Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 19 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 27/06/96

Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ27/06/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ανδρέας Παπανδρέου
  • [3] Συνέδριο ΠΑΣΟΚ
  • [4] Κυπριακό

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 27/06/1996 (ΑΠΕ)

    Το σύνολο σχεδόν του σημερινού τύπου έχει αφιερώσει τις πρώτες σελίδες του και πολλές άλλες στη χθεσινή πάνδημη κηδεία του Ανδρέα Παπανδρέου. Κορυφαίο θέμα στην ειδησεογραφία των εφημερίδων είναι και το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, οι εργασίες του οποίου αρχίζουν σήμερα.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Γράμμα στον Ανδρέα από τη Σουηδέζα κόρη του!. "Εμένα μ' άφησες, μ' αρνήθηκες..."

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Νύχτα ραδιουργιών. Ιντριγκες μετά την κηδεία".

    Η ΑΥΓΗ: "Τώρα αποφασίζουν μόνοι τους. Αρχίζει σήμερα το πιο κρίσιμο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Τελείωσε ο Παπανδρεϊσμός. Η χώρα χρειάζεται έντιμους, σοβαρούς και εργατικούς κυβερνήτες".

    ΕΘΝΟΣ: "Ποτάμι ενότητας. "Πατέρα, άκουσες τα νέα; Ενας σπουδαίος άνδρας, ένας μεγάλος επαναστάτης, ο πατέρας μας, έφυγε".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Αλεξάνδρειο το τέλος του Ανδρέα. Με πρωτοφανείς τιμές τον συνόδευσε πλήθος λαού".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Τον έβριζαν και πάνω από το φέρετρο. Θέατρο του παραλόγου απο την οικογένεια, τους συνεργάτες και τους μονομάχους στο ΠΑΣΟΚ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Εμφύλιος και στα συλλυπητήρια. Ο Σημίτης στο Καστρί - Ακης και Εκτελεστικό στην Εκάλη".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Να είστε αύριο ενωμένοι". Φωνή λαού: Αποθέωση Ανδρέας και επιταγή στους συνέδρους".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Ρευστότητα στο ΠΑΣΟΚ λίγες ώρες πριν από το Συνέδριο. Ολοι δήλωσαν ενωτικοί".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Φωνή λαού: όλοι μαζί. Η λαοθάλασσα μίλησε με τη γλώσσα του Ανδρέα. Τα παιδιά ράγισαν καρδιές: Πατέρα, άκουσες τα νέα;".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Δάκρυσαν όλοι με το δάκρυ των τριών γιών".

    ΝΙΚΗ: "Θα τα καταφέρουμε... Φωνή λαού για ενότητα".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Παλιά παραμύθια τα νέα συνθήματα του ΠΑΣΟΚ: "Εκσυγχρονισμός"- "Ανανέωση" - "Πρόοδος".

    [2] Ανδρέας Παπανδρέου

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "Η Αττική Γη φιλοξενεί με δέος στα σπλάχνα της τον μεγάλο λαϊκό ηγέτη, τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "το ύστατο χαίρε στον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου είπαν με μια φωνή δεκάδες χιλιάδες απλοί άνθρωποι απ' όλη την Ελλάδα, ο πολιτικός κόσμος της χώρας, καθώς και ηγετικές προσωπικότητες από διάφορα κράτη".

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "σε μια έντονη συναισθηματικά ατμόσφαιρα που φορτίσθηκε ακομη περισσότερο όταν ο Γ. Παπανδρέου πλαισιωμένος από τα αδέλφια του είπαν το τελευταίο αντίο στο μεγάλο ηγέτη, σύσσωμη η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας, δεκάδες ηγέτες, εκπρόσωποι ξένων κυβερνήσεων και σοσιαλιστικών κομμάτων είπαν το ύστατο χαίρε στον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ εξαίροντας στους επικήδειους λόγους τους στη Μητρόπολη Αθηνών, την παρουσία και τη συμβολή του αείμνηστου πολιτικού άνδρα στο χτίσιμο της Ελλάδα της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της περηφάνιας, της αξιοπρέπειας. Στο μεγάλο σοσιαλιστή ηγέτη, που έδωσε όραμα, ελπίδα και ιδανικά. Οχι μόνο στον ελληνικό λαό αλλά και στο παγκόσμιο σοσιαλιστικό κίνημα. Οι σύντροφοί του έδωσαν πάνω από τη σορό του όρκο ενότητας, τη διαβεβαίωση ότι θα συνεχίσουν το όραμα και το έργο του, μέσα από το μεγάλο και ενιαίο ΠΑΣΟΚ. Ο υπουργός Παιδείας Γ. Παπανδρέου έχοντας πλάι του τους αδελφούς του Νίκο και Αντρίκο, είπε το τελευταίο αντίο στον πατέρα του, σε μια ομιλία μεγαλείο ανθρωπιάς και ευαισθησίας, που έκανε τους παριστάμενους αλλά και τους χιλιάδες συγκεντρωμένους πολίτες έξω από τη Μητρόπολη να ανατριχιάσουν".

    ΤΑ ΝΕΑ σημειώνουν ότι "με ένα πάνδημο συλλαλητήριο 'σαν που ταιριάζει σε που αξιώθηκες μια τέτοια πόλι' εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες συντρόφευσαν για τελευταία φορά στην αιώνια κατοικία του 'έναν σπουδαίο άνδρα, ένα μεγάλο επαναστάτη', τον Ανδρέα Παπανδρέου. Να πετάξουν ένα λουλούδι και να πουν το ύστατο χαίρε σε έναν από τους μεγαλύτερους ηγέτες της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας. Σε έναν ηγέτη που έβαλε ως στόχο της ζωής του να αλλάξει την Ελλάδα και να δώσει στον κατατρεγμένο πολίτη μια θέση στον ήλιο. Να παλέψει για την κοινωνική δικαιοσύνη, τη συμφιλίωση όλων των Ελλήνων, τη δημοκρατία και την ελευθερία. Σε έναν ηγέτη τόσο μεγάλο ώστε ακόμη και οι αντίπαλοί του να του αναγνωρίζουν τους αγώνες του και να σκύβουν ευλαβικά το κεφάλι μπροστά στην αναμφισβήτητη προσφορά του".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "με τιμές αρχηγού κράτους και με πάνω από 150 προσωπικότητες παρούσες, που εκπροσώπησαν ξένες χώρες, κυβερνήσεις και κόμματα, κηδεύτηκε χτες ο Ανδρέας Παπανδρέου".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει "Ησαν όλοι εκεί. Η οικογένεια, οι φίλοι, ο λαός, ο στρατός, η νέα γενιά, οι ξένοι ηγέτες. Ο θάνατος τους ένωσε όλους σ'αυτόν τον έσχατο αποχαιρετισμό".

    "Απίστευτο", γράφει η ΝΙΚΗ. Ο Ανδρέας Παπανδρέου αναπαύεται για πάντα στον τάφο του. Εκλαψαν οι Μούσες των κρυστάλλινων πηγών, οι Γοργόνες των γαλάζιων θαλασσών μας, οι Σταυραετοί των ψηλών βουνοκορφών μας. Πένθιμο το τραγούδι των αηδονιών μας. Η γη της Ελλάδας, η γη των άφθαρτων αερικών, η μάνα των Θεών, τον έκλεισε αιώνια στην αγκαλιά της. Εφυγε ροδοπεριχυμένος. Το μέγα πλήθος με το μέγα πάθος, όπως έλεγε, των λαοθαλασσών που προκαλούσε η παρουσία του και πάλλονταν από ενθουσιασμό στο άκουσμα της φλογερής φωνής του, τον συνόδευσε στην τελευταία του κατοικία, αυτή τη φορά βουβό και δακρυσμένο. Σκαμμένα τα πρόσωπα απο την ανείπωτη οδύνη".

    [3] Συνέδριο ΠΑΣΟΚ

    Η ΝΙΚΗ γράφει "υπό τη βαριά σκιά του Ανδρέα Παπανδρέου, το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ανοίγει σήμερα την αυλαία του. Τα στελέχη και τα μέλη του βρίσκονται μπροστά σε μια ιστορική πρόκληση, σε μια μεγάλη ευθύνη. Εχουν υπέρτατο χρέος τιμής απέναντι στον ιδρυτή και δημιουργό του ΠΑΣΟΚ, αλλά και απέναντι στη δική τους μικρή ή μεγάλη ιστορία μέσα στο Κίνημα να κάνουν την προσωπική τους υπέρβαση και να συνεχίσουν ενωμένοι το έργο του Ανδρέα. Ο συγκλονισμένος Κώστας Σκανδαλίδης που άγγιξε τις πιο ευαίσθητες χορδές της καρδιάς μας με το γεμάτο λυρισμό επικήδειό του, έδωσε όρκο μπροστά στο φέρετρο του αγαπημένου αρχηγού να προστατεύσουν όλοι μαζί την πολυπόθητη ενότητα της Δημοκρατικής Παράταξης. Ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ που με σωματική ρώμη, αδάμαστη ψυχή τεράστια αποθέματα καρτερίας και υπομονής διαλάλησε προς τους επίγονους δίπλα στο φέρετρο του ηγέτη του πως θέλει ενωμένο το Κίνημα. Η φωνή του, στεντόρεια και επιβλητική πρέπει να φτάσει σε κάθε γωνιά του εγκεφάλου και της ψυχής των μεγάλων στελεχών. Πρέπει να εισακουστεί".

    Ο ΛΟΓΟΣ επικαλείται πληροφορίες οι οποίες "επιμένουν ότι κατά τη συνάντηση Τσοχατζόπουλου-Αρσένη επήλθε καταρχήν πολιτική συμφωνία, η οποία μέλλει να ολοκληρωθεί κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου. Στη συνάντηση που είχε ο Γεράσιμος Αρσένης με τριάντα προσκείμενους σ'αυτόν βουλευτές ετάχθη υπέρ του ασυμβίβαστου στην ίδια θέση πρωθυπουργού και προέδρου του Κινήματος".

    Το ΕΘΝΟΣ στο σχόλιό του με τίτλο "Μυριόστομο μήνυμα" γράφει ότι "το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο. Κρυστάλλινο. Και μυριόστομο. Πιεστικό. Ουσιαστικά δεσμευτικό. Με αποστολείς τις εκατοντάδες χιλιάδες του λαού που πλημμύρισε την Αθήνα. Και αποδέκτες όλους εκείνους που δημόσια δεσμεύθηκαν μπροστά στη σορό του ν'αποδειχθούν άξιοι συνεχιστές του έργου του. Είναι ιστορικής σημασίας και κρισιμότητας τα τέσσερα επόμενα 24ωρα. Και θα χαράξουν ανεξίτηλα το παρόν και το μέλλον τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ίδιας της χώρας. Επί τρεις μέρες ο λαός της Αθήνας, ο λαός τη Ελλάδας τίμησε με συγκλονιστικό τρόπο το μεγάλο ηγέτη. Και τώρα αναμένει να τον τιμήσουν κι εκείνοι που συμπορεύτηκαν μαζί του όλα αυτά τα χρόνια εκείνοι που υπήρξαν οι στενότεροι συνεργάτες του και δικαιωματικά επωμίζονται την ευθύνη και το χρέος να συνεχίσουν το έργο του. Η λαοθάλασσα που πλημμύρισε χθες την Αθήνα αξιώνει και προσδοκά ν' αποδειχθούν αντάξιοι Εκείνου. Και το ελπίζει".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της με τίτλο "Μήνυμα Λαού" προσθέτει ότι "σήμερα τα βλέμματα του προοδευτικού δημοκρατικού κόσμου δακρυσμένα ακόμη από το χθεσινό πάνδημο αποχαιρετισμό είναι στραμμένα προς το συνέδριο των κρίσιμων ιστορικών αποφάσεων απο το οποίο λείπει ο ηγέτης και κηδεμόνας αλλά η σκιά του είναι παρούσα με ζωντανό το λόγο και τις υποθήκες του. Σήμερα οι σύνεδροι που εκπροσωπούν τη λαϊκή βάση του ΠΑΣΟΚ, οφείλουν να ανταποκριθούν στο μέγα και αδιαπραγμάτευτο αίτημά της. Οφείλουν με τις αποφάσεις τους να διασφαλίσουν την ενότητα της παράταξης. Κηδεμόνας και κριτής τους είναι η λαϊκή βάση κι μόνον αυτή".

    Η ΑΥΓΗ επισημαίνει ότι "το ΠΑΣΟΚ καλείται τώρα να πορευτεί μόνο του χωρίς την επιβλητική και αποφασιστική παρουσία του αδιαμφισβήτητου όλα αυτά τα χρόνια αρχηγού του. Για πρώτη φορά οι σύνεδροι αυτού του συνεδρίου καλούνται να εκλέξουν τον ηγέτη του κόμματος μέσα σε κλίμα μετωπικής σύγκρουσης των δύο διεκδικητών του Κ. Σημίτη και του Α. Τσοχατζόπουλου".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "στον απόηχο της χθεσινής κηδείας του Α. Παπανδρέου και των συνθημάτων για "ενότητα" αρχίζει σήμερα το μεσημέρι το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, στο οποίο όμως οι δύο "μονομάχοι" προσέρχονται αποφασισμένοι να φθάσουν... στα άκρα ακόμα και στη διάσπαση".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει ότι "το ΠΑΣΟΚ οριστικά και αμετάκλητα γυρίζει από σήμερα σελίδα, μόνο που η μετα-Παπανδρεϊκή περίοδος στην οποία και τυπικά πλέον εισέρχεται, μπορεί να γίνει μετα-ΠΑΣΟΚική εποχή. Το φάσμα της διάσπασης είναι περισσότερο ορατό από κάθε άλλη φορά ενώ η προσέγγιση των δύο μονομάχων μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να επιμνημονευθεί".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι "ραντεβού με τη διάσπαση έχει από σήμερα το ΠΑΣΟΚ. Ορισμένοι φοβούνται ακόμη και ότι το Συνέδριο που αρχίζει το μεσημέρι, μπορεί να μην τελειώσει ποτέ, καθώς εκατέρωθεν υπάρχουν καταγγελίες για απόπειρες νοθείας και η καχυποψία κυριαρχεί".

    Στο σχόλιό της η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει μεταξύ άλλων ότι "και τώρα το ΠΑΣΟΚ είκοσι δύο χρόνια μετά την ίδρυσή του, βρίσκεται ενώπιον της πραγματικότητας. Καλείται να αποδείξει αν μπορεί να επιβιώσει του ιδρυτού του. Αν μπορεί να υπάρξει χωρίς τον Ανδρέα Παπανδρέου. Για να μπορέσει όμως το ΠΑΣΟΚ να ξεπεράσει τη σημερινή κρίση του και να μην πολυδιασπασθεί πρέπει να τηρηθούν ορισμένες προϋποθέσεις. Η "Α" έχει και προσφάτως υπογραμμίσει ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να συνειδητοποιήσουν τα ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ είναι ότι το κόμμα τους σήμερα χωρίς τον Ανδρέα Παπανδρέου είναι τελείως διαφορετικό από ο,τι ήταν μόλις μέχρι το περασμένο Σάββατο όταν ακόμη υπήρχε έστω η "σκιά του Ανδρέα".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "η μοίρα επεφύλαξε τελικώς στον Α. Παπανδρέου ένα ιδιαίτερα τιμημένο τέλος και μια ύστατη επισφράγιση των αισθημάτων αγάπης, σεβασμού και εμπιστοσύνης που έτρεφε για τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ μια πολύ μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού. Οπως η κηδεία του Γ. Παπανδρέου πριν από 28 χρόνια ήταν πάνδημη και είχε το πολιτικό μήνυμα της λαϊκής βάσεως που τον ακολούθησε όλα αυτά τα χρόνια περιείχε την παραίνεση προς το στελεχικό δυναμικό του ΠΑΣΟΚ για τη διατήρηση της κομματικής του ενότητας. Ο απλός ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ διεμήνυσε προς το σύνολο των στελεχών του κυβερνώντος κόμματος την υποχρέωσή τους να τηρήσουν τις υποθήκες ενότητας του ιδρυτού του".

    Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ "σημεία επαφής για διαμόρφωση πρότασης για 'συλλογική ηγεσία' με κορμό το σχήμα που έχει καταθέσει ο κ. Κ. Λαλιώτης αναζητά εντός και εκτός Εκτελεστικού Γραφείου η πλειοψηφία των μελών του κορυφαίου αυτού οργάνου".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει "η αβεβαιότητα για την ενότητα, η συγκεχυμένη εικόνα για τις συμμαχίες και τη νέα ηγεσία, αλλά και η σαφήνεια της ιδεολογικο-πολιτικής φυσιογνωμίας του ΠΑΣΟΚ της 'επόμενης μέρας', είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του συνεδρίου του κυβερνώντος κόμματος που αρχίζει σήμερα τις εργασίες του στο Ολυμπιακό Στάδιο. Η αποδειγμένη πλέον βαθιά αντιλαϊκότητα και της 'νέας εκσυγχρονιστικής' έκφρασης του ΠΑΣΟΚ ρίχνει βαριά τη σκιά της σ'αυτό το συνέδριο".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "μια ολόκληρη πολιτική εποχή που σημάδεψε την Ελλάδα, έκλεισε με το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου. Μια εποχή που μπορεί να χαρακτηρισθεί με μια μόνο λέξη: ΠΑΝΑΔΡΕΙΣΜΟΣ. Αν αποτιμήσει κανείς ψύχραιμα τι σημαίνει για την Ελλάδα η εποχή του Παπανδρεϊσμου τότε θα καταλήξει σε τραγικά συμπεράσματα".

    [4] Κυπριακό

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "την απογοήτευσή του για την έλλειψη προόδου στο Κυπριακό αλλά και την ελπίδα οτι οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ μπορεί να δώσουν ώθηση στην αναζήτηση λύσεως του προβλήματος διατυπώνει στην έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας ο ΓΓ του ΟΗΕ κ. Μπούτρος Γκάλι. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής βουλής κ. Μπέντζαμιν Γκίλμαν με επιστολή του προς τον κ. Ρίτσαρντ Μπίτι, του ζητεί να καταστήσει σαφές στην Αγκυρα ότι το γεγονός πως η Τουρκία είναι σπουδαία σύμμαχος δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη συνεχιζόμενη κατοχή στην Κύπρο".
    Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Thursday, 27 June 1996 - 9:53:18