Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 19/06/96

Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 19/06/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [3] Τουρκία-Συρία
  • [4] Συμφωνία Ελλάδας-Αρμενίας
  • [5] ΕΕ-ΠΓΔΜ
  • [6] Κυπριακό

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 19/06/1996 (ΑΠΕ)

    : Το εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας και η αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας, η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-Αρμενίας και οι αντιδράσεις της Τουρκίας, το Κυπριακό και οι εσωκομματικές εξελίξεις σε ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Αμόκ αρπακτικών. Φορολογούν τα νοσήλια, τα ασφάλιστρα, τα δίδακτρα και το ... συνάλλαγμα!".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Κίνητρα για νέα ΙΧ με εντολή της Ευρώπης. Καταργούνται από το 2000 όλα τα παλιά".

    Η ΑΥΓΗ: "Οι υπερεξοπλισμοί σημαδεύουν το μέλλον μας. Αρχισε χθες στο ΚΥΣΕΑ η συζήτηση για προμήθειες 3 τρις".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Σχέδιο νοθείας για το Συνέδριο. Πανικόβλητη η "Εκάλη" καταφεύγει σε μεθόδους ΕΚΟΦ".

    ΕΘΝΟΣ: "Θωράκιση με δάνειο-μαμούθ. Tι οπλικά συστήματα θα ζητήσει ο Αρσένης. Πονοκέφαλος Παπαδόπουλου για τα 3 τρις".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Οι Τούρκοι συνεχίζουν να παριστάνουν τους .... "θαλασσόλυκους" και έκανα απόβαση στον ... εαυτό τους".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Ξεσκεπάζει την απάτη. Αμείλικτα ερωτηματικά του Εισαγγελέα για το "Ξυστό".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Πλιάτσικο στα επιδόματα. Απαλλαγές τέλος για στρατιωτικούς, αστυνομικούς, πυροσβέστες, λιμενικούς".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Το δίλημμα του Σημίτη. Το σκηνικό στο ΠΑΣΟΚ μετά την εκλογή των συνέδρων".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Μόνο 12% η απορρόφηση. Εντυπωσιακή καθυστέρηση αξιοποίησης των κονδυλίων του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης κατά το πρώτο τετράμηνο του '96".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Βρόχος τα νέα όπλα. Στα 4 τρισεκατομμύρια εκτοξεύονται οι εξοπλισμοί της 5ετίας. Αναζητούνται κονδύλια χωρίς την επιβολή νέων φόρων".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Μένουν .... από σούπερ βενζίνη τα ΙΧ. Μόνο αμόλυβδη από το 2000".

    ΝΙΚΗ: "Διστακτικός ο Κ. Σημίτης για την υποψηφιότητα. Βαρύ το κλίμα στο Μαξίμου από τα αποτελέσματα".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Το "κρυφτούλι" παίζουν οι Αμερικανοί. Την ελληνικότητα της Γαύδου ... ανακάλυψε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ".

    [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "συνεχίζονται τα τουρκικά γυμνάσια "Θαλασσόλυκος" και ιδιαίτερα κρίσιμη θεωρείται η σημερινή και η αυριανή μέρα, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι θα γίνει αποκλεισμός της Κύπρου στο πλαίσιο της άσκησης. Στην Κύπρο εκτός από τη φρεγάτα ΕΛΛΗ που κατέπλευσε στη Λεμεσό αναμένονται και άλλα σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού. Ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δήλωση Μπερνς σχετικά με την ελληνικότητα της Γαύδου επισημαίνοντας ότι "έρχεται μετά από μια μακρά αναμονή της αμερικανικής διοίκησης η οποία προφανώς περίμενε κάποια στάση της Τουρκίας. Το θέμα όμως δεν λύνεται με τη δήλωση αυτή των ΗΠΑ. Πρέπει η Τουρκία να δηλώσει απερίφραστα ότι δεν θέτει θέμα ελληνικής κυριαρχίας στη Γαύδο".

    Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, "χθες τουρκικά μαχητικά προέβησαν τόσο το πρωί όσο και το απόγευμα σε παραβιάσεις της περιοχής ελέγχου πτήσεων Φιρ Λευκωσίας. Στο μεταξύ, αρχίζουν αύριο στην ανατολική Μεσόγειο νέες τουρκικές στρατιωτικές ασκήσεις με την επωνυμία Ταύρος, οι οποίες θα επεκταθούν και στην κατεχόμενη Κύπρο. Οι ασκήσεις θα είναι τριήμερες και θα διεξαχθούν με πραγματικά πυρά. Στο πλαίσιο της άσκησης, αεροσκάφη της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας θα διενεργήσουν πτήσεις πάνω από κατεχόμενες περιοχές, ενώ σκάφη του πολεμικού ναυτικού θα πραγματοποιήσουν ασκήσεις στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ κατεχόμενης Κύπρου και Τουρκίας".

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "η προσοχή της κυβέρνησης είναι πλέον στραμμένη στον εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων για να αντιμετωπισθεί η τουρκική απειλή. Χθες συνεδρίασε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας το οποίο ασχολήθηκε με τα ελληνοτουρκικά, ενώ σήμερα με το ίδιο θέμα ασχολείται το Υπουργικό Συμβούλιο. Στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ την τελευταία στιγμή συμφωνήθηκε ότι στη συνεδρίαση του Ιουλίου θα γίνει λεπτομερής συζήτηση για τα νέα οπλικά συστήματα που θα αγοράσει η Ελλάδα. Ο Πρωθυπουργός Κ. Σημίτης αναφέρθηκε στην ανάγκη να αποκρουστούν αποφασιστικά οι τουρκικές απειλές τόνισε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια διαλόγου με την Τουρκία και ότι τα θέματα θα αντιμετωπισθούν "βήμα προς βήμα". Ενημέρωσε επίσης για την επικοινωνία που είχε με ξένους ηγέτες, καθώς και για την επιστολή που έστειλε. Στο ΚΥΣΕΑ συζητήθηκε αναλυτικά η τακτική της Τουρκίας η στάση των συμμάχων μας καθώς και η τακτική που θα ακολουθήσει η Ελλάδα στη συνέχεια με εισηγήσεις των κ.κ. Αρσένη και Πάγκαλου".

    Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει ότι "στο αστρονομικό ποσό των 3-4 τρις δρχ. θα εκτοξευθεί την προσεχή 5ετία το πρόγραμμα ενίσχυσης και εξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, γεγονός που θα έχει τραγικές επιπτώσεις για την ελληνική Οικονομία. Η σχεδιαζόμενη "αγορά του αιώνα" για νέα "έξυπνα" όπλα απομακρύνει την Ελλάδα, ακόμη περισσότερο, από τους στόχους σύγκλισης με τις άλλες χώρες της ΕΕ. Η κυβέρνηση αν και αναγνωρίζει τις δυσμενείς επιπτώσεις στην Οικονομία, είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην υλοποίηση του εξοπλιστικού προγράμματος, αφού πείσει τους Ευρωπαίους για τους κινδύνους που απειλούν το Αιγαίο".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "τον κίνδυνο να ανατραπεί πλήρως η εύθραυστη ισορροπία στο Αιγαίο με την υλοποίηση του νέου γιγάντιου εξοπλιστικού προγράμματος της Τουρκίας επεσήμανε χθες στη Βουλή ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Ν. Κουρής απαντώντας σε ερώτηση του Βουλευτή της ΠΟΛΑΝ Μ. Βενιζέλου σχετικά με τις επιπτώσεις της Ελλάδας στην ΟΝΕ από το πρόγραμμα εξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων. Οπως είπε ο κ. Κουρής η Τουρκία επίκειται να προμηθευτεί ακόμη 640 μαχητικά αεροσκάφη, 750 ελικόπτερα, 14 φρεγάτες, επτά υποβρύχια και 3.600 άρματα μάχης".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ισχυρίζεται ότι "η εμμονή της κυβέρνησης Σημίτη να υποδεικνύει συνεχώς το Δικαστήριο της Χάγης για τις παράνομες διεκδικήσεις της Αγκυρας έναντι των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος, οδηγεί στην de facto "γκριζοποίηση" του Αιγαίου και βοηθά στην επισημοποίηση του τουρκικού επεκτατισμού. Η χθεσινή στάση της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία διαχώρισε το θέμα της Γαύδου στα Ιμια και τις υπόλοιπες νησίδες του Αιγαίου, κατέδειξε ότι η κυβέρνηση ενήργησε εγκληματικά κατά τον χειρισμό του κρίσιμου αυτού εθνικού θέματος".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ προσθέτει ότι "στην ιμπεριαλιστική τακτική του "θερμού και ψυχρού ντούζ" με την οποία οι ΗΠΑ συντηρούν και ελέγχουν την ελληνοτουρκική ένταση, υποκλίνεται ανεπιφύλακτα η ελληνική κυβέρνηση χαρακτηρίζοντας χτες "ικανοποιητική", "πολύ θετική" και "χρήσιμη" τη δήλωση Μπέρνς για την ελληνικότητα της Γαύδου. Ξεχνώντας βεβαίως την προ δεκαημέρου άρνησή του να πάρει δημοσίως θέση στο ίδιο θέμα αλλά και την επιμονή του -όπως εκφράστηκε και στην τελευταία του δήλωση- να μην αναγνωρίσει την ελληνικότητα των βραχονησίδων Ιμια".

    Στο σχόλιό της η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει ότι "όταν η Τουρκία εξοπλίζεται αναπόφευκτα πρέπει να εξοπλιστεί και η Ελλάδα. Πρέπει όμως να τεθεί θέμα στους Συμμάχους και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία πρέπει να συνδράμει το μόνο απειλούμενο κράτος-μέλος της. Μόνοι οι εξοπλισμοί, χωρίς τη συνδρομή της ΕΕ και χωρίς ξεκαθάρισμα των αμερικανικών θέσεων και προθέσεων, δεν προστατεύουν την Ελλάδα. Πρέπει, ωστόσο, δική μας να είναι η πρωτοβουλία για το ξεκαθάρισμα της στάσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ΗΠΑ, ώστε να γνωρίζουμε τι παίζουμε και πως συμμετέχουμε στο παιχνίδι των συμφερόντων. Διαφορετικά, όπως συρόμαστε στους εξοπλισμούς σήμερα θα συρθούμε και στην αμερικανική "επιδιαιτησία αύριο στο Αιγαίο".

    Κατά τη ΝΙΚΗ, "η πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στη Σύνοδο των "15" ηγετών της ΕΕ ως προς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, δεδομένου, μάλιστα ότι έχει καταστεί σαφής η πρόθεση σκλήρυνσης της ελληνικής στάσης έναντι της Τουρκίας πρόκειται να απασχολήσει το σημερινό υπουργικό συμβούλιο. Διπλωματικοί κύκλοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να θέσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός στους υπόλοιπους ηγέτες της ΕΕ την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα, χαρακτηρίζοντας την επιστολή που απέστειλε την περασμένη εβδομάδα σε ηγέτες κρατών και διεθνών οργανισμών ως προαναγγελία της πρόθεσής του αυτής. Πάντως, ο Κώστας Σημιτης δεν πρόκειται να παρακαθίσει στο γεύμα ή δείπνο -δεν έχει ακόμη καθοριστεί από την ιταλική προεδρία- που η Ρώμη έχει ανακοινώσει ότι πρόκειται να παραθέσει στον Τούρκο πρωθυπουργό Μεσούτ Γιλμάζ".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "η παρουσία των ελληνικών πολεμικών αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο στο πλαίσιο του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος, έδωσε το μήνυμα στους Τούρκους. Εκείνοι το πήραν; "Φαντάζομαι πως ναι. Εμείς, πάντως, το στείλαμε", είπε ο κ. Αρσένης. Οι Ενοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση άμεσης ετοιμότητας για να αντιμετωπίσουν τυχόν προκλήσεις των Τούρκων κατά τη διάρκεια της αεροναυτικής άσκησης "Θαλασσόλυκος 2-96", που συνεχίζεται στο ΝΑ Αιγαίο και στην περιοχή της Κύπρου και η οποία πρόκειται να λήξει στις 28 του μήνα".

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "έμπρακτη συνέχεια στις δηλώσεις των ΗΠΑ για την ελληνικότητα της Γαύδου έδωσε με την επίσκεψή του στο ακριτικό νησί ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζόρτζ Μπούς. Συνοδευόμενος από τον πρώην αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων και σημαντικό στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Κόλιν Πάουελ και τον στρατηγό Τζ. Σκόουκροφτ ο κ. Μπούς έφθασε χθες με τη θαλαμηγό του Γιάννη Λάτση "Αλεξάντερ" στη Γαύδο, όπου και παρέμεινε για περισσότερο από μια ώρα".

    [3] Τουρκία-Συρία

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "κλιμακώνεται η ένταση στις σχέσεις Τουρκίας-Συρίας με την μετακίνηση στρατευμάτων των δύο χωρών στα σύνορά τους και οι δύο χώρες διατηρούν δημοσίως τουλάχιστον χαμηλούς τόνους. Συγκεκριμένα ο Σύρος αντιπρόεδρος Αμπντέλ Χαλίμ Χαντάμ διέψευσε χθες ότι η χώρα του συγκεντρώνει στρατεύματα κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία κατηγορώντας την Αγκυρα για τέτοιου είδους κινήσεις στην τουρκική πλευρά των συνόρων. Εν τω μεταξύ Ισραηλινοί και Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν χθες στην Ιερουσαλήμ ότι ισραηλινά πολεμικά πλοία θα επισκεφθούν λιμάνια της νοτίου Τουρκίας στις αρχές του επόμενου μήνα στο πλαίσιο της διμερούς συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας".

    Ως "ταραξία της περιοχής" κατήγγειλε χθες η Συρία την Τουρκία, αναφέρει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. "η επίσημη καταγγελία της Δαμασκού συνέπεσε με τη διπλωματική εκστρατεία που έχει εξαπολύσει η Αγκυρα να πείσει τον αραβικό κόσμο να μη συνταχθεί με τη Συρία και να την καταγγείλουν κατά την παναραβική διάσκεψη κορυφής".

    [4] Συμφωνία Ελλάδας-Αρμενίας

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει ότι "με απειλές και μπαράζ προκλητικών δηλώσεων υποδέχθηκε η Αγκυρα την υπογραφή στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Αρμενίας".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι "έντονα ενοχλημένη είναι η Τουρκία από την προώθηση της συνεργασίας με την Αρμενία σε όλους τους τομείς και η αντίδραση της ήταν καθαρά επιθετική χθες. Αντιδρώντας στη συνεργασία της χώρας μας με την Αρμενία ο Τούρκος υπουργός Αμύνης κ. Ολ. Σουνγκουρλού δήλωσε ότι η χώρα του "έχει τα μέσα να εξουδετερώσει αυτή τη συμφωνία" προσθέτοντας ότι "αυτές οι εξελίξεις δεν απειλούν την ασφάλειά μας, αλλά ενοχλούμεθα από παρόμοια συνεργασία των γειτόνων μας". Ο Τούρκος υπουργός υπογράμμισε ότι η Αρμενία έχει απόλυτη ανάγκη της Τουρκίας για την επικοινωνία της με τον έξω κόσμο, ενώ ο πρώην υπουργός Εξωτερικών κ. Μ. Σοϊσάλ διερωτήθηκε "τι δουλειά έχει η Ελλάδα στον Καύκασο".

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "με την υπογραφή διμερούς στρατιωτικής συμφωνίας επισφραγίστηκε η επίσημη επίσκεψη του προέδρου της Αρμενίας κ. Πετροσιάν τον οποίο συνοδεύουν οι υπουργοί εξωτερικών και Αμυνας. Ο κ. Πάγκαλος διευκρίνισε ότι η συνεργασία δεν είναι ανοιχτή για το Ιράν και τη Γεωργία και στο μέλλον μπορεί να περιλάβει κυρίως αραβικές χώρες. Ο υπουργός Εξωτερικών υπονοώντας την τουρκική απειλή είπε ότι η Ελλάδα και η Αρμενία είναι δύο χώρες που είναι καταδικασμένες να έχουν πολύ μεγάλες στρατιωτικές δαπάνες, σέβονται στα σύνορα και την εθνική ταυτότητα των κατοίκων τους ακολουθούν πολιτική καλής γειτονίας και δεν απειλούν".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει ότι "η Ελλάδα έχει ένα σίγουρο και σταθερό σύμμαχο στην πλάτη της Τουρκίας. Η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας που υπέγραψαν χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γερ. Αρσένης και ο Αρμένιος ομόλογός του Βάργκεν Ζακιτσιάν χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα σημαντική σ αυτήν την εποχή όπου τα πάντα είναι κρίσιμα καθώς οι διεργασίες που συμβαίνουν στην περιοχή είναι πολλές".

    ΤΑ ΝΕΑ προσθέτουν ότι "με τη συμφωνία αυτή, η Ελλάδα, η οποία βοήθησε στην οργάνωση του νεοσύστατου αρμενικού στρατού αναλαμβάνει επισήμως την εκπαίδευση αξιωματικών και υπαξιωματικών της Αρμενίας. Παράλληλα, προωθείται η ανταλλαγή πληροφοριών σε τεχνικά θέματα, ενώ η αρμενική πλευρά αναλαμβάνει να βοηθάει στη συντήρηση και επισκευή διαφόρων όπλων που έχει πάρει η Ελλάδα από χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ. Η συμφωνία έχει και ιδιαίτερη πολιτική σημασία καθώς σε διπλωματικό επίπεδο οι καλές σχέσεις της Ελλάδας με την Αρμενία δημιουργούν σοβαρό "πονοκέφαλο" στην Τουρκία, η οποία έσπευσε χθες να αντιδράσει".

    "Συμφωνία-σταθμός και απάντηση στην κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα" την χαρακτηρίζει η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ, ενώ η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ έχει τίτλο "Πόνεσε την Αγκυρα η συμφωνία με Αρμενία".

    [5] ΕΕ-ΠΓΔΜ

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "σε ναυάγιο οδηγήθηκαν χθες οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και την ΕΕ σχετικά με την υπογραφή συμφωνίας οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας. Αιτία της αποτυχίας των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με τα Μέσα Ενημέρωσης των Σκοπίων ήταν η εμμονή των Σκοπίων να αναφέρονται στο τελικό κείμενο της συμφωνίας ως "Μακεδονία" και όχι ως ΦΥΡΟΜ, όπως πρότεινε η επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

    [6] Κυπριακό

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι "προχθές ήταν στο Λευκό Οίκο σήμερα θα επισκεφθεί την Ντάουνιγκ Στρίτ, το Σαββατοκύριακο θα λάβει μέρος στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στη Φλωρεντία. Ο πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης καλύπτει όλα τα μέτωπα στην προσπάθειά του να επανεντάξει το Κυπριακό στη διεθνή πολιτική σκηνή".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "τα αποτελέσματα της συνάντησης Κλίντον-Κληρίδη προκάλεσαν απογοήτευση στην Κύπρο. Γιατί αποδείχτηκε αυτό που πίστευαν πολλοί στη Λευκωσία. Οτι δηλαδή ο Αμερικανός πρόεδρος δεν ήταν έτοιμος όχι μόνο να ανακοινώσει αμερικανική πρωτοβουλία, αλλά ούτε και οποιαδήποτε συγκεκριμένη πρόταση ή εισήγηση που θα ήταν δυνατόν να βοηθήσει στις προσπάθειες για άρση του αδιεξόδου".

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει ότι "την αναζήτηση λύσης του Κυπριακού στο πλαίσιο μιας διζωνικής και διακοινοτικής Ομοσπονδίας προκρίνει το κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση Κλίντον-Κληρίδη στο Λευκό Οίκο. Τονίζεται επίσης στο ίδιο κείμενο η ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες για την εξεύρεση κοινού εδάφους, ώστε να επαναρχίσουν οι διακοινοτικές συνομιλίες. Στο ανακοινωθέν εκφράζεται και η πρόθεση των ΗΠΑ για ένταση των προσπαθειών με στόχο "να μειωθούν οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών". Κατά τη συνάντηση των δύο προέδρων, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κληρίδης τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης κοινού εδάφους "για να μην αποτύχουν ξανά οι συνομιλίες".


    Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Wednesday, 19 June 1996 - 10:55:23