Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 08/07/96

Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ANAΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 08/07/1996

PERIEXOMENA

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Διαβαλκανική Διάσκεψη
  • [3] ΗΠΑ - Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [4] Πετρελαιαγωγός

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 08/07/1996 (ΑΠΕ)

    Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και στη Νέα Δημοκρατία, ο καύσωνας και η αποκάλυψη του στυγερού εγκλήματος στον Κάλαμο είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Εκοβε φέτες το παιδί του Πα-τέρας στη βίλα του στην Κηφισιά επί ώρες".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Αχρηστα 600.000 ΙΧ και 200.000 δίκυκλα. Αποσύρονται σε 3 χρόνια".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Ποιοι προσχωρούν στο ΠΑΣΟΚ. Εκατοντάδες στελέχη της Αριστεράς και του φιλελεύθερου χώρου προσεγγίζουν τη δημοκρατική παράταξη".

    ΕΘΝΟΣ: "Φρίκη σε τρεις πράξεις. Πατέρας σκότωσε με τσεκούρι το γιο του, έκαψε το πτώμα του και το τεμάχισε με πριόνι".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Σήμερα και αύριο ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο του αναζητούν... βεντάλια για την Οικονομία".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Αλωση κράτους-κόμματος. Ολο το σχέδιο του πρωθυπουργού για την πλήρη επικράτησή του σε κόμμα, κυβέρνηση, κράτος".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ολόκληρο το νέο μισθολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Αυξήσεις-κοροϊδία σε δύο δόσεις - Ψιχία στους συνταξιούχους".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Αν χάσουμε θα φταίνε και οι δύο". Ο Σουφλιάς σε συνέντευξη φωτογραφίζει Εβερτ-Μητσοτάκη".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Τσεκούρι φωτιά, πριόνι... φρίκη. "Δεν άντεχα", λέει ο παιδοκτόνος".

    ΝΙΚΗ: "Εν ψυχρώ παιδοκτονία. Φρίκη στην ελληνική κοινωνία".

    [2] Διαβαλκανική Διάσκεψη

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "οι υπουργοί Εξωτερικών της Βουλγαρίας ,της Ελλάδας, της Ρουμανίας και της Γιουγκοσλαβίας καθώς και οι υφυπουργοί εξωτερικών της Βοσνίας, της Τουρκίας και της Αλβανίας υπέγραψαν κοινή διακήρυξη καλής γειτονίας, σταθερότητας, ασφάλειας και συνεργασίας στη Σόφια μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου των χωρών της Βαλκανικής. Οι υπογράφοντες δεσμεύθηκαν να συνεργασθούν για να γίνει η περιοχή των Βαλκανίων ένας χώρος σταθερότητας, ασφάλειας και συνεργασίας σύμφωνα με τη γενική ανάπτυξη της Ευρώπης. Ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος πρότεινε τη δημιουργία ενός περιφερειακού κέντρου για την προώθηση του εμπορίου με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Στη διάρκεια των εργασιών της συνόδου αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί σε ημερομηνία που θα καθορισθεί η σύνοδος των υπουργών Αμυνας ενώ αποφασίσθηκε επίσης ότι η προσεχής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών θα πραγματοποιηθεί το 1997".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "ο κ. Πάγκαλος χαρακτήρισε τη συνάντηση της Σόφιας "σημείο μη επιστροφής" για τη νέα εποχή συνεργασίας στα Βαλκάνια και υπενθύμισε τις τριμερείς συναντήσεις της Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας που μετεξελίχθηκαν στη σημερινή συνάντηση. Αναφερόμενος στην ελληνοβουλγαρική φιλίας ο κ. Πάγκαλος την χαρακτήρισε ως "ένας από τους θεμέλιους λίθους της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής" προσθέτοντας ότι η Αθήνα "θα κάνει ο,τι μπορεί για να ενισχύσει τη Βουλγαρία, τη σταθερότητα και την πρόοδό της, οικονομικά και πολιτικά".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι "στο κενό έπεσαν οι τρίπλες του Γκλιγκόροφ. Η προσπάθεια των Σκοπιανών να παρακάμψουν ουσιαστικά τη συμφωνία της Νέας Υόρκης και να συμμετέχουν στη Διαβαλκανική Διάσκεψη υπό την ονομασία "Μακεδονία" δεν πέρασε και τελικά ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων δεν μετείχε στις εργασίες της συνάντησης. Ωστόσο παρά την προφανή προσπάθεια του κρατιδίου αλλά και της Τουρκίας να τορπιλίσουν τις εργασίες της συνάντησης η εξέλιξή της χαρακτηρίστηκε επιτυχημένη καθώς πέτυχε στη διακήρυξή της να γίνονται αναφορές στους όρους καλής γειτονίας, ενώ η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το 1997".

    [3] ΗΠΑ - Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι "ως "ανάρμοστη" χαρακτηρίζει ο πρόεδρος Κλίντον σε επιστολή του προς ομογενειακούς παράγοντες, τη συμπεριφορά των Τούρκων στο ζήτημα της Γαύδου ενώ επίσης θεωρεί ως "προκλητική" και τη συμπεριφορά τους στις στρατιωτικές ασκήσεις που έκαναν πάνω και γύρω από την Κύπρο. Ωστόσο, στην επιστολή του, ο Αμερικανός πρόεδρος εξομοιώνει ελληνικούς και τουρκικούς ισχυρισμούς για εκατέρωθεν παραβιάσεις του εναέριου χώρου της κάθε χώρας από την άλλη τηρώντας ίσες αποστάσεις στο ζήτημα αυτό. Απαντώντας σε επιστολή που του είχαν στείλει τελευταία οι ομογενειακοί παράγοντες ο πρόεδρος Κλίντον συμμερίζεται την "ανησυχία" τους για "πιθανότητα σύγκρουσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατ. Μεσόγειο" και παραδέχεται ότι "'οι πρόσφατες ενέργειες στην περιοχή, ξεκινώντας με το επεισόδιο των Ιμια στα τέλη Ιανουαρίου έχουν αυξήσει το φάσμα της σύγκρουσης". Ο Αμερικανός πρόεδρος επαναλαμβάνει πως "αποτελεί ισχυρή άποψή μας ότι η διαμάχη της Ιμιας πρέπει να υποβληθεί στο Διεθνές δικαστήριο της Χάγης και πως αυτό και άλλα ζητήματα του Αιγαίου πρέπει να αντιμετωπισθούν (διευθετηθούν) χωρίς την απειλή ή τη χρήση βίας, με πλήρη σεβασμό για την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και σύμφωνα με διεθνείς συμφωνίες".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "προκλητικό διάβημα, με αίτημα τον τερματισμό των πτήσεων, ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών στην Κύπρο, πραγματοποίησε προς την κυβέρνηση η Αμερικανική Πρεσβεία. Ο πρώτος γραμματέας της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ στην Αθήνα κ. Τζ. Μπράουμ επισκέφθηκε προ ημερών το υπουργείο Εξωτερικών και απαίτησε την ουσιαστική αναστολή του ενιαίου δόγματος που θωρακίζει την άμυνα της Μεγαλονήσου. Ο κ. Μπράουμ στη συζήτησή του με ανώτερο Ελληνα διπλωμάτη, έκρινε "υπερβολικές" τις αντιδράσεις της Αθήνας στα πρόσφατα μεγάλης κλίμακας (από την Κύπρο μέχρι τα Δωδεκάνησα) τουρκικά γυμνάσια. Επέκρινε μάλιστα την..."ακατανόητη πτήση δύο F-16 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας πάνω από την πράσινη γραμμή της Λευκωσίας και πάνω απο τα τουρκοκυπριακά εδάφη", υποστηρίζοντας ότι "ως λογικό επακόλουθο οι Τούρκοι αναβάθμισαν την αντιαεροπορική τους άμυνα με πυροβολαρχίες κατά μήκος της πράσινης γραμμής".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "το ρόλο του μεσολαβητή και επιδιαιτητή στην περιοχή του Αιγαίου επιδιώκουν να αναλάβουν οι ΗΠΑ, οι οποίες κατάφεραν να "πείσουν" την Ελλάδα και την Τουρκία, να "σταματήσουν" τις ασκήσεις στο Αιγαίο όσο διαρκούν οι "τουριστικοί μήνες". Η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν να αναστείλουν όλες τις προγραμματισμένες στρατιωτικές ασκήσεις τους στο Αιγαίο για την περίοδο αιχμής των καλοκαιρινών διακοπών από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο δήλωσε από τις Βρυξέλλες εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ επικαλείται πηγές προσκείμενες στο ΝΑΤΟ που ανέφεραν ότι ο κ. Χαβιέ Σολάνα έχει ήδη προσπαθήσει να μεσολαβήσει για την επίλυση των περιφερειακών διαφορών Αθηνών-Αγκυρας αλλά η κυβερνητική αστάθεια του τελευταίου χρονικού διαστήματος και στις δύο χώρες έκανε το έργο του σχεδόν αδύνατο. Οι ίδιες πηγές, πάντως ανέφεραν ότι ο κ. Σολάνα θα συνεχίσει τις επαφές του με την Αθήνα και με την Αγκυρα με στόχο την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης".

    Η ΝΙΚΗ χαρακτηρίζει "επικίνδυνο προθάλαμο για διάλογο" το μορατόριουμ και γράφει ότι "ο Σολάνα προωθεί την προοπτική της υπογραφής Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, "την βδομάδα αυτή αναμένεται στην Αθήνα και στην Αγκυρα η μόνιμη εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Μαντλίν Ολμπράιτ για να συζητήσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τα ΜΟΕ. Επιδίωξη του Λευκού Οίκου είναι να υπάρξει συμφωνία για τα ΜΟΕ πριν από τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου".

    [4] Πετρελαιαγωγός

    "Η πρόοδος στις συνομιλίες για τη μεταφορά των πετρελαίων της Κασπίας από τη Ρωσία στο Αιγαίο εξαρτάται μόνο απο τη Ρωσία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος στο πρακτορείο ρόϊτερ", γράφουν ΤΑ ΝΕΑ. Ο κ. Πάγκαλος τόνισε ότι περιμένει την επανάληψη των επαφών με τη Ρωσία μόλις σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση στη Μόσχα. Βούλγαροι αξιωματούχοι είχαν δηλώσει τον περασμένο Μάιο ότι είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο στη Σόφια τριμερής συνάντηση μεταξύ κυβερνητικών αντιπροσωπειών της Ρωσίας, της Βουλγαρίας και της Ελλάδας. Οι τρεις χώρες σχεδιάζουν τη μεταφορά των πετρελαίων της Κασπίας με δεξαμενόπλοια από το ρωσικό λιμάνι του Νοβοροσίσκι στο Μπουργκάς (Πύργο) της Βουλγαρίας και από εκεί με υπόγειο αγωγό στην Αλεξανδρούπολη. Ο αγωγός αναμένεται να κοστίσει 570-640 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με εκτιμήσεις της βουλγαρικής κυβέρνησης".
    Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Monday, 8 July 1996 - 10:14:54