Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 19 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 02/05/96

Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 02/05/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Περιοδεία πρωθυπουργού σε Ανατ. Μακεδονία - Θράκη
  • [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [4] Τουρκία - πυρηνικά
  • [5] Κυπριακό
  • [6] ΗΠΑ - Επίσκεψη Στεφανόπουλου
  • [7] Εκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τρομοκρατία
  • [8] Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα - Πατριαρχείο

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 02/05/1996 (ΑΠΕ)

    Η τριήμερη περιοδεία του πρωθυπουργού στην Ανατολική Μακεδονίας και Θράκη, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Εμφύλιος για την αφίσα. Σύγκρουση Σημίτη-ΠΑΣΟΚ. Κωμικοτραγικές καταστάσεις που οδηγούν σε διάσπαση".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Συμφορά με τα καύσιμα. Νέα δυσβάσταχτη αύξηση".

    Η ΑΥΓΗ: "Ανεργία. Ενα φάντασμα πλανάται στην Ευρώπη".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Αντεπίθεση Σημίτη σ'όλα τα μέτωπα. Κοντά στο λαό ο πρωθυπουργός άρχισε από σήμερα μεγάλη περιοδεία".

    ΕΘΝΟΣ: "Η δίκη για τις εξετάσεις. 24 Μαϊου στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας το καυτό θέμα της κατοχύρωσης βαθμολογίας στις Γενικές".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Διπλόφαρδο θέλουν το Αιγαίο. Ελληνες και Τούρκοι διπλωμάτες αρχίζουν 'διάλογο' στην Γενεύη".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Πραξικόπημα Σημίτη. Διαγράφει το ΠΑΣΟΚ - Χαράζει αυτόνομη πορεία".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Απόφαση-εξπρές για τις Εξετάσεις. Κρίνεται η κατοχύρωση της βαθμολογίας".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Ματωμένες Πρωτομαγιές. Εξέγερση κατά λιτότητας σε Δύση και Ανατολή".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Σε πόλωση οδηγείται το ΠΑΣΟΚ. Εμφύλιος πόλεμος για την ηγεσία του μεταξύ Σημίτη και Τσοχατζόπουλου".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Αβάσταχτη η λιτότητα. ΓΣΕΕ: πάρτε μέτρα για την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Το 35ωρο στο τραπέζι των συζητήσεων. Πιέζει η ΓΣΕΕ - Οχι από βιομηχάνους".

    ΝΙΚΗ: "Αφισοπόλεμος στο ΠΑΣΟΚ. Με δική του σημαία ο Σημίτης στη Θράκη".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Μήνυμα αντίστασης και προοπτικής".

    [2] Περιοδεία πρωθυπουργού σε Ανατ. Μακεδονία - Θράκη

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι στην τριήμερη περιοδεία του στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη που αρχίζει σήμερα ο πρωθυπουργός θα τονίσει ότι "η ανάπτυξη της περιφέρειας Αν. Μακεδονίας-Θράκης είναι ζήτημα κρίσιμης εθνικής προτεραιότητας" και ότι "το παρόν και το μέλλον της περιοχής, η βιωσιμότητα και η εξέλιξή της δεν θα αντιμετωπισθούν μόνο με την αμυντική θωράκισή της. "Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, θα τονίσει ο πρωθυπουργός, ότι το μέλλον της περιοχής εξαρτάται αποφασιστικά από την οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική ανάπτυξή της. Η ανάπτυξη της Θράκης είναι εθνική επιταγή". Ειδική αναφορά θα γίνει "και στην ένταξη με όρους ισονομίας και ισοπολιτείας των μειονοτικών πληθυσμών, που αποτελεί, όπως θα τονίσει, τον πλέον αξιόπιστο δρόμο για την επίτευξη της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτισμικής συνοχής στην περιοχή".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι "η νέα μειονοτική πολιτική όπως την επεξεργάστηκε το επιτελείο του πρωθυπουργού περιλαμβάνει: ένταξη της μειονότητας στο οικονομικό δίκτυο της περιοχής, βελτίωση των προσβάσεων της μειονότητας στα δίκτυα εκπαιδευτικού τεχνικού, κοινωνικού και πολιτισμικού εξοπλισμού της περιοχής και των χωριών".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι "μέτρα για την οικονομική ανάπτυξη της Θράκης αλλά και νέα πολιτική στο μειονοτικό πρόβλημα, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της περιοχής και τα διεθνή δεδομένα αναμένεται να εξαγγείλει ο πρωθυπουργός".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ έχει τίτλο "Φορτωμένος με υποσχέσεις ο Σημίτης σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη".

    [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    "Υψηλά κυβερνητικά στελέχη" που επικαλείται η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ,"χαρακτηρίζουν επίπονη και μακροχρόνια διαδικασία την πορεία εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι αυτή τη στιγμή είναι ανάγκη να μειωθεί η ένταση μεταξύ των δύο χωρών στο μέγιστο δυνατό βαθμό και γι' αυτο εκτιμούν ότι οι επαφές των υπουργών Εξωτερικών των δυο χωρών βρίσκονται προς τη σωστή κατεύθυνση. Επιμένουν όμως ότι αυτές οι επαφές δεν αποτελούν διάλογο ή διαπραγμάτευση Αθήνας-Αγκυρας για τα προβλήματα στις διμερείς σχέσεις. Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει από το βέτο της στην τελωνειακή ένωσης της Τουρκίας όσο διάστημα δεν ικανοποιεί η Αγκυρα την προϋπόθεση που έχει θέσει η Αθήνα δηλαδή να προσφύγει η Αγκυρα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για το θέμα που δημιούργησε στα Ιμια. Η προσφυγή της Τουρκίας θα γίνει μόνο γι αυτό το θέμα επιμένουν υψηλά κυβερνητικά στελέχη".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "στις 3-4 Ιουνίου οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδος-Τουρκίας συναντώνται στο Βερολίνο - στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΝΑΤΟ - με αντικείμενο συνομιλιών τις "διαφορές" των δύο χωρών, το μοίρασμα του Αιγαίου ήδη δρομολογήθηκε με ενδιάμεση συνάντηση των πολιτικών διευθυντών και των επικεφαλής των αντιστοίχων Διευθύνσεων των υπουργείων Εξωτερικών στην Γενεύη. Στη συνάντηση αυτή οι εκπρόσωποι Ελλάδος-Τουρκίας εξετάζουν το θέμα της συγκυριαρχίας και συνεκμεταλλεύσεως του Ελληνικού Αρχιπελάγους με δεδομένη βεβαίως την επί τούτου επιθυμία- "εντολή"της Ουάσιγκτον".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ"το καθεστώς του Αιγαίου αποτελεί ήδη το αντικείμενο γύρω από το οποίο κινούνται οι προκαταρκτικές συζητήσεις πριν την οργάνωση - και σε τυπικό επίπεδο - του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Οι ιδέες της Ουάσιγκτον για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας και οι σαφείς αμφισβητήσεις "τμημάτων" της Συνθήκης της Λοζάννης από την τουρκική κυβέρνηση βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη".

    Η ΝΙΚΗ τονίζει ότι "η αναθεώρηση του status quo στο Αιγαίο με τον περιορισμό της ελληνικής κυριαρχία σ' αυτό δεν αποτελεί μόνο στόχο της Αγκυρας η οποία πλέον μιλάει ανοικτά και για σειρά αμφισβητούμενων εδαφικών περιοχών. Η τεχνητή κρίση στην Ιμια αποδεικνύεται πλέον ότι ήταν αμερικανικής έμπνευσης με στόχο την υπό πίεση αποδοχή από την ελληνική πλευρά των προωθούμενων εδώ και χρόνια ΜΟΕ στο Αιγαίο που εξασφαλίζουν ουσιαστικά στην Ουάσιγκτον την επικυριαρχία της περιοχής".

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "την ικανοποίησή του γι' αυτον ελληνοτουρκικό διάλογο εξέφρασε τόσο ο Τούρκος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ, όσο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών χαρακτήρισαν θετικό βήμα το αποτέλεσμα της συνάντησης Πάγκαλου-Γκιονενσάι το Σάββατο στο Βουκουρέστι. Η πολιτική Γιλμάζ αντιμετωπίζει επικρίσεις από κύκλους του διπλωματικού σώματος της Τουρκίας, οι οποίοι θεωρούν λάθος την παραίτηση της Τουρκίας απο την απειλή άσκησης βίας και επιδιώκουν ένα διάλογο χωρίς το νομικό πλαίσιο που αποκτά ο επερχόμενος διάλογος".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι "η Αγκυρα προσπαθεί να καλλιεργήσει στη διεθνή κοινή γνώμη την εικόνα ότι η χώρα μας 'σύρθηκε' στο τραπέζι του διαλόγου με σκοπό αν δεν ευοδωθούν οι προσπάθειες συνεννόησης και προσέγγισης να επιρρίψει τις ευθύνες αποκλειστικά στην Αθήνα".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι "κήρυκας της ειρήνης και της καλής γειτονίας" εμφανίζεται τώρα ο Τούρκος πρωθυπουργός αφού με την απειλή χρήσης βίας έθεσε στο επίκεντρο του επικείμενου ελληνοτουρκικού διαλόγου τη νέα απαράδεκτη απαίτηση της Αγκυρας να δημιουργηθούν 'γκρίζες (ουδέτερες) ζώνες' στο Αιγαίο".

    [4] Τουρκία - πυρηνικά

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος δήλωσε ότι η Ελλάδα θα αντιταχθεί με όλα τα μέσα στην απόφαση της Αγκυρας να κατασκευάσει πυρηνικό εργοστάσιο στα παράλια της Μικράς Ασίας, στην περιοχή Ακουγιού της Μερσίνας. Η θέση αυτή, τόνισε ο κ. Πάγκαλος, δεν επηρεάζει το γενικότερο πλέγμα των σχέσεών μας με την Τουρκία. Οι Τούρκοι πάντως προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς στην κατασκευή του εργοστασίου".

    [5] Κυπριακό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "Ελλάδα και Κύπρος συντονίζονται ενόψει των επισκέψεων των προέδρων Στεφανόπουλου και Κληρίδη στις ΗΠΑ. Οι δύο κυβερνήσεις διαμορφώνουν επίσης στο πλαίσιο αυτό κοινή στρατηγική ενόψει της αμερικανικής πρωτοβουλίας η οποία αναμένεται να εκδηλωθεί στους επόμενους μήνες".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι "στην Κύπρο μεταβαίνει σήμερα για διήμερη επίσημη επίσκεψη ο υπουργός Εξωτερικών κ. Πάγκαλος ο οποίος κατά την παραμονή του στη Λευκωσία θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο Κληρίδη και θα έχει συναντήσεις με τον ομόλογό του κ. Αλ. Μιχαηλίδη, τον πρόεδρο της Βουλής κ. Αλ. Γαλανό και τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο. Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα αναμένεται στην Αθήνα ο πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης".

    [6] ΗΠΑ - Επίσκεψη Στεφανόπουλου

    "Σε μια βδομάδα περίπου θα βρίσκεται στις ΗΠΑ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος στην πρώτη επίσημη επίσκεψη εκλεγμένου Προέδρου της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον ο κ. Στεφανόπουλος θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Μπίλ Κλίντον, τον αντιπρόεδρο Αλ Γκόρ, τον υπουργό Εξωτερικών Ουόρεν Κρίστοφερ και άλλα κορυφαία στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης", γράφει ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ.

    [7] Εκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τρομοκρατία

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "ηπιότερη από την περυσινή και στη συνήθη και περιγραφική μορφή προγενέστερων χρόνων αλλά και με σοβαρές υποδείξεις - έμμεσες πιέσεις είναι η σύντομη περικοπή για την Ελλάδα, στην ετήσια Παγκόσμια Εκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τρομοκρατία. Σ'αυτήν υπογραμμίζεται πως η Ελλάδα είχε ορισμένες αντιτρομοκρατικές επιτυχίες το 1995 αλλά ταυτόχρονα παρατηρείται πως εξακολουθούν να παραμένουν προβλήματα εκεί".

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν ότι "ευθεία παρέμβαση στην ελληνική νομοθετική εξουσίας και τις αρμοδιότητες της ελληνικής κυβέρνησης επιχείρησε το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνιστώντας στην Αθήνα την ψήφιση αυστηρότερων νόμων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι η νέα έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τρομοκρατία επιρρίπτει "ευθύνες σε όλες τις κυβερνήσεις γιατί δεν έχουν κάνει τίποτε για την πάταξη της τρομοκρατίας".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ με τίτλο "Αυξημένο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την εξάρθρωση της 17ΝΟΕΜΒΡΗ" αναφέρει ότι "η ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τρομοκρατία σε διάφορες χώρες περιέχει σαφώς αμβλυμμένη κριτική στην ελληνική αντιτρομοκρατική πολιτική".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ επισημαίνει ότι "τη συλλογιστική και τις θέσεις της Αγκυρας που κατηγορεί την Ελλάδα ότι υποθάλπει τρομοκράτες που δρουν εναντίον της, υιοθετεί η φετινή έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ".

    "Αμερικανικός τραμπουκισμός η έκθεση για την τρομοκρατία" είναι ο τίτλος της ΝΙΚΗΣ, ενώ ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ έχει τίτλο "Δριμύ 'κατηγορώ' των Αμερικανών".

    [8] Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα - Πατριαρχείο

    "Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα όπως δήλωσε ο κ. Μαρτένς έχει αναλάβει τη δέσμευση να αγωνιστεί ώστε η Σχολή να λειτουργήσει το ταχύτερο δυνατόν. Είναι 25 χρόνια κλειστή και πρέπει πια να αρχίσει να λειτουργεί", γράφει ο ΛΟΓΟΣ.
    Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Saturday, 1 June 1996 - 21:38:58