το 'όνομα' των Σκοπιανών, θα βρούμε και για την 'ενιαία Κύπρο' και για το 'ελληνικό Αιγαίο' θα το ξεπουλήσουμε "στα μαλακά".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει ότι "η απόκρυψη του αμερικανικού διαβήματος εγκυμονεί σοβαρούς εθνικούς κινδύνους".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι "ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στην περιοδεία της μόνιμης αντιπροσώπου των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Μαντλίν Ολμπράιτ στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία. Η κ. Ολμπράιτ - εκ των κορυφαίων παραγόντων διαμόρφωσης της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής - θα προωθήσει την πολιτική της Ουάσιγκτον για τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό. Η περιοδεία της κ. Ολμπράιτ η οποία θα συνοδεύεται από τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για το Κυπριακό Ρίτσαρντ Μπίτι και τον διευθυντή του γραφείου της Νότιας Ευρώπης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρόμπερτ Κάβανο ξεκινά από την Αθήνα στις 16 Ιουλίου και συνεχίζεται την επόμενη μέρα στη Λευκωσία και αμέσως μετά στην Αγκυρα για την πρώτη επαφή των ΗΠΑ με την κυβέρνηση Ερμπακάν".

    [3] Ελλάδα - ΠΓΔΜ

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "απαισιόδοξος οτι μπορεί να βρεθεί κάποια λύση στο πρόβλημα του ονόματος των Σκοπίων στο νέο γύρο συνομιλιών, που αρχίζει στη Νέα Υόρκη εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Λιουμπομίρ Φρτσκόφσκι σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Επιμένοντας στη γνωστή αδιαλλαξία που επιδεικνύει η κυβέρνηση των Σκοπίων σημείωσε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να δεχθεί αλλαγή του ονόματός της, με τον ισχυρισμό ότι σε μια παρόμοια περίπτωση "κάθε αλλαγή της ονομασίας θα σήμαινε επιστροφή στα παλιά ιστορικά πνεύματα και θα έμπαινε το θέμα από τις γειτονικές της χώρες τι είδους λαός ζει στην περιοχή αυτή της Μακεδονίας γεγονός που θα αποσταθεροποιούσε κατά κάποιο τρόπο τα Βαλκάνια".

    [4] Ελλάδα - Τουρκία - ΕΕ

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι "μετά από πειστικό αίτημα της νέας αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης και υπουργού εξωτερικών Τανσού Τσιλέρ προς την ιρλανδική προεδρία να συγκληθεί οπωσδήποτε την Τίτη στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας το θέμα συζητήθηκε χθες από τους μονίμους αντιπροσώπους των κρατών-μελών. Τελικά όμως δεν επήλθε συμφωνία για τον ορισμό συγκεκριμένης ημερομηνίας σύγκλησης του Συμβουλίου Σύνδεσης και το θέμα παραμένει ανοικτό. Μια νέα συζήτηση θα γίνει τη Δευτέρα από τους υπουργούς Εξωτερικών των 15 αλλά όλα δείχνουν ότι το Συμβούλιο Σύνδεσης με την Τουρκία παραπέμπεται για το Σεπτέμβριο. Πάντως, η ιρλανδική προεδρία και πολλά κρατη-μέλη εξέφρασαν για μια ακόμη φορά την έντονη δυσαρέσκειά τους. Από την έγκριση του MEDA θα εξαρτηθεί και κατά πόσο οι πιέσεις των εταίρων κατά της Ελλάδας θα χαλαρώσουν ή θα ενταθούν ακόμη περισσότερο".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "η συνεχής και εντεινόμενη τουρκική διπλωματική επίθεση κατά της Ελλάδας, δια μέσου των Βρυξελλών έγινε αισθητή κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Πρέσβεων μονίμων αντιπροσώπων (ΚΟΡΕΠΕΡ) ενόψει του συμβουλίου υπουργών εξωτερικών της ερχόμενης Δευτέρας. Η Αγκυρα απαίτησε από την ιρλανδική προεδρία και τις 'μεγάλες δυνάμεις' της Κοινότητας 'γύρο πιέσεων' κατά της Αθήνας τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Συγκεκριμένα ενώ δεν υπήρχε τέτοιο ζήτημα η ιρλανδική προεδρία έθεσε στην ημερήσια διάταξη του ΚΟΡΕΠΕΡ πραξικοπηματικά και έξω από την πάγια λειτουργία αυτού του κοινοτικού οργάνου θέμα 'ενδεχόμενης' σύγκλησης του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας για την ερχόμενη Τρίτη με στόχο να βολιδοσκοπήσει τυχόν αλλαγή πολιτικής της ελληνικής πλευράς".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "πρόοδος όμως σημειώθηκε στο θέμα του MEDA όπου οι περισσότερες χώρες αποδέχθηκαν ορισμένες από τις τροποποιήσεις που είχε προτείνει τον Ιούνιο το Ε. κοινοβούλιο. Συγκεκριμένα 'κατ αρχήν δεκτή' έγινε η 'τροπολογία Κρανιδιώτη' με την οποία προστίθεται στους γενικούς στόχους της μεσογειακής πολιτικής "ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας και των εξωτερικών συνόρων των κρατών-μελών καθώς και η 'τροπολογία Δημητρακόπουλου-Λαμπρία' με την οποία θα αποφεύγεται η διπλή χορήγηση κοινοτικής βοήθειας για ένα συγκεκριμένο έργο από δύο διαφορετικές χρηματοδοτικές πηγές. Οι εταίροι απέρριψαν όμως μια τρίτη τοπολογία που θα επέτρεπε στο ευρωκοινοβούλιο να παγώνει τις χρηματοδοτήσεις προς τις δικαιούχους χώρες του MEDA στις οποίες συγκαταλέγεται και η Τουρκία όταν παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες"

    [5] Ελλάδα - ΕΕ - αφθώδης πυρετός

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "σε 'καραντίνα' μπαίνει η χώρα μας όσον αφορά την εξαγωγή ζώων και των παράγωγων προϊόντων εξαιτίας των κρουσμάτων του αφθώδους πυρετού που παρατηρήθηκαν σε δύο χωριά του Εβρου που συνορεύουν με την Τουρκία. Οπως ανακοίνωσε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του Επιτρόπου Γεωργίας Φ. Φίσλερ η Διαρκής Κτηνιατρική Επιτροπή αναμένεται σήμερα ή την Παρασκευή να αποφασίσει τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων προκειμένου να αποφευχθεί η μετάδοση της επιζωοτίας του αφθώδους πυρετού έξω από την Ελλάδα. Σύμφωνα με τον κ. Φίσλερ η Ε. Επιτροπή θα ζητήσει να απαγορευτεί η εξαγωγή ζώων όπως και των παράγωγων προϊόντων από την Ελλάδα για να μην μεταδοθεί η ασθένεια και σε άλλες χώρες-μέλη ενώ ανέφερε ότι οι ελληνικές αρχές έχουν βεβαιώσει την ΕΕ ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της επιζωοτίας. Ανέφερε επίσης οτι η ΕΕ μπορεί να αποφασίσει μια χρηματοδότηση για αποζημίωση των Ελλήνων κτηνοτρόφων που μπορεί να καλύψει το 50% της ζημιάς που θα υποστούν επισημαίνοντας όμως τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ΕΕ με την παράλληλη αντιμετώπιση του προβλήματος των "τρελών αγελάδων".

    Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ "όπως έγινε γνωστό ήδη η ελληνική πλευρά προσκομίζει στην Κοινότητα όλα τα απαραίτητα στοιχεία τόσο για τα μέτρα που έχει λάβει όσο και για το γεγονός ότι πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό. Επίσης τη Δευτέρα ύστερα από πρόσκληση του υπουργείου Γεωργίας η Μόνιμη Κτηνιατρική Επιτροπή αναμένεται να στείλει στην Αθήνα κλιμάκιο στελεχών της που θα ενημερωθούν τόσο στην Αθήνα όσο και στον Εβρο για τα μέτρα που έχουν ληφθεί ώστε να μην χρειάζεται άλλη αντιμετώπιση στον ελληνικό χώρο. Μέχρι τώρα θανατώθηκαν 1340 πρόβατα και βοοειδή με εντολή του υπουργείου Γεωργίας και της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Αλεξανδρούπολης, ενώ ειδικά μέτρα έχουν ληφθεί στα σύνορα με την Τουρκία".

    [6] Οικονομία

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "δύσκολος, αυστηρός και παράλληλα φιλόδοξος θα είναι ο προϋπολογισμός του 1997 'επισφραγίζοντας' έτσι την συνέχιση της λιτότητας για ακόμη ένα χρόνο προκειμένου -όπως αναφέρουν οι αρμόδιοι υπουργοί- να μπορέσει η χώρα μας να κερδίσει το στοίχημα με το Πρόγραμμα Σύγκλισης αλλά και την συμμετοχή της στη διαδικασία της Οικονομικής και Νομισματικής Ενοποιήσεως της Ευρώπης. Την αυστηρότητα στους στόχους που θέτει ο νέος προϋπολογισμός τόνισε χθες μετά από μαραθώνια σύσκεψη με τους οικονομικούς υπουργούς αλλά και τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Γιάννος Παπαντωνίου".
    Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Thursday, 11 July 1996 - 10:25:19