Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 26/04/96

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 26/04/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

  • [3] Συνάντηση Πάγκαλου - Γκιονενσάι

  • [4] Κογκρέσο - μουσουλμανική μειονότητα

  • [5] Συμφωνία για Νέστο

  • [6] Ελλάδα - Αλβανία

  • [7] ΗΠΑ - Ταξιδιωτική οδηγία

  • [8] Τουρκία - Στενά

  • [9] Ευρωπαϊκή Ενωση - Τουρκία

  • [10] Κυπριακό


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 26/04/1996 (ΑΠΕ)

    Τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Αμερικανού βοηθού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζόν Κόρνμπλουμ, η επικείμενη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδος-Τουρκίας, η πορεία της οικονομίας και οι εσωκομματικές εξελίξεις σε ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ενα παιδί μετράει τ' άστρα. Η συγκλονιστική περίπτωση του 14χρονου γιου της Πίσχου".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Στο μάτι του κυκλώνα εξετάσεις - πανεπιστήμια".

    Η ΑΥΓΗ: "Επέτειος με διαρροή. Νέο πυρηνικό ατύχημα χθες στο Τσέρνομπίλ".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "'Απεργούν' και οι βουλευτές της ΝΔ. Δεν εμφανίστηκαν χθες στη Βουλή σε ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει το κόμμα τους".

    ΕΘΝΟΣ: "Τελεσίγραφο στον Σημίτη. Ο κ. Σκανδαλίδης μεταφέρει το μήνυμα: όχι στην αντιπροεδρία".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "ΗΠΑ-τική δοκιμασία και για Θράκη. Σήμερα δικάζεται η Ελλάς, για 'καταπιέσεις' των Μουσουλμάνων".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Συνέταιροι στο Αιγαίο. Συγκυριαρχία με τους Τούρκους διέταξαν οι Αμερικάνοι".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Κόλπα με τη βενζίνη. Η μείωση χάθηκε στο δρόμο - θύματα πάλι οι καταναλωτές".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Τέστ-Πάπ στην οικονομία. Ανησυχία για τιμάριθμο. Στοπ σε παροχές-αυξήσεις".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Πληθωρισμός, ένας δύσκολος 'αντίπαλος'. Η λήψη μέτρων δημιουργεί φαύλο κύκλο νέων οικονομικών προβλημάτων".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Ολη η αλήθεια για τον Ανδρέα. Ποιούς πρώην υπουργούς βλέπει καθημερινά στην Εκάλη".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Εμφύλιος για τα ιδιωτικά ΑΕΙ, στο ΠΑΣΟΚ για τα σχέδια Γιώργου Παπανδρέου".

    ΝΙΚΗ: "ΜΑΤ στην ανεργία από τον Γιαννόπουλο. Επιτέλους φως στο κοινωνικό πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Προσκλητήριο κατά του εκπαιδευτικού Μάαστριχτ. Παρέμβαση του ΚΚΕ για τα κρίσιμα προβλήματα της παιδείας".

    [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι "τις γνωστές ιδέες της Ουάσιγκτον για Οικοδόμηση Μέτρων Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, κόμισε κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζ. Κόρνμπλουμ. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας ο Αμερικανός υπουργός υποστήριξε πως μια συζήτηση στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για την εγκατάσταση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας αποτελεί ένα "ασφαλές πλαίσιο" για την αναζήτηση λύσεων στα προβλήματα των δύο χωρών. Η ουσία των αμερικανικών προτάσεων, όπως υποστηρίζουν διπλωματικές πηγές, αποσκοπεί στη δημιουργία "γκρίζων ζωνών" στο Αιγαίο στις οποίες θα περιλαμβάνονται οι "αμφισβητούμενες (από την Τουρκία)περιοχές".

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "ως μια προσπάθεια 'διευκόλυνσης' της πολιτικής προσέγγισης Αθήνας-Αγκυρας και όχι ως πρωτοβουλία 'διαμεσολάβησης' προσδιόρισε χθες την αποστολή του ο αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Τζ. Κόρνμπλουμ σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση των επαφών που είχε στην Αθήνα με τους κ.κ. Σημίτη, Αρσένη και Πάγκαλο".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση ότι "έδωσε τη συγκατάθεσή της για διχοτόμηση του Αιγαίου. Η Ελλάδα σύρεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και στην αποδοχή των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι "ο κ. Κόρνμπλουμ φέρεται να εισηγήθηκε τη δημιουργία 'ουδέτερων περιοχών' στο Αιγαίο για την αποφυγή ελληνοτουρκικών κρίσεων, όπως η πρόσφατη στα Ιμια. Ο ίδιος αξιωματούχος απέφυγε επίσης να πάρει θέση για την κυριαρχία επί της νησίδας και περιορίστηκε να επισημάνει ότι μέχρις ότου επιλυθούν αυτές οι 'διαμφισβητήσεις' καλό είναι Ελλάδα και Τουρκία να απέχουν από στρατιωτικές κινήσεις που 'έχουν τον χαρακτήρα επίδειξης δύναμης (show of force) στο Αιγαίο'."

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι ο Αμερικανός διπλωμάτης "μετέφερε τη θέση των ΗΠΑ για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών τριβών τόσο στην τουρκική όσο και στην ελληνική πολιτική ηγεσία: οι ΗΠΑ επιθυμούν άμεσα να γίνει καταγραφή των θεμάτων που πρέπει να συζητήσουν οι δύο χώρες, ο καθορισμός δηλαδή συγκεκριμένης Ατζέντας του διαλόγου, ανεξαρτήτως από την τακτική που θα ακολουθήσει στη συνέχεια. Η Ουάσιγκτον επιμένει στην εφαρμογή Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα οποία θα μειώσουν την ένταση στο Αιγαίο. Τα ΜΟΕ όμως ουσιαστικά καθιερώνουν 'ουδέτερες ζώνες' στο Αιγαίο. Σ' αυτές τις περιοχές δεν θα επιτρέπονται ασκήσεις σε καμιά από τις δύο χώρες. Την πρόταση αυτή είχε μεταφέρει και ο προηγούμενος βοηθός υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ κ. Νάι το 1995. Η Ουάσιγκτον επιθυμεί να αναλάβει τον ρόλο του διαμεσολαβητή ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Ξαβιέ Σολάνα ώστε έτσι να μην εμπλέκεται επισήμως στις διαπραγματεύσεις. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ενστάσεις. Οι ΗΠΑ αφήνουν να εννοηθεί ότι μπορεί και να αλλάξει το Στάτους Κβό να αλλάξουν δηλαδή οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί με την Συνθήκη της Λοζάννης. Τέλος οι ΗΠΑ θεωρούν ότι πρώτο προς επίλυση θέμα αυτή την ώρα είναι η ελληνοτουρκική διαφορά και μετά το Κυπριακό".

    "Στις προτάσεις αυτές των ΗΠΑ, προσθέτουν ΤΑ ΝΕΑ, η ελληνική πλευρά έχει επανειλημμένως απαντήσει αρνητικά, τονίζοντας ότι το μνημόνιο του 1988 μεταξύ Παπούλια-Γιλμάζ εάν εφαρμοστεί από την τουρκική πλευρά λύνει κάθε πιθανότητα δημιουργίας έντασης στο Αιγαίο. Η ελληνική πλευρά τόνισε ακόμη στον κ. Κόρνμπλουμ ότι η Αθήνα θέτει ως προϋποθέσεις για την άρση του ελληνικού βέτο όχι μόνο την προσφυγή της Τουρκίας στη Χάγη για το θέμα της Ιμιας αλλά και τη διακήρυξη από τουρκικής πλευράς για μη απειλή και μη χρήση βίας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς επίσης και την αποδοχή των Διεθνών Συνθηκών και του Διεθνούς Δικαίου. Διπλωματικοί και στρατιωτικοί κύκλοι εξέφραζαν χθες την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο η αμερικανική πλευρά να ενισχύσει προσπάθεια της Αγκυρας να ενταχθούν στη διαδικασία επίλυσης μαζί με το θέμα της Ιμιας και άλλα ζητήματα που απασχολούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις (αποστρατιωτικοποίηση νησιών, FIR Αθηνών, 12 μίλια)".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "στην αύξηση των 'επαφών' Ελλάδος και Τουρκίας και στις διευκολύνσεις που μπορεί να προσφέρουν προς την κατεύθυνση αυτή περιορίζεται σύμφωνα με τις δημόσιες δηλώσεις του νέου αμερικανού υφυπουργού κ. Τζόν Κόρνμπλουμ ο ρόλος των ΗΠΑ στην παρούσα φάση".

    "Εμφανής στόχος των ΗΠΑ είναι η συνολική επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών", αναφέρει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, η οποία προσθέτει ότι ο κ. Κόρνμπλουμ "κατέστησε σαφές το πλαίσιο αυτής της 'διευκόλυνσης' που επιθυμεί η Ουάσιγκτον. Οι ΗΠΑ διαπιστώνουν την ετοιμότητα των δύο χωρών να λύσουν τα προβλήματά τους. Ελπίζουν στην ανάπτυξη των πολιτικών επαφών ανάμεσα στις δύο χώρες, ώστε να γίνουν τα βήματα για την αναγκαία προσέγγιση. Θεωρούν την προσφυγή στη Χάγη ως 'μια πιθανότητα'. Θα αποφύγουν να καθορίσουν οι ΗΠΑ, τα βήματα της ελληνοτουρκικής προσέγγισης".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ στο σχόλιό του με τίτλο "Κερκόπορτα η Χάγη" τονίζει μεταξύ άλλων ότι "το αντικείμενο της προσφυγής στο διεθνές δικαστήριο δεν θα είναι η οριοθέτηση της αμφισβητούμενης υφαλοκρηπίδας ή η ταύτιση χωρικών υδάτων και χωρικού εναέριου χώρου ή η παραβίαση διεθνών συνθηκών επί τους καθεστώτος της περιοχής. Αντικείμενο της προσφυγής θα είναι η εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας. Θα είναι ένα αναπόσπαστο τμήμα της ενιαίας ελληνικής επικράτειας".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "την έντονη δυσφορία του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών προκάλεσαν οι πρόσφατες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ρωμαίου στην ελληνική υπηρεσία του BBC, σύμφωνα με τις οποίες η προσφυγή του θέματος της υφαλοκρηπίδας στο Διεθνές δικαστήριο της Χάγης θα επίλυε αυτομάτως και το θέμα της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων από τα έξι στα δώδεκα μίλια".

    [3] Συνάντηση Πάγκαλου - Γκιονενσάι

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι η "συνάντηση που θα κυοφορήσει εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά πιθανολογείται πως θα είναι - σύμφωνα με συγκλίνουσες ενδείξεις - η 'επαφή γνωριμίας' που θα έχει το Σάββατο στο Βουκουρέστι ο κ. Θ. Πάγκαλος με τον Τούρκο ομόλογό του Ε. Γκιονενσάι".

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "τη δυνατότητα επανέναρξης του ελληνοτουρκικού διαλόγου για θέματα 'τεχνικού' ενδιαφέροντος - με την προσδοκία ότι αυτό θα αποτελέσει ένα βήμα για την εκτόνωση της κρίσης στις διμερείς σχέσεις - θα εξετάσουν ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος και ο Τούρκος ομόλογός του Ε. Γκιονενσάι οι οποίοι θα συναντηθούν αύριο στο Βουκουρέστι στο περιθώριο της Συνόδου των κρατών-μελων της παρευξείνιας Συνεργασίας. Προς την κατεύθυνση αυτή κινήθηκαν και οι συνομιλίες που είχε χθες με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη και τον ΥΠΕΞ Θ. Πάγκαλο ο αμερικανός βοηθός υπουργός Εξωτερικών Τζ. Κόρνμπλουμ ο οποίος είχε ανάλογες επαφές και στην Αγκυρα".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι ο κ. Πάγκαλος θα διερευνήσει "τις προθέσεις της Τουρκίας στην αυριανή συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του στο Βουκουρέστι. Οπως δήλωσε ο ίδιος υπό την προϋπόθεση ότι 'θα βγούμε από το κλίμα που δημιουργήθηκε μετά τα γεγονότα της Ιμιας και την τουρκική εδαφική διεκδίκηση που παρουσιάστηκε τότε' μπορούν να συνεχισθούν οι ελληνοτουρκικές συνομιλίες στο πλαίσιο της συμφωνίας Παπούλια-Γιλμάζ του 1988, συνομιλίες που διεκόπησαν με ευθύνη της Αγκυρας".

    [4] Κογκρέσο - μουσουλμανική μειονότητα

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει ότι "τουρκικό δάχτυλο" βλέπει η ελληνική κυβέρνηση πίσω από τη συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο αμερικανικό Κογκρέσο σχετικά με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι "επεμβαίνουν ευθέως σε εσωτερικά μας θέματα" και επικρίνει την ελληνική κυβέρνηση "για ανοχή και συναίνεση". Τα στοιχεία που θα χρησιμοποιήσει η Αμερικανική Γερουσία και Βουλή στην "εκδίκαση" της υποθέσεως, προέρχονται, γράφει η εφημερίδα, αφ'ενός από την Αγκυρα και αφ'ετέρου από το αρμόδιο τμήμα του Στ. Ντιπάρτμεντ που είχαν κατά καιρούς συγκεντρώσει οι πρόξενοι των ΗΠΑ στην Θεσσαλονίκη ακριβώς για (δήθεν) καταπίεση της 'τουρκικής' μειονότητας στη Θράκη".

    Η ΝΙΚΗ με τίτλο "Συζήτηση-φιάσκο για τη Δ. Θράκη" αναφέρει ότι "δεν κρύβεται η ελληνική δυσφορία για την - έστω και στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο και χωρίς τη συμμετοχή γερουσιαστών ή βουλευτών - ανοιχτή συζήτηση, για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Δ. Θράκη που διεξάγεται σήμερα στο αμερικανικό Κογκρέσο. Στις ελληνικές αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν από τη στιγμή που έγινε γνωστή η προετοιμασία της συζήτησης προστέθηκε και η έγγραφη έκφραση "δυσφορίας και απογοήτευσης" του Αρχιεπισκόπου Ιάκωβου προς το σύμβουλο του προέδρου Κλίντον για θέματα ασφαλείας, Αντονι Λέικ".

    Το ΕΘΝΟΣ τονίζει ότι "με απόφαση των συμπροέδρων της επιτροπής για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, Κρίστοφερ Σμίθ και Αλφόνς Ντ'Αμάτο η σημερινή συζήτηση για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη υποβαθμίζεται και θα γίνει στο πιο χαμηλό επίπεδο χωρίς τη συμμετοχή ούτε τον ίδιων, ούτε των βουλευτών και γερουσιαστών-μέλων της Επιτροπής. Η υποβάθμιση - παρά τον κίνδυνο που πάντοτε υπάρχει σε τέτοιες περιπτώσεις - έγινε με συντονισμένες ενέργειες της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας που φρόντισε να γίνει μεν η συζήτηση αλλά με την παρουσίαση στοιχείων και για τους Ελληνες της Κωνσταντινούπολης ο αριθμός των οποίων μειώθηκε στο ελάχιστο με ευθύνη της Αγκυρας".

    "Πολιτικοί και διπλωματικοί παρατηρητές, γράφει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, θεωρούν ότι "έγινε, χωρίς λόγο, πολιτικό θέμα" στην Ελλάδα για το γεγονός και μόνο ότι μια ανεξάρτητη υπηρεσία που λειτουργικά ανήκει στο Κογκρέσο, ασχολείται και μάλιστα σε χαμηλό επίπεδο με τις συνθήκες διαβίωσης της ελληνικής μουσουλμανικής μειονότητας αν δηλαδή τα μέλη της μειονότητας απολαμβάνουν τις ίδιες διοικητικές κατά βάση προσβάσεις στην ελληνική κοινωνία. Οι ίδιο κύκλοι θεωρούν εξάλλου ως 'απαράδεκτους' τους ισχυρισμούς μερίδας της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας που λένε ότι αρίστως γνωρίζουν ότι αυτό δεν είναι εφικτό και θα'πρεπε η ελληνική κυβέρνηση να σταματήσει τη συζήτηση της επιτροπής. Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή έχει σοβαρά και εκτενώς ασχοληθεί σε ακροάσεις της για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτουργεί το οικουμενικό πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης καθώς και για τις ευρείες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία".

    [5] Συμφωνία για Νέστο

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "η ελληνοβουλγαρική συμφωνία για την εκμετάλλευση των υδάτων του Νέστου επικυρώθηκε χθες από το κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας παρά το γεγονός ότι στις 10 Απριλίου είχε απορριφθεί από το Βούλγαρο πρόεδρο Ζέλιου Ζέλεφ".

    Η ΝΙΚΗ έχει τίτλο "Ηττα Ζέλεφ στο Κοινοβούλιο".

    [6] Ελλάδα - Αλβανία

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "στο άνοιγμα ελληνικού προξενείου στην Κορυτσά της Βορείου Ηπείρου συμφώνησαν χθες οι αλβανικές αρχές κάτι που είχε συζητηθεί κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου στα Τίρανα όπου συναντήθηκε με τον Αλβανό ομόλογό του Σαλί Μπερίσα. Επίσης οι δύο χώρες συμφώνησαν στο άνοιγμα τριών νέων μεθοριακών διαβάσεων (Δρυμάδες, Σαγιάδες, Μέρτζανη), καθώς και στην περαιτέρω προώθηση των οικονομικών και εμπορικών επαφών. Μέσα στους προσεχείς τρεις μήνες η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος θα ανοίξει υποκατάστημα στα Τίρανα".

    [7] ΗΠΑ - Ταξιδιωτική οδηγία

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "την προσεχή Δευτέρα θα έλθουν τελικά οι Αμερικανοί εμπειρογνώμονες που θα εξετάσουν εκ νέου τα μέτρα ασφαλείας που υφίστανται στο αεροδρόμιο του Ελληνικού για να αναθεωρήσουν την περιβόητη πια ανακοίνωση του υπουργού Μεταφορών των ΗΠΑ που προκάλεσε τόσο θόρυβο για το αεροδρόμιο της Αθήνας".

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει ότι είναι "θέμα ημερών η άρση της αμερικανικής ταξιδιωτικής προειδοποίησης".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, "στην πρώτη εβδομάδα του Μαϊου αναμένεται η άρση της ταξιδιωτικής οδηγίας".

    [8] Τουρκία - Στενά

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "προκλητικότατος εμφανίσθηκε χθες ο Τούρκος υφυπουργός Μεταφορών Κούτς όσον αφορά το καθεστώς της ναυσιπλοϊας για τη διέλευση του Βοσπόρου. Στο διήμερο συνέδριο για τις μεταφορές που ολοκληρώνεται σήμερα στην Αθήνα, ο Τούρκος υφυπουργός με πρόσχημα την ευαισθησία στο περιβάλλον, μίλησε για επανατοποθέτηση του συστήματος διέλευσης του Βοσπόρου. Με τους περιορισμούς που επιβάλλει στη ναυσιπλοϊα η Τουρκία επιχειρεί να ασκήσει έλεγχο στην τιμή του πετρελαίου (καθώς αυξάνεται το κόστος για τη διέλευση των πετρελαιοφόρων από το Βόσπορο) να παρεμποδίσει το ελεύθερο εμπόριο ακόμη και να παίξει πολιτικό ρόλο στις χώρες της Μαύρης Θάλασσας και κυρίως σε αυτές που τα πλοία τους διέρχονται συχνότερα τα στενά του Βοσπόρου. Απο τα μέτρα αυτά θίγεται άμεσα και η Ελλάδα ενώ απομονώνονται ουσιαστικά η Ρωσία και η Ουκρανία".

    [9] Ευρωπαϊκή Ενωση - Τουρκία

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι "η Αγκυρα ζητά την αποσύνδεση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων από την εξέλιξη των σχέσεών της με την Ευρωπαϊκή Ενωση επιδιώκοντας η τουρκική διπλωματία από τον κ. Βάν ντε Μπρούκ τον άμεσο καθορισμό ημερομηνίας για τη σύγκληση του συμβουλίου σύνδεσης και την ενεργοποίηση του χρηματοδοτικού μέρους της συμφωνίας για την τελωνειακή ένωση".

    [10] Κυπριακό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Τζόν Κόρνμπλουμ που έφθασε το βράδυ στην Κύπρο δήλωσε ότι δεν κομίζει ούτε σχέδια ούτε προτάσεις για το Κυπριακό και υποστήριξε οτι η επίσκεψή του είναι "εθιμοτυπική". Η πραγματικότητα όμως φαίνεται να είναι διαφορετική. Γιατί μαζί του βρίσκονται στη Λευκωσία ο συντονιστής Τζέιμς Ουίλιαμς (που έφθασε στην Κύπρο το απόγευμα από περιοδεία του στην Ευρώπη) και ο Τζόν Κάβανο, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Δηλαδή βρίσκεται στη Λευκωσία όλη η αμερικανική ομάδα (εκτός του Ρίτσαρντ Μπίτι) που ασχολείται με το Κυπριακό".

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.20 run on Friday, 26 April 1996 - 10:21:51