Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 19 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 18/04/96

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 18/04/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Κυπριακό

  • [3] Σκοπιανό

  • [4] Συμφωνία Τουρκίας - Ισραήλ

  • [5] Επίσκεψη Ελληνοαμερικανών στα Ιμια

  • [6] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

  • [7] Κηδεία Νιάρχου

  • [8] Μόσχα-Φανάρι

  • [9] Ενημέρωση από πρωθυπουργό

  • [10] Συνέντευξη Αλεξάντερ Λιλόφ


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 18/04/1996 (ΑΠΕ)

    Οι συνομιλίες για την ονομασία της ΠΓΔΜ, η επίσκεψη δύο ομογενών στα Ιμια, το Κυπριακό, η συμφωνία συνεργασίας Τουρκίας- Ισραήλ, οι τιμές των υγρών καυσίμων και η ήττα του Παναθηναϊκού από τον Αγιαξ είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Παιδιά για... πούλημα. Τρόμος για χιλιάδες γονείς. Θρίλερ με την εξαφάνιση διδύμων στην Κόρινθο".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Κρυφός πόλεμος υπουργών. Εξωθούν τον υπουργό Οικονομικών σε παραίτηση με διαρροές απόρρητων εγγράφων".

    Η ΑΥΓΗ: "Ενδοκυβερνητική σύγκρουση για την οικονομία. Φόντο το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και ίσως πρόωρες εκλογές".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Γροθιά Σημίτη στους υπουργούς. Μαζεύει αύριο στο Μαξίμου τους οικονομικούς υπουργούς για να τους τα ψάλλει".

    ΕΘΝΟΣ: "Πόλεμος για τα 200 δις. Αλυσιδωτές εκρήξεις μετά την αποκάλυψη του ΕΘΝΟΥΣ για περικοπές. Αγρια κόντρα του Παπαντωνίου με Παπαδόπουλο. Σύσκεψη αύριο υπό τον πρωθυπουργό".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Σπάνε τα... νερά, σήμερα στο Εκτελεστικό. Οι "κομματικοί" θα στριμώξουν τον Κώστα Σημίτη".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Θίασος εν διαλύσει".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Σφαγείο η κυβέρνηση. Ο Σημίτης "έφαγε" πρωτοπαλίκαρο του Ακη".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Πόλεμος υπουργών. Και διαρροή επιθέσεων: Παπαντωνίου-Παπαδόπουλος".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Διαμάχη υπουργών για την οικονομία. Ο κ. Α. Παπαδόπουλος φοβάται ότι υπονομεύεται η πολιτική σύγκλισης από τις κυβερνητικές παροχές".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Αλ. Παπαδόπουλος: "Δεν παραιτούμαι". Παπαντωνίου: προετοιμάζει ηρωική έξοδο ο υπουργός Οικονομικών".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Σε ρήξη Παπαδόπουλος-Παπαντωνίου".

    ΝΙΚΗ: "Βαβέλ η κυβέρνηση. Στον αέρα η Οικονομία. Στα μαχαίρια Παπαδόπουλος-Παπαντωνίου για τη διαρροή. Ανήμπορος να παρέμβει ο πρωθυπουργός".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Νέο γιουρούσι ετοιμάζει η κυβέρνηση. Στο φως τα αντιλαϊκά σχέδια για τις κοινωνικές δαπάνες".

    [2] Κυπριακό

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "δείγματα προθέσεων της αμερικανικής διπλωματίας, να ρίξει το βάρος της στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος - όπως βεβαιώνει στην επιστολή του της 10ης Απριλίου προς την ηγεσία της Επιτροπής για Δικαιοσύνης στην Κύπρο, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπίλ Κλίντον - χθες στην έδρα του ΟΗΕ. Στη σύσκεψη των εκπροσώπων των πέντε μονίμων μελών του ΣΑ για το Κυπριακό, οι Αμερικανοί επίσημοι έδωσαν περιορισμένη σημασία. Οι Αμερικανοί διπλωμάτες δήλωναν ότι η συνάντηση γίνεται ,κυρίως για να διασκεδαστούν οι ανησυχίες των νομίμων μελών του ΣΑ και κυρίως της Ρωσίας, που κρατούνται μακριά από την αμερικανική πρωτοβουλία".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι "σε οξύτατη επίθεση κατά της Μόσχας, τη στάση της οποίας χαρακτήρισε "επαίσχυντη" προέβη ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς επειδή υιοθετεί την πρόταση του προέδρου της Κύπρου κ. Γλ. Κληρίδη για αποστρατιωτικοποίηση της νήσου. Ο Ντενκτάς "αγνοώντας" την παρουσία των κατοχικών δυνάμεων στο νησί, προέβαλε τον εξωφρενικό ισχυρισμό ότι η Λευκωσία υπέβαλε τη συγκεκριμένη πρόταση αφού μετέτρεψε την ελεύθερη Κύπρο σε "οπλοστάσιο".

    [3] Σκοπιανό

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι "στις αρχές Ιουνίου θα επαναληφθούν οι συνομιλίες Αθήνας-Σκοπίων για τη διευθέτηση της διαφοράς που δεν έχει επιλυθεί στο πλαίσιο της ενδιάμεσης συμφωνίας και που έχει να κάνει με το θέμα του ονόματος. Μετά τις συνομιλίες που έγιναν χθες στη Ν. Υόρκη με τους κ.κ. Βάνς, Ζαχαράκι και Τοσέφσκι, ο Αμερικανός διαμεσολαβητής δήλωσε πως δεν πρόκειται να ενημερώσει το ΣΑ για τα αποτελέσματα της χθεσινής διαβούλευσης αλλά πως είναι "ικανοποιημένος " από τη στάση των δύο πλευρών".

    "Χωρίς αποτέλεσμα έληξε και ο νέος γύρος των διαβουλεύσεων" γράφει η ΑΥΡΙΑΝΗ.

    "Πληροφορίες του ΛΟΓΟΥ αναφέρουν ότι "θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις κατά τη διάρκεια των ερχόμενων ημερών προκειμένου ο μεσολαβητής του ΟΗΕ να διαπιστώσει με ποιες ακριβώς θέσεις προσέρχονται οι Σκοπιανοί στο τραπέζι των συνομιλιών".

    "Σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλείται ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, στις χθεσινές συνομιλίες των δύο πλευρών στη Ν. Υόρκη συζητήθηκαν και οι προτάσεις του Σάιρους Βανς για σύνθετη ονομασία, παρά τις δημόσιες διαβεβαιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης ότι "δεν συζητά συμβιβαστική λύση".

    Η ΝΙΚΗ σημειώνει ότι "κατά τη συνάντηση των διαπραγματευτών, ο κ. Ζαχαράκης ζήτησε εξηγήσεις για τις "σκληρές" δηλώσεις του υπουργού εξωτερικών της ΠΓΔΜ Λ. Φρτσκόφσκι και άλλων αξιωματούχων και ο κ. Τοσέφσκι απάντησε ότι αυτές δεν πρόκειται να επηρεάσουν το διάλογο".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ επισημαίνει ότι "η ελληνική κυβέρνηση όπως είναι γνωστό έχει προχωρήσει προς διαλλακτικότερες θέσεις σχετικά με τη λύση της σύνθετης ονομασίας οι οποίες όμως δεν είχαν την ανταπόκριση από την πλευρά των Σκοπίων".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι "η εικόνα που πηγάζει από ένα σύνολο ενδείξεων είναι πως η ελληνική πλευρά εμφανίζεται να θέλει σύνθετη ονομασία ενώ η σκοπιανή πλευρά, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τουλάχιστον εξακολουθεί να εμμένει στις αρχικές της θέσεις αποφεύγοντας συζήτηση για σύνθετη ονομασία. Παρασκηνιακά ωστόσο ο Βάνς φέρεται να είναι παραλήπτης 'μηνυμάτων' και από τις δύο πλευρές ότι τελικά στην κατάλληλη στιγμή θα πρέπει ο ίδιος να αναλάβει πρωτοβουλία για συγκεκριμένη σύνθετη ονομασία που θα προτείνει το ΣΑ με επικρατέστερη το "Νόβα Μακεντόνια".

    "Στις ελληνικές καλένδες παραπέμπεται το θέμα της ονομασίας" αναφέρει η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ και σημειώνει ότι "οι Σκοπιανοί απορρίπτουν το "Νόβαματσεντόνια".

    Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, που επικαλείται η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στο "χθεσινό γύρο συζητήθηκαν ορισμένες ονομασίες χωρίς όμως να υπάρξει σύγκλιση απόψεων".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "αναγνώριση της 'μακεδονικής γλώσσας' σαν επίσημης στα Σκόπια και... ανεπίσημης στη Βόρειο Ελλάδα μελετά η ΕΕ, ενώ κατά το χθεσινό νέο γύρο διαπραγματεύσεων στη Νέα Υόρκη διαπιστώθηκε ότι ο πρόεδρος Κίρο Γκλιγκόροφ έχει δώσει εντολή για πλήρη αδιαλλαξία. Οι 'Δεκαπέντε' προτείνουν ν' αναγνωριστεί επίσημα η - κατασκευασμένη από τον Τίτο - 'μακεδονική γλώσσα' με το επιχείρημα ότι "έχει επικρατήσει απόλυτα εντός και εκτός των συνόρων της ΠΓΔΜ".

    ΤΑ ΝΕΑ τονίζουν ότι "ιδιαίτερης σημασίας πάντως μετά και το χθεσινό γύρο αποτελεί η συνάντηση Πάγκαλου-Φερτσκοφσκι που θα γίνει σύντομα στην Αθήνα, κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί συζήτηση εφόλης της ύλης".

    [4] Συμφωνία Τουρκίας - Ισραήλ

    Σύμφωνα με τα ΝΕΑ "στην ενεργοποίηση της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ που περιλαμβάνει και κοινές αεροναυτικές ασκήσεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο προχωρά η Αθήνα ως αντιστάθμισμα στην πρόσφατη τουρκοϊσραηλινή αμυντική συνεργασία που ήδη ξεκίνησε. Από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Γερ. Αρσένης είχε χθες το απόγευμα συνάντηση με τον πρεσβευτή του Ισραήλ στην Αθήνα κ. Σασόν. Από ισραηλινής πλευράς μεταφέρθηκε στον υπουργό Αμυνας ότι η συμφωνία με την Τουρκία έχει μόνο εκπαιδευτικό σκέλος, επειδή όπως ειπώθηκε, το Ισραήλ δεν έχει εδαφικό "βάθος" για ανάπτυξη αεροπορικών δραστηριοτήτων. Ο κ. Σασόν ανέφερε στον κ. Αρσένη ότι η συνεργασία με την Τουρκία δεν έχει επιπτώσεις στην άμυνα και την ασφάλεια της Ελλάδας και της Κύπρου, αφού, όπως είπε, δεν πρόκειται για στρατιωτική συμμαχία".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "με έκδηλη ανησυχία Αθήνα και Λευκωσία παρακολουθούν τις εξελίξεις στη Μ. Ανατολή και επιχειρούν να προβλέψουν τις συνέπειες της πρόσφατης στρατιωτικής συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ η οποία δημιουργεί ασφυκτικό κλοιό γύρω από την Κύπρο. Η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με τη δήλωση του υπουργού Τύπου Δ. Ρέππα εξετάζει τη συμφωνία και περιμένει ώστε να υπάρξει έμπρακτη εκδήλωση αυτής της συμφωνίας προκειμένου να τοποθετηθεί".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι "διαβεβαιώσεις στην κυπριακή κυβέρνηση οτι η συμφωνία Ισραήλ-Τουρκίας δεν θα χρησιμοποιηθεί με οποιονδήποτε τρόπο, είτε υπό μορφή πληροφοριών είτε από πλευράς χρησιμοποίησης των λιμανιών και των αεροδρομίων του Ισραήλ για στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της Κύπρου, έδωσε η κυβέρνηση του Ισραήλ. Η αιγυπτιακή κυβέρνηση κάλεσε την Τουρκία να παγώσει την πρόσφατη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας που υπέγραψε με το Ισραήλ για να αποφευχθεί η διατάραξη της ισορροπίας στη Μ. Ανατολή και η δημιουργία νέων συνασπισμών και αξόνων στην ευρύτερη περιοχή".

    [5] Επίσκεψη Ελληνοαμερικανών στα Ιμια

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "το θερμόμετρο της έντασης ανέβηκε ξαφνικά χθες το μεσημέρι στα Ιμια όταν μια ομάδα Ελληνοαμερικανών τουριστών με την τηλεοπτική κάμερα του "Τελε-Σίτι" επιχείρησαν απροειδοποίητα να υψώσουν την ελληνική και την αμερικανική σημαία στη δυτική βραχονησίδα. Ομως η έγκαιρη παρέμβαση του Λιμενικού Σώματος πρόλοβε στο 'παρά πέντε' την όξυνση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέο θερμό επεισόδιο".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "με την τοποθέτηση της Γαλανόλευκης και της Σημαίας των ΗΠΑ στην Ιμια απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα και στην νωθρότητα της ελληνικής κυβέρνησης ομάδα ομογενών από τις Ηνωμένες Πολιτείες".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει ότι "νέα ένταση, με προφανείς σκοπούς επιχειρούν να δημιουργήσουν κάποιοι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με επίκεντρο τις βραχονησίδες Ιμια".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "οι Τούρκοι έφτασαν στο σημείο να χτυπήσουν συναγερμό και να κινητοποιήσουν τις ναυτικές και αεροπορικές τους δυνάμεις δείχνοντας για άλλη μια φορά το προκλητικό τους πρόσωπο αλλά και την πεποίθησή τους οτι εάν δεν θεωρούν δικά τους τα Ιμια, τουλάχιστον τα διεκδικούν. Ολα αυτά στάθηκαν αφορμή να σημειωθούν αερομαχίες μεταξύ των ελληνικών και των τουρκικών αεροσκαφών και να σημάνει συναγερμός στο Πεντάγωνο".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι "δύο σχηματισμοί τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών καθώς και ένα ελικόπτερο της Τουρκικής Αεροπορίας Στρατού παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο. Αμέσως ελληνικά μαχητικά απογειώθηκαν από τα αεροδρόμια επιφυλακής και αναχαίτισαν τα τουρκικά, τα οποία επέστρεψαν στις βάσεις τους".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ και άλλες εφημερίδες, "ακταιωρός του Ελληνικού Λιμενικού προσέγγισε και αφαίρεσε τις δύο σημαίες".

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "στο παρά πέντε αποφύγαμε θερμό επεισόδιο στα Ιμια".

    "Θεατρινίστικη" χαρακτηρίζει ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ την ενέργεια των δύο Ελληνοαμερικανών.

    Αντίθετα, ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ κάνει λόγο για 'νέα εθνική ταπείνωση' και ισχυρίζεται πως "με άνωθεν εντολή το Λιμενικό απέσυρε τις δύο μικρές σημαίες της Ελλάδας και των ΗΠΑ που είχαν καταθέσει οι δύο Ελληνοαμερικανοί".

    [6] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "τους διπλωμάτες του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών κατηγόρησε ο πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ για την κρίση στις βραχονησίδες λέγοντας ότι "κατά τη θητεία της προηγούμενης κυβέρνησης, η γραφειοκρατία του υπουργείου ξεπερνώντας τα όριά της καθόρισε την πολιτική της κυβέρνησης". Ο Γιλμάζ κατηγόρησε και την Ελλάδα για την κρίση, επαναλαμβάνοντας επίσης και τα περί διαλόγου ως απάντηση της Αγκυρας στις δηλώσεις Σημίτη περί ελληνοτουρκικών".

    "Την κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν προτίθεται να προχωρήσει σε διμερή εφόλης της ύλης ή μη διάλογο με την Τουρκία επανέλαβε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο χθες ο υπουργός Τύπου κ. Δημ. Ρέππας ο οποίος εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της πρόσφατης περιοδείας του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ", γράφει η ΑΥΡΙΑΝΗ.

    [7] Κηδεία Νιάρχου

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "ο Σταύρος Νιάρχος, που πέθανε τη Δευτέρα στην Ελβετία, θα ταφεί σήμερα στη Λοζάννη, σύμφωνα με το ελβετικό πρακτορείο ειδήσεων "ΑΤS". Επικαλούμενο "πηγές της Ορθόδοξης Εκκλησίας" το πρακτορείο αναφέρει ότι η κηδεία του Ελληνα μεγαλοεφοπλιστή θα γίνει σε κλειστό κύκλο και θα ταφεί στον οικογενειακό του τάφο στη Λοζάννη. Η πληροφορία αυτή, όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί".

    [8] Μόσχα-Φανάρι

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "ελπίδες δημιουργούνται για την αποκατάσταση των σχέσεων των Πατριαρχείων Κωνσταντινούπολης και Μόσχας, σχέσεις που είχαν διαρραγεί λόγω της Ορθόδοξης Εσθονικής Εκκλησίας και σε ποιο Πατριαρχείο αυτή θα υπάγεται".

    [9] Ενημέρωση από πρωθυπουργό

    "Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο θα ενημερώσει σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης για τα αποτελέσματα του ταξιδιού του στις ΗΠΑ. Τα ελληνοτουρκικά όμως είναι και ο βασικός λόγος του ταξιδιού του στο Λονδίνο και στο Δουβλίνο για να εξηγήσει τις ελληνικές θέσεις στη βρετανική και στην ιρλανδική κυβέρνηση", γράφει το ΕΘΝΟΣ.

    [10] Συνέντευξη Αλεξάντερ Λιλόφ

    Σε δηλώσεις του στα ΝΕΑ ο πρώην ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος της Βουλγαρίας και μέλος σήμερα του πολιτικού γραφείου του Σοσιαλιστικού Κόμματος, τονίζει ότι "αποτελεί σταθεροποιητικό παράγοντα για τη ειρήνη στα Βαλκάνια η φιλία Ελλάδας-Βουλγαρίας" όπως επίσης "να μην εισβάλουν" στα Σκόπια ο άκρατος εθνικισμός και η αστάθεια της Βοσνίας και να σέβεται η Τουρκία την ανεξαρτησία των χωρών αλλά και το στάτους κβο της περιοχής".

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.20 run on Thursday, 18 April 1996 - 10:54:09