Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 17 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 14/05/96

Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 14/05/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [3] Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων
  • [4] Κυπριακό
  • [5] Επίσκεψη Λάμερς

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 14/05/1996 (ΑΠΕ)

    Η υπόθεση των ψηφιακών του ΟΤΕ, το συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η στάση της Ελλάδος, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η χθεσινή συνάντηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου με τον Γραμματέα της ΚΕ του Κινήματος Κώστα Σκανδαλίδη είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Διαπλοκή... διαπλεκομένων. Χαβούζα η Ελλάδα, πνίγεται στα συμφέροντα που συγκρούονται μεταξύ τους".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Η Βάσω υπέγραψε για τα ψηφιακά. Μπλέκουν την υπουργό, που απαντά με μήνυση".

    Η ΑΥΓΗ: "Δικαστική κλήση για τον ΟΤΕ. Τα ψηφιακά στην Ολομέλεια των Εφετών".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Και πολιτικοί στο λάδωμα. Ψιλοπράγματα έχουν αρπάξει οι ΟΤΕτζήδες".

    ΕΘΝΟΣ: "Η αλήθεια για το ραντεβού. Η συνάντηση της Εκάλης, οι δηλώσεις Σκανδαλίδη και η στάση του Ανδρέα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ο Αντώνης στα ύψη απο το Περιστέρι. Εναντίον ΠΑΣΟΚ-ΝΔ σε μεγάλη δημόσια συγκέντρωση".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Ξεσκεπάζει το κράτος της ΙΝΤΡΑΚΟΜ. Εγγραφο-βόμβα της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποκαλύπτει το μεγάλο σκάνδαλο".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Φωτομήνυμα για τον Σημίτη. Σκανδαλίδης: μεταφέρω το χρησμό. Ανδρέας: δεν φεύγω, θέλω αχυρένιο αντιπρόεδρο".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Ψηφιακή καταιγίδα. Ολο το πόρισμα του εισαγγελέα - Δίωξη κατά παντός υπευθύνου".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Τον λόγο έχει η Δικαιοσύνη. Συγκαλείται η Ολομέλεια Εφετών Αθηνών για να αποφασίσει την άσκηση ποινικής διώξεως επί κακουργήματος στην υπόθεση του ΟΤΕ".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Αποφυλάκιση των χουντικών ζητά πάλι ο Μητσοτάκης. Είχε συμφωνήσει κι ο Καραμανλής".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Μετά τη δίωξη θα ζητηθεί απο ξένες τράπεζες άνοιγμα λογαριασμών για τα ψηφιακά"

    ΝΙΚΗ: "Εδειξε Ακη στη συνάντηση με το γραμματέα. Ο Ανδρέας συμφωνεί στην εκλογή αντιπροέδρου".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Βρώμα και δυσωδία απο τα 'διαπλεκόμενα συμφέροντα'. Ποινική δίωξη προτείνει ο αρμόδιος εισαγγελέας".

    [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "συνάντηση κορυφής Ελλάδας- Τουρκίας αλλά υπό προϋποθέσεις, προβλέπει ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας Μ. Γιλμάζ με δηλώσεις του προς τη ΧΟΥΡΙΕΤ που είχε αποκαλύψει - προ εβδομάδος - αμερικανικές πρωτοβουλίες για μια σύνοδο τύπου 'Κάμπ Ντέιβιντ'. Ο Γιλμάζ δήλωσε πως 'η συνάντηση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στο περιθώριο των εργασιών της γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ή κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, όμως αυτό θα πρέπει να γίνει με κάποια σειρά με προηγούμενες συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών'."

    Από την πλευρά της η πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ προειδοποιεί το Μεσούτ Γιλμάζ "να μην αρχίσει παιχνίδια με τους Ελληνες", αναφέρει η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι "προκλητικές δηλώσεις εις βάρος της χώρας μας έκανε χθες ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Σουγκουρλού, ισχυριζόμενος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Τζουμ Χουριέτ" ότι η Τουρκία βοήθησε (!) την Ελλάδα στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο με αποτέλεσμα η τελευταία να εξασφαλίσει πλεονεκτήματα στα νησιά. Ο κ. Σουγκουρλού υποστηρίζει ότι βήμα-βήμα η Ελλάδα οικειοποιήθηκε τα Ιμια και έφθασε μέχρι το Καστελλόριζο".

    Το ΕΘΝΟΣ τονίζει ότι "επίδειξη δυνάμεως αλλά και προκλητικότητας απο την τουρκική Πολεμική Αεροπορία παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στο Αιγαίο ταυτόχρονα με την επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στις ΗΠΑ. Την ίδια ώρα ο Τούρκος υπουργός Αμυνας εκτός απο τα Ιμια αμφισβητεί την ελληνικότητα και της Μεγίστης. Δύο τουρκικά μαχητικά F16 παρενόχλησαν ελληνικό C130 την ώρα που μετέφερε στρατιωτικό προσωπικό απο τη Ρόδο στη Σάμο. Τουρκικά μαχητικά πέταξαν πάνω απο τη Θράκη και έφτασαν μέχρι τη Σκύρο. Για πρώτη φορά τουρκικά μαχητικά που παραβίαζαν το FIR Αθηνών στην περιοχή της Ρόδου ανεφοδιάστηκαν στον αέρα στην περιοχή Νταλαμάν. Σύμφωνα με στρατιωτικούς παρατηρητές των Αθηνών πρόκειται για περιστατικά που αποδεικνύουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι η Τουρκία όχι μόνο δεν είναι διατεθειμένη να συμβάλει για την πτώση του δείκτη του θερμομέτρου της έντασης στο Αιγαίο αλλά προετοιμάζεται για νέες επιθετικές ενέργειες στο Αιγαίο".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι "αντιμέτωπη με νέα βαρύτατη κατηγορία οτι υπεξαίρεσε ποσό 6,5 εκατομμυρίων δολαρίων απο μυστικό κυβερνητικό ταμείο η πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ υπαινίχθηκε ότι χρησιμοποίησε τα χρήματα αυτά στη μάχη κατά των Κούρδων αυτονομιστών αλλά και σε μυστικές επιχειρήσεις ασφαλείας έναντι γειτονικών χωρών μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας".

    [3] Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να εξουδετερώσει τις απειλές των 'ισχυρών' της ΕΕ που επιχείρησαν να συνδέσουν την κοινοτική χρηματοδότηση της Τουρκίας με την ένταξη της Κύπρου στην Κοινότητα κι έτσι το Συμβούλιο Σύνδεσης Κύπρου-ΕΕ θα συγκληθεί κανονικά σήμερα στις Βρυξέλλες".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ με τίτλο "Εκκρεμής η Τουρκία, προχωρεί η Κύπρος" τονίζει ότι "η προσπάθεια να μεταβληθεί σε όργανο εκβιασμού της Ελλάδας για να δεχθεί την κοινοτική χρηματοδότηση της Τουρκίας απέτυχε χάρη στις έντονες ελληνικές αντιδράσεις".

    "Η Ελλάδα εξαρτά όπως εξήγησε ο κ. Πάγκαλος την έγκριση του MEDA απο τη στάση που θα κρατήσει η Αγκυρα στην υπόθεση 'των νομικά αστήρικτων και πολιτικά απαράδεκτων διεκδικήσεών της στο Αιγαίο', γράφει το ΕΘΝΟΣ και συνεχίζει: "σχετικά με την κοινή θέση που θα παρουσιάσουν σήμερα οι "15" στο Συμβούλιο Σύνδεσής τους με την Κύπρο οι εταίροι της Ελλάδας δέχθηκαν την άποψή της σύμφωνα με την οποία δεν είναι δυνατόν να συνδεθεί όπως έκανε το σχέδιο της 'κοινής θέσης', η έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Κύπρου έξι μήνες μετά τη λήξη των εργασιών της Διακυβερνητικής Διάσκεψης, με την Τελωνειακή Ενωση της Τουρκίας".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι "με τις μικρότερες δυνατές απώλειες κατάφερε να 'βγει' ο ΥΠΕΞ Θ. Πάγκαλος απο το χθεσινό συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, εξουδετερώνοντας τις άμεσες απειλές των εταίρων μας σε ο,τι αφορά την άμεση σύνδεση και αλληλεξάρτηση της ένταξης της Κύπρου έξι μήνες μετά τη λήξη των εργασιών της Διακυβερνητικής για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ με την προώθηση των τουρκοκοινοτικών σχέσεων και ιδιαίτερα την ολοκλήρωση της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την ΕΕ".

    "Ιδιαίτερα θετική για τις ελληνικές θέσεις, κρίνει ο ΛΟΓΟΣ, τη χθεσινή απόφαση με την οποία διαχωρίζεται ρητά το θέμα ένταξης της Κύπρου στην Κοινότητα με αυτό της ολοκλήρωσης της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την ΕΕ".

    Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ, "με αμοιβαίες υποχωρήσεις Αθήνας και Βρυξελλών έληξε το χθεσινό Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών. Η ελληνική πλευρά πέτυχε ένα ακόμα βήμα στην προώθηση της πορείας ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ αποφεύγοντας να μπλοκάρει - με αποχή κατά τη σχετική ψηφοφορία - την παραπομπή του προγράμματος MEDA στο Ε. Κοινοβούλιο. Πρόγραμμα απο το οποίο - αν υπάρξει τελικά σχετική έγκριση - η Τουρκία αναμένει χρηματοδότηση 500 εκατομμυρίων ECU".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ χαρακτηρίζει την ελληνική στάση "τακτικό ελιγμό με την οποία μετετέθη χρονικώς η διατύπωση επιφυλάξεων της Ελλάδας στα μεσογειακά προγράμματα". "Μεσογειακή" η επιλογή Πάγκαλου στην ΕΕ" γράφει η ΝΙΚΗ.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ επισημαίνει ότι "μετά απο μεγάλη πίεση ο υπουργός Εξωτερικών έκανε ένα βήμα πίσω (κίνηση καλής θελήσεως τη χαρακτήρισε ο ίδιος) προκειμένου να απεμπλακεί μέρος της χρηματοδότησης της ΕΕ προς την Τουρκία".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι "οι απειλές του Θεόδωρου Πάγκαλου εξανεμίστηκαν, αλλά οι απειλές των εταίρων για διασύνδεση της πορείας ένταξης της Κύπρου με τις ελληνικές επιφυλάξεις στις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις για την Τουρκία ελήφθησαν υπόψη απο ελληνικής πλευράς".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι "ενέδωσε στους ωμούς εκβιασμούς των 'εταίρων μας'. Η ελληνική διπλωματία εξαναγκάστηκε σε συμβιβασμό υπέρ της Αγκυρας, για ένα θέμα το οποίο δημιούργησαν 'εκ του μη όντος' οι 'εταίροι' ώστε να επιτύχει ο εκβιασμός τους. Κατά δεύτερον, η 'διασύνδεση' Τελωνειακής Ενωσης με την Τουρκία και προώθηση ένταξης με την Κύπρο αποδείχτηκε 'ευέλικτης' δηλαδή 'γκρίζας ερμηνείας' άρα οι 'εταίροι' μπορούν να την επαναφέρουν όπου και όποτε 'δει' για να εκβιάσουν εκ νέου την ελληνική πλευρά. Κατά τρίτον, το όλο θέμα δημιούργησε επιπλέον προβλήματα στις 'εύθραστες' σχέσεις Αθήνας-Λευκωσίας, οι οποίες ταλαιπωρήθηκαν αρκούντως και μάλιστα ενόψει κυπριακών εκλογών".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "ο υπουργός Εξωτερικών μεταμορφώθηκε απο 'λιοντάρι' της Ουάσιγκτον σε 'αρνάκι' των Βρυξελλών".

    [4] Κυπριακό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "στο στάδιο των βολιδοσκοπήσεων προκειμένου να υποβάλουν σε κατοπινό στάδιο 'ιδέες' και όχι σχέδια για το Κυπριακό βρίσκονται Αμερικανοί, Βρετανοί και η Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε ο Γλαύκος Κληρίδης, διαψεύδονται έτσι ότι οι τρεις ανωτέρω παράγοντες ετοιμάζουν σχέδιο λύσης του Κυπριακού".

    Σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, "το θρασύτατο κατοχικό καθεστώς του Ρ. Ντενκτάς προσβάλλοντας την ιδέα του πολιτισμού και της Ορθοδοξίας προσφέρει (!) μέσω κτηματομεσιτικών γραφείων του Λονδίνου προς πώληση όχι μόνο εικόνες αλλά και εκκλησίες! Στην αγγλόφωνη τουρκοκυπριακή εφημερίδα "CYPRUS TODAY", η εταιρία "KEKSIN AND SMITH ESTATE AGENTS" (που έχει γραφεία στα κατεχόμενα) προσφέρει προς πώληση (!) την εκκλησία της Παναγίας της Χρυσοτριμιθιώτισσας, η οποία ανήκει στον ιερό ναό του Αγίου Χαραλάμπους στο Τρινίθι της επαρχίας Κερύνειας, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του Αττίλα. Η εκκλησία είναι της βυζαντινής περιόδου και έχει θεωρηθεί αρχαίο μνημείο. Η τιμή πώλησης (!) είναι 32.500 λίρες Αγγλίας".

    [5] Επίσκεψη Λάμερς

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "για πολιτικές συνομιλίες, με κύριο αντικείμενο τα προβλήματα που "παράγουν" τα ελληνοτουρκικά στις σχέσεις της Ελλάδας με τους άλλους εταίρους στην ΕΕ αλλά και την προώθηση των διμερών ελληνογερμανικών σχέσεων έρχεται σήμερα στην Αθήνα ο χριστιανοδημοκράτης βουλευτής και εκπρόσωπος του κόμματος επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής Κάρλ Λάμερς, συνοδευόμενος απο το συνάδελφό του Φρίντμπερτ Πφλύγκερ. Λάμερς και Πφλύγκερ θα γίνουν δεκτοί απο τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ενώ - σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες - οι δύο πολιτικοί θα έχουν μέχρι και την Τετάρτη συναντήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας, Θεόδωρο Πάγκαλο και Γεράσιμο Αρσένη, τον πρόεδρο της ΝΔ Μιλτιάδη Εβερτ και την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη".
    Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Saturday, 1 June 1996 - 21:39:10