Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 19 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 13/06/96

Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 13/06/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [3] Ελλάδα - Ισραήλ
  • [4] Κυπριακό

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 13/06/1996 (ΑΠΕ)

    : Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και οι τάσεις του εκλογικού σώματος όπως καταγράφονται σε δημοσκοπήσεις, που δημοσιεύονται σήμερα είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Επιτέλους ενότητα. Εβερτικοί και Μητσοτακικοί μαζί στην επιτροπή εκλογικού αγώνα".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Πανικός στο Χρηματιστήριο. "Χρεοκόπησαν" 2 μεγάλες εταιρίες. Χάνουν δις πολλοί μικρο-επενδυτές".

    Η ΑΥΓΗ: "Περίεργα σχέδια για τα πανεπιστήμια. Νέες προτάσεις του υπουργείου Παιδείας".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Σωφέρ της εθνικής τσεπώνει 1 εκατομμύριο το μήνα την ώρα που οι συνταξιούχοι πήραν ένα πεντοχίλιαρο αύξηση".

    ΕΘΝΟΣ: "Βατερλώ Εβερτ. Οι πολίτες προτιμούν αυτοδύναμη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-Σημίτη".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Θα τον δει κατόπιν ... εορτής. Ο Ανδρέας θα συναντηθεί με τον Σημίτη μετά το Συνέδριο".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Μέτρα σοκ. Αυξάνεται και πάλι το όριο συνταξιοδότησης".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Τρελά λεφτά. Ποιοι τα παίρνουν".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Μήνυμα για συνέδριο και εκλογές. Γκάλοπ: πλεονέκτημα Σημίτη σε όλα. Κλείνει η ψαλίδα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Παρέμβαση Α. Παπανδρέου προανήγγειλε ο ιατρός και στενός συνεργάτης του κ. Κρεμαστινός".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Ανδρέας: ανησυχώ για την ενότητα. Καλεί Σημίτη και Τσοχατζόπουλο σε αμοιβαίες υποχωρήσεις".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Εξορμούν στις παραλίες οι εφοριακοί. Ηλεκτρονικοί έλεγχοι στην αγορά".

    ΝΙΚΗ: "Καμπάνα για Σημίτη. Προειδοποίηση Ανδρέα μέσω Κρεμαστινού. Ο πρωθυπουργός έχει περιορισμένη εντολή και δεν μπορεί να αποφασίζει μόνος του".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Παλλαϊκό "όχι" στις αντιλαϊκές επιλογές. Σήμερα οι κινητοποιήσεις για τις συντάξεις και το ασφαλιστικό".

    [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    "Υποκριτικές και άνευ ουσιαστικού περιεχομένου χαρακτηρίζει η ελληνική κυβέρνηση τις "διορθωτικές" δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Ε. Γκιονενσάι, ο οποίος ισχυρίσθηκε πως το "ζήτημα Γαύδου" που προκάλεσε η Αγκυρα δεν έχει πολιτικό, αλλά "στρατιωτικοτεχνικό" χαρακτήρα", γράφει ο ΛΟΓΟΣ.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει ότι ο υπουργός Εξωτερικών "ξεκαθάρισε χθες ότι ενόσω η Αγκυρα τηρεί την επιθετική στάση της, η Ελλάδα δεν πρόκειται να άρει το "βέτο" στη χορήγηση οικονομικής βοήθειας από την ΕΕ προς την Τουρκία. Ο κ. Πάγκαλος απέφυγε να διευκρινίσει αν συμμερίζεται τους φόβους για πρόκληση νέου "θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο" ενώ επέκρινε την απόφαση της ιταλικής προεδρίας να προσκαλέσει σε γεύμα -στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Φλωρεντίας- τον Τούρκο πρωθυπουργό Μ. Γιλμάζ την οποία χαρακτήρισε εντελώς λανθασμένη και έξω από την πραγματικότητα".

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "με μια δήλωση-ελιγμό, στην οποία για πρώτη φορά δεν αναφέρεται ως προϋπόθεση για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών ο διάλογος ανάμεσα στις δύο χώρες, η τουρκική πλευρά προσπαθεί και πάλι να δημιουργήσει μια εικόνα διαλλακτικότητας εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Φλωρεντίας, όπου θα συζητηθεί το θέμα της χρηματοδότησης της Αγκυρας. Ο υπουργός Εξωτερικών Ε. Γκιονεσάι σε γραπτή δήλωσή του (ανάλογη περισσότερο αναλυτική έχει σταλεί και στην ιταλική προεδρία) επαναλαμβάνει οτι η ένταση που διατύπωσε ο Τούρκος εκπρόσωπος στη Νάπολη σχετικά με τη Γαύδο, δεν έχει "πολιτικό" αλλά "στρατιωτικοτεχνικό" χαρακτήρα. "Η Τουρκία επιθυμεί την αποσαφήνιση -σε συνεργασία με την Ελλάδα- των ασαφειών που έχουν οι διεθνείς συμφωνίες σχετικά με το καθεστώς νησίδων και βραχονησίδων του Αιγαίου μέσω κατάλληλων μηχανισμών επίλυσης των διαφορών συμπεριλαμβανομένων και τρίτων μερών" προσθέτει η γραπτή δήλωση του Τούρκου υπουργού που κυκλοφόρησε χθες στην Αγκυρα".

    Κατά την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ, "για πολλοστή φορά η Ελλάδα προδόθηκε ή και εγκαταλείφθηκε από τους Ευρωπαίους εταίρους της και τους πέραν του Ατλαντικού συμμάχους της για το θέμα των ελληνοτουρκικών θέσεων. Η τουρκική προκλητικότητα συνεχίζεται στο Αιγαίο, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που εκτιμούν οτι θα υπάρξει σειρά θερμών επεισοδίων στην περιοχή, αν και οι ΗΠΑ απορρίπτουν τα σενάρια αυτά. Ο υπουργός Εξωτερικών ήταν ιδιαίτερα σκληρός στις δηλώσεις του αναφορικά με την στάση των Γερμανών και γενικότερα των Ευρωπαίων εταίρων μας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο κ. Πάγκαλος μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πολωνό ομόλογό του καταφέρθηκε εναντίον των Ευρωπαίων και των ΗΠΑ για την πολιτική των ίσων αποστάσεων που τηρούν. Παράλληλα, ο κ. Πάγκαλος ενημέρωσε τον κ. Σημίτη και η κυβέρνηση έκανε διάβημα προς την Τουρκία για το προχθεσινό επεισόδιο. Η πολιτική των προκλήσεων όμως θα συνεχισθεί".

    Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ, "υπέρ των ελληνικών θέσεων τάχθηκε χθες το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών θεωρώντας αναμφισβήτητη την ελληνική κυριαρχία στη Γαύδο. "Η Βρετανία δεν διατηρεί αμφιβολίες για το καθεστώς που διέπει τη νήσο Γαύδο αφού η Τουρκία δεν παρέχει καμία εξήγηση για το σχετικό θέμα που ήγειρε το ΝΑΤΟ και αποδείχθηκε έτσι έμπρακτα πως έσφαλε όταν αμφισβήτησε την ελληνική κυριαρχία επί της Γαύδου", τόνισε ο αξιωματούχος του Φόρειν Οφις στο BBC και καταλήγοντας υπογράμμισε: "ως εκ τούτου και σύμφωνα με την κοινή λογική η βρετανική κυβέρνηση θεωρεί τη Γαύδο ελληνικό νησί".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ με τίτλο "Σκηνικό "τεχνητής" έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις" γράφει οτι "οι εσωτερικές πολιτικές ανάγκες σε Αθήνα και Αγκυρα υποθάλπουν το κλίμα της έντασης και συντηρούν το επικίνδυνο αδιέξοδο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η ελληνοτουρκική διένεξη μεταφέρεται από σήμερα στη ΝΑΤΟϊκή Σύνοδο υπουργών Αμυνας στις Βρυξέλλες. Ο Γερ. Αρσένης αναμένεται οτι θα θέσει το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας κατά τη συνεδρίαση της απογευματινής ολομέλειας, αλλά ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στις διμερείς συναντήσεις του Ελληνα υπουργού Αμυνας νωρίς σήμερα το πρωί πριν την έναρξη των εργασιών της ΝΑΤΟϊκής Συνόδου".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σημειώνει οτι "παρά το γεγονός ότι στους κόλπους των περισσότερων κυβερνήσεων των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις εκτιμάται ότι "δεν δημιουργεί ανησυχίες " ο υπουργός Αμύνης κ. Γεράσιμος Αρσένης θα προσπαθήσει αυτό το διήμερο στις Βρυξέλλες να δώσει μια εικόνα της εκρηκτικής καταστάσεως που έχει δημιουργηθεί με τις τουρκικές προκλητικότητες στο Αιγαίο. Εντός και στο περιθώριο του Συμβουλίου υπουργών Αμύνης της Συμμαχίας, το οποίο άρχισε τις εργασίες του το πρωί, ο υπουργός κ. Γερ. Αρσένης θα επιχειρήσει να πείσει τους ομολόγους του να εγκαταλείψουν την πολιτικών των "ίσων αποστάσεων" απέναντι στην Αθήνα και την Αγκυρα και να αναπτύξουν μια πιο δραστική διπλωματική παρέμβασή τους προς την Τουρκία".

    "Τη βαθιά του ανησυχία για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας τους τελευταίους μήνες εξέφρασε ο πρόεδρος Κλίντον στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε αργά χθες στο Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Σαντέρ, και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ιταλό Πρωθυπουργό Ρομάνο Πρόντι, γράφει η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ. Ο κ Κλίντον πρόσθεσε ότι το μέλλον της περιοχής θα βοηθηθεί σημαντικά από την επίλυση των διαφορών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Πάντως και χθες, ο Νίκολας Μπέρνς εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε ότι δεν υπάρχει προοπτική πολέμου στο Αιγαίο".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι "την πολιτική της εναλλαγής του κρύου με το ζεστό συνεχίζουν να ακολουθούν οι ΗΠΑ έναντι της ελληνοτουρκικής κρίσης. Εν τω μεταξύ σε νέα πρόκληση προχώρησε η Αγκυρα. Την ελληνικότητα των Ιμίων και της Γαύδου αμφισβήτησε ο αρχηγός του τουρκικού στόλου. "Υπάρχουν νησιά και νησίδες στο Αιγαίο, η κυριότητα των οποίων είναι συζητήσιμη από την άποψη του νομικού καθεστώτος", υποστήριξε προκλητικά ο ναύαρχος Σαλίμ Ντερβίσογλου σε δηλώσεις του επί της ναυαρχίδας "Barbaros" και κατά τη διάρκεια της άσκησης"Θαλασσόλυκος 2/96". Ο Τούρκος ναύαρχος που περιέλαβε (σύμφωνα με δημοσίευμα της "Τζουμχουριέτ") στις αμφισβητούμενες περιοχές τα Ιμια και τη Γαύδο, ισχυρίσθηκε ότι οι απόψεις για τις συγκεκριμένες νήσους και νησίδες διίστανται".

    Το ΕΘΝΟΣ τόνισε ότι "απέρριψε κατηγορηματικά η ελληνική κυβέρνηση πρόταση της ιταλικής προεδρίας για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης τέτοιας που να ικανοποιεί την Αθήνα και να άρει το βέτο της στην έγκριση του προγράμματος ευρωμεσογειακής οικονομικής συνεργασίας MEDA. Ενα πρόγραμμα από το οποίο η Τουρκία ελπίζει εύλογα ότι θα εισπράξει τα πέντε επόμενα χρόνια ένα ποσόν πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Η ιταλική προεδρία και συγκεκριμένα ο ΥΠΕΞ Λαμπέρτο Ντίνι πρότεινε στον Ελληνα ομόλογό του Θ. Πάγκαλο να υιοθετήσουν οι "15" μια κοινή δήλωση η οποία να αναφέρεται ρητά στην ανάγκη η Τουρκία να σέβεται τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και τις διεθνείς συνθήκες καθώς και στη δέσμευσή της να μη χρησιμοποιεί βία ή απειλή χρήσης βίας για να λύσει τις διαφορές της με την Ελλάδα. Τέλος δε στην υποχρέωσή της για σχέσεις καλής γειτονίας με τις όμορες με αυτήν χώρες. Η ελληνική πλευρά απέρριψε την ιταλική πρωτοβουλία με το επιχείρημα ότι δεν είναι πλέον η κατάλληλη ώρα για να κάνουν οι "15" μια φιλική χειρονομία καλής θέλησης προς την Αγκυρα αποδεσμεύοντας το πρόγραμμα MEDA".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρεται στις συνομιλίες που είχαν στη Γερμανία ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος και ο ΥΠΕΞ Θεόδωρος Πάγκαλος με τον Καγκελάριο Χέλμουτ Κόλ και το Γερμανό ΥΠΕΞ Κλάους Κίνκελ. Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της "Φρανκφούρτερ Αλγκεμάϊνε Τσαϊτούγκ", "ο Ελληνας πρόεδρος εξέφρασε στους Γερμανούς συνομιλητές του τους φόβους να εξελιχθεί η διένεξη σε στρατιωτική σύγκρουση, ενώ τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα αισθάνεται παραγκωνισμένη από τη Γερμανία και άλλους εταίρους της ΕΕ. Από την πλευρά του ο κ. Κίνκελ φέρεται να απάντησε ότι είναι απαράδεκτο να διατυπώνονται απειλές βίας μεταξύ εταίρων της Συμμαχίας, μια χαλάρωση της έντασης είναι απολύτως αναγκαία για την ΕΕ και για την περιοχή διότι διαφορετικά θα υπάρξουν απρόβλεπτες συνέπειες για τη νοτιοανατολική Ευρώπη. Η διευθέτηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι επίσης αναγκαία προϋπόθεση για την επίλυση του Κυπριακού. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος μιλώντας χθες στη Σαξονία τόνισε ότι "θέλουμε να μπει και η Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ενωση γιατί έτσι δεν θα υπάρχει η σημερινή επεκτατική τακτική". Ο πρωθυπουργός της Σαξονίας εξέφρασε την κατανόησή του στις ελληνικές θέσεις και ανησυχίες για τα ελληνοτουρκικά θέματα και τόνισε ότι η Γερμανία πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι "με ενίσχυση των δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος που περιπολούν στο Αιγαίο απαντά στην κλιμακούμενη προκλητικότητα των στρατοκρατών της Αγκυρας το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Την ίδια στιγμή, οι Ενοπλες Δυνάμεις μας βρίσκονται σε υψηλό βαθμό ετοιμότητος, καθώς ισχυρές δυνάμεις της γείτονος πραγματοποιούν δύο αεροναυτικές ασκήσεις στην καρδιά του Αιγαίου, ενώ τουρκικά μαχητικά παραβίασαν και χθες τον ελληνικό εναέριο χώρο. Τέσσερα υπερσύγχρονα περιπολικά ταχύπλοα σκάφη θα ενταχθούν στη δύναμη του Λιμενικού Σώματος τις προσεχείς ημέρες. Πρόκειται για σκάφη 16,5 μέτρων, ταχύτητας 32 κόμβων με δυνατότητα αυτοδυναμίας 340 ναυτικά μίλια και τα οποία θα προωθηθούν με τα πληρώματά τους άμεσα στη Δωδεκάνησο".

    [3] Ελλάδα - Ισραήλ

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "κοινές ελληνοισραηλινές ναυτικές ασκήσεις πρόκειται να διεξαχθούν για να αμβλυνθούν οι ανησυχίες που δημιουργήθηκαν στην Αθήνα έπειτα από την υπογραφή συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας ανάμεσα στο Ισραήλ και την Τουρκία, μετέδωσε το ισραηλινό ραδιόφωνο. Το ραδιόφωνο δεν αναφέρθηκε στο χρόνο και τον τόπο διεξαγωγής των ασκήσεων".

    [4] Κυπριακό

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "υποχώρησε ο ΓΓ του ΟΗΕ μετά από έντονες πιέσεις της Αγκυρας αλλά και την υποστήριξη της Αμερικής και απάλειψε στο τελικό κείμενο, τις επίμαχες φράσεις που έριχνε τις ευθύνες στην τουρκοκυπριακή πλευρά για το φόνο του Εθνοφρουρού Στέλιου Παναγή. Ο Πρόεδρος της Κύπρου κ. Γλ. Κληρίδης συναντήθηκε με το ΓΓ του ΟΗΕ κ. Μπούτρος Γκάλι και ζήτησε να διοριστεί ειδικός συντονιστής για να διερευνήσει το θέμα των αγνοουμένων. Από την πλευρά του ο κ. Γκάλι είπε ότι πρώτο βήμα για την επίλυση του Κυπριακού θα ήταν η μερική αποστρατικοποίηση ώστε να υπάρξει έδαφος για την έναρξη των συνομιλιών. Στη Λευκωσία ο υπουργός Εξωτερικών κ. Αλ. Μιχαηλίδης διαμαρτυρήθηκε στον ΟΗΕ για τις αλλαγές που έκανε στο κείμενο υποχωρώντας στις τουρκικές πιέσεις".
    Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Thursday, 13 June 1996 - 12:14:01