Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 10/06/96

Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 10/06/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Κυπριακό
  • [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [4] Επίσκεψη Προέδρου στη Γερμανία
  • [5] Ελλάδα - ΠΓΔΜ
  • [6] ΕΕ - Ελληνοτουρκικές σχέσεις

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 10/06/1996 (ΑΠΕ)

    Οι εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και στη Νέα Δημοκρατία, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Γερμανία και η επιλογή των νέων χώρων υγειονομικής ταφής απορριμμάτων στο Λεκανοπέδιο είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Μπράβο στη Δικαιοσύνη. Οι εισαγγελείς παίρνουν στα χέρια τους το ανίκανο κράτος".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Επίθεση στα ακίνητα από εφορία, πολεοδομία".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Βγάζουν στο σφυρί την περιουσία του ΚΚΕ. Γερμανοί και Ρώσοι ετοιμάζονται να κατασχέσουν τα κτίρια και τα μηχανήματα στον "Περισσό".

    ΕΘΝΟΣ: "Απειλή στο Αιγαίο. Συνεδριάζει σήμερα το ΚΥΣΕΑ για τη θωράκιση της χώρας".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Τώρα... 'ούχου' ο Ψηλός για τη ΝΔ, ενώ προτείνει συνεργασία για μια Ελλάδα σεβαστή".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Τι αλλάζει στις καθημερινές συναλλαγές. Με.. εκατό χρόνια καθυστέρηση ο νέος εμπορικός κώδικας".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Σενάρια πολέμου. Το ΚΥΣΕΑ βάζει σήμερα στο τραπέζι όλα τα ενδεχόμενα. Προκλητική στάση υπέρ της Τουρκίας από τις ΗΠΑ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Πρώτο τεστ συνεδρίου. Εκλογές σε 5 οργανώσεις και συνελεύσεις σε άλλες. Κλίμα κατά αντιπροέδρου".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Συνέντευξη-βόμβα Λαλιώτη για Σημίτη-Ακη.".

    ΝΙΚΗ: "Ηττα Σημίτη εντός έδρας. Εχασε το 'κάστρο' της Νομαρχιακής Επιτροπής Α' Αθήνας".

    [2] Κυπριακό

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "για τη Γενεύη αναχωρεί σήμερα ο Πρόεδρος της Κύπρου προκειμένου να συναντηθεί εκεί με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι και να συζητήσει μαζί του το Κυπριακό. Από τη Γενεύη ο πρόεδρος Κληρίδης θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη και αμέσως μετά στην Ουάσιγκτον όπου θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπίλ Κλίντον στο Λευκό Οίκο. Στη συνέχεια ο κ. Κληρίδης θα συνεχίσει την περιοδεία προς Λονδίνο και Φλωρεντία όπου θα παρευρεθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι σε δηλώσεις του ο Τζόρτζ Στεφανόπουλος στενός συνεργάτης του Αμερικανού Προέδρου υπογράμμισε "τη σημασία που ο Πρόεδρος Κλίντον αποδίδει στην επικείμενη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κληρίδη, στο πλαίσιο της προώθησης της αμερικανικής πρωτοβουλίας για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος".

    [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "ανησυχία προκαλούν στην ελληνική πολιτική ηγεσία ο πιθανές επιπτώσεις των κινήσεων της Αγκυρας, που δείχνει να 'επείγεται' να κλιμακώσει ένα θερμό επεισόδιο στην περιοχή. Ετσι, ιδιαίτερη βαρύτητα αποκτούν τα 'προληπτικά μέτρα' τα οποία θα εισηγηθεί στο ΚΥΣΕΑ ο υπουργός Αμυνας για την αντιμετώπιση της ορατής πλέον απειλής. Παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις των κ.κ. Αρσένη, Πάγκαλου και Σημίτη, η προοδευτικώς αυξανόμενη τουρκική επιθετικότητα με τελευταία την αμφισβήτηση του καθεστώτος που διέπει τη Γαύδο, αποδεικνύει ότι η Τουρκία 'ξετυλίγει' ένα μεθοδικό καταστρωμένο σχέδιο. Το πρόβλημα επιτείνει η αμερικανική παθητική στάση παρά το γεγονός ότι σε ιδιαίτερες συνομιλίες τους Αμερικανοί διπλωμάτες αναγνωρίζουν οτι η σταθερότητα στην περιοχή κινδυνεύει από την Τουρκία, της οποίας η δράση κρίνεται ως σταθεροποιητική".

    Το ΕΘΝΟΣ προσθέτει ότι "την προμήθεια 'έξυπνων' όπλων για την απόκτηση της τοπικής υπεροχής στα νησιά του Αιγαίου ώστε όποιος τολμήσει να κάνει απόβαση σε κάποιο από αυτά, το τίμημα γι αυτόν να είναι πολύ βαρύ, θα προτείνει στο ΚΥΣΕΑ ο υπουργός Εθνικής Αμυνας. Εκτός των άλλων ο Γ. Αρσένης θα ενημερώσει το ΚΥΣΕΑ για τις αποφάσεις του Συμβουλίου Αμυνας που ενέκρινε τις προτάσεις των Γενικών Επιτελείων ώστε σε επόμενη συνεδρίαση του κυβερνητικού οργάνου που θα πρέπει να γίνει εντός του Ιουνίου, να δοθεί το 'πράσινο φως' για την αγορά νέων οπλικών συστημάτων. Επίσης, το υπουργείο Αμυνας θα ζητήσει και ολοκληρωμένα αντιαεροπορικά συστήματα (πχ "Βέλος") για τα νησιά του Αιγαίου. Στο ΚΥΣΕΑ θα υποβληθεί επίσης ειδικός κατάλογος με τις ανάγκες για την απόκτηση νέων οπλικών συστημάτων τόσο του Στρατού όσο και του Ναυτικού".

    "Θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο φοβούνται και οι ΗΠΑ "αναφέρει η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ. Επίσης ο Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης κατήγγειλε την Τουρκία ως διεθνή ταραξία στη Διάσκεψη Προέδρων των Κοινοβουλίων της Ευρώπης".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει ότι "σε επικίνδυνο αδιέξοδο οδεύουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά την κλιμακούμενη προκλητικότητα της Αγκυρας που ανεβάζει το θερμόμετρο στο Αιγαίο, εγείροντας συνεχώς νέες διεκδικήσεις και υποχρεώνοντας τελικά την ελληνική κυβέρνηση να εξετάσει, όψιμα, τακτική αντεπίθεσής της σε όλα τα επίπεδα. Υπό τα νέα δεδομένα η ελληνική κυβέρνηση δεν αποκλείει σύμφωνα με πληροφορίες το ενδεχόμενο διατύπωσης όρων προς την τουρκική πλευρά, η παράβαση των οποίων θα συνιστά αιτία πολέμου. Εν τω μεταξύ, στην Ουάσιγκτον ο ανώτατος σύμβουλος του προέδρου Κλίντον Τζ. Στεφανόπουλος, απέφυγε να απαντήσει ευθέως σε ερωτήσεις για τους τρόπους αντίδρασης της αμερικανικής κυβέρνησης στο θέμα αμφισβήτησης της ελληνικότητας της νήσου Γαύδου από την Αγκυρα. Ο κ. Στεφανόπουλος επανέλαβε τη γνωστή θέση των ΗΠΑ: "οι εντάσεις στο Αιγαίο πρέπει να λυθούν χωρίς απειλές χρήσης βίας ή βία".

    "Επίσης, τόνισε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος κατέστησε σαφέστατα τη θέση αυτή σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη", γράφει η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ και υπογραμμίζει την ελπίδα που εξέφρασε ο σύμβουλος του προέδρου Κλίντον να υπάρξουν σύντομα κάποια ευοίωνα αποτελέσματα επί των θεμάτων που έθεσαν πρόσφατα παράγοντες της ομογένειας στον πρόεδρο Κλίντον".

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει ότι "στο πλαίσιο αυτό θα εξεταστεί σύμφωνα με πληροφορίες σύμφωνα με πληροφορίες η υιοθέτηση σκληρότερης διπλωματικής γραμμής υπό μορφή συγκεκριμένων μέτρων όσον αφορά δε τη στρατιωτική - αμυντική πολιτική σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο Γ. Αρσένης θα προτείνει την απελευθέρωση των κανόνων εμπλοκής. Κύκλοι του Πενταγώνου δεν αποκλείουν να εξεταστεί και το ενδεχόμενο της επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια τουλάχιστον στο Ιόνιο και στο Λιβυκό".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ διερωτάται"κρύβουν επερχόμενο πόλεμο ή κάτι άλλο οι δηλώσεις του προέδρου της Βουλής για τη δημιουργία Πατριωτικού Μετώπου, η έκρηξη του μετριοπαθούς υπουργού Εθνικής Αμύνης, Γερ. Αρσένη, και η υλοποίηση μεσοπρόθεσμου εξοπλιστικού προγράμματος τη στιγμή που ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών ενδίδουν στις αξιώσεις της Αγκυρας και των Αμερικανών και αφήνουν αναπάντητη την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα;".

    "Ενδεικτικές πάντως της ανησυχίας που υπάρχει - στις Ηνωμένες Πολιτείες τουλάχιστον - για την περιοχή του Αιγαίου είναι, σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ, δύο εκθέσεις: η πρώτη, του αμερικανικού Πενταγώνου θεωρεί ως πλέον επικίνδυνες για ανάφλεξη περιοχές του κόσμου το Αιγαίο, την Κασπία και ορισμένα νησιά της Κίνας. Η δεύτερη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών (CIA) που αναφέρεται στους πολέμους έως το έτος 2.000 η Τουρκία περιλαμβάνεται στην κατηγορία των χωρών υψηλού κινδύνου. Ανησυχία ωστόσο προκαλεί και το περιεχόμενο της Λευκής Βίβλου του τουρκικού ΓΕΣ με τον τίτλο "η αμυντική πολιτική της Τουρκίας και οι ένοπλες δυνάμεις". Σε αυτήν αναφέρεται πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Αγκυρα προέρχεται από τον Καύκασο και τα Βαλκάνια. Γίνεται ακόμη αναφορά στην Ελλάδα, το Ιράν, το Ιράκ και την Αρμενία χώρες που - στην έκθεση - συνδέονται και με την κουρδική οργάνωση ΡΚΚ".

    [4] Επίσκεψη Προέδρου στη Γερμανία

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "συναντήσεις με όλη τη γερμανική ηγεσία θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη χώρα που αρχίζει από σήμερα το μεσημέρι. Ιδιαίτερη συνάντηση θα έχει ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος - που συνοδεύει τον πρόεδρο - με τον Κλάους Κίνκελ και με έμφαση στα ελληνοτουρκικά. Η συνάντηση αυτή γίνεται με πρωτοβουλία του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, καθώς υπάρχει ενδιαφέρον από πλευράς του για έναν "εποικοδομητικό" ρόλο όπως τον έχει χαρακτηρίσει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις".

    [5] Ελλάδα - ΠΓΔΜ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "επαναλαμβάνονται στη Νέα Υόρκη οι διαπραγματεύσεις για την τελική ονομασία των Σκοπίων υπό το Σάιρους Βάνς. Και το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας προβλέπεται άκαρπο, λόγω της σταθερής αδιαλλαξίας των Σκοπίων, που δεν συζητούν πλέον αλλαγή της ονομασίας τους. Αυτό επιβεβαιώνεται εξάλλου και από ειδικό τηλεγράφημα από το Ελληνικό Γραφείο Συνδέσμου στα Σκόπια".

    [6] ΕΕ - Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "σήμερα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο ο Θ. Πάγκαλος αναμένεται να παραμείνει σταθερός στην ελληνική θέση ότι δεν πρόκειται να χρηματοδοτηθεί η Τουρκία από την ΕΕ όσο αποφεύγει να προσφύγει στη Χάγη για το θέμα της Ιμιας. Σε ο,τι αφορά στη χρηματοδότηση των μεσογειακών χωρών από το πρόγραμμα MEDA αναμένεται να διαχωριστεί η χρηματοδότηση της Τουρκίας από αυτή των άλλων μεσογειακών χωρών".
    Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Monday, 10 June 1996 - 9:32:38