Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 06/05/96

Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 06/05/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Eλληνοτουρκικές σχέσεις
  • [3] ΠΓΔΜ
  • [4] Κυπριακό
  • [5] Επίσκεψη Προέδρου Δημοκρατίας στις ΗΠΑ
  • [6] Επίσκεψη Κακλαμάνη στις ΗΠΑ
  • [7] Ανατολική Μακεδονία-Θράκη
  • [8] Τουρκία - Λαθρομετανάστες
  • [9] Ασθένεια Κρόιτσφελντ - Γιάκομπ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 06/05/1996 (ΑΠΕ)

    Οι εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ ενόψει του συνεδρίου, η περιοδεία του πρωθυπουργού στη Θράκη, που ολοκληρώθηκε το Σάββατο και οι εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα είναι από τους βασικούς άξονες της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Μιζοχώρα η Ελλάδα. Απίστευτη ομολογία υπουργού".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Μπροστά 3,5 μονάδες η ΝΔ. Γκάλοπ με κάλπη της ALKO για την "Α".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Σαρωτικές αλλαγές μετά το συνέδριο. Νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση και ριζοσπαστικές τομές στη δημόσια ζωή, στα άμεσα σχέδια του πρωθυπουργού".

    ΕΘΝΟΣ: "Το ΠΑΣΟΚ τρώει τις σάρκες του. Κορυφώνεται η κόντρα του παραλόγου ενόψει συνεδρίου. Διλήμματα, ίντριγκες, εκβιασμοί".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Κωστή, στα χέρια σου η Ελλάδα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπροστά στον "Πλανητάρχη".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Αεριτζήδες στο ΠΑΣΟΚ. Η Βασούλα ξεσκεπάζει το μεγάλο φαγοπότι".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Βράστε σπαράγγια. Συνταγή Σημίτη στους πεινασμένους καπνοπαραγωγούς".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Εκπλήξεις στο ΠΑΣΟΚ. Φουντώνει η εσωκομματική Βαβέλ ενόψει συνεδρίου".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Τέσσερις αλλαγές στο μισθολόγιο του Δημοσίου".

    ΝΙΚΗ: "Πρωτοβουλία Ανδρέα ενόψει... Συνέντευξη Σκανδαλίδη: "Να μαζέψει τους φίλους του ο κ. Σημίτης".

    [2] Eλληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "τη διαμορφωθείσα -μετά τη συνάντηση των ΥΠΕΞ Θ. Πάγκαλου, Ε. Γκοινενσάι στο Βουκουρέστι - αρχή του "συνομιλούμε χωρίς να διαπραγματευόμαστε", εν αναμονή της αλλαγής της στάσης της Αγκυρας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, θα τεκμηριώσει σήμερα στη βουλή ο πρωθυπουργός".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "ο κ. Μαρτένς μετά την ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη του Ναυπλίου έστειλε μήνυμα στην Αγκυρα και στους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, τονίζοντας ότι η ΕΕ πρέπει να χαράξει μια ενιαία πολιτική που στόχο θα έχει την υποστήριξη της χώρας μας".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ με τίτλο "Χρέος των Ευρωπαίων η στήριξη της Ελλάδας", αναφέρεται στη δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Μαρτένς ο οποίος τόνισε ότι "όσον αφορά το θέμα με το πρόβλημα της Τουρκίας, επέκρινα την Ευρωπαϊκή Κοινότητα και το Συμβούλιο των Υπουργών που έδειξαν παθητική στάση. Και θεώρησα καλό να τονίσω ότι εάν εννοούμε οτι πρέπει να κάνουμε όλοι μια ενιαία πολιτική πρέπει όλοι ενωμένοι να υποστηρίξουμε τα προβλήματα και τα συμφέροντα της Ελλάδας".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ "οι Τούρκοι επιβάλλουν συγκυριαρχία στον εναέριο χώρο του Αιγαίου από τις αρχές του χρόνου αναγνωρίζοντας και αναχαιτίζοντας ελληνικά αεροσκάφη που πετούν πάνω από το Αιγαίο ανατολικά του 25ου παράλληλου. Είναι φανερό ότι επρόκειτο για οργανωμένο σχέδιο με δύο άξονες: Ο πρώτος να αμφισβητηθούν οι βραχονησίδες του Αιγαίου και ο δεύτερος, η Αγκυρα να αποκτήσει κυριαρχία στο μισό εναέριο χώρο του Αιγαίο. Τόσα φωτογραφικά αεροσκάφη της Τουρκίας δεν είχαν πετάξει στο Αιγαίο συνολικά ούτε το 1974 μέχρι το 1995. Στόχος αυτών των αποστολών ήταν να υπάρξει πλήρης αεροφωτογράφηση των ελληνικών νησιών και κυρίως των έρημων βραχονονησίδων (όπως τα Ιμια) των οποίων αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία".

    [3] ΠΓΔΜ

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "σταθερά αδιάλλακτος εμφανίζεται, για μια ακόμη φορά, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόροφ στο ζήτημα του ονόματος που θα πρέπει να αποκτήσει η χώρα του. Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα "Φρανκφούρτερ Αλγκεμάϊνε Τσάιτουνγκ" ο κ. Γκλιγκόροφ ενώ δηλώνει ότι επιθυμεί να μην προδικάσει το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων στη Νέα Υόρκη "δύσκολα μπορεί να φανταστεί" οτι η κυβέρνησή του θα μπορούσε να παραιτηθεί από το όνομα "Μακεδονία".

    [4] Κυπριακό

    "Συναντήσεις με την ελληνική πολιτειακή και πολιτική ηγεσία θα έχει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ, κατά την παραμονή του στην Αθήνα. Ο κ. Κληρίδης βρίσκεται από χθες στην ελληνική πρωτεύουσα και σήμερα το μεσημέρι θα επισκεφθεί τον ομόλογό του, Κωστή Στεφανόπουλο. Η συνάντηση πραγματοποιείται ενόψει του ταξιδιού του Ελληνα Προέδρου στις ΗΠΑ. Αύριο εξάλλου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, από τον οποίο θα έχει εκτενή ενημέρωση για την πρόσφατη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κλίντον και τις άλλες επαφές που πραγματοποίησε κατά την παραμονή του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επισήμανε ο κ. Κληρίδης ότι είναι γεγονός πως η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ προσφέρει ασφάλεια "όχι όμως όπως τη θέλουμε εμείς, διότι η Ευρώπη δεν εγγυάται τα σύνορα των χωρών-μελών της".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "σε ισότιμη αναγνώριση επιμένει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς σε δηλώσεις που έκανε χθες μετά τη συνάντησή του με τον Βρετανό Υπατο Αρμοστή Ντέιβιντ Μάντεν και διαβιβάζει αυτό το μήνυμα προς τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Ραούφ Ντενκτάς ανέφερε ότι "στην έκθεση Κλίντον για το Κυπριακό απαριθμούνται οι επαφές που πραγματοποιήθηκαν για το Κυπριακό" προσθέτοντας οτι "η έκθεση αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα". Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης κατέστησε σαφές ότι εάν δεν επιλυθεί το θέμα της ασφάλειας δεν υπάρχει δυνατότητα για επίτευξη συμφωνίας που να διασφαλίζει το μέλλον της Κύπρου. Ο κ. Κληρίδης αποκάλυψε ότι έχει γίνει πολύ προεργασία στο θέμα της ασφάλειας το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο της αμερικανικής πρωτοβουλίας".

    "Ο Πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης με αποκλειστική του δήλωση στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, τονίζει ότι δεν είναι αισιόδοξος οτι θα υπάρξουν εξελίξεις, στο Κυπριακό μέσα στο τρέχον έτος. Οποιεσδήποτε εξελίξεις, πρόσθεσε, τοποθετούνται μετά τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι στις συνομιλίες του προέδρου Κληρίδη στην Αθήνα θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις προσπάθειες ενεργοποίησης της ΕΕ στο Κυπριακό, προκειμένου η Ευρώπη να παρέμβει πιο αποφασιστικά στις διαδικασίες προώθησης λύσης".

    [5] Επίσκεψη Προέδρου Δημοκρατίας στις ΗΠΑ

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "υψηλές τιμές ετοιμάζει ο πρόεδρος Μπίλ Κλίντον στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, κατά τη συνάντηση που θα έχουν στο Λευκό Οίκο στις 9 Μαϊου".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ στο βασικό της θέμα αναφερόμενη στην επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας γράφει ότι "πλανάται το ερώτημα ο κ. Στεφανόπουλος θα αποδεχθεί - και αυτός - τον ανθελληνικό σχεδιασμό της ηγετικής τάξεως της Ουάσιγκτον για τα Βαλκάνια και την ανατολική λεκάνη της Μεσογείου; Θα απαντήσει ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας με ένα..."yes sir" στην ξένη επιβουλή για την Ελλάδα; 'Η αντιθέτως θα ορθώσει το παράστημά του και θα δώσει στον Πλανητάρχη Κλίντον το πραγματικό στίγμα της Ελλάδας, απαντώντας "όχι" στις εντολές των ΗΠΑ για την Μακεδονία μας, για το Αιγαίο μας και γενικότερα σε όποια απόφαση των αμερικανών για το θάψιμο των εθνικών μας υποθέσεων;".

    [6] Επίσκεψη Κακλαμάνη στις ΗΠΑ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρεται στις επαφές που είχε με αμερικανούς αξιωματούχους κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ ο Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης στους οποίους τόνισε ότι "η θέση της Ελλάδος είναι σταθερή και ότι δεν πάμε σε διάλογο με την Αγκυρα με ανοιχτή ατζέντα θεμάτων. Εμμένουμε στη θέση ότι μπορούμε να κάνουμε διάλογο με αντικείμενο τη συμφωνία και την υπογραφή ενός συνυποσχετικού, για τη διαιτησία στο Δικαστήριο της Χάγης. Αν η Τουρκία επιμένει στο ζήτημα της Ιμιας, μπορεί να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο και εμείς θα την ακολουθήσουμε".

    [7] Ανατολική Μακεδονία-Θράκη

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ "πρόγραμμα-μαμούθ συνολικού ύψους 223,156 δις δρχ. για τη στήριξη της ανάπτυξης σε ολόκληρη την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη παρουσίασε στο Επιμελητήριο Ξάνθης η υπουργός Ανάπτυξης κ. Βάσω Παπανδρέου. Η ίδια τόνισε ότι πέραν των αποφάσεων που έχουν ήδη ληφθεί για την ανάπτυξη της Περιφέρειας η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά τη δημιουργία εταιριών αμοιβαίων εγγυήσεων με έδρα τη Θεσσαλονίκη και παρατήματα σε Κομοτηνή και Κοζάνη, τη διοργάνωση διεθνούς διαγωνισμού για την προσέλκυση "αλλοδαπών επενδυτικών οίκων " καθώς και την ενίσχυση της δημιουργίας δικτύων για τις επιχειρήσεις του κλάδου της ένδυσης και των τροφίμων που δραστηριοποιούνται στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη".

    [8] Τουρκία - Λαθρομετανάστες

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "πόλεμος" μεταξύ λιμενικών και Τούρκων δουλεμπόρων βρίσκεται σε εξέλιξη από την περασμένη Παρασκευή. Χιλιάδες λαθρομετανάστες - σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες - βρίσκονται σε παραλιακές πόλεις της Τουρκίας από την Αλικαρνασσό (απέναντι απο το Καστελόριζο) και είναι έτοιμοι για να 'εισβάλουν' σε κάποιο από τα ελληνικά νησιά προκειμένου να ζητήσουν πολιτικό άσυλο. Ταχύπλοα του Λιμενικού Σώματος το Σάββατο και την Κυριακή κατόρθωσαν να εμποδίσουν σκάφη που οδηγούσαν Τούρκοι δουλέμποροι και προσπάθησαν να αποβιβάσουν λαθρομετανάστες σε κάποιες απο τις ελληνικές ερημονησίδες".

    [9] Ασθένεια Κρόιτσφελντ - Γιάκομπ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "εκατοντάδες παιδιά στον Καναδά ενδέχεται να δέχτηκαν μετάγγιση από προϊόντα αίματος μολυσμένα με τον ιό του Κρόιτσφελντ Γιάκομπ. Οπως έγινε γνωστό το περασμένο Σάββατο, το Νοσοκομείο Παίδων του Τορόντο έστειλε επιστολές σε 525 οικογένειες των οποίων τα παιδιά είχαν δεχτεί προϊόντα αίματος που είχαν παρασκευαστεί από αίμα δότη ο οποίος πέθανε το 1995 από τη νόσο Κροίτσφελντ Γιάκομπ".
    Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Saturday, 1 June 1996 - 21:39:01